X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce gościa bronić bo nie znam, ale np. w rodzinie u mojego męża mówią że dziadkiem się zostaję jak się rodzi chłopak, a jak dziewczynka to wtedy jest mężem babci... no ale tak jak mówię nie chce go bronić bo chyba trochę za grubo pojechał...

angelusss lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rivers, strasznie przykra sytuacja, nie dziwię się w ogóle, że tak zareagowałaś 😟
    Nikt nie powinien tak mówić, nikt nie powinien żartować ze spraw innych. Może teściu też się cieszy naprawdę,tylko coś mu się głupio powiedziało, co oczywiście go nie tłumaczy. Może się wyjaśni,dlaczego tak zareagował...
    Aż nie wiem, co powiedzieć naprawdę, rozumiem oczywiście,jak każda z nas tu ten niepokój,tym bardziej to przykra sprawa..
    Trzymaj się ciepło ,kochana ❤️ i pamiętaj, że teraz Ty i Twoje dziecko jesteście najważniejsi ❤️

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rivers na pewno nie powinno się tak mówić do kobiety w ciąży bez dwóch zdań.
    Nie znam teścia ale trochę troch to wygląda jak meska reakcja obronna na wypadek gdyby coś poszło nie tak. Szczególnie jeżeli była ciąża stracona w rodzinie wcześniej.
    Pomyślał powiedział bez żadnego refleksu jak ty się możesz poczuć.
    Moim zdaniem nie chciał absolutnie tobie powiedzieć nic przykrego a paradoksalnie wypowiedział na głos swoje obawy.
    To jest taki niebezpieczny mix męskiej logiki z dystanesm emocjonalnym właśnie na wypadek potencjalnej straty.
    Przypomnę tylko mój przypadek kiedy mój stary na informacje o dwóch kreskach na teście zareagował totalną obojetnoscia dystanesm i przez pierwsze dni zachowywał się jakby ciaza za chwile.miala zniknąć. Pisaķam nawet tu na forum żalposta jak mi przykro ze sie nie cieszy.
    Ta pierwsza reakcja nijak się ma do tego jak bardzo on chce dziecka jak o mnie dba i jak się wszystkim przejmuje teraz.
    Męska logika nie pozwala im się od razu cieszyć i potrafią reagować zupełnie inaczej od nas kobiet.

Jestem pewna że teść nie miał nic zlego na myśli i jak minie troszkę czasu i dotrze do niego że to się dzieje zobaczysz jak będzie się starał i dbał o ciebie. Być może później do niego dotarło jaką palną gafę ale nie licz że kiedykolwiek się przyzna 😉
    Daj mu trochę czasu a zobaczyć za kilka.miesiecy jak będzie wnuka/wnuczke nosił na rękach 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 06:34

Olya, Ancalime, agentka93 lubią tę wiadomość

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS ja of razu pomyślałam tak jak Meeg, o reakcji obronnej. Dużo facetów tak może robić, szczególnie po stratach. Z drugiej strony mógł to być też malo udany zart o płci dziecka... 🙄 przykro mi, ze usłyszałaś coś takiego, ale jakąkolwiek by nie była geneza tych słów, to 1. Nie powinnaś była usłyszeć z jego strony czegoś takiego 2. Skoro mówisz,że macie taka fajna relacje, to myślę,że nic złego nie miał na myśli i to była zwykła gafa :( ale tez pewnie bym się rozpłakała 😥
    Jeśli Cie to będzie bardzo gryzło (wiem jak to może się wryc w głowę...) to może popros męża o wybadanie sytuacji, o co chodziło? 😘

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS, zgadzam się z dziewczynami, a w szczególności z Meeg. Też parę razy widziałam taką (nieprzyjemną) reakcję obronną u męża. Po naszej historii 4 poronień gdy powiedziałam mu o ciąży, to powiedział 'no, zobaczymy czy uda się chociaż zobaczyć serduszko'. Tym samym złamał trochę moje 😥. Potem oczywiście się zrefelktował i wręcz przyznał, że się boi kolejnej straty.

Jestem przekonana, że teściu będzie świetnym dziadkiem, a póki co po prostu boi się cieszyć.

Tulę!

