Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Bardzo dziewczyny podziwiam za szycie 😍
Ja tyle razy myślałam o tym, żeby się nauczyć ale jestem kompletnie zielona i nie wiedzialabym nawet gdzie nic, gdzie złapać 😵💫 nic kompletnie
RiverS a nie myślałaś żeby dla maluszka sama szyć?
A ja dzisiaj po raz pierwszy w tej ciąży mam skurcze przepowiadające. Ale nie martwię się tym zbytnio, w poprzednich ciazach też bardzo szybko się zaczęły (zwłaszcza z Emmą) a urodziłam 11 dni po terminie 😉 -
Mam taką o klasyczną lidlowską
https://www.lidl.pl/p/silvercrest-maszyna-do-szycia-snm-33-c1/p100354253?mktc=shopping&gclid=CjwKCAjw1YCkBhAOEiwA5aN4AbMp4sn1tv2CiKriTkFfpHfLIUTwDcHFYuHgTqkjFcsiX4iqn92vVhoCPZIQAvD_BwE
Sprawdza mi się bardzo dobrze, naoglądałam się filmików na yt zanim się za cokolwiek wzięłam, zaczęłam szycie od szmacianych toreb, potem jakieś skracania zasłon, sukienek, no i jak już nabrałam pewności w takich prostych rzeczach to zaczęłam eksperymentować. Teraz marzy mi się overlock, będę mogła wtedy już szaleć zupełnie!
Sara, myślałam o tym, ale to pewnie jak podrośnie i w jednym rozmiarze będzie chociaż z pół roku, łatwiej będzie szyć trochę większe rzeczy, plus nie wiem czy uszyje dobrze bodziaki np, bo na razie tylko spodnie, tshirty i sukienki 😬 więc moze za dwa lata coś zacznę małej tworzyć 🤷🏼♀️Meeg lubi tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS ja bardziej myślałam o takich pościelowych rzeczach
prześcieradło, rożek czy otulacz
Ciuchy to mi się wydaje już level master 🙈 -
Sara - no właśnie z południa, dlatego jak na szpilkach czekamy co się wydarzy
haha co do obiadu - to przyznam, że kapusta wyszła mi lepiej niż mojej mamie
to ja takiego smaka dziwnego mam na lody, kupię, bo w sklepie mi się ich chce, a potem mąż zjada, bo ja już ich nie chcę
agentka, no to chyba tu rekord wątkowy-szyjkowymega się cieszę, że Twoja praca cieszy się dużym zainteresowaniem!
Meeg, kurcze nigdy nie oglądałam KSW, zaraz tam muszę nadrobić o co chodzi
O, to fajnie, bo ja chyba zaraz wywalę szpital z moim doktorkiem na 3 miejsceprzynajmniej bez wyrzutów sumienia
też wychodzę z tego założenia, że dobra położna to i na normalnym etacie daje z siebie całe serce do pracy. A znam przypadki, kiedy dziewczyny dzwoniły, że rodzą, a umówiona położna nie miała jak dojechać (akurat miała zmianę w innym szpitalu) i tyle z tego było... Tylko by mnie to dodatkowo zestresowało i wkurzyło
RiverS - cudowna sukienka! Ja już ją widzę w HM za 199 zł...kurcze, gdyby nie zalecenia unikania siedzenia, to może bym się poczuła skuszona wizją wykopania maszyny do szycia babci
Ale kurcze, może taki rożek bym dała radę
-
Wiecie co, ja to jestem stara a głupia 🙄
Niby 3 dzieci mam a czasem się czuję jak dziecko we mgle. Mam skurcze przepowiadające od dobrych 3 godzin 😵 i to takie konkretne i częste 😵 gdyby to był nie 25 a 35 tc to bym się cieszyła. I niby wiem, że takie skurcze już od 20 TC mogą się pojawiać to tak jak Agentka, lubię analizować i szukać dziury w całym 🙄
Idę zaraz wziąć prysznic aby je rozgonić bo tylko mnie stresują.
