X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cukrzycy jest większe ryzyko starzenia się łożyska, więc to pierwszy powód. Przy pierwszej córce były już drobne zwapnienia, mimo że też cieli wcześniej.

Drugi jest taki, że mam duuuze ognisko endometriozy w bliźnie po cesarce. I zwiększa to potencjalnie ryzyko pęknięcia blizny i krwotoku. Mam mieć je wycinane przy drugim CC i lekarze wolą aby było to na wygaszonej macicy, bez czynności skurczowych. To drugi powód aby ciąć ok. tydzień wcześniej.

Kasio, Niuśka lubią tę wiadomość

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Maiora tule 🧸
    A będziesz miała kogoś do pomocy w razie czego dookoła?
    W razie czego mam na miejscu mamę, teściową, siostrę i szwagierke więc luz. Ale wiecie nic nie zastąpi obecności męża. Jak o tym myślę to płakać mi się chce. Zastanawiam się jeszcze nad wynajęciem douli albo opłaceniem na lewo położnej bo w szpitalu w którym rodzę nie ma możliwości załatwienia tego przez szpital. Na razie staram się o tym nie myśleć..

Ancalime, agentka93 lubią tę wiadomość

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie wiem czy to będzie dokładnie 08.09. Ale skoro termin na 16.09., a ma być tydzień wcześniej to zakładam że będzie to właśnie piątek ósmego - w weekend zazwyczaj mniej lekarzy.

Zapisać się dokładnie mam miesiąc przed 💪🏻.

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora, nie nastawiaj się negatywnie na zapas. Z czasem na wizytach będą określali długość szyjki, stopień dojrzałości łożyska. Będziesz sama obserwowała skurcze przepowiadające, odejście czopa śluzowego, itp.
    Oczywiście zdarzają się nagle porody bez przepowiadaczy, ale czesto jednak kobieta wie, że zbliża się jej czas. I trzymajmy się tego, że i u Ciebie tak będzie ❤️.

Sara, dwa tyg wcześniej to wydaje się bezpieczny termin aby mąż był przy Tobie.

A orientowalyscie się jak wygląda możliwość obecności męża przed/w trakcie/ po porodzie?

Ja się załamałam, bo przy córce nr 1 mąż mógł być przy CC i długo po. Teraz absolutnie cesarki w samotności, a mąż kanguruje 2h po i wypad. A był dużym wsparciem 😔.

Maiora lubi tę wiadomość

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime taki jest plan ale biorę też pod uwagę możliwość, że nie donoszę. Wtedy będziemy na gorąco działać i mąż będzie pędził. Tola urodziła się w 36 TC więc stąd moja obawa (starsi w 40 i 42 TC). Ale równie dobrze, mogę urodzić w październiku 🤷🏻‍♀️

Ancalime a nie myślałaś o innym szpitalu? Może to byłaby możliwa obecność męża? Czy to nie wchodzi w grę?

U nas mąż oczywiście będzie podczas porodu i po. Nie wyobrażam sobie, by było inaczej. Jednak wciąż nie podjęłam decyzji gdzie będę rodzic. I obawiam się, że decyzja wyjdzie sama w trakcie porodu 🤷🏻‍♀️

GrubAsia lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten szpital mam 5 min od domu i rodziłam tam pierwsza córę. Jakiś taki głupi sentyment 🙈. Ale no, są jeszcze dwa do wyboru u mnie, więc może powinnam się pochylić nad tematem możliwej obecności męża w pozostałych. Dzięki za pomysł, przemyślę.

Sara, kciuki aby udało się donosić w terminie. Wiesz, przy Toli było inaczej, niedoleczona infekcja, itp. Będzie dobrze 💪🏻.

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara zastanawiałam się nad plecakiem czy torboplecakiem ale mam wątpliwości czy nie będzie za długie i ja albo mąż nie będziemy o to nogami haczyć... a z drugiej strony ta torba wydaje mi się spoko nawet na później bez wózka można w nią się pakować na krótkie wyjazdy 🙂

Ja narazie się nie nastawiam na nic z porodem bo równie dobrze może się okazać że przez leczenie 🦀 będę mieć wskazania do wcześniejszego rozwiązania ciąży ale nie mam pojęcia kiedy. A najwcześniej będzie coś wiadomo po wyniku hist pat z operacji i zapewne potem jakieś konsylium które ustali dalsze leczenie. Nie znalazłam (ale też dużo nie szukałam) jak wczesnie można rozwiązać ciążę z takich wskazań. Wszystko się okaże z czasem.
    Po weekendzie będę znowu dzwonić do koordynatorki bo dalej nic nie wiem, ale stwierdziłam że przynajmniej majówkę w spokoju sobie przeżyje i nie będę o tym myśleć 😆 chyba te pierwsze tygodnie mi się ciągnęły a teraz to już tak czas pędzi że ja nie wiem kiedy minął ten kwiecień 😱

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora wrote:
    Hej Kobietki ❤️
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i czekam na relacje.
    Ja od wczoraj znów mam spadek nastroju. Stary dziś wyjeżdża i mimo że mnie niemiłosiernie drażni to strasznie mi smutno i jakąś marudna jestem.
    Ciągnie mnie znów dół brzucha i plecy (już nie wiem czy to macica czy jelita) 🤦 Dodatkowo jakoś krzywo spałam i nie mogę głowy przekręcić w lewo...
    Jeszcze te studia.. Znów dziś w aucie 2h w jedną stronę potem na uczelni do 20 a jutro od rana od nowa 🤦🤦
    Przepraszam was za ten żalpost ale jakoś mnie to dziś wszystko przerosło...
    Wam kochane życzę miłego dnia. ❤️❤️❤️

Masz prawo się źle czuć i wcale się nie dziwię zw ci smutno. Tule ❤️
    Na którym roku studiów jesteś? Czy to podyplomowe?

Maiora lubi tę wiadomość

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora może to głupio brzmieć ale moja koleżanka jak nie mogła ruszać szyją to się okazało że jelita jej się przykleiły do kręgosłupa i nie uwierzyłabym w tą diagnozę ale ona była u swojego znajomego osteopaty więc raczej by jej nie wkręcił kitu...
    Także w razie jakby nie przechodziło to najlepiej do fizjoterapeuty uroginekologicznego albo osteopaty.
    Ja po wdrożeniu zalecen od fizjo nie mam bóli pleców praktycznie już 💪

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Relacja z dzisiejszej wizyty 🥰

Dzidzia rośnie pięknie i wzorcowo. Dziś 275g. Jak zwykle jest 3 dni wieksz niż data porodu. Wszystko w normie ❤️
    Z ciekawostek doktorek zapytał mojego starego w czasie kiedy się orzebierałam o to czy juz czy czuje ruchy i jak się okazało na usg mam prawo czuć bo malutka się wierciła ciągle 🥰
    Doktorek zabawnie opisywał że a tu się drapie po głowie a tu się teraz trzyma za ucho a tu ma nóżki więc pewnie mnie skopie zaraz a na koniec sobie ziewneła więc już skończyliśmy to usg bo ja zanudzilismy 😃
    Jak ja już ja chce mieć na rękach ! 🥰🥰🥰

Z tematów porodowych po przeróżnych rozmowach , forach i dzisiejszej konsultacji z doktorkiem mamy już wybrany szpital gdzie będę rodzić 🙂 okazuje się że połowa personelu w mojej klinice pracuje w tym szpitalu na położnictwie oraz na patologii ciąży i mamy już pierwsza rozmowe za sobą z położna jak to wygląda. Będziemy pewnie więcej z nimi rozmawiać i możliwe że umówię się z któraś prywatnie bliżej porodu by mieć znajoma na miejscu kiedy przyjdzie godzina zero.

Co prawda mój doktorek tam nie pracuje ale kiedyś pracował i ja myślę że jak będę rodzić to tam napisze do kogo trzeba że jedzie jego pacjentka 🙂 ulżylo mi bo troche się martwiłam wyborem ale już jest sprawa jasna.

Z innych dobry wiadomości to już od poniedziałku nie biorę tabletek na wymioty i odpukać jest ok 🙂

Kochane moje po majówce zaczynamy serię połówkowych🥳🥳🥳 jak to zleciało!

My jutro wyjeżdżamy na majówkę więc będę mniej pisać ale Podczytuję i trzymam mocne kciuki za wasze pociechy i wizyty no i za dobre samopoczucie 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 12:31

Ancalime, Longanimity, agentka93, Kania_czubajka, Niuśka, Ogoorkowa, Kasio, Maiora lubią tę wiadomość

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg myślę że nawet nie będzie musiała pisaćdo lekarza, z własnego doświadczenia wiem że zawsze pytają kto prowadzi ciążę więc jeśli go pamiętają to będą wiedzieć 😉 a drugie na karcie ciąży też jest wpisane kto prowadzi (przynajmniej na mojej) a ją też musisz ze sobą mieć.

Z tym że zawsze pytają to narazie mam doświadczenie oczywiście nie przy porodzie a na każdą inną moją wizytą w szpitalu i chyba nawet jak nie byłam w ciąży i przyjmowali mnie na laparo to pytali do jakiego gin chodzę 🤔
    Chyba w każdym szpitalu wiedzą że wiekszosc pacjentek idzie za swoim lekarzem (czy prywatnie czy na nfz) do szpitala, takie nasze polskie realia 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 12:39

Meeg lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg ale bombowe wiadomości ❤️😍😍 pięknej majówki :) gdzie wyruszacie?