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spojrzałam na stopkę - witam się w 12 tygodniu 🥰. To jakiś kosmos! Jestem szczęśliwa i wdzięczna za każdy dzień.

Byleby do czwartku. Wtedy prenatalne, jak również powinny przyjść wyniki Sanco. To będzie emocjonujący tydzień!

Niuśka, Longanimity, Kania_czubajka, Meeg, Ogoorkowa, agentka93 lubią tę wiadomość

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png

Wysłany: 4 marca 2023, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja witam się z 12+0, czyli to już..13 tydzień idzie?

Ancalime, Meeg, Ogoorkowa, agentka93 lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak! 12 pełnych tygodni za Tobą, rozpoczynasz trzynasty 🥰💪🏻

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png

Wysłany: 4 marca 2023, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    13+0 to się zacznie drugi trymestr?

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS ja myślę tak jak dziewczyny, że teść nie miał na celu Cię urazić a wyszły na jaw jego obawy i stare rany.

Dziewczyny, wy już niedługo wchodzicie w 2 trymestr! :D samopoczucie powinno się już poprawiać zdecydowanie :)

Ja dziś wstałam z tak nieprzyjemnie zatkanym nosem ale nie mam kataru 🥴

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS, też myślę że już Dziewczyny wszystko pięknie napisały, też myślę że to że strachu, ale jednak teść mógłby zostawić takie komentarze dla siebie. Przytulam! 😘 Moja teściowa też mi powiedziała że ona to się ucieszy chyba dopiero w szóstym miesiącu i ciągle powtarza że nie wiadomo jak to będzie... Też robi mi się przykro, ale ona tyle razy poroniła, że rozumiem takie ostrożne podejście.

Kania, mi aplikacja pokazuje drugi trymestr 14+0 😉

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 4 marca 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio wrote:
    RiverS, też myślę że już Dziewczyny wszystko pięknie napisały, też myślę że to że strachu, ale jednak teść mógłby zostawić takie komentarze dla siebie. Przytulam! 😘 Moja teściowa też mi powiedziała że ona to się ucieszy chyba dopiero w szóstym miesiącu i ciągle powtarza że nie wiadomo jak to będzie... Też robi mi się przykro, ale ona tyle razy poroniła, że rozumiem takie ostrożne podejście.

Kania, mi aplikacja pokazuje drugi trymestr 14+0 😉
    Aa widzisz , słaba jestem z liczenia :D

Już się nie mogę doczekać tych prenatalnych w poniedziałek , dobrze że są tak wcześnie,przynajmniej całego poniedziałku jeszcze nie trzeba czekać :) nie wiem czy mąż ze mną pójdzie, czy da radę wyskoczyć z pracy, mam nadzieję, że tak. Trochę przykro iść samej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 09:42

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Aa widzisz , słaba jestem z liczenia :D

Już się nie mogę doczekać tych prenatalnych w poniedziałek , dobrze że są tak wcześnie,przynajmniej całego poniedziałku jeszcze nie trzeba czekać :) nie wiem czy mąż ze mną pójdzie, czy da radę wyskoczyć z pracy, mam nadzieję, że tak. Trochę przykro iść samej..

Znaczy ja i tak nie mam pewności czy to na pewno wtedy się zaczyna, bo niby mam termin porodu 27.09, a aplikacja pokazuje w kalendarzu ciążę do 41 tygodnia, czyli do 04.10 🙈

W takim razie trzymam kciuki żeby Twojemu mężowi udało się wyrwać z pracy! 🍀 Zawsze raźniej we dwójkę!

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy trymestr obejmuje tygodnie 0-13, drugi to tygodnie 14-27 a trzeci trwa od 28 tygodnia do porodu 🙂

Kasio lubi tę wiadomość

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😊 w końcu mogę napisać coś pozytywnego bo czuję się zdecydowanie lepiej niż wczoraj 😊 może to nie jest jeszcze w pełni normalne ale i tak się cieszę!

