X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime wrote:
    Wydaje mi się, że to ma coś wspólnego z dobowym rozkładem glikemii, popatrz na wykres glikemii w cukrzycy typu 2 i ciazowej

Screenshot-2023-03-18-08-57-02-51-40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Po paru godzinach następuje efekt odbicia i tzw. brzasku. Jak u ciężarnej nie udaje się zdrową dietą osiągnąć niskich cukrów na czczo, to proponuję się czasami insulinę lub tzw. posiłek nocny. Pozwala to w przypadku insuliny spłaszczyć, wydłużyć wykres, a w przypadku posiłku nocnego 'przesunac' efekt odbicia na później (z tym że już zjesz wartościowy posiłek, więc musisz obserwować czy wtedy nie wywali Ci cukru 1h po śniadaniu - wtedy leki - czy jest ok i sam posiłek nocny wystarczy). Jeżeli dobrze pamiętam, to to się nazywa efekt brzasku.

Nie ma nic złego w posiłku nocnym, pod warunkiem że nie jada się go tylko po to by oszukać krzywą 🤫.

Ja z zalecenia diabeto mam ostatnią kolację o 21, a 22 podaję insulinę. U mnie sam posiłek nocny niestety nie pomógł, bo cukry po śniadaniu wywalało. Musisz zbadać jak to u Ciebie wygląda. Jak jesteś zdrowsza to pewnie obędzie się bez leków 😘.
    Jesteś skarbnica wiedzy, naprawde! No po śniadaniu mi nie wywala cukru w kosmos, dzis na czczo 80, godzinę po jedzeniu 98. Więc może faktycznie się uda ogarnąć ten poranny skok pozna kolacją. Staram się naprawdę, nie jem śmieci, dużo warzyw, wczoraj mieliśmy imprezkę wieczorem dlatego tak się zastanawiałam, co się rano z cukrem wydarzy, ale jednak okazuje się że salatka gyros i do tego słuszna porcja tej tarty na pełnoziarnistym jest dla mojego cukru naprawdę łaskawa. Może nie będę musiała się jednak aż tak meeega pilnować.

Mimi, ja Ci nie pomogę z testami,bo ja używałam tylko paskowych. Strumieniowe miałam z testeo, to raczej się słabo wybarwialy ,ale jednak pierwsza kreseczkę ujrzałam właśnie na nich ☺️

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania na mnie działają te późne kolacje. Dotąd jadłam np o 18/19 ostatni posiłek, szlam na glukozę Ok 9 i zawsze koło 90-92, ostatnio zjadłam chwile po 21 kolacje i 80 :) Nie robię nigdy takich długich przerw naturalnie, jak 14h bez jedzenia, także mysle, że to jest ok.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cukru to ja mam problem jak zrobić badanie krwi na czczo jak budzę się np ok. 3 w nocy i jak sobie czegoś nie zjem to albo zwymiotuje albo zrobi mi się słabo 😖 no ale w sumie to do gastrologa wyniki I chyba tylko na p.cukru mi wpłynie więc powinien zrozumieć 😅 miesiąc temu się udało ale w innym miejscu gdzie nie ma kolejek... Od tygodnia odkładam, w poniedziałek już muszę iść koniecznie

Edit: jednak doczytałam że na m.in. próby wątrobowe też muszę być na czczo 😵‍💫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 10:04

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    My powiedzieliśmy takiej najbliższej części rodziny,przyjaciołom, wiedzą w pracy :) więc u nas już nie ma żadnej tajemnicy,bo mieszkam w małym miasteczku, rodzice jedni i drudzy na wsi, więc wiem, że te wieści roznoszą się mega szybko :)

Jeśli chodzi o wyprawkę, to akurat 3 miesięce przede mną rodzi szwagierka, chłopca. Powiedziała, żeby żadnych ubranek ani nic nie kupować, skupić się na wózku i foteliku, że reszta i tak i tak będzie przechodnia ;) łóżeczko dla dziecka zrobi mój tata, bo jest stolarzem ;) to piękny symboliczny gest ☺️

Jeśli chodzi o wózek to ja myślę też, że używany będzie w porządku, na pewno można znaleźć coś mega!

Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jak to jest z tym cukrem na czczo. Jak nie zrobiłam ostatnio takiej później kolacji, tylko ostatni posiłek jadłam koło 19 , to rano cukier 95. Jak wczoraj mieliśmy gości i jeszcze o 21:40 jadłam i to tartę na mące pełnoziarnistej,to dzisiaj rano cukier 80. Nie kumam tego, tej nocnej hiperglikemii. To co ja może powinnam dojadac coś jeszcze później, cukier skacze,bo jest za długa przerwa w jedzeniu? Na wizycie u diabetologa się niczego nie dowiedziałam... Ogólnie to te zależność zauważyłam u siebie już wcześniej, ale lekarka na wizycie nawet nie dała mi tego opowiedzieć...

Ogórkowa, trzymam za Ciebie kciuki mega mocno! Swoją drogą....zjadłabym ogórkowej 🤣

Hej :) Tak za długa przerwa w jedzeniu, a ponoć im wyższa ciąża tym gorzej. Ale nie straszę bo ja sama staram się trzymać 😄Niektórzy nawet jedzą posiłek nocny 💁

Na moim etapie wystarcza mi to co na początku, czyli ostatni posiłek o 21, trochę po 21 i cukier nawet o 8.30 jest ok.
    Musisz spróbować z posiłkiem ok 21 i sprawdzać jak jest, najlepiej ponoć zjeść pieczywo+ wędline, ja czasami zjadam ser chociaż uwaga nabiał nie wszystkim służy ! więc to kwestia wyczucia organizmu.
    Wszystkie te rady dostałam od diabetologa bo zwykle ostatni posiłek jadłam o 20, a tutaj jednak to już za długa przerwa.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, myślicie że to nie będzie przesada jesli pojadę później na opiekę świąteczną?
    Czuję się 100 x gorzej niż wczoraj, boli mnie wszystko, z głową na czele :/ migdałki mi tak spuchły, że czuć je na szyi pod ręką 🤨 boje się, że to angina 🥺
    Ratuje się czym mogę a zamiast lepiej, jest co raz gorzej :(

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻

Wysłany: 18 marca 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, ja myślę że spokojnie możesz jechać , powinni Cię przyjąć i pomoc, jeśli się tak źle czujesz.

Dziewczyny, dziękuje za wszystkie opinie na temat tego cukru. Naprawdę teraz wiem na sto procent, że ta wizyta u diabetologa to mi g... dala.

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity, dziękuję za wykres, tak właśnie kombinowałam z efektem brzasku, ale nie umiałam znaleźć potwierdzenia :D ♥️

Kania, jak dla mnie to i screenem, przepisze sobie :D albo arkusze Googla, albo wetransfer? 😍

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Dziewczyny, myślicie że to nie będzie przesada jesli pojadę później na opiekę świąteczną?
    Czuję się 100 x gorzej niż wczoraj, boli mnie wszystko, z głową na czele :/ migdałki mi tak spuchły, że czuć je na szyi pod ręką 🤨 boje się, że to angina 🥺
    A idź! Może tam w końcu ktoś Ci pomoże ! Przecież to moze sie zrobic z tego niebezpieczny stan dla Was w tym momencie...

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Oczywiście że nie przesada!

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idź Sara na te opiekę świąteczna, bez dwóch zdań.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, jakbym nie była w ciąży, to bym się nażarła polopiryny i innych specyfików i poszła kwiatki przesadzać.
    Ale raz, że nie bardzo mogę wziąć jakiekolwiek leki a naturalne sposoby nie pomagają (rumianek wczoraj koił a dziś już taki hardcore, że nie radzi sobie) a dwa, ja jestem skrzywiona po tym jak miałam infekcje wewnąrzmaciczną z Tola... Z byle gównianej infekcji prawie dziecko mi umarło :/
    W szpitalu powiedzieli, że jeszcze kilka godzin w macicy i nie byłoby kogo ratować a i tak skończyło się na intensywnej terapii :(
    Nie wybaczę sobie jeśli coś się dziecku stanie więc jak stary skończy swoją robotę i przyjdzie do dzieci to pojadę. Choćby mieli mnie wziąć za przewrażliwioną wariatkę:/

Wczoraj dzwoniłam do swojej przychodni i mówię w rejestracji, że jestem chora, bardzo ostro boli mnie gardło i jestem w ciąży. Wiecie jaka dostałam odpowiedź "przykro mi, ale dzisiaj jest tak dużo naprawdę chorych pacjentów, że nie przyjmiemy. Może we wtorek" 😤😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 11:17

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Natosia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Wiecie, jakbym nie była w ciąży, to bym się nażarła polopiryny i innych specyfików i poszła kwiatki przesadzać.
    Ale raz, że nie bardzo mogę wziąć jakiekolwiek leki a naturalne sposoby nie pomagają (rumianek wczoraj koił a dziś już taki hardcore, że nie radzi sobie) a dwa, ja jestem skrzywiona po tym jak miałam infekcje wewnąrzmaciczną z Tola... Z byle gównianej infekcji prawie dziecko mi umarło :/
    W szpitalu powiedzieli, że jeszcze kilka godzin w macicy i nie byłoby kogo ratować a i tak skończyło się na intensywnej terapii :(
    Nie wybaczę sobie jeśli coś się dziecku stanie więc jak stary skończy swoją robotę i przyjdzie do dzieci to pojadę. Choćby mieli mnie wziąć za przewrażliwioną wariatkę:/

Wczoraj dzwoniłam do swojej przychodni i mówię w rejestracji, że jestem chora, bardzo ostro boli mnie gardło i jestem w ciąży. Wiecie jaka dostałam odpowiedź "przykro mi, ale dzisiaj jest tak dużo naprawdę chorych pacjentów, że nie przyjmiemy. Może we wtorek" 😤😒

leć kochana i nawet się nie zastanawiaj.
    Ja w poprzedniej ciąży (wprawdzie jakoś w 30 tc) miałam zapalenie oskrzeli, na które nic z tego, co wziąć mogłam nie pomagało (przepisała mi rodzinna). W końcu od ciągłego kaszlu zaczął mi się stawiać brzuch, co skończyło się szpitalem i antybiotykiem. W ciąży nie ma co przeciągać, musisz się wyleczyć.

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png

Wysłany: 18 marca 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie dziewczyny, ja chyba miałam skurcz, takie uczucie jakby miała przyjść mocna miesiączka albo biegunka, trwało to chwilke, przestało a później znowu złapało i przestalo. Kilka sekund. Myślicie, że to rozciąganie macicy, tak jest po prostu, czy to coś złego?

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Słuchajcie dziewczyny, ja chyba miałam skurcz, takie uczucie jakby miała przyjść mocna miesiączka albo biegunka, trwało to chwilke, przestało a później znowu złapało i przestalo. Kilka sekund. Myślicie, że to rozciąganie macicy, tak jest po prostu, czy to coś złego?

Jeśli nie był to mocny ból to tak może się zdarzać

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

Wysłany: 18 marca 2023, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Jeśli nie był to mocny ból to tak może się zdarzać
    Nie, nie był mocny, taki właśnie jakby trochę to miały być jakieś rewolucje żołądkowe raczej. Ale przeszło po kilku sekundach.

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png

Wysłany: 18 marca 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Longanimity, dziękuję za wykres, tak właśnie kombinowałam z efektem brzasku, ale nie umiałam znaleźć potwierdzenia :D ♥️

Kania, jak dla mnie to i screenem, przepisze sobie :D albo arkusze Googla, albo wetransfer? 😍
    Ogorkowa, to nie ja mam tego excela z wyprawka :D któraś inna dziewczyna, ale z chęcią ja przyjmę też :)

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora chyba ma tę listę :)

Kania mogą to być też jelita. Rosnące dziecko musi robić sobie miejsce i jelita się przesuwają :D jakkolwiek to brzmi. Różne dziwne rzeczy teraz będziemy czuły w brzuchu :) od ucisków, rozpierania, bąbelków itd. niepokoic powinno wszystko co ewidentnie BOLI.
    ogólnie ciąża jest dość dyskomfortowym czasem a w organizmie dochodzi do naprawdę ogromnych zmian. Wkraczając w 2 trymestr dziecko zaczyna naprawdę gwałtownie rosnąć. Przez pierwszy trymestr urosło od 0 do kilku cm. Teraz zacznie "w oczach" podwajać swój rozmiar i macica, jelita, żołądek, muszą się dostosować do tego stanu :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

Wysłany: 18 marca 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Maiora chyba ma tę listę :)

Kania mogą to być też jelita. Rosnące dziecko musi robić sobie miejsce i jelita się przesuwają :D jakkolwiek to brzmi. Różne dziwne rzeczy teraz będziemy czuły w brzuchu :) od ucisków, rozpierania, bąbelków itd. niepokoic powinno wszystko co ewidentnie BOLI.
    ogólnie ciąża jest dość dyskomfortowym czasem a w organizmie dochodzi do naprawdę ogromnych zmian. Wkraczając w 2 trymestr dziecko zaczyna naprawdę gwałtownie rosnąć. Przez pierwszy trymestr urosło od 0 do kilku cm. Teraz zacznie "w oczach" podwajać swój rozmiar i macica, jelita, żołądek, muszą się dostosować do tego stanu :)
    Odrobinę mnie to przestraszyło, jednak pierwszy raz mi się to zdarzyło. Ale może masz rację. Ja dzisiaj jestem już 14+0 🙀

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • RiverS Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Odrobinę mnie to przestraszyło, jednak pierwszy raz mi się to zdarzyło. Ale może masz rację. Ja dzisiaj jestem już 14+0 🙀

Ale to leci 😳 znaczy Wasze ciąże mi lecą szybko, moja ciągnie się w nieskończoność 😅

Kania_czubajka, agentka93, Ancalime lubią tę wiadomość

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍

Wysłany: 18 marca 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS wrote:
    Ale to leci 😳 znaczy Wasze ciąże mi lecą szybko, moja ciągnie się w nieskończoność 😅
    No moje też mi leci :D długo było do 10 tygodnia chyba, potem już szybciej :)

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