Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Ancalime to celebrowanie życia to też ostatnio kiepsko wychodzi 😅
I niby wiem, że nie rocznice są ważne ale relacja 365 dni w roku ale gdzieś mnie dopadło. Z resztą sama doskonale znasz samopoczucie chwilę po wyjeździe. Trzeba kilku dni, aby znów przyzwyczaić się do bycia samej. Przez pierwsze dni tęsknie bardziej niż po 8 tygodniach, potem to już jakoś leci po prostu.
Mam tylko ogromną nadzieję, że zdąży wrócić zanim urodzę i będziemy mogli rodzic razem. Ja bez niego nie dam rady 😔
Z resztą i jemu bardzo zależy aby być przy narodzinach małej. A z drugiej strony, nie możemy sobie pozwolić aby siedział w domu i pilnował mnie od 35 TC 🤷🏻♀️
Nogi na kokardkę i do 38 TC musimy dotrwać 🙈 -
Ancalime wrote:Tak 😍. Ja jestem tylko ciekawa czy coś się zmieniło i faktycznie będę mogła w 34 tygodniu zapisać się na 39... Czy to nie za wcześnie! Przy pierwszym porodzie można się było umówić na max 2 tyg do przodu. No, ale oby było teraz inaczej!
No patrząc na naszą sytuację słomianych wdów to znając konkretny termin z jak największym wyprzedzeniem to sytuacja idealna. Oby faktycznie się tak dało. Ale wiesz, wszystkie przepisy zmieniają się tak szybko, że to całkiem prawdopodobne
Longanimity a czy przy takim charakterze pracy męża, Ty masz możliwość aby się z nim swobodnie skontaktować? Wiesz, gdyby coś się zaczęło abyś miała jak się do niego dodzwonić.
-
Lustro przy okazji remontu wylądowało w przedpokoju który też jest w remoncie 🤪
Zdjęcie sprzed tygodnia chyba, może zrobie aktualizacje bo w paczkomacie czeka sukienka mam nadzieję że na wesele 😅
I tak sobie pomyślałam że jak się na to wesele odwalę to przy okazji ogarniemy jakieś foty, otoczenie sali ładne to namówię męża żeby mi coś cyknął 🤔 i myślę nad umówieniem się na pedicure a może i mani żeby się samemu nie męczyć 😆 myślałam jeszcze o liftingu/laminacji rzęs ale ceny poszybowaly o 100% od kiedy ostatnio robiłam a i tak ciężko o termin 😵💫Ogoorkowa, Meeg, Ancalime, Angi90 , Kasio lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity ale piłeczka 😍😍😍 cudna 😍
Każdy brzuszek inny, każdy wyjątkowy 🥹
Ja nie chcę zapeszac, ale Lidka chyba się jakoś konkretnie przekręciła bo ten potworny ból kregoslupa, ucisk w kroczu i chód pingwina minęły jak ręką odjął 😬😬😬 prawdopodobnie uciskała mi gdzieś bo dziś czuję się dosłownie o połowę lżejsza!Chwili trwaj 😬
Za to obecnie jestem "matką roku". Zrobiłam dzieciom popcorn, pokroilam arbuza, zrobiłam galaretki, rozłożyłam koce i mają piknik + bajkę pełnometrażową a ja odpoczywam 😅
Wcześniej robiliśmy z kartonów wioskę ślimaków (malowali ją potem farbami) i czekamy na deszcz. Po nim będziemy zbierać ślimaki 😅 -
Sara teoretycznie tak, bo jest jakaś tam opcja żeby dodzwonić się "na dół" (tzw. Rozmowa kontrolowana i nagrywana) ale wrazie czego nie ma pewności że będzie mógł wcześniej wyjechać... jestem o tyle dobrej sytuacji że mieszkam z rodzicami więc gdyby akcją była szybką to tata mnie zawiezie (a mama w tym czasie będzie panikować 😅)
Emocjonalnie tex uważam że nie dam rady sama, ale racjonalnie wiem że jak nie będzie wyjścia to urodzę sama, ale oboje bardzo chcemy być w tym momencie razem.
I ostatnio nawet gadaliśmy o jego wsparciu w trakcie, że mu będę mówić co ma robić gdyby coś. A wyszło wszystko od tego jak złapał go skurcz uda masakryczny i ja w takiej sytuacji muszę wyjść bo on nie chce żadnej pomocy a ja nie mogę patrzeć bezczynnie więc tylko podaję tabletki i wodępytam czy np rozmasowac ale wiem jaka będzie odp i idę 🤷♀️ ale to już też jest ustalone że tak mam robić 🙄👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
O to to! Ja racjonalnie też wiem, że urodziłabym sama no bo jaki miałabym wybór? Ale emocjonalnie nie wyobrażam sobie tego. I nawet nie chodzi o jego pomoc. Ale bardziej o to, że to tak wyjątkowy moment, że zwyczajnie nie wyobrażam sobie abym miała go doświadczać bez niego.