Ogórkowa i jak? Była burza? U nas straszyli, straszyli... A nawet nie pokropiło 🥴
Kurcze ale kusicie tym szyciem. Chciałabym umieć uszyć choćby pościel dla dzieci 🥹
A może to dobra okazja aby pojechać do babci na lekcje bo ona proste rzeczy umie uszyc? Póki babcia jest z Nami.
A może mi się akurat spodoba tak jak robótki ręczne -
Ogoorkowa wrote:Jak na razie cisza , nie wygląda jakby się zbierało na coś 🙄 duszno i tyle...
424g, nogi na twarzy, szyjka 44mn (ah, gdzie mi tam do rekordu 😅)🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 21:35
-
A co to, jakiś wyścig z tymi szyjkami? 🤣
Mnie w końcu opuściły przepowiadające 🙄 ciekawe czy będę się tak z nimi mordować do samego końca 🤷🏻♀️
Dzisiaj mam dzień rozpusty 🙈 na kolację zamówiłam sobie sushi 😍 ale dobre było -
Sara a jak się objawiają te przepowiadające?
Opowiedz coś więcej mniej doświadczonym koleżankom.
Swoją drogą odnośnie Twojego wysiłku w ciąży, to mialam takie przemyślenie, że to chyba kwestia tego, że organizm jest przyzwyczajony. To jak z ćwiczeniami, jak ktoś dźwigał przed ciążą to mniejsza szansa, że w ciąży sobie tym zaszkodzi.
Od razu mi Justyna Kowalczyk przychodzi na myśl, ona w ciąży uprawiała sport na takiej intensywności, która pewnie zabiłaby 99% ciężarnych.
Ogoorkowa bardzo porządna szyjka 😄
Tak mnie dziś zmogło po tym szpitalu, że przespałam pol wieczoru. Widziałam, że rano był temat spania i wczesnego śniadania. Ja mam problemy ze wstawaniem rano, tak samo, jak przed ciążą. Od czasów pandemii jestem przyzwyczajona do późniejszego wstawania, wszyscy mówili, że pies to zmieni- nie, jest takim samym śpiochem 😅 a od kiedy nie jest mi rano niedobrze to śniadanie też zupełnie bez pośpiechu mogę zjeść, jak już się ze wszystkim innym ogarnę.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka ale to dokładnie tak jest jak piszesz
nawet rozmawiałam o tym z lekarzem i on mówił wprost, że aktywność w ciąży (mowa oczywiście o totalnie zdrowej, niepowikłanej ciąży) jest BARDZO wskazana pod warunkiem, że jest mniejsza lub taka sama jak przed ciążą. Kobieta, która przed ciążą miała spokojny lub siedzący tryb życia a nagle zacznie w ciąży dźwigać czy biegać zrobi sobie kuku. Ja jestem totalnie przyzwyczajona do wysiłku, do dźwigania itd i może jedyna różnica taka, że teraz szybciej się mecze, pobolewa mnie spojenie czy kręgosłup bo bądź co bądź, dźwigamy dodatkowy balast
Ale tak jak piszesz, Justyna Kowalczyk, Marit Bjoergen czy wiele innych kobiet sportu, do 9 miesiąca prowadzi treningi i dla nich taki tryb jest codziennością
Co do skurczy przepowiadających (pisze na własnym przykładzie) u mnie to jest takie uczucie twardnienia brzucha mocne. Zaczyna się na górze brzucha pod biustem i "schodzi" w dół do podbrzusza aż do spojenia. Szczególnie dyskomfortowe jest to przy wydechu. Towarzyszy temu niezbyt mocny ból miesiączkowy. W teorii skurcze przepowiadające są nieregularne, rzadkie. U mnie są częste i trwają nawet kilka godzin.
Największą i najważniejszą różnicą (poza tym oczywiście, że przepowiadające nie oddziałują na szyjkę) jest to, że skurcze porodowe robią się z godziny na godzinę coraz częstsze i coraz silniejsze. Przepowiadające nie nabierają mocy. Więc mogę je mieć przykładowo 4 godziny i przez te 4 godziny są takie same. Skurcze porodowe wyraźnie nabierają na sile i częstotliwości i są bolesne (u mnie skurcze porodowe najbardziej czuję.... W pochwie! Jakby ktoś mi macicę dołem wyjmował) a przepowiadające obejmują tylko brzuch.
