X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety hemoglobina masakrycznie skacze przez zaostrzenia, a pierwszą ciążę m.in straciłam przez niską hemoglobinę bo organizm nie był w stanie jej utrzymać.
    ALE w aktualnych tc w których jesteśmy krew jest rozrzedzona więc te wyniki chyba się już trochę inaczej interpretuje i odczuwa. W październiku byłam mega osłabiona i kręciło mi się w głowie a mialam ok.8, a teraz przy tej 7,3 czułam się całkiem dobrze jedynie to upały mi bardziej doskwierały.
    I aż rzuciłam okiem na kartę ciąży i zaczynałam od 12,1 bardzo jestem ciekawa co wyjdzie jutro 🤔
    I też zamierzam po wizycie w labie wejść do piekarni ale po croisanta z budyniem 😜 bo z czekoladą są muląco słodkie a z budyniem idealne jak dla mnie ❤️

Ogoorkowa myślałam nad tą herbatką z liści malin, jak będzie smakować to pewnie będę pić 😉
    Mam nadzieję że urodzę tak pośrodku mojej szwagierki i bratowej 😆 tzn jedna przenosiła o 5 dni a druga urodziła 36+4. Zobaczymy co na to Zibi 😜

A co do kosmetyków to nie wiem 🙄 narazie kupiłam lanoline i krem pod pieluszke od mamyginekolog przy okazji jak kupowałam koszule nocną i do porodu... jest tyle tego że nie mam pojęcia..

Ja się aktualnie zastanawiam nad butelkami bo napewno długo nie będę mogła karmić przez leczenie z resztą z jednej piersi też może być różnie więc muszę się przygotować na MM.

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja już mam herbatkę z liści malin i wiesołek ale nie jestem pewna czy to już trzeba czy nie troszkę później, to muszę doczytać 😉

Kania no to jesteś pioniera w urządzaniu pokika razem z Sara, ja będę na tym etapie gdzieś za miesiąc 😃
    Mój stary oczywiście nigdy nie idzie po najniższej linii oporu tylko zawsze wymysli dodatkowe projektu i jak mieliśmy wybudować szafę i przenieść biuro do sypialni to teraz jeszcze wjeżdża zmiana grzejnika na mniejszy co wiąże się z ryciem ścian no i malowanie całego pokoju czy jakieś 2 tyg więcej prac 🙈😃 no ale nie narzekam lepiej w tą stronę niżeli potem się za to zabierać, skoro mu się chce niech działa 😉 wczoraj byliśmy w hurtowni płyt wybrać kolory szafy, będzie szro dębowo- dobralismy do kupionego juz łóżeczka, sama jestem ciekawa jak to się wszystko razem zgra 🙂

Mi też hemoglobina sukcesywnie spada, ważne by nie spadła poniżej 10 ponieważ może się okazać że np w przypadku porodu i utraty krwi będzie taki duży ubytek że będzie konieczne tloczenie krwi, tak nas położne na SR troszkę straszyły 🙄 jeszcze nie syplementuje ale jestem na granicy zobaczymy za tydzień na badaniach.

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg u mnie przy tym 7,3 mysleli o przetaczaniu ale chyba przez ciążę zdecydowali ze jednak żelazo. Generalnie miałam podawaną krew już właśnie w październiku i mnie to tam nie ruszą bardziej myślę o tym żeby nie miało to wpływu na rozwój ciąży 😉

U mnie pokoik młodego w trakcie robót, właśnie panowie wiercą i stukają 😜 dobrze że mam klimatyzator bo musiałabym albo się ewakuować albo udusić albo zostawić otwarte drzwi co skutkowałoby brakiem prywatności, kurzem i jeszcze głośniejszymi odgłosami 😵‍💫

Ooo właśnie bepanthen chyba jest taki dość popularny i u mnie w rodzinie tego chyba wszyscy używali... olejek ze słodkich migdałów też 🤔
    Co do chusteczek to ja będę zamawiać na allegro jakieś większe paczki, tak jak pampersy ale jeszcze nie wiem jakie. Najważniejsze żeby chusteczki były zamykane tym plastikiem a nie tylko zaklejane.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    No, to prawda, pokój na swoje metry :D jest tu jeszcze wielka szafa i regał na następnych ścianach :D

Właśnie myślałam o tych kąpielowych i szampon, ale może faktycznie sam olej ze słodkich migdałów wystarczy 🤔

A planujecie jakieś kremy do buźki i ciała, balsamy?

Chusteczki też zamierzam iść w te babydream wodne, trzypak po 13 zł, czasem w promce widziałam i po 9. Więc myślę, że to rozsądne.

Krem do pupy to ja myślę o bepantenie po prostu. Chyba to będzie dobra myśl?

bepanthen jest dobry kiedy coś się zaczyna dziać.Jest za mocny na takie codzienne stosowanie.Chociaż u nas kiedy coś się zaczynało dziać zawsze najlepiej sprawdzały sie maści wypisane przez pediatrę i zrobione w aptece- nie pamiętam już składu, ale na pewno była wit.a i e.
    Ja osobiście na co dzień od zawsze używam Linomagu w maści ( w aptekach), ma prosty i dobry skład.
    I tez jestem za minimalizmem, nie ma co przyzwyczajać skóry do emolientów. Od zawsze u nas zwykła woda+właśnie naturalne olejki- z migdałów, pestek moreli itp.
    Wszelkie zasypki -nie widzę sensu, jak coś się dzieje to właśnie mąka ziemniaczana:)

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten linomag nie jest czasem w 2 kolorach? Zielony i czerwony? 🤔 Bo widziałam w aptece i się zastanawiałam który to ten do pupy xD

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity, ja przesiedziałam dodatkowe 10 dni po terminie 🫣 a urodziny mam latem, podobno były przeokrutne upały, z tego miejsca podziwiam moja mamę,że nie krzyczała w szpitalu, że mają mnie natychmiast wyjmować 😅 także może jednak te wiesiołki i herbatki są dla mnie 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 10:20

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa to łóżko tylko wygląda tak "lekko" ma taki myk że do okola są nóżki a po środku jest mega stabilne bo jest komora na pościel meega pojemna. Osobiście nie lubię łóżek na samych nóżkach (miałam kiedyś na drewnianych i mimo że spoko bo można było pod nim odkurzyc itd to szybko się zarywalo tzn tam była taka środkowa nóżka i ona nie dawała rady) to jest fajne bo roomba się mieści pomiędzy nóżkami a stelażem i ładnie wszytko odkurza, a dzięki temu że jest komora to nic się nie rysuje a ja mam dodatkowe niewidzialne miejsce do przechowywania ❤️ ogólnie polecam jakby ktoś chciał zakupione w Agacie 😁

Ancalime historia twojego pierwszego porodu mnie rozbroiła 😂 dobrze mieć "znajomości". Mam wrażenie że w naszym kraju a tym bardziej w szpitalach inaczej nic nie załatwisz 😁 najważniejsze że wszystko się odbyło po twojej myśli ❤️

Sara no niestety takie to życie że zawsze jak już się zaczyna układać to coś musi walnąć. W tamtym roku nasza sytuacja finansowa była zajebista ale staraliśmy się bez skutku o dziecko, jak się udało to się sytuacja finansowa posypała. Ale jak tak ma być to biorę to z dobrodziejstwem inwentarza. Dopóki się wspieramy damy sobie razem ze wszystkim radę 💪 Aaa co jest najzabawniejsze 😂 odkładaliśmy plany dzieciowe przez ponad 9 lat żeby mieć stabilną sytuację 😂😂😂 life is brutal 😂
    Współczuję bolesnych skurczy 😢 a nie myślałaś żeby zacząć łykać np 1/2 nospy? Albo wdrożyć dodatkowo potas on też działa na skurcze.

Pucz drobinko ❤️ pięknie wyglądasz. Rozpływam się ❤️ co do aspiratora też błądzę 😂 kupię chyba zwykly katarek za 20 zł a jak się nie będzie sprawdzał to dokupię w trakcie coś innego 🤦‍♀️

Agentka masz przechlapane z ilością tych wizyt i załatwianiem ale niestety NFZ nie ominiesz :) trzymam kciuki żeby doktorek z medicover zrobił usg ❤️ trzymam kciuki żeby Ci się hemoglobina ustabilizowała. A badalas ostatnio ferrytyne? Może po tym będziesz wiedziała jak z tym przyswajaniem żelaza?

Kania piękny pokoik :) jest metraż 😂
    Ja do dupki wybrałam linomag, jak coś się będzie działo to bepanten, a po kąpieli płyn z bambino ale myślę czy jednak nie ten olej ze słodkich migdałów, do smarowania myślę nad baby dream z rossmana

Co do seksu to ja jestem zachwycona. Mogłabym zawsze i wszędzie 😂😂 tylko mąż coś chęci traci 😂 boi się że w takiej zaawansowanej ciąży to już nie można 😂 jedyne co to nie ma opcji bez lubrykantu i nie mogę leżeć na plecach bo też boli.
    Sara a może to że jest tak ciasno jest spowodowane tym że mała jest tak nisko?

Co do majtek ja wstępnie wzięłam akuku z uwagi na to że są w xxl większych a cannopol tylko do L... Po Waszych opisach zastanawiam się nad tymi horizonami zwłaszcza że widziałam gdzieś w necie że można je kupić w rozmiarze np 46:) tzn wzięłam 😂 dodałam do ulubionych na Gemini 😂😂😂

Teraz szukam koszul w dużym rozmiarze ale chyba jeszcze się wybiorę na rynek u mnie w mieście tam jest taka kobitka z pidżamami i koszulami, a chciałabym przymierzyć.

Z nowych rzeczy u mnie to dziś wizyta o 15.45 :) już nie mige się doczekać.
    Zaczyna mnie łapać stres przed porodem, boję się SN a cesarki jeszcze bardziej. Naczytałam się w internecie że pierwsza kupa po porodzie to jest masakra itd i że poród to wysiłek jak przy przebiegnięciu maratonu. A ja kondycyjnie jestem kiepska i boję się że sobie nie poradzę 🤦‍♀️
    A jutro będzie mnie mało odezwę się pewnie wieczorem bo idę na pogrzeb. Wczoraj zmarła ciocia mojego męża po długiej walce z chorobą. Krążą jakieś zabobony ze kobieta w ciąży nie powinna iść na pogrzeb ale pierwsza sprawa że ja w zabobony nie wierzę a druga to taka że nie wyobrażam sobie żeby nie iść, zwłaszcza że miałyśmy dobry kontakt.

Życzę Wam kochane pięknego dnia ❤️

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora dzięki za łóżkowe porady! :D 👌 jakkolwiek to nie brzmi 😅 Kciuki za wizytę 🤞 z tym maratonem to wiesz... tyle kobiet rodzi SN a jakoś nie tyle kobiet biega maratony... trochę chyba to napisane,żeby ego polechtac, może jakoś metabolicznie, ale tak na serio to bez przesady 🧐 ja liczę,że adrenalina i inne hormony zrobią swoje, bo na maraton to ja się też nie zapatruje 😅

Zabobonami też się nie przejmuj, jeśli tylko się w te upały będziesz czuła na siłach i masz taką ochotę (choc moze bardziej potrzebę, zyczenie?), to wg mnie idź :)

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, ile tam miejsca 😁 Maluch będzie mial masę przestrzeni do zabawy jak już podrośnie 😄 u nas jedyne jakieś 10 metrów i już się zastanawiam czy jak się z tym wszystkim rozstawie z kartonów to czy wystarczy miejsca 😅

Hemoglobina u mnie też miała swoje gorsze chwilę i pomimo leków dalej spadała, ale po zmianie w końcu coś ruszyło i ostatnio było 12 😄

Odnośnie wyprawki kosmetyczki aptecznej to chyba najbardziej nieogarnięty temat u mnie, koszyk nadal załadowany na Gemini, ale jakoś nie mogę się zebrać za ostateczne modyfikacje 😜 chociaż ogólnie szaleństwo zakupowe nadal w pełni, właśnie czekamy na zamówienia z weekendu - prześcieradła do małego łóżeczka i do wózka, kokon, rożek, kocyk, szczoteczki, wanienke, butelki i koszule do szpitala 😁

Maiora, kciuki za wizytę 🍀na zabobony nie ma co zwracać uwagi, bo tyle tego krąży, że strach w ogóle żyć 🙈

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam szczerze że ja poprostu bym się źle czuła sama ze sobą gdybym nie poszła. Zwłaszcza że ciocia przez kilka ostatnich miesięcy była w hospicjum i jej nie odwiedziłam. Jeśli będzie upał to z kościoła na cmentarz przejadę autem, żeby nie iść w tym skwarze. Jakby było mi za gorąco na cmentarzu to zawsze będę mogła wyjść z cmentarza do auta. Nie wyobrażam sobie ze miałabym nie pójść

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    A ten linomag nie jest czasem w 2 kolorach? Zielony i czerwony? 🤔 Bo widziałam w aptece i się zastanawiałam który to ten do pupy xD

to jest Linomag maść- w tubce.Biało-zielony. Różne sąrodzaje Linomagów z różnym składem. I siostrzane Linoderm

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania przepiękny pokoik 😍 miodzio 😍

Mnie moja hemoglobina niezmiennie zadziwia. Raczej nie należę do osób odżywiających się dobrze 🤷🏻‍♀️ wręcz bym powiedziała, że jem skandalicznie. Przed ciążą jadłam.... Raz dziennie 🤦🏻‍♀️ bo ja nie mam czasu nigdy. Wolałam coś robić gdy dzieci w przedszkolu zamiast tracić czas na żarcie. Hemoglobina zawsze 13-14 😳 i z taką zaczynałam ciążę. W tej chwili zmuszam się, dosłownie zmuszam, by jeść 3 razy dziennie, wagowo dalej na - a hemoglobina 11,5-12 🤷🏻‍♀️ nieprawdopodobne aż

Co do kosmetyków to ja używam tyle co nic 😅
    Maluszki kąpie w oleju kokosowym przez pierwsze tygodnie, potem wchodzi delikatny płyn do kąpieli (ten sam na ciało i włosy, bez szamponu). Przy każdorazowej zmianie pieluszki nie stosuje żadnych kremów. Po prostu przemywam tyłek, zakładam pampersa i wsio. Robiłam tak przy 3 dzieci (jak wspominałam, moje dzieciaki mają pancerne dupki) i teraz zamierzam tak samo. Nie chcę smarować dzieciaka od początku zbędnymi kosmetykami bo poniekąd skóra się do nich przyzwyczaja. Jeśli coś się zaczyna dziać (czyt. Zaczerwienienie) smaruje linomagiem / bepanthenem i w 90% przypadków wystarcza. W razie odparzenia (zdażały się zwłaszcza w momencie choroby, ząbkowania gdy dziecko robi "kwaśną kupę" która jest w stanie zrobić odparzenie w 5 minut) najlepiej sprawdzala mi się maść z cynkiem + puder / mąka. Poza tymi rzadkimi sytuacjami nie używam oliwek, pudrów, kremów etc.
    Jeśli chodzi o krem ochronny to tylko w upale na słońce krem z filtrem lub w zimie krem ochronny na buzie (gdy mróz).
    I to wszystko :) pod kątem kosmetyków jestem straszną minimalistką :)

Meeg, masz jeszcze czas ❤️ ja tak naprawdę pospieszyłam się z pokoikiem bo raz, musiałam skorzystac z obecności męża a dwa. Mam ADHD i nie umiem czekać. Czekanie to jest coś, co doprowadza mnie do szału 🙈 ale na pewno Wy wyrobicie się ze wszystkim i dodatkowo macie czas by wszystko dobrze przemyśleć i zaplanować :)

Maiora ja Ci powiem tak. Pieniądze raz są a raz nie ma. A dla dziecka najważniejsze i najlepsze co możesz dać to miłość rodziców.
    Ja kilka lat temu miałam wspaniałą sytuację finansową. Stać nas było na 200m dom nad morzem, w wyprawce były tylko nowe ciuszki z newbie i lindexa, a jak sobie wymyśliłam że chce express do mleka za 1,5k to kliknelam i zamówiłam. I co z tego skoro dom pełen był krzyku i awantur z byłym mężem? Obecnie żyjemy na wystarczającym poziomie aby zapewnic dzieciom dobre dzieciństwo, atrakcje, zajęcia, czyste ubrania i prezenty ale nie stać nas na wyprawy dookoła świata czy nowy dom. Jednak jesteśmy bardzo szczęśliwą rodziną. Pieniądze ułatwiają, to prawda. Pieniądze są potrzebne aby zapewnić dzieciom godne życie, wykształcenie. Ale nie trzeba mieć milionów na koncie aby być dobrym rodzicem ❤️ wszystko się ułoży, na pewno 😘

Co do no spy to mam od 14-15 TC jakoś 2 x dziennie no spe i magnez od doktorka, cały czas jestem też na luteinie. Plus jedyny, że te bóle kompletnie nie wpływają na szyjkę jednak bez sensu się mecze bo często skurcze są bolesne a kilka razy był tak mocny, że nie byłam w stanie się ruszyć 🥴

Jeśli chodzi o 💩 po porodzie to tak, jest to masakra ALE psychiczna. Fizycznie? Nie boli 🙈 ale jest w głowie jakaś taka zajebista blokada, strach, wyobrażenie jak to podczas wypróżnienia wszystko się tam rozrywa 🤣 a suma summarum jest normalnie 🤣
    Ja po każdym porodzie przez pierwsze dni zarzekam się, że nigdy więcej nie będę uprawiała seksu bo na myśl o włożeniu czegokolwiek w pochwę dostaje drgawek 🤣 jak widać mam 4-te dziecko w drodze więc - to przechodzi 🤣
    Wiecie, mi pod tym kątem jest dużo łatwiej bo już to przerabiałam ale pamiętam doskonale swoje lęki z pierwszej ciąży. Bałam się, że pochwa po porodzie zostanie taka wielka, że będę miała jakieś okropne blizny, że seks będzie beznadziejny. U mnie nic z tego się nie sprawdziło :) urodziłam SN 3 dzieci i serio, ciało ma ogromną moc regeneracji i jeśli chodzi o seks to np pierwszy stosunek po porodzie dla mnie był pełen lęku ale mąż był zachwycony 😳 oczywiście, lekarz pozna, że kobieta rodziła bo np szyjka macicy nie będzie już taka jak przed porodem ale to kompletnie nie powinno wpłynąć na jakość życia jeśli oczywiście nie było żadnych powiklań :)
    Jednak ja ze swojej strony zachęcam Was do masażu krocza od 34 TC bo to naprawdę może bardzo pomóc ❤️ ja przed pierwszym porodem masowalam bardzo skrupulatnie i regularnie przez 8 tygodni. Zaczynałam od masażu 1 palcem, który powodował pieczenie i czułam to rozciąganie tkanek. Z każdym dniem było co raz lepiej, dyskomfort się zmniejszał a przed samym porodem moglam spokojnie masować 4 palcami i czułam kosmiczną różnice w elastyczności tkanek. Emma urodziła się 4200g przy czym miała główkę 37 cm (to bardzo dużo) a ja jedno małe obtarcie wewnątrz pochwy, nie wymagające szycia. Jestem przekonana, że to dzięki masażowi bo gdybym poszła z marszu, bez tak rozciągniętego krocza to skóra po prostu by nie wytrzymała nagłej zmiany :) druga sprawa to że podczas porodu korzystałam z wanny, a woda też wpływa na rozluźnienie tkanek i ich elastyczność. Więc jeśli będziecie miały możliwość wanny/ prysznica to też bardzo polecam 😁

Poród SN boli jak diabli. Prawdopodobnie nie jesteście w stanie sobie wyobrazić tego bolu w tej chwili. Ale bardzo dużą rolę odgrywa nasze nastawienie i przygotowanie. Ja osobiście wolę ból porodowy od bólu zęba. Dlaczego? Bo ten pierwszy ma sens ❤️ i można znaleźć w nim coś mistycznego

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna dziś mówiła o naturalnych sposobach wywoływania porodu i ponoć herbata z liści malin i ananas nie są udowodnione naukowo, a daktyle są :) 6 daktyli dziennie. Nie zapytałam w sumie od kiedy, ale ja chyba nie będę kombinować do 37tc.
    No chyba że z masażem krocza, to mi fizjo powiedziała, aby przyjść w 34.

Patrzę na Wasze hemoglobiny i widzę, że w sumie spadki mamy podobne, ale kwestia tego, że jak zaczynałyście z pułapu 13-14 to jest ten margines, aby z czegoś schodzić.

Oglądałam na grupie FB maluszki urodzone 30-32 tc i dla mnie szok, że to już takie pełnoprawne bobaski. Muszę w końcu zakupić chociaz rzeczy do torby szpitalnej.

Bo póki co to tylko kawki i pączusie😂💖
    A później będzie lament, że nic nie mam poza kolejnym kilogramem na plusie 🤣
    07695524-F645-48-C8-A542-34-ED625-C2-D9-A.jpg

Ancalime lubi tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka spadek hemoglobiny w ciąży jest fizjologiczny ale tak jak mówisz, jak na starcie jest wyższa to jest z czego schodzić bezpiecznie.

Ale kusisz paczusiem 😍 aż bym coś zjadła dobrego

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ancalime Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodzę się z Natosią i Sarą. U mnie też kosmetyki dla niemowląt na minimalnym poziomie. I bepanthen wjeżdżał awaryjnie. Tak to raczej przemywanie i tyle.

Pierwszy seks po porodzie to był jak powtórny pierwszy raz 😂. Podobny stres, niepewność 😁. Ale potem było już lepiej.

Za to po cesarce 💩 było strasznym przeżyciem. Tak samo jak każde kichnięcie. Trzeba było przyciskać bliznę, a i tak miałam wrażenie, że mnie rozrywa. Brrr! No, ale wszystko jest do przeżycia i ostatecznie przechodzi 🙂. Wymaga czasu i tyle.

Co do kasy, to ja mam podobnie. Przy pierwszej córze szalałam. A teraz to raz, że priorytety inne, a dwa, że zwyczajnie szkód mi hajsu na niektóre rzeczy. Przykładowo, mimo że na bank będą codzienne spacery, to jakoś olewam kwestie wózka - biorę ten co przy pierwszej i on w outlecie kosztuje 1100 😂. I jeszcze nie zamawiałam. W przewijak nie inwestuje w ogóle, podobnie w wanienkę na stelażu. Nie kupuje zawczasu laktatora - jak zmienię zdanie co do karmienia piersią, to zdążę dokupić. I też nie kupuje na zapas leków - apteki mam całodobowe blisko, a podobnie jak Sara wywaliłam część poterminowanych produktów. Ani to ekonomiczne, ani ekologiczne.

Za to nie oszczędzam na monitorze oddechu, foteliku do auta. Nie wyobrażam sobie nie mieć od początku inhalatora (u nas była sapka niemowlęca i pamiętam jak po nocy kupowaliśmy 'pierwszy lepszy'). Co kobieta to inne doświadczenie. Dla większości monitor będzie zachcianką, a inhalator tylko w razie choroby z lekami wziewnymi. Więc nie ma co się porównywać 🙂.

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, moja cukrzyca nie lubi tego zdjęcia 😂.

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime, a propos cukrzycy ja dziś zjadłam bułkę poznańska przekrojoną na pół i posmarowaną masłem i miodem. Wiem, że moja diabetolog by się przekręciła,jakby to widziała 🤣 alee. Musiałam to zrobić, po prostu to było silniejsze ode mnie. No i cukier z palca po godzinie 134. Wysoki. Ale myślałam, że będzie gorzej.

Ancalime lubi tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime ja na wyprawkę dla Emmy wydałam krocie 🙈 i nawet nie chodzi o ceny tych rzeczy ale ilość 🤯🤯🤯
    Zamówienie z Gemini pamiętam, przyszło w kartonie jak po pralce 🤣🤣🤣
    Wszystkie kosmetyki świata, wszystkie leki na wszystkie choroby. Ilość ciuchów, których nie założyłam ani razu 🙈

Teraz robiąc wyprawkę nie miałam już nieograniczonego budżetu więc musiałam wszystko dobrze zaplanować i szczerze? Sprawiło mi to więcej frajdy niż klikanie w sklepach on line bez opamiętania :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Maiora Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam ❤️ mały ma już prawie 1495g ❤️, a ja schudłam spowrotem 600g 😂😂 lekarz powiedział że nic go nie niepokoi wszystko jest super, tylko mam iść do rodzinnego i zrobić porządek z kaszle bo go to niepokoi i że może to wywołać przedwczesne skurcze. Bo zapomniałam wam powiedzieć ale zaziębiłam się prawie 2 tyg temu i od tego czasu kaszle jak stary traktor.

Sara apropo wydatków mi też mnóstwo satysfakcji sprawia jak coś kupię tanio. Z takich okazji zamówiłam młodemu Ręcznik niebieski z myszką miki za 19.99 😍

Ogoorkowa, Kania_czubajka, Sara30, agentka93, Ancalime, Longanimity, Kasio lubią tę wiadomość

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktorek z Medicoveru zmienił mi żelazo na Sobifer, bo stwierdził, że wcześniejsze ewidentnie nie służy.

Zmierzył Małą i ma 1234 g :)
    Nadal miednicowo ułożona, czyli póki co moje ćwiczenia jej nie zachęcają do zmiany. Trudno, widocznie tak jej wygodnie bądź tez jest małą uparciuszką, co mnie szczególnie nie zdziwi 😂
    Najważniejsze, że pięknie rośnie.

Kania_czubajka, Ogoorkowa, Ancalime, Maiora, Kasio lubią tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