X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka wspaniałe wiadomości 😍
    Co do puchnięcia i zatrzymywania wody to mi się to nigdy nie przytrafiło w ciąży za to... Po porodzie 🙈 po porodzie Emmy wracałam do domu w gumowych klapkach bo nie byłam w stanie wcisnąć butów

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Natosia, oldschool wpisywałamw google ranking wózków terenowych i czytałam pokolei wszystkie, a później wybrane wózki dodatkowo sprawdzam recenzje na YT, po jakimś czasie wiedziałem czego chce.

Koleżanka z synkiem ze stycznia ma Peg Perego, Włoska stylóweczka ale ma żelowe koła a ja chce pompowane i tak wybrałam niemiecką solidność 😉

Dzięki:))

Meeg lubi tę wiadomość

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa, jaki żal pisać! To bardzo dobrze, że masz komfortową sytuację z obecnością męża! Chwal się i ciesz tym, ja się cieszę razem z Tobą 😘. Ja chyba odwyklam i co za dużo, to też by mnie denerwowało 😂.

Agentka, super wieści i fajna waga 💪🏻.

Ja w ciąży również nie puchlam, ale pamiętam, że na wrzesniowkach parę dziewczyn miało problem. Oby Cię to ominęło, a jak nawet nie, to pamiętaj, że to minie 😘. Ile możesz poleguj z nogami w górze, a w razie nasilenia skonultuj z gin.

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime to niestety tak jest, że przyzwyczajamy się do życia osobno. Myślę, że w żadną stronę nie jest dobrze.
    Zanim mój mąż zaczął pracować za granicą, prowadzilismy razem dzialalnosc i byliśmy ze sobą 24 na dobę. Po pewnym czasie oboje zaczęliśmy od siebie uciekać i szukać własnej przestrzeni 🙈
    Obecnie, sama wiesz jak jest. Jak przyjedzie po 6 czy 8 tygodniach na tak naprawdę kilka dni, to ma tyle do załatwienia, ogarnięcia, że mam wrażenie, że nie mamy czasu dla siebie.
    No i jak mąż zjeżdża (on ma większe ADHD niż ja 😅) to mi gacie tyłka nie doganiają 🤣

Ma milion pomysłów i milion rzeczy do zrobienia na raz 🙈

Plus taki, że jutro mamy jeszcze całą litanie takich rzeczy do ogarnięcia ale w piątek, gdy dzieciaki będą w przedszkolach, jedziemy razem na piknik nad rzeką 😍

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że byłam dzisiaj z dzieciakami u stomatologa. Emma tradycyjnie miała ząbek do leczenia a Emil tradycyjnie nic. Stomatolog jest zachwycony, jak dzieciak ma zdrowe szkliwo (prawdopodobnie cecha wrodzona bo dbamy tak samo u wszystkich dzieci) 😍 ma 6 lat, nigdy w życiu nie miał żadnego ząbka do leczenia i na tę chwilę nie zapowiada się by wkrótce miał. A wierzcie mi, dzieci w jego wieku mają często do leczenia połowę uzębienia.
    Z Tolką leczenie mamy zaplanowane na czerwiec dopiero, w narkozie.

Byliśmy przy okazji w sklepie z różnymi narzędziami itd bo mąż cośtam potrzebował i dostałam nowe, oczojebne RÓŻOWE gumiaczki 😁😁😁

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widzialyscie akcje na kwietniowkach 😍
    Dziewczyna poszła na USG a tam ... 3 zarodki 🍀

Maiora, Kania_czubajka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Maiora Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Grubo się zapowiada 🙂
    Ogórkowa ciesz się słońce i chwal ❤️
    Team Słomiane Wdowy podoba mi się😂
    Ja z jednej strony oddałabym wszystko żeby mąż był na miescu. A z drugiej jak ostatnio spędziłam z nim 3 tygodnie, 24/7 w 48 metrowym mieszkaniu to na koniec modliłam się żeby już pojechał. Jak pracowałam to było inaczej bo wiecie jednak 8 godzin w pracy to wieczory mieliśmy dla siebie i było super. Teraz bywa ciężko 😂
    Ale nie narzekam, korzystam ze wspólnego czasu bo niedługo już nie będziemy go mieli tyle dla siebie 🙂

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Widziałam 😁 i przyznam szczerze, że wyjątkowa sytuacja i super aby się wszystko dobrze rozwinęło, ale byłabym przerażona 😅 o tyle o ile bliźniaki by mnie ucieszyły na maxa to trojaczki byłyby już sytuacją konkretnie to przetrawienia 😜

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trojaczki?! Jazda bez trzymanki 🙂🙂🙂 tego jeszcze na forum chyba nie było 😁

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiła z nawiązką „dwa szkraby”, których w styczniu nie było 😂

Mega dziś czuje Małą 🙈 jak tylko sobie usiądę to tańczy, jestem ciekawa czy tak już teraz będzie.