Co do samej pomocy podczas porodu to wiesz, każdy poród inny, każda kobieta inna itd ale ze swojej strony, jeśli mogę doradzić, to ustalcie ile się da PRZED porodem. Poród to tak nieprzewidywalne zjawisko a Ty możesz różnie reagować i zwyczajnie możesz nie być w stanie wydawać polecen.
Ja przy każdym porodzie trzymam się jakoś do 7-8 cm rozwarcia, mogę rozmawiać itd ale potem mnie odcina i nie do końca docierają do mnie bodźce zewnętrzne. W takim stanie kompletnie nie jestem w stanie wydawać polecen mężowi.
Do porodu Toli był kompletnie nieprzygotowany (to był jego 1szy poród w życiu) bo myśleliśmy, że mamy czas. I to nieprzygotowanie wyszło podczas porodu. Pewnie też dlatego ja tak bardzo źle go zniosłam mimo, iż tak obiektywnie rzecz biorąc - był najszybszy i najlżejszy.
Mąż się miotał, nie wiedział co ma robić, z tego wszystkiego jemu było słabo, był zdenerwowany sytuacją . Gadał do mnie i zadawał pytania. Chciał mi ulżyć ale nie wiedział jak.
Teraz chcemy oboje aby był lepiej przygotowany i przede wszystkim wyczulony na moje sygnały. Bo niekoniecznie będę miała siłę aby pełnym zdaniem z zachowaniem zasad gramatyki poprosić go o wodę. Ale aby pomógł mi w zmianie pozycji, wytarł jeśli będę wychodziła z wanny itd. I aby po prostu był. Nie gadał tylko był. No i oby tym razem nie mdlał 🤣
-
Ale dziś piszecie, ledwo nadążam
Piękne brzuszki macie Mamasity 💖
Co do porodu- to są na pewno cenne wskazówki, ja nie wiem w sumie czego mogę wymagać od męża w trakcie. Za 4 tygodnie się zaczną zajęcia na szkole rodzenia parami to liczę, że mi to rozjaśni w głowie.
Kupiłam dziś w Kappahlu 2pack staników do karmienia i okazało się, że jak weźmie się coś jeszcze to jest -40% na całe zamówienie. Tym sposobem spełniłam swoje marzenie o zakupie czegoś z newbie- sweterek w regularnej cenie 139 zł -na wyprzedaży i po uwzględnieniu tego dodatkowego rabatu wyszedł za darmoMoja poznańska dusza lubi to 😂💪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 15:38
Longanimity, Meeg, Ancalime, Kasio lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Jaki słodziak 😍
A jeszcze co do porodów i mężów. Kiedyś, wiadomo, nie do pomyślenia było aby mężczyzna był obecny przy porodzie. Nie wiem dokładnie kiedy to się zaczęło zmieniac ale... Mój ojciec podczas moich narodzin był pierwszym w historii szpitala mężczyzną towarzyszącym żonie podczas porodu 😁 nawet podobno w gazecie o tym napisano 🤣Kasio lubi tę wiadomość
-
Moja babcia mi opowiadała, że pokazywała dziadkowi córki przez okno 😂😂😂
Co więcej, od zawsze jest zdania, że mężczyzna przy porodzie to kula u nogi i ona sobie nie wyobraża „porodu z facetem”
Dużo się zmienia, ale myślę, że zmienili się też mężczyźni. Mało kiedy słyszę, że któryś nie chce lub odmawia. Mój od razu powiedział, że chce być razem. Jedynie co mówi, że nie chciałby bezpośrednio patrzeć, jak to się odbywa w ostatniej fazie, w sensie jak dziecko wychodzi. Wydaje mi się, że to nie jest niezbędne.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka nawet gdyby chciał to wątpię aby położne go zachęcały 😅
Przeważnie mężczyzna jest przy głowie partnerki / tudzież ona na nim wisi / opiera się. Raczej pilnuje nas "od głowy" 😅
Co do zmian to zauważ - kiedyś facet zmieniający pieluchę czy spacerujący sam z dzieckiem był zjawiskiem. Obecnie? Normalny ojciec. -
Moim zdaniem obecność taty przy porodzie bardzo dużo daje nie tylko może mamie bo czasami mamy nawet nie chcą żeby cośkolwiek nawet do nich mówił a juz na pewno dotykał kiedy są tak przebodźcowane w trakcie, ale bycie świadkiem porodu dla taty mocno mu zwiększa perspektywę i zaangażowanie kiedy widzi ile to kosztuje mamę wysiłku bólu itd. Same widzicie jak niektórzy tatusiowe bardziej się robią zaangażowani i wrażliwi kiedy nam brzuszek urosnie, potem na szkole rodzenia uczą się o tym jak ciało się zminia pod wpływem hormonów, o emocjach jakie nam towarzyszą i otwiera im to oczy bardzo.
