X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O proszę ile tu dziecięcych niejadków było:D ja od zawsze jak mały odkurzaczyk, mam zdjęcie jak nie mam jeszcze roczku a liście z zupy z botwinka mam poprzyklejane do brody, w czasie jedzenia 😅

Agentka, nie można tak objadać ciężarnych! Ja kupiłam sobie ostatnio 3 bita, żeby wrzucić do torebki jak wychodzę z domu (z uwagi na to, że może mi ten cukier spadac). Idę następnego dnia na pobranie krwi, chce wyjąć mojego 3 bita i już śladu po nim nie było 😒

Odespałam trochę nocy, w końcu się rozpadało i u nas i nieco duchota minęła 🤩
    Co do badań, to ja dzisiaj idę do luxmedu po komplet skierowan na badania 3 trymestru, to tam są sugerowane daty zawsze :p

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, o KTG jeszcze nic nie wiem, ciekawe jak to będzie wyglądać.

Ogoorkowa, a skierowania same Ci nie "wskakują" w systemie? U mnie się same pojawiają i nie muszę się prosić 😁

Wrzucam aktualizację brzuszkową, znowu jakiś mniejszy 😳
    IMG-20230713-120159.jpg

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio malutki brzuszek ale taki słodziutki 😍
    Pomysl o pozytywach - skóra mniej ucierpi 😅

Wy te wszystkie badania robicie ze skierowaniem na NFZ? U mnie lekarz niby wystawia skierowanie, ale laboratorium na moim zadupiu nie honoruje tych skierowań bo nie mają kontraktu więc aby mieć na NFZ musiałabym jeździć 80 km w jedną stronę na pobranie krwi (bez sensu). Dlatego od początku wszystkie badania prywatnie 🤷🏻‍♀️

A mi właśnie przyszły organizery do komody na ciuszki :) ogólnie polecam bo te maleńkie ciuszki ułożone w szufladzie się w moment wywracają, rozpadają itd 😅 zamówiłam 2 komplety więc calutką komodę mam nimi zapełnioną i będę mogła sobie tam mechrać :D

Niebawem zacznę pranie ciuszkow i zastanawiam się, do jakiego rozmiaru szykować. I chyba popiore i poprasuje 50, 56 i 62. Bo jeśli Lidka rośnie w tempie Toli, to 68 założymy wiosną 🙈

Kasio lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja większość badan robie prywatnie, czasem uda mi się jakieś morfologie czy tarczycowe od rodzinnego załatwić przy okazji kontroli itp.

Co do ubranek to też piorę do 62, już 2 prania były. Ale widzę też że dużo ciuszków nie użyję bo dostałam głównie po letnich dzieciach i jest dużo bodziakow z krótkim rękawem i kilka rampersów . No i dopiero jak wszystko wypiorę i wyprasuje to będę segregować rozmiarami tzn wielkością 😉

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity ja mam 99% używanych rzeczy więc zakładam, że skoro były prane to już nie powinny się zbiec i posegregowalam.
    Ale po raz pierwszy mam wyprawkę ciuszkową zrobioną bez idiotyzmow w postaci balowych sukienek i krótkich T shirtow 🤣 z czego jestem dumna 🤣

Moje organizacyjne rozkminy mnie rozwalają. Od 2 dni zastanawiam się, czy prześcieradła itp na zmianę trzymać w pokoju małej w komodzie czy lepiej w garderobie 🙈

I wkurza mnie trochę ten przewijak na komodzie a dokładnie to, że przez niego pierwsza szuflada od góry jest z ograniczonym dostępem 🙄 więc chyba będę tam trzymać rzeczy typu pampersy na zapas czy rzeczy używane okazjonalnie 🤷🏻‍♀️

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio, gdzie on znowu zniknął? 🧐 widziałam, jak ostatnio tam był! 😅

Wiesz co, same mi nie wskakują 🤔 muszę iść na wizytę w luxmedzie (to ten sam co mój prowadzący, gdzie chodzę prywatnie, ale prywatnie wizyty są jednak dłuższe i konkretniejsze 🙄) I on mi wystawia komplet na kolejny trymestr, same nie wskoczyły nigdy (po komplet na drugi trymestr szłam jakoś pod koniec 4 miesiąca, więc jakby były automatyczne to powinny już sobie tam siedzieć:p). Może jakaś położna u Ciebie w placowce je klika w systemie? 🤔