I jest jeszcze jedna rzecz, która je rozni. Skurczow porodowych NIE DA SIĘ WYCISZYĆ a przepowiadające tak
Najprostszy sposób to prysznic. Skurcze porodowe po ciepłym prysznicu zwykle przyspieszają a przepowiadające wyciszają się. Może też zadziałać magnez/ no spa albo zmiana pozycji.
Ale najważniejsza różnica moim zdaniem jest taka, że przepowiadające nie staja się co raz bardziej bolesne tylko są najzwyczajniej upierdliwe 🤷🏻♀️ChocoMonster lubi tę wiadomość
-
Meeg, no wiem wiem, my tu zamykamy peleton, więc na spokojnie
mam też długie cykle, więc owulacja pozna, i tak nadrobiła do rozmiarów z OM do pierwszych prenatalnych a teraz sobie rośnie bez przyspieszania 😏
Sara, pierwszy raz podał mi długość szyjki, tak to tylko mówił, że "bardzo dobra", więc się chwale 😂
Czyli te przepowiadające to mówisz o tych Braxtonach Hicksach (tak po opisie by pasowaly)? Ja też je mam od jakiegoś czasu, zdarza się,że w ciągu godziny są 3 a czasem cały dzień ich nie zanotuję. Dla mnie nie są uciążliwe, być może niektórych czasem zupełnie nie zauważam (najczesciej je odnotowuje jak leze na plecach tak, jak kazal neurolog odpoczywac, ew. Nad ranem jak sie przebudzam). Ale lekarz kazał zwiększyć magnez i dodać potas 🤷♀️ -
No chyba muszę,tak jak Sara
wczoraj dostałam od koleżanki trzy wielkie wory ubrań na mojego Filipka,więc dziś to podzielę rozmiarami i tak już zupełnie serio pomyśle, co ubraniowego muszę kupić. A dostałam od niej też i śpiworek i rożek i otulacz do fotelika
także kompleksowa usługa
Te skurcze przepowiadające mam od około 2 tyg. Nie są częste, tak z 3 razy może dziennie. Może mój mózg reszty nie rejestruje?ale też zauważyłam, że się nasilają przy pełnym pęcherzu. Jak chce się siku to znak, że zaraz przyjdzie skurcz. Ale chyba nie wędrują tak jak u Sary. Wydaje mi się że są w jednym miejscu stałe. Chyba że też nie skumałam tego
Później wybieram się do mamy na grilla.
Mój chłopak dzisiaj harcuje w brzuchu od rana i kopie matkę 😅Sara30 lubi tę wiadomość
-
Ja nie potrafię leżeć na plecach, uciska mi brzuch i to tak nieprzyjemnie, jedynie na boku leżę.
Co do skurczy to ja raczej nie mam albo na pewno nie potrafię rozpoznać jeszcze.
Jakie macie książki ciążowe noworodkowe? Chciałbym coś zacząć czytać skoro zaraz będzie studniówka ...🤯 -
Kania, piąteczka! U mnie też dziś studniówka 🥰. Pomału można odliczać 😁
Ogoorkowa, Kania_czubajka lubią tę wiadomość
-
U mnie takie lekkie skurcze pojawiały się już wcześniej. Ale wczoraj po raz pierwszy była kilkugodzinna akcja i były na tyle silne, że uciążliwe 🙄 możliwe, że to jeszcze przed wami
Ancalime, Kania! Gratulacje studniówki! 😍 Ja nie chcę nic mówić, ale to zleci moment 🙈🙈🙈
Meeg ale chcesz coś poradnikowego? Na temat wychowania? Na temat opieki?