Pamiętajmy też o połogu i kiedy taki tata jest przy porodzie dużo bardziej zdaję sobie sprawę z tego jak ważna jest potem jego pomoc.
Jeżeli chodzi o oglądanie samego porodu to mieliśmy na szkole.rodzenia kilka filmików edukacyjnych... 3 różne porody bardzo realistycznie ukazujące poród.. Ja nie mogłam patrzeć 🙈, nie każdy jest taki naturalistyczny 😉 My rodzimy ale defacto nie widzimy tego od tamtegj strony, przemy oddychamy i czujemy wszystko i nie chciałabym aby mój tam zaglądał 🙈😉
Dziewczyny byłam dziś pierwszy raz na dziale dziecięcym w HM. Boże...jakie te rzeczy są cudowne ❤️ i jakościowo bardzo mi się spodobały, ale ceny to już mniej😐, dlatego szybko zrobiłam wyszukiwanie na Vinted i upolowałam kilka bodziakow w cenie jednego zestawu w sklepie.
Serce boli wydać 90 zł za 2 bodziaki ale używka po 1dnym dziecku to już inna sprawa 🙂Sara30 lubi tę wiadomość
-
Mojemu tacie ochroniarz pozwolił zostać gdzieś w holu a nawet wyjść na papierosa bo rodziłam się w nocy I ponoć jeszcze jakieś przeokropne mrozy wtedy były😆 no ja znam jednego który nie chciał, jego żona też nie chciała żeby był bo się o niego martwiła ale ostatecznie dała się przekonać żeby po niego dzwonić, no i biedak zdążył chociaż miał ponad 1h dojazdu a porod był dość szybki, akurat na najważniejsze przyjechał, jeszcze parę dni później w szoku był 😅
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Sara, gdzie Twoje piękne loki wcięło na zdjęciu?
super fotka, wyglądasz mamuśkowo, nie wielorybio!
Kurcze, widzisz, my jesteśmy na miejscu, zawsze razem, a w natłoku często zapominamy o jakichś rocznicach... W sierpniu mamy rocznicę ślubu i muszę chyba zarezerwować jakąś knajpkę, żeby nie zapomniećzawsze potem mamy wyrzuty sumienia...
I bardzo wyrozumiała jesteś wobec dzieci fundując im takie super atrakcje po tym, jak pogardziły przepyszną fasolką!
Ancalime, czyżbyś rozpakowywała nasz wątek?ale się zaczyna
Longanimity, podziwiam za pierogi! Ja lubię lepić, nawet mi wychodzą, ale rozwałkowanie ciasta to teraz dla mnie za duży wysiłek
Pięknie wyglądasz!
kurcze, ceny to jedno, ale te terminy mnie przerażają, wczoraj koleżanka pisała, że chciała się na mani przed weselem umówić i najbliższy wolny termin mieli po 20.08ja na pedi też klikam z 1,5 miesięcznym wyprzedzeniem do mojej podolog... zrób się na bóstwo i poróbcie piękne pamiątkowe fotki, faktycznie będzie sprzyjająca okazja, 2 w 1
Agentka, dobry deal!sweterek słodziak
Dziewczyny, ja się też boję, że mój zemdleje w trakcie porodu, albo że dla niego będzie to trudniejsze psychicznie (ja wiadomo nie mogę się wycofać w trakcie, on teoretycznie może, ale jednak taka psychiczna "powinność" na pewno ciąży na facetach w XXI wieku). Sara - brawa dla Twojego taty!
Ja patrząc na starsze pokolenie widzę duże różnice w podejściu moich dziadków: jeden dopytuje jak się czuję, jakie mam objawy, czy kopie, jak po wizycie u lekarza. Drugi (i to ten, z którym mieszkałam jako dziecko, bliższy i częstszy kontakt!) zupełnie nie dopytuje sam z siebie, uważa że to babskie sprawy, on się nie zna, jak rozmawiam z mamą to on nagle ma coś do zrobienia w innym pokojuA że jestem z innego pokolenia, to sama go bombarduję tymi informacjami jak nie ma gdzie przede mną uciec
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)
Kariotyp ❓ -
Ogoorkowa wczoraj miałam ten komfort że lepiłam z mamą więc ona wałkowała 😉 ale dzisiaj te z mięsem zobaczę czy mi się uda bo ja dodatkowo po operacji tą lewą rękę mniej obciążam...
