Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Kania ja sery z mleka pasteryzowanego jem, a większość na polskich półkach jest właśnie taka
Co do wędzenia to nie pomogę, bo tu się totalnie nie zaglebiałam.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kania ja serów nie jem bo zwyczajnie nie lubię. Ale ryby wędzone jem. Tak samo jak w poprzednich ciazach jadłam sushi.
Kania_czubajka lubi tę wiadomość
-
Kania_czubajka wrote:Dziewczynki a powiedzcie mi proszę, jak wy podchodzicie do tematu zakazów jedzenia w ciąży. Chodzi mi tu głównie o sery typu brie czy camembert ale z mleka pasteryzowanego , albo np o wędzonego pstrąga - wędzony na gorąco. Jeść czy nie jeść ?
-
Ze 2 tyg temu jadłam właśnie pstrąga wędzonego i w sumie nawet nie myślałam czy mogę czy nie 😅
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Jako ciekawostkę wam powiem, że mieszkając w Norwegii i tam prowadząc 2 ciąże, położne robiły oczy jak 5 zł gdy pytałam o jedzenie sushi czy suszonej szynki. W Skandynawii nie ma takich ograniczeń i rekomendacji
-
Może to wynika z dostępności świeżych ryb 🤔
Zakładam że jak kupuje się że sprawdzonego źródła to będzie ok... ale no ja tam nie wierzę supermarketom, a to co robią niektórzy prywaciarze woła o pomstę do nieba. No ale z drugiej strony też nie ma co przesadzać 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 13:28
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity wrote:Może to wynika z dostępności świeżych ryb 🤔
To napewno. Ale to też tyczy się serów itd.
Mi położna zawsze mówiła tak "nie pij alkoholu a jeść możesz wszystko na co masz ochotę. Masz się dobrze czuć".
Ja dzisiaj zaliczam wychowawczą porażkę 😬
Dzieci od rana były tak nieznośne, że masakra. Posprzątać w pokoju - nie. Ubrać się -nie. I w końcu zarządziłam punktację 😂 1 punkt za pomoc i grzeczną zabawę, -2 punkty za pajacowanie. Kto do wieczora zbierze 10 punktów dostanie costam... 😂 Okrutnie to niewychowawcze ale ja dzisiaj nie mam siły walczyć z szarańczą bo mam mnóstwo do zrobieniaMaiora lubi tę wiadomość
-
Sara30 wrote:To napewno. Ale to też tyczy się serów itd.
Mi położna zawsze mówiła tak "nie pij alkoholu a jeść możesz wszystko na co masz ochotę. Masz się dobrze czuć".
Ja dzisiaj zaliczam wychowawczą porażkę 😬
Dzieci od rana były tak nieznośne, że masakra. Posprzątać w pokoju - nie. Ubrać się -nie. I w końcu zarządziłam punktację 😂 1 punkt za pomoc i grzeczną zabawę, -2 punkty za pajacowanie. Kto do wieczora zbierze 10 punktów dostanie costam... 😂 Okrutnie to niewychowawcze ale ja dzisiaj nie mam siły walczyć z szarańczą bo mam mnóstwo do zrobienia
Może niewychowawcze ale za to jakie skuteczne 😂 -
U mnie na prenatalnych będzie 12+1, wiec mam nadzieje że tak w sam raz.
Od rana (zanim jeszcze mąż wstał, więc pewnie sam z siebie) zadzwonił teść. Powiedział, że nie pamięta co powiedział, ale odniósł wrażenie że albo mnie obraził albo zrobił mi przykrość i żadnej z tych rzeczy nie planował. Przeprosił. Ale że ja nie mogłam rozmawiać bo siostrze wlepili dyżur nieplanowo i miałam bobasa na stanie, powiedziałam że dziękuje doceniam, i że potem będę chciała do tematu wrócić.
No i teraz jestem w domu, mąż rozmawiał z teściem, opowiedział sytuację i wyszło że teściowi chodziło o żarty z jego wieku i że nie wiadomo czy on dożyje (zawrotne 47 lat…), które faktycznie rzucamy dosyć często.