Co do urlopu- ja myślę, że mój mąż weźmie od porodu najpierw tacierzyński ten 2tygodnie, a później 2 tygodnie urlopu. Tak wstępnie przynajmniej planujemy.
    On ma dość elastycznie pod tym względem w swojej pracy. My w covidzie mieszkaliśmy na jednym pokoju i mimo ze on nie ma opcji pracy zdalnej to ja cały czas z domu i w zasadzie trudno było od siebie choć trochę odsapnąć. Wtedy stwierdziliśmy, że skoro to przetrwaliśmy to już ze soba wytrzymamy 😂

Apropo porodu- dziś dopytywałam, jak to z moimi chorobami, podobno planowo w terminie mam się zgłosić, ale obecnie nie ma wskazań do wcześniejszego wywoływania chyba że ciśnienie mi zacznie skakać lub wyjdzie cukrzyca.
    Znalazłam też darmową szkole rodzenia, ale nie prowadza wizyt patronażowych w moim miejscu zamieszkania i musiałabym poszukać położnej, która by do mnie przychodziła po porodzie oddzielnie. Przedzwonię chyba do lokalnej przychodni i dopytam czy byłaby taka możliwość.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, wydaje mi się, że w Twojej przychodni musi być taka możliwość. Ja się o tym dowiedziałam przypadkiem, gdy rodziłam Tole, że voila - mam położną 🤣
    Jak się okazuje, podpisując deklaracje o wyborze lekarza rodzinnego, był tam zapisek o położnej POZ 🙈

Meeg mam znajomą, która ma trojaczki i nie zapomnę, gdy opowiadała mi, że poszła kiedyś w ciąży na USG do innego lekarza bo jej był niedostępny. Mówi, że o mało nie spadła z krzesła gdy po badaniu, skasował ją za USG potrójnie 🙈🙈🙈

A ja chyba kręcę sobie bat na siebie samą 🙈 jeśli sprawdza się to, że dziecko po narodzinach zachowuje aktywność z brzuszka, to będę miała urocze wieczory 🤣 randki z Lidką.
    Cały dzień latam a więc kolyszę małą i śpi (jestem już w stanie wyczuć ruchy także kiedy ja się ruszam). Za to gdy o tej 20 siądę na tyłku, tak impreza trwa do 1 🙈

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka ja też już puchnę w nogach :( do tego wczoraj w pracy mi drętwiały a dzisiaj od rana mam mrowienie... a normalnie latem tez masz do tego skłonności? Ja duże:(
    Ale byle przetrwać lato a maluszkom było dobrze 😆

Ancalime, Maiora no ja jestem zupełnie przywyknieta do chłopa w domu i jak gdzieś wyjeżdżamy osobno, to takie ukłucie w serduszku się pojawia 😅 wcześniej było w porządku, ale od czasu pandemii gdzie utknelismy sobie razem na HO na 32m2 (i się nie pozabijaliśmy 🤣 wnioski troche jak u Agentki - jak to przezylismy to chyba jest TO) to tak jakoś się przyzwyczailiśmy. Ale wiecie, pranie to nie pamiętam kiedy ostatnio ja wstawiałam, jakieś ziemniaki na obiad wstawi jak wychodzę z pracy, żeby były szybciej gotowe, kwiatki podleje jak zapomnę i poproszę z pracy smskiem 😅 ale jednak jak już mogę chodzić do biura, to wolę tak niż HO, bo przynajmniej trochę ludzi spotykam, przejdę się dla zdrowia, jednak trochę odpoczniemy od siebie 😅

Widziałam te trzy Kropki właśnie i się zastanawiałam czy ja dobrze rozumiem to zdjęcie usg! 😄 Ale szok!

Idę właśnie do pracy w ekstremalnej miniówce, bo nie pomyślałam wcześniej, że brzuch mi skróci długość sukienki, a nie miałam czasu już się przebrać 🫠

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny normalnie zdycham 🤧 nos zatkany, ciężko dychac 😵‍💫 myślę że jutro będzie już lepiej, ale narazie masakra... normalnie naprayskałabym do nosa i można by było żyć i spać w miarę komfortowo.

Co do puchnięcia to jak jest ciepło to mi zawsze dłonie i stopy puchną (zanim założyli nam klimę w budynku w pracy musiałam mieć takie buty które mogłam poluzować), aktualnie nie zauważyłam jeszcze, ale ja b.czesto siedzę z nogami położonymi wyżej (mam fotel m.in. do szydelkowania z podnóżkiem) więc zakładam że ma to rzeczywiście duży wpływ 😉 i już to chyba pisałam ale pamiętajcie rozmasowujcie do góry zawsze.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Dziewczyny normalnie zdycham 🤧 nos zatkany, ciężko dychac 😵‍💫 myślę że jutro będzie już lepiej, ale narazie masakra... normalnie naprayskałabym do nosa i można by było żyć i spać w miarę komfortowo.