Właśnie sprawdzam wyniki morfo i hemoglobinka piękna 11,5 (norma 11,2) generalnie praktycznie wszystko spoko kilka wyników pod2yzszonych i wygooglowałam że może to wskazywać na zbyt niską B12 albo kwas foliowy także chyba dołączę do łykających B12 🙈 łyknę już dzisiaj bo mam, ale jutro dopytam doktorka jeszcze.Ogoorkowa lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Lomganimity, jak na Twoja sytuację to już wgl wynik piękny! 👌 co do walkowania, to jak robię tortille, to wkładam między 2 deski do krojenia owiniete folia spozywcza kulkę ciasta i staje na nich/siadam 😅 tu dostaje idealne równe kółka, ale są też cieniutkie, więc może się przyda przy pierogach
łatwiej wstać z krzesła niż rozwałkować ciasto 🤡
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)
Kariotyp ❓ -
Meeg to jest bardzo ważne o czym piszesz. Mi się wydaje, że mężczyźni (przynajmniej w dużej mierze) uczestnicząc w porodzie nabierają dużo większego respektu dla swojej partnerki. Absolutnie nie mam na myśli nic złego, że obecnie ich nie szanują! Tylko chodzi mi właśnie o to, że gdy naocznie widzą skalę bólu i poświęcenia, zmienia się ich nastawienie i właśnie tak jak piszesz, rozumieją potrzeby jakie niesie za sobą połóg
Jeśli chodzi o ciuszki to tak, ja zdecydowanie wyleczyłam się z kupowania nowych ciuchów w hm czy z nexta. Są rewelacyjne jakościowo ale biorąc pod uwagę, ile tego trzeba i ile rozmiarów dziecko przeskoczy przez najbliższe miesiące, to jest finansowy obłęd 🤯 zwłaszcza, że taki maluszek chwilę w tych ubraniach polezy i wyrasta. Nie zrobi dziur w piaskownicy, nie uwali spaghetti... 😅
Ja mam kilka takich perełek z SH a większość pajacyków mam z nexta, kupowanych w lumpie po 2-3 zł 😬 stan oczywiście taki, że nikt by nie nazwał tego "używanymi" 🙈
Ogoorkowa akurat fotka z Częstochowy - wstałam o 4:30 żeby włosy wyprostować 🤣
Co do męża przy porodzie to mój, mimo iż jest twardzielem i niejedno widział, krew czy flaki mu nie straszne, to leciał z nóg masakrycznie! Jak mi potem powiedział, absolutnie nie dlatego, że coś w porodzie było odrażające a dlatego, że nie mógł patrzeć jak cierpię a jednocześnie nie mógł nic zrobić. I to chyba jest dla mężów najtrudniejszy element. Że mimo, iż w środku mogą być roztrzaskani na 1000 kawałków to muszą zachować zimną krew.
Jeśli chodzi o dziadka to u mnie podobniez jednym dziadkiem praktycznie się wychowywałam a on jest tak zimny i obojętny, że masakra 😅 dla niego dzieci poniżej 3 r.z nie istnieją 🙈 niemowląt się brzydzi jak się obślinią 🤣
A żeby mnie zapytał o samopoczucie? Nie doczekanie. Na hasło "poród" czy "okres" chyba by uciekł 5 km 🤣Meeg, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
-
Longanimity jak przyjmujesz laktoferynę? Razem z żelazem czy jakiś odstęp? Bo mi przyszła i planuje wdrożyć razem z kontynuacją popijania żelaza sokiem z żurawiny. Może się coś ruszy 🤷🏻♀️Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Aaaaaa 😅 ja mam jutro na cały dzień + nockę dodatkowe dzieci 😅 łącznie będzie 5-ka
Już gotuje 5 L kompotu, robi się galaretka 😅 siły przybadzcie 😅 -
Agentka aktualnie nie suplementuje, a wcześniej zazywalam colostrum w którym jest laktoferyna ale niezależnie od żelaza, myślę że zazywalabym rano bo to ma powodować że żelazo będzie się lepiej wiązać z przewodu pokarmowego 😉 colostrum zazywalam właśnie rano na czczo. Ja generalnie jak nie mam krwawień przez zaostrzenie a do tego operacji to hemoglobina zawsze w normie, także u mnie znany jest powód dlaczego spada i do tej pory nie miałam problemu żeby podnieść. Po pazdziernikowej operacji bez dodatkowej suplementacji hemoglobina wróciła do normy no ale ni3 byłam w tedy w ciąży 😅👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: