Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Agentka, ale się nalatasz. Zupełnie niepotrzebnie aż tyle razy 🙈. No, ale niestety NFZ rządzi się swoimi prawami.
Ja na jutro umówiłam podanie szczepionki p/krztuśćcowi. Samą szczepionkę kupiłam ponad miesiąc temu i dzwoniła babka z apteki, kiedy odbiorę 😂. A mi nie na rękę było, tam to przynajmniej kontrolują właściwą temperaturę 😇. Przynajmniej mnie zmobilizowała do ruchu w tym zakresie.
Co do majtek po porodzie się nie wypowiem, ja przy pierwszej ciąży miałam CHYBA Canpol, ale generalnie to jak Sara - używałam zwykłych bawełnianych gaci, które potem wywaliłam. Wydawały mi się mega wygodniejszym rozwiązaniem. Także Sara, piąteczka. Choć ja nie miałam czarnych fig, na tę okazję zużyłam stare gacie 'mama-style', używane podczas miesiączki 😂. Przynajmniej bez żalu się ich pozbyłam.
Pucz, ale świetnie wyglądasz. Chudzinka z Ciebie na tym zdjęciu, ale dzięki temu widać pięknie zaakcentowany piłeczkowaty brzuch 😍.
Ogoorkowa, ja bym chyba zapadła w śpiączkę cukrzycowa z hipoglikemii jakbym miała do 18 czekać 🙈. Serio! Jak zdarzyło mi się dwa razy nie zjeść śniadania na czas, to takie momentalnie zawroty głowy mnie dopadły, że szok. Nie życzę nikomu.
Świetnie, że dziś udało Ci się pozałatwiać swoje sprawy. Na trochę będzie z głowy 😁.
Ja zdecydowałam się wykorzystać chatGPT w pracy, dzięki czemu trochę podgonilam z papierami. Szkoda tylko, że to jeszcze tak niedoskonałe narzędzie. No i że tylko trochę podgoniłam 😂.
-
Agentka uroki NFZ. Te procedury są tak absurdalne i tak utrudniają życie pacjentowi 🙄 obłęd.
Dziewczyny, mam tak mocne skurcze, że autentycznie bolą 😱 przepowiadające zdarzają mi się od dobrego miesiąca ale do tej pory powodowały tylko taki dyskomfort związany z twardnieniem tkanek. A teraz serio boli 🙄
W każdej jednej ciąży moja macica zaczyna trenować dobre 2 miesiące przed porodem 🤦🏻♀️ ile razy się zastanawiałam "czy to już" bo skurcze miałam przez kilka godzin regularne i nic. To takie upierdliwe i bezsensowne 🙄 -
Agentka, NFZ na zawsze w naszych serduszkach
mnie przeraża, że z dzieckiem trzeba będzie to jakoś mocniej w końcu zacząć ogarniać
Ancalime, o widzę, że wyjaśniłaś moje pytanie o szczepionkę na krztusiec zanim je zadałambo mam już receptę, ale to z tym do apteki a na podanie się idzie do POZ, więc jak to ogarnąć
ale skoro mogą w aptece przytrzymać, to super, sobie ją od razu załatwię jutro, póki recepta się nie zagubi w gąszczu
A do POZ dzwoniłaś się umówić jakoś?