U mnie dzisiaj 10+0 😁

Mogę się też pochwalić że był dzisiaj u nas budowlaniec i omawialiśmy co jest do roboty (będziemy robić 2 pokoje z części strychowej i trzeba trochę zmienić konstrukcje dachu więc musi wejść firma) a że im wypadło jakieś zlecenie to być może już w kwietniu wejdą z pierwszymi robotami 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 09:54

Meeg, Kasio lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity super, że samopoczucie lepsze :) już teraz z dnia na dzień będzie wracała normalność 😬
    I fajnie się udało z ekipą! Niezły ekspres.
    My obecnie mieszkamy na parterze (nędzne 80m na (wkrótce) 6 ludzi 🤯) i mamy do zagospodarowania górę. Tam już jest kolejne 100m i na górze robimy 4 pokoje dla dzieci, łazienkę i ich wspólny salon. Na dole zostanie nasza sypialnia, garderoba, łazienka i kuchnia + z 2 pokoi dzieci salon. Mieliśmy zaczynać górę już teraz ale mamy kasę na 50% prac i jeszcze auto do wymiany. Więc stwierdziliśmy, że teraz kupimy samochód a górę zaczniemy jak będziemy mieć w kupce kase aby na raz zrobić wszystko na tip top. Czyli w przyszłym roku. Także jak maluch się urodzi, to będziemy musieli jeszcze kilka miesięcy się pocisnąć :/ nie jest mi to na rękę i obecnie nie widzę tego, ale z drugiej strony... Wszystko kwestia reorganizacji :)
    A samochód wymienić trzeba bo 5 osobowym nigdzie nie pojedziemy.

Co do prenatalnych, mi ośrodek sam wyznaczył termin na podstawie wieku ciąży ale obawiam się, że pojadę i wrócę z niczym bo dziecko będzie za małe.... Wczoraj dzieć miał 2,9 cm a do prenatalnych musi mieć minimum 4,5 cm... I ma na to 11 dni. Czarno to widzę :/

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze powiem wam, że objawy mi już odeszły całkowicie. Mdłości zero, apetyt wrócił normalny. Może wciąż jestem bardziej senna i zmęczona ale to już nie to co było miesiąc temu :)
    Z kolei często robi mi się słabo, mam zawroty głowy. Muszę się wybrać do kardiologa bo obawiam się, że powrót nadciśnienia będzie szybciej niż się spodziewamy (fizjologicznie ciśnienie krwi obniża się na początku ciąży a potem wraca do normy, która u mnie jest fatalna).

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara mi też sami wyznaczali na podstawie OM, ale ja miałam akurat owu wcześniej więc wg owu akurat mi wypada że będzie jakieś 12+4.

Może to wczorajsze 🤮 było takie żeby z przytupem zakończyć ten okres złego samopoczucia 🤔 jeszcze się nie cieszę ale jednak liczę na to 😊

A co do remontu my mieszkamy na poddaszu i mamy jakieś 3/4 zrobione z czego kuchnie i salon wykończone, sypialnia odnowiona, ale korytarz i WC teraz mąż ogarnia, generalnie poddasze moi rodzice robili prawie 20 lat temu więc trzeba było troszkę ogarnąć, zostawiliśmy łazienkę na później i garderobę, jak firma ogarnie to zostanie zlikwidowanie drzwi żeby połączyć wszystko w całość i zamknięcie klatki schodowej 😊
    Ale planów jest więcej bo musimy przebudować garaz, zrobić nowe ogrodzenie i nie wiem co jeszcze... no ale to takie never ending story z remontami 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 10:54

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Sara mi też sami wyznaczali na podstawie OM, ale ja miałam akurat owu wcześniej więc wg owu akurat mi wypada że będzie jakieś 12+4.

Może to wczorajsze 🤮 było takie żeby z przytupem zakończyć ten okres złego samopoczucia 🤔 jeszcze się nie cieszę ale jednak liczę na to 😊

No właśnie a u mnie wg owu będzie 11+3 :/ i obawiam się, że pojadę na darmo

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

Wysłany: 4 marca 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a powiedzcie mi proszę, jak wy podchodzicie do tematu zakazów jedzenia w ciąży. Chodzi mi tu głównie o sery typu brie czy camembert ale z mleka pasteryzowanego , albo np o wędzonego pstrąga - wędzony na gorąco. Jeść czy nie jeść ?

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
‹‹ 497 498 499 500 501 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