Ancalime jest jeszcze czas by przemyśleć więc jeśli obecność męża jest dla Ciebie ważna, to może faktycznie warto sprawdzić :) w końcu nie rodzimy codziennie :)
    I fakt, gdyby nie infekcja wewnątrzmaciczna to najprawdopodobniej Tolke bym normalnie donosiła :)

Longanimity te plecaki mają specjalne uchwyty do montowania na rączce i nie wiszą, jakby to się mogło wydawać :) ja przy Tolce mam plecak bo nienawidzę toreb zsuwajacych się z ramienia 🙈 ale w sumie na co dzień też chodzę z plecaczkiem a nie torebka 🤷🏻‍♀️

Ja rodzic nie będę w szpitalu, gdzie pracuje mój prowadzący bo jest w nim jeden z wyższych odsetek CC w województwie 🙈 i z opinii dziewczyn, które tam rodziły wynika, że tam kochają ciąć i wręcz szukają pretekstu aby zakończyć ciążę CC. A to jest ostatnie, czego bym sobie życzyła.

Rozważam niewielki podlubelski szpital - sale porodowe jednoosobowe, porody w wodzie, możliwość własnej muzyki czy aromaterapia podczas porodu itd. jedyny minus, że mam tam godzinę jazdy. Jeśli "wybierzemy" się odpowiednio wcześnie to pojedziemy tam. Jeśli nie będzie czasu, to nie pojedziemy 🤷🏻‍♀️

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora - nie macie łatwego życia przez pracę męża, ale z taką obstawą bliskich osób w pobliżu na pewno jakoś sobie poradzisz <3 Ale bardzo podziwiam wszystkie z Was, których mężowie pracują na wyjazdach! Silne z Was kobiety!

Meeg - super wieści! Po takiej wizycie można ruszać na majówkę! :D

My się zapisaliśmy do szkoły rodzenia na czerwcowy kurs :) niestety przez remont i system pracy męża większość miejsc odpadała nam logistycznie, ale stanęło na szkole przy jednym ze szpitali, które bierzemy pod uwagę - więc w sumie nieźle :)

Sara, sale porodowe bywają jeszcze wieloosobowe? :O chyba nawet nie słyszałam o takich w obecnych czasach :O
    Przy okazji zerknęłam na nasz wizytownik, chyba nie pisałam, ale mam 20.05 u mojego gina jeszcze przed połówkowymi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 15:55

Maiora lubi tę wiadomość

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa niestety ale bywają i to strasznie często. Np w Lublinie sale wieloosobowe są w KAZDYM szpitalu. Owszem, mają też pojedyncze ale wystarczy, że będą akurat zajęte i lecisz na wieloosobową 😒
    W szpitalu gdzie rodziłam Tole wcale nie było jednoosobowych, tylko taki blok porodowy ze stanowiskami oddzielonymi kotarą. Całe szczęście, że akurat żadna inna kobieta nie rodziła ale mimo wszystko 🥴

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie Fundacji Rodzic po Ludzku są rankingi porodówek i można przejrzeć profile szpitali w poszczególnych miastach :)

Ancalime lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ancalime Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też w każdym szpitalu. Rodzisz oddzielona parawanami. Są też jedynki, ale ich jest mało i zajmowane na zasadzie 'kto pierwszy ten lepszy', bez możliwości wykupienia.

Dziewczyny, które stosowały Monural. Pierwszy raz mi przepisano. Biorę kolejny dzień i kolejny dzień mam problem z biegunkami. Czy na Was też wpływał rozluźniająco, czy to przypadek? Stosowałyscie dodatkowo jakiś probiotyk?

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime Monural praktycznie się nie wchłania wiec to raczej nie przez to... ale na 100% wykluczyć nie można. Miałam kilka razy i generalnie ja jestem wrażliwa na wszelkie leki i antybiotyki a po tym nigdy mi nic nie było.
    Jak masz biegunkę to ja bym wzięła tak czy siak np jaki enterol, ale ja to ja i tak naprawdę przez całą ciążę pije probiotyk żeby utrzymać remisje choroby jelit 😉 oczywiście pytałam gina 🙂

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime u mnie też tak było ale z racji, że od początku ciąży mam koszmarne zaparcia to w sumie nawet podobał mi się ten skutek uboczny 😅

No właśnie u Nas też tak jest, są sale jedynki i szpitale kochają się nimi chwalić. Z tym, że np w dużym lubelskim szpitalu są takie 2... Więc to cud akurat trafić na wolną 😒
    Ja dlatego biorę pod uwagę tylko ten szpital o którym pisałam, bo tam nie ma tych nieszczęsnych sal wieloosobowych wcale 😬

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Pucz Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime, u mnie nie było żadnych skutków ubocznych 🙂 probiotyki też żadnego nie stosowałaś, w sumie dr nic nie zalecił, a ja też nie pomyślałam 😊

Meeg, super, że wszystko ok z Maluszkiem 🥰

Zazdroszczę Wam Dziewczyny tych wizyt, bo my właśnie mamy naszą najdłuższa 3.5 tygodniową przerwę 😅
    Czas co prawda teraz trochę szybciej ucieka, ale mimo wszystko... 😁

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż rzuciłam okiem na ten ranking i sprawdziłam 2 szpitale (tam gdzie pracuje mój gin i ten który mam najbliżej i ma stopień referencyjnisci 2) i w obu są tylko sale porodowe 1osobowe i nie ma możliwości osoby towarzyszącej przy CC.

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
‹‹ 627 628 629 630 631 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