Także nadal mi trochę przykro, bo jednak zraniło gdzieś tam gdzie nie powinno, ale nie jestem zła ani nic. Mam nadzieję, że będę w stanie odpuścić, będę musiała to przegadać na terapii w przyszłym tygodniu.
Dzięki wielkie za wsparcie dziewczyny, Longanimty, wieczorem faktycznie mocno pomogła mi Twoja teoria o mężu babci, bo mocno ciśnie na chłopca, więc było mi dużo lżej.
Jesteście wspaniałe, dziękuję ❤️❤️❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 18:15
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS musimy też (i nasze otoczenie) brać też poprawkę na to, że obecnie jesteśmy bardziej wrażliwe niż poza ciąża
Fajnie, że zadzwonił. Myślę, że na pewno nie chciał Cię skrzywdzić.
Ja dziś zgodnie z przewidywaniami gorszy nastrój, mąż wyjechał, pojechałam na obiad do rodziców, ale jakoś mi pusto w domu po powrocie. Idę z przyjaciółką „na drinka” mam nadzieje, że to mi poprawi humor.
Lekko mnie męczy biegunka dzisiaj i to nie pomaga.
Oby to nie było nic złego, bo mój mózg już podpowiada jakieś teorie, to pewnie też „zasługa” tego lekkiego dołka, który mam.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Sara, moim zdaniem system nagród i kar jest wychowawczy 😁 w pracy przecież też ciężej harujemy jak wiemy że niedługo premia, aż się wtedy chce! 😁 Nie miej sobie za złe!
RiverS, czyli teść naprawdę nie miał nic złego na myśli, dobrze że zadzwonił 🥰
Kania, i jak pstrąg smakował? 😉
Agentka, przykro mi że u Ciebie gorszy nastrój 🙁 przytulam! Udanej zabawy na drinku, mam nadzieję że poprawi Ci humor! 😘 -
Kasio to już chyba tak jest, że zawsze czujesz się nie wystarczająco dobra. Ja co wieczór obiecuje sobie, że jutro będę lepszą mamą, ugotuje zdrowszy obiad, nie zdenerwuje się na dzieci, poświęcę im calutki dzień... A potem znów jest tak samo i popełniam te same błędy 🥺 na obiad spaghetti, bo to Emila ulubione... Czasu na kreatywne tworzenie ekologicznych mydeł zabrakło, dam się wyprowadzić z równowagi bo młoda rozsmarowala farby na dywanie i pościeli... A potem znów wyrzuty sumienia, że jestem chujową matką 😮💨 i tak w kółko
Agentka, rozumiem doskonale efekt "pustego domu" i przytulam. Kiedy wyjeżdżacie z mamą?
RiverS fajnie, że teść zadzwonił. Na pewno nie chciał Cię urazić i pewnie, jak to chłop, palnął a dopiero potem pomyślał
Ja dziś miałam trochę intensywny dzień. Masa prania, sprzątania, zakupów. Młodzież już pokąpana i zamierzam oddać się szydełkowaniu jak usną, wypić herbatę i zjeść miskę orzeszków 😁
W środę wracamy do szpitala i mam mnóstwo spraw do załatwienia przed wyjazdem bo nie wiem ile będą nas trzymać.
Chodzę cholernie podminowana bo w czerwcu konferencja, którą mam organizować a wszystko stoi bo profesor do tej pory nie określił mi terminu, który odpowiadałby prelegentom. Nie mogę zarezerwować ośrodka, nie mogę napisać listów z prośbą o dofinansowanie czy zaprojektować głupiego plakatu bo nie znam terminu 🙄 strasznie mnie to rozwala od środka bo potem będę z jęzorem na brodzie zarywała noce żeby wszystko ogarnąć 😤 -
Rivers super ze zadzwonił. Myślę że palnął i nie pomyślał a my teraz jesteśmy wyjątkowo wyczulone.
Sara pamiętaj że jesteś kobietą petardą! I jesteś najlepszą mamą na świecie nawet jak czasem cię bobasy wyprowadzą z równowagi ❤️
Agentka też doskonale cię rozumiem. Mój dziś wrócił i uwaga chyba kocha bo przywiózł mcflurry 😂
Miłego wieczoru kochane 🙂 -
Niestety Sara mama kręci nosem z powodow logistyczno-psich i jednak nie pojedziemy
To mnie chyba jeszcze dobiło dziś.