Co do godziny CC to koleżanka nie była słodka w ciąży, więc dotrwała, i tak miała ponoć gulę w brzuchu, bo to jej pierwsza operacja w życiu byłaPozałatwiać to teraz właśnie skończyłam, wysłałam przez epuap ostatni dokument. W urzędzie pomogli mi wypełnić, ale chcieli podpis męża i żebym wysłała pocztą / doniosła jutro. A jutro wolałabym już nie musieć wchodzić do urzędu, bo rano mam pobranie krwi (i kolejny posiew moczu) i później jogę dla ciężarnych
więc przepisywałam wszystko do formularzy teraz
Sara, a może więcej magnezu/asparginu? Choć za 4 razem to wygląda na to, że taka Twoja uroda już
Mnie dzisiaj zaczęło cisnąć w pochwie... Tak jakby ciasno tam było
Widziałyście, że na listopadowym dziewczyny już otwarły sezon na bobasy?PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)
Kariotyp ❓ -
Ogoorkowa chyba właśnie taki już jest mój organizm 🤷🏻♀️ w każdej ciąży ta sama heca 🤷🏻♀️
I niby wiem, i niby już to przerabiałam ale i tak te skurcze mnie stresują 😒
Co do ciasnoty w pochwie to jak teraz P był w domu, kochaliśmy się raz. Było mi tak niekomfortowo, że masakra 😨 sam przyznał, że jest dziwnie a mnie bolało. Nie wiem czy to kwestia ciąży czy długiej abstynencji 🤷🏻♀️ ale z przyjemnością to niewiele miało wspólnego -
Ale właśnie ja to czuje jak chodzę nawet 😵💫 już o współżyciu to teraz nie mam ochoty nawet myśleć, bo tak dziwnie się zrobiło 😵💫 może w piątek fizjo coś powie... Kurcze, a może jednak jakaś infekcja się rozwija 🫣 jutro i tak powtarzam posiew, gin te, mówił,że jak wyjdzie nieciekawy to urosept brać...PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Ogoorkowa, wyglądało to logistycznie tak:
1. otrzymałam receptę od ginekologa;
2. zadzwoniłam do POZ zapytać jaki jest termin oczekiwania jak chciałabym umówić się na szczepienie p/krztuścowi jako osoba dorosła. Zaznaczyłam, że będę miała własną szczepionkę. Usłyszałam, że jak mój internista ma badać to umawiać się tydzień przed, jak obojętnie jaki to 3 dni przed;
3. z tą wiedzą udałam się do apteki kupić szczepionkę. Poprosiłam aby przetrzymały u siebie, z uwagi na to, że ją trzeba trzymać w lodówce - wolę się nie stresować ewentualną awaria. Usłyszałam, że nie ma problemu do miesiąca czasu, pod warunkiem że będzie opłacona. Zapłaciłam i zdążyłam zapomnieć o temacie 😂
4. odebrałam telefon z apteki z pytaniem, czy nie zapomniałam o szczepionce. Od razu zadzwoniłam do POZ i usłyszałam że mogę przyjść choćby jutro. No to skorzystałam aby nie odwlec w czasie 😁.
Będę się szczepiła szczepionką Adacel.
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
-
Ancalime wrote:Ogoorkowa, wyglądało to logistycznie tak:
1. otrzymałam receptę od ginekologa;
2. zadzwoniłam do POZ zapytać jaki jest termin oczekiwania jak chciałabym umówić się na szczepienie p/krztuścowi jako osoba dorosła. Zaznaczyłam, że będę miała własną szczepionkę. Usłyszałam, że jak mój internista ma badać to umawiać się tydzień przed, jak obojętnie jaki to 3 dni przed;
3. z tą wiedzą udałam się do apteki kupić szczepionkę. Poprosiłam aby przetrzymały u siebie, z uwagi na to, że ją trzeba trzymać w lodówce - wolę się nie stresować ewentualną awaria. Usłyszałam, że nie ma problemu do miesiąca czasu, pod warunkiem że będzie opłacona. Zapłaciłam i zdążyłam zapomnieć o temacie 😂
4. odebrałam telefon z apteki z pytaniem, czy nie zapomniałam o szczepionce. Od razu zadzwoniłam do POZ i usłyszałam że mogę przyjść choćby jutro. No to skorzystałam aby nie odwlec w czasie 😁.
Będę się szczepiła szczepionką Adacel.
hmm, mi wpisał Boostrix, ale chyba bez znaczenia?PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Dostałam wyniki i mocz tym razem ok, jest trochę bakterii, ale ich liczba jest dużo poniżej założonego pułapu, także wyglada na to, że ostatnio jednak była kwestia niezbyt dobrze pobranej próbki.
Hemoglobina za to mi leci dalej, już jest poniżej 10 🙄
A suplementuję żelazo, popijam czymś z witaminą C, jem więcej mięsa niż wcześniej 🤷🏻♀️ Także nie wiem o co chodzi.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, NFZ to masakra! A magnez też bierzesz? Bo chyba nie powinno się łączyć magnezu i żelaza? 🤔
Pucz, ale ładnie i zgrabnie wyglądasz! 😘
Chyba też nie podawałam kolejnych wizyt:
18.07. III prenatalne
04.08. wizyta
Iiiii jeszcze jestem zapisana na prenatalne w klinice na 31.07 ale nie wiem czy nie odwołam. Moja doktor sugerowała badanie właśnie w okolicy 18/19.07 a wtedy nie było miejsc i pierwsze wolne 31.07 😐 a jakiś czas temu sobie kliknęłam w Luxmedzie termin, nie wiem czy będę zadowolona, jak nie to pójdę jeszcze na te prywatne 😁
Dziś mi Helena tak napierała na żołądek że płakałam z bólu.... Poza tym czuję rozciąganie pod piersiami, w okolicach żołądka, mój brzuch jest prostokątny, nie mogę wziąć pełnego wdechu 😐
Co do tematów wyprawkowych - ja zamówiłam te majtki Horizona, wzięłam 6 sztuk, chyba starczy? Podkłady Canpola, ale bez jakiejś większej analizy 😁 -
Ogoorkowa wrote:Ale kompleksowo, pięknie dziękuję!