Ja mogę polecić "Księga Rodzicielstwa Bliskości" - Searsow na pewno, "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" H. Karp. Te dwie pozycje czytalam i mogę polecić. Ostatnio widziałam na innym wątku dziewczyny polecały "Czwarty trymestr" Komsty. Nie czytałam tej książki, ale kiedyś czytałam dużo jej bloga wymagające.pl więc zakładam, że książka też pomocna. Jeśli będziesz szukała czegoś w nurcie rodzicielstwa bliskości to na natuli.pl znajdziesz całe listy pozycji z opisami, więc łatwo odnaleźć co konkretnie cię interesuje -
Dzięki Sara, tak właśnie widzę czwarty trymestr polecany i też natuli polecala edną babeczka na tygodniu godnego porodu wiec chyba zaopatrzę się w jedną z nich na razie. Na pew o na szkole rodzenia będzie mnóstwo materiału to trochę zaspokoje głód nauki 😉
-
Ogoorkowa wrote:No nie wierzę, naskrobałam takiego długaśnego posta, a mi zniknął w apce ;(
Jeszcze raz...
Agentka - ja również polecam obczaić najpierw na necie i zawęzić się do kilku modeli. Ale jeśli tylko masz możliwość podjechać do takiego dużego sklepu, to skorzystaj i porównaj sobie wszystkie na żywo. Ja miałam mozliwość wyjechać sobie nimi na placyk przed sklepem (wysypany kamieniami), mogłam też tam pojeździć z obciążeniem (mieli takie worki 8 i chyba 13 kg). Można też było zobaczyć czy te worki na kamieniach odczuwają mocno wstrząsy, czy są one ładnie wytłumione przez ramę wózkai... wybór padł na inny model niż sądziłam po internetowych researchach
na dodatek kupując w jakichś zestawach jest taniej niż na necie ;> dorzucają jakieś rabaty itp
Maiora, ale zazdro klimydzisiaj u nas jest może nie jakoś upalnie, ale strasznie duszno...
A te materace z kokosem - to nie trzeba też czasem bardzo uważać na zamoczenie ich przez dziecko? Czy to jest do ogarnięcia i uratowania? Tak gdzieś kiedys mi mignęło, ale nie zgłębiałam jeszcze tematu materacykowego, tylko sobie pomyślałam, że to kolejna po fotelikach tykająca bomba madkowego internetu
Trzymamy kciuki za egzamin!Widzę, że Maluszek też dba o to, żeby Mamusia nie przysypiała podczas nauki
Meeg ja sie tak budzę, po tygodniu przespanych nocy wraca mi ciążowa bezsenność... Ale jeszcze się trzymam i nie podchodzę do lodówki o tej porzepomaga mi fakt, że mrożę pieczywo, więc o tej 4 to bym miała sporo zachodu ze śniadaniem
No baby shower się szykuje 1 klasa!my chyba połączymy z parapetówką
Ekstra, że zaraz ruszacie z pokoikiem
Piękne mcie plany na długi weekend!
My lokalnie, tylko spotkania ze znajomymi i rodzinką w różne dni
Wgl widzę, że umykają cały czas moje wizytyale jak coś, to dzisiaj wieczorem idziemy podejrzeć co u Dzidziora
niestety czuję, że kopie po jelitach, a to by oznaczało, że znowy jest obrócona plecami do pępka... muszę ją jakoś zachęcić do obrotu twarzą do świata
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
-
Ja się dziś zawzięłam i przerobiłam dzieciom pokoje 🙈
Emil z Tolką mają już razem a Emma przeniesiona 😁 skręciłam Emmy biurko, Emila krzesło, Tolce nowy stolik, posprzątaliśmy generalnie pokoje, posegregowalismy zabawki.
Urobilam się jak dziki osioł ale Emil z Tolką mają już pokój gotowy w 95% a u Emmy będzie jeszcze sporo zmian ale dopiero po malowaniu - dojdą różowe zasłony, nowy dywan, pudełka na zabawki i duperele 😁 i kilka innych gadżetów
Będzie ładnie 😍
Jutro jedziemy na zakupy, odebrać tort a potem będę sprzątała taras a dzieciaki mają za zadanie ogarnąć zabawki na podwórku przed sobotnią imprezą 😬
Spokojnego wieczoru ❤️