Co do puchnięcia to jak jest ciepło to mi zawsze dłonie i stopy puchną (zanim założyli nam klimę w budynku w pracy musiałam mieć takie buty które mogłam poluzować), aktualnie nie zauważyłam jeszcze, ale ja b.czesto siedzę z nogami położonymi wyżej (mam fotel m.in. do szydelkowania z podnóżkiem) więc zakładam że ma to rzeczywiście duży wpływ 😉 i już to chyba pisałam ale pamiętajcie rozmasowujcie do góry zawsze.
    Spróbuj wypłukać zatoki, jakimś zatoxinem czy coś? Najmniej inwazyjne w ciąży a działa sporo...

Wiadomo, ze masowanko w górę, ale u mnie to już krótkotrwała ulga (jestem już po jednej operacji żylaków, w zasadzie powinnam iść na drugą, ale to po ciąży, bo sporo pewnie przybędzie :P)...
    ja polecam ten żel: https://bigbio.pl/pozostale/70067-maxmedical-zel-d-nog-z-kasztanowcem-tuba-max-200ml-delia-5902768590166.html
    żaden inny nie chłodził i nie dawał mi takiej ulgi, a wypróbowałam na prawdę sporo... Zawsze kupuje zapas :P

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa właśnie przed chwilą skończyłam instalacje, a zatoki płukałam właśnie zatoksinem z 1h temu 😉 doczytałam sobie o tych izotonicznych i hipertonicznych roztworach i na zatkany nos lepszy ten hipertoniczny 😉 i chyba zaczyna być lepiej 💪 zaraz jeszcze zrobie sobie ciepły okład, a no i do herbatki wkroiłam trochę imbiru.
    Musiałam się pożalić po średniej nocy 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2023, 08:59

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity jeżeli chodzi o zatoki to ja jak mnie meczy robię dwuetapową kuracje.
    1. Płukanie zatok, to jak wiesz super daje ulgę, ja akurat mam w domu irigasin. 2. Przy wypłukanych zatokach robię inhalacje z odrobina olejku z drzewa herbacianego.
    O dobroci i przeciwbakteryjnych właściwościach tego olejku dowiedziałam się na warsztatach z robienia domowych kosmetyków kilka lat temu.
    Mi faktycznie taka seria powtórzona 3 razy w ciągu dnia pomaga. Trzymam kciuki.

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg Maiora kciukasy 🍀

Longanimity nigdy nie miałam problemu z zatokami ale właśnie kojarzy mi się, że tak jak Meeg pisze, irygacja powinna pomóc. Kuruj się 😘

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity rozprawisz się z paskudztwem raz dwa <3
    Kurcze, imbir... już mam takie obrzydzenie do niego po 1 trymestrze :( chyba zaczyna działać odwrotnie na mnie :D

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, Moiora 🤞🤞🍀🍀

Sara, Agentka, moja dzidzia też najbardziej ruchliwa wieczorami i zaczyna harce o 23 😱 potem często jak budzę się na tabletkę o 5 rano to też czuję ruchy. Na pewno po porodzie będzie wesoło!

My z mężem jeszcze nie ustaliliśmy na ile pójdzie na urlop. Na pewno na początku chcę mieć go w domu! U nas jest tak że mieszkamy około 50 km od moich rodziców i dziadków i moja rodzina bardzo naciska żebyśmy na pierwszy miesiąc przyjechali do mojej rodzinnej miejscowości. Mama z babcią wtedy by mi gotowały, robiły zakupy i pomagały pewnie non stop. No ale mąż nie chce i bardzo negatywnie jest do tego nastawiony 😥 a on jest taki że nic w domu sam nie zrobi, poza zakupami wszystko jest na mojej głowie i już zaczynam się stresować jak to będzie... Na miejscu nie mam nikogo 😥

No ale koniec smutków, bo oczywiście się już popłakałam jak pisałam tego posta 😅 z pozytywów - wstawiłam ostatnio zdjęcie z brzuszkiem na FB i odezwała się do mnie koleżanka z którą nie miałam kontaktu 10 lat i chce mi dać ubranka, wanienkę ze stelażem, laktator, kosz Mojżesza... Wózek i fotelik też proponowała, ale to akurat chcę mieć nowe. Wzruszają mnie takie przejawy dobroci 🥺

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio jaka cudowna reakcją że strony koleżanki, czasami tak jest ze mimo upływu lat i utraconego kontaktu ludzie nas pamiętają i może teraz to jest moment na odświeżenie znajomości. Extra, gify zawsze się przydadzą🙂

Zobaczysz że nawet jeżeli się nie pojedziecie do rodzinnej miejscowości to już rodzinka znajdzie sposób by wam przywieźć zapasy 😀 lepiej miej miejsce w zamrażalniku na wszelki wypadek 😉 a małż się zmobilizuje i jak będzie maleństwo to się okaże że nagle umie coś zrobić w domu 😄
    Sporo zalezy od tego jaki egzemplarz sobie urodzimy 😇👼

Kasio lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 647 648 649 650 651 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