hmm, mi wpisał Boostrix, ale chyba bez znaczenia?
Myślę, że obojętnie. Jedyna różnica wg internetów to to, że 'Ich skład jakościowy jest bardzo podobny, toteż pacjenci zastanawiają się, którą z nich wybrać. Adacel zawiera większą ilość antygenów krztuśca (5 zamiast 3), jednak z drugiej strony, ma też w sobie fenoksyetanol, którego w Boostrix nie ma.'. Mi to nic nie mówi 😂. Cenowo różnią się o całe 10 zł. W aptece mogą wydawać zamiennie, więc podsumowując 'wsio rybka'. Ważne aby wytworzyć przeciwciała 💪🏻.
Agentka, mi kazała przy zmniejszonej hemoglobinie zbadać gin B12. Ale to dlatego, że miałam przy tym zwiększone MCV. Może to jakiś trop? Nie mam pojęcia co doradzić, ale gin na pewno trzyma rękę na pulsie.Ogoorkowa lubi tę wiadomość
-
Kasio nie można brać razem w sensie równocześnie , ja zawsze magnez z rana a żelazo późnym popołudniem i wieczorem. Również dlatego, że z Euthyroxem żelaza nie można łączyć (powinien być odstęp minimum 6h).
Przy liczbie moich leków to trochę wyzwanie, aby nie brać antagonizmów razem
Ancalime, u mnie właśnie MCV bardzo porządne- w połowie normy. B12 mysle, że mam ok, bo biorę caly czas B complex w formie metylowanej.
Położna mi ostatnio mówiła, że ja już przed ciążą miałam niską hemoglobinę (mniej niż 12), więc ten spadek tak naprawdę nie jest jakiś drastyczny+ wystąpił typowo w tym momencie, gdzie jest zwiększone zapotrzebowanie dziecka. Osobiście obstawiam, że warto byłoby wchłanianie poprawić, bo przed ciążą miałam średnie wyniki jelit + obfite miesiączki. Ale nie ukrywam- mialam nadzieje, że suplementacja poprawi wyniki lub chociaż je utrzyma.
Ale z tego co patrzę dopiero poniżej 8 jest wskazanie do hospitalizacji także oby mnie to ominęło 🙈
Tym bardziej, że nie czuję szczególnego osłabienia, bólu glowy itd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2023, 20:13
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka może trzeba zmienić formę żelaza bo akurat zazywasz jakaś która jest dla Ciebie słabo przyswajalna... generalnie lepiej uzupełnić tabletkami bo na dożylne można źle zareagować (za pierwszym razem jak mi podawali to pielęgniarka przychodziła co chwilę sprawdzić czy wszystko ok) ale generalnie jakby ci spadło poniżej 8 to raczej nie przez ciążę... mi spadło do 7,3 ale miałam krwawienie z jelit, biegunki , dietę 4 tygodnie a na koniec operację.
Ja bym podpytała ginekologa o jakieś inne tabletki (albo jest jeszcze chyba feroplex do picia) bo jak zazywasz a spada to raczej jest coś nie halo.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
A no ten przykładowy magnez nie może aż tak wpływać na przyswajanie bo ja zażywam 3x1 magnez a żelazo 2x1 (czasem 1x1 jak zapomne) staram się koło południa i z podwieczorkiem. W środę zrobie morfologie i mam nadzieję że nadal ok (ostatnio już miałam 10 więc jak na mnie to już bardzo dobry wynik)👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity, oczywiście wole to uzupełnić suplementacja niż dozylnie, bez dwóch zdan. Gdzieś ktoś mi mówił o tym Feroplexie, może to właśnie będzie dla mnie bardziej przyswajalna forma🤔 zagadam jutro z tym doktorkiem z Medicoveru.