Ale spędziłam miły wieczór z koleżanką, a teraz muszę jakieś głupie programy pooglądać i od razu świat powinien być lepszy.
W tym poczuciu „pustego domu” to mnie bardzo cieszy, że mamy psaWróciłam i radość nieziemska, trudno się nie uśmiechnąć.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka o nie 🙄
Ale zobaczysz, czas bez męża szybko zleci. Jutro już będzie lżej ;*
Maiora ale mi smaka narobiłaś 🤤
A ja pocisnelam profesora i mam termin
30.06-1.07
Mogę więc ruszać z kopyta 💪agentka93, Maiora, Kania_czubajka lubią tę wiadomość
-
Pstrąg pyszny dziewczyny:) jednak wczoraj złapała mnie po czymś taka ostra biegunka, myślę że to po soku z imbirem tak źle zareagowałam. Ale to tylko jednorazowy wyskok
Jedziemy dzisiaj na obiad do cioci, chyba im powiemy o dziecku. W sumie wolałabym to zrobić jutro,po USG, ale jednak jutro już nie będzie takiej okazji -
Sara, dla swoich dzieci na pewno jesteś najlepszą mamą na świecie, nie myśl proszę że jesteś niewystarczająca! 🥺 Miałaś wczoraj tyle zajęć, a dla porównania ja nie zrobiłam NIC poza przeczytaniem książki 😅 nawet obiadu nie zrobiłam tylko zamówiliśmy pizzę, o i nie posprzątałam bo jutro jadę do rodziców to stwierdziłam że posprzątam jak wrócę 😁 jaki temat konferencji?
Agentka, szkoda że nie jedziesz ale na pewno w ciąży będzie jeszcze niejedna okazja!
Kania, ja już mojej ulubionej cioci powiedziałam, chciałam zaczekać do prenatalnych, ale wkurzyło mnie że część rodziny, z którą mam mniej zażyłe relacje, już wie 🤷🏼♀️
Jakie macie plany na dziś? Ja będę błogo odpoczywać, myślałam że męża wyciągnę na spacer bo jak się obudziłam to pięknie słońce świeciło. On jeszcze śpi a pogoda już się skiepściła i chyba zaraz będzie padać -
A ja jadłam camemberta trochę, z mleka pasteryzowanego oczywiście
kurcze, wędzoną rybkę też bym chętnie zjadła, kusicielki...
ale może jednak wybiorę to wędzenie na gorąco
Sara no pięknie! Taki letni termin, oby upały nas nie zmiotły z powierzchniRób wcześniej ile się da
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)
Kariotyp ❓ -
Kasio jestem prezesem Stowarzyszenia, które zrzesza rodziny dotknięte diagnozą zespołu Coffin-Siris. Pomagamy w załatwieniu konsultacji, papierologii, zbieraniu funduszy i walczymy o świadomość na temat CSS. Obecnie rozpoczynamy pracę (wraz z prof Szczalubą, genetykiem WUM) nad pierwszym polskim opracowaniem dotyczącym CSS i możliwe, wkrótce, wraz z zespołem holenderskim rozpoczną się prace nad leczeniem dla wsparcia rozwoju tych dzieci.
Co roku organizujemy Ogólnopolską konferencję poświęconą CSS, połączoną ze zjazdem rodzin
I można powiedzieć, że ja tym dowodzę 🙈 choć przez ostatnie tygodnie czułam się tak fatalnie, że nie zrobiłam prawie NIC. ale zamierzam nadrobić
Ogorkoowa termin nie jest zależny ode mnie ale myślę, że znając siebie, do ostatniego dnia ciąży będę na wysokich obrotach. Ja już planuje obsiewanie ogrodu i dosadzanie hortensjicałe lato i prace w ogrodzie przede mną
Ale mnie zawsze w ciąży zmiata do 10-12 TC a potem "WITAMY ADHD" 😬Maiora lubi tę wiadomość