W ogóle ciekawe czy zrobi usg czy znowu 3 raz z rzędu mi się nie będzie należało „bo przecież chodzę na usg w szpitalu” 😂
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Kto rano wstaje, ten... łapie pyszny chleb w piekarni
o 9 już nigdy go nie ma, dzisiaj wracając z laboratorium wcześnie weszłam i jeszcze był mój ulubiony, właśnie wsuwam pyszne kanapki na świeżym chlebie 👌😍
Kurcze zerknęłam na swoją hemoglobinę i niby jest 11,5, czyli ok, ale poleciała już mocno w dol, zaczynałam od poziomów przy górnych granicach, żelazo ponad normę... 🤯PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
O ale mi narobilas smaka na taki chlebek
Ja się wybieram za chwile do szkoły rodzenia.
Ja zaczynałam ciąże z hemoglobiną 11,6 😬Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Hej dziewczyny, czytam Wam cały czas ale jakoś mam mniej ostatnio czasu na odpisywanie
pochwalę się tylko zdjęciem
U mnie Wicie gniazda na pełnej wjechało.
U mnie ostatnio hemoglobina też trochę poleciała, ale niedużo. No to taki czas, gdzie faktycznie dziecko potrzebuje więcej i ciągnie z matki,ile się da
Powiedzcie mi proszę, jeśli już wiecie- jakie kosmetyki będziecie używać u swoich maluszków? Mnie ciągnie do serii rossmannowej babydream, ale nie jestem zdecydowana
Miłego dnia laskiOgoorkowa, agentka93, Longanimity, Ancalime, Meeg, Maiora, Kasio lubią tę wiadomość
-
agentka93 wrote:O ale mi narobilas smaka na taki chlebek
Ja się wybieram za chwile do szkoły rodzenia.
Ja zaczynałam ciąże z hemoglobiną 11,6 😬ja o 11 mam ćwiczenia dla ciężarnych ze szkoły rodzenia, więc podobny plan
A właśnie, wczoraj na SR było o przygotowaniach do porodu i położna mówiła o piciu herbaty z liści malin i suplementacji oleju z wiesiołka. I to mówiła już w kontekście od 30 tc! To już zaraz 🫣 planujecie takie rzeczy wprowadzać?PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Kania_czubajka wrote:Hej dziewczyny, czytam Wam cały czas ale jakoś mam mniej ostatnio czasu na odpisywanie
pochwalę się tylko zdjęciem
U mnie Wicie gniazda na pełnej wjechało.
U mnie ostatnio hemoglobina też trochę poleciała, ale niedużo. No to taki czas, gdzie faktycznie dziecko potrzebuje więcej i ciągnie z matki,ile się da
Powiedzcie mi proszę, jeśli już wiecie- jakie kosmetyki będziecie używać u swoich maluszków? Mnie ciągnie do serii rossmannowej babydream, ale nie jestem zdecydowana
Miłego dnia laski
Kurcze te hemoglobiny to taki ciążowy klasyk 🤔 ale przynajmniej znowu będę mogła jesc wolowine bez wyrzutów sumienia 😅 zawsze szukam pozytywów sytuacji 😁
Hmm, Kania a o jakich kosmetykach mówisz konkretnie? My planujemy zacząć od kąpieli z olejem że słodkich migdałów, gdyby był niewystarczający, to mamy takiego 50ml minisa z Emolium, więc kąpielowych nie kupuje. Jako zasypka też startować bym chciała z poziomu mąki, ew. 1 puder wlasnie rossmannowy kupie, jedynie krem do pupy jakiś muszę obrać. Co w zasadzie jeszcze taki maluch by potrzebował? 🤔 chusteczki, ale to waterwipes/wodne babydream lub dada są takie z prostym składem, więc któreś z nich
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
No, to prawda, pokój na swoje metry
jest tu jeszcze wielka szafa i regał na następnych ścianach
Właśnie myślałam o tych kąpielowych i szampon, ale może faktycznie sam olej ze słodkich migdałów wystarczy 🤔
A planujecie jakieś kremy do buźki i ciała, balsamy?
Chusteczki też zamierzam iść w te babydream wodne, trzypak po 13 zł, czasem w promce widziałam i po 9. Więc myślę, że to rozsądne.
Krem do pupy to ja myślę o bepantenie po prostu. Chyba to będzie dobra myśl?