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, czyli taka ikeowa komoda starcza na początku na rzeczy malucha? Jeszcze chcemy łóżeczko z szuflada wziąć. Docelowo w pokoju stanie też szafa pax o szerokości 1m, ale to chciałabym już po połogu z mężem sobie skręcić na spokojnie, bo się na prawdę boję o czas 😅 póki co, brakuje nam dosłownie kilku rzeczy, raczej drobniejszych, i ubranek plus pampersów. Wydaje mi się tak objętościowo, że to chyba się zmieści w komodę 🤔

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz prowadzacy też nie ma kontraktu z NFZ po tym jak kiedyś dostał "kare" I musil płacić z własnej kieszenie za leki jakie przypisywał pacjentkom.. także moja ciąża to jest wydatek dwukrotnie większy od 500+ miesięcznie
    Jak słyszę żarciki że oo dostaniesz 500+ to mi się nóż w kieszeni otwiera na hipokryzja jak ludzie nie wiedzą ile mnie prowadzenie ciąży kosztuje i że dziecko to dodatkowe pieniądze tylko.

Co do prania mam dokładnie ten sam plan. Piorę te rozmiary do 3miesiecy i dopiero jak będzie pokoik prasuje i układam w szuflady 🙂

Kasio jaki twoj brzusio malutki! 😍Ciesz się 🙂 na prawdę jest ciężko się obracac jak masz takiego arbuza wielkiego. Ile ja się nastekam czasami żeby zmienić bok ..Mam wrażenie że we wrześniu stary będzie mnie obracał 🏀

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, ja pamiętam jak smiechlam jak zobaczyłam pomysł z "bonem zdrowotnym" (wiadomej partii) I policzyłam, że starcza to w ciąży na tyle co nic w kwestii prowadzenia i absolutnie bez porodu 🤣
    Aaa no i pamiętajcie, od stycznia nie 500 a 800 🤣 chyba to przeszło 🤔

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg chyba kontrakt z NFZ nie ma nic wspólnego z badaniami chyba że są różne rodzaje kontraktów, bo mój lekarz wypisuje mi i L4 i recepty na leki także te darmowe dla ciężarnych 🤷‍♀️

Sara z założenia też chciałam posegregować najpierw ale jakoś się pogubiłam w reklamówkach i stwierdziłam że później jak będę układać w szufladach to to ogarnę, narazie sortuje rodzajami.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię 99% badań w Medicover za darmoszke, specjalnie planując ciąże zwiększyłam sobie pakiet za punkty w pracy, aby jak najwiecej mieć bezpłatnie.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, prawidłowo :D akurat pakiet luxmedowy mieliśmy wysoki, ale dokupiliśmy ubezpieczenie, żeby dostać kaskę za urodzenie się dziecka ( tam był okres karencji w przypadku właśnie urodzenia dziecka, więc trzeba było przed ciążą klikać) 😅 Grażynka zadowolona 🤡

Sara30 lubi tę wiadomość

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Meeg chyba kontrakt z NFZ nie ma nic wspólnego z badaniami chyba że są różne rodzaje kontraktów, bo mój lekarz wypisuje mi i L4 i recepty na leki także te darmowe dla ciężarnych 🤷‍♀️

Mówię to co dokładnie ie powiedział mi mój lekarz, nie miałam procenta zniżki na żadna z recpet od początku ciaży. Zawsze 100% a uwierz mi dopytywałam jak płaciłam za.luteine 100zł..

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg bo żeby wystawiać recepty musi mieć kontrakt i wcale ci się nie dziwię że dopytywałaś bo ja luteine za darmoszke dostaje i encorton też (ten drugi tylko jak od gina bo teraz że zażywam na jelita to już płatny jest) ale wydaje mi się że nie ma opcji żeby lekarz mial taki kontrakt żeby można było też badania na nfz zrobić, a poprostu od tego rozmowa wyszła 🙂

Meeg lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ubezpieczeń to muszę się zebrać i zgłosić moje pobyty w szpitalu i operacje... ale przejdę się chyba bezpośrednio do ubezpieczyciela bo teoretycznie rak piersi podlega pod ciężką chorobę ALE z tego co doczytałam w regulaminie to taki guz jak miałam się w to nie wlicza... tak jakbym za mało chora była i nie wymagała dalszego leczenia 🙈
    Z resztą znalazłam gdzieś na necie stary regulamin I w tym katalogu chorób była ta moja przewlekłą choroba jelit ale chyba za dużo ludzi na to zaczęło chorować i "przestało im się to opłacać" więc usunęli 🥴

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa myślę że tak. Ja dla każdego z dzieci miałam na początku tylko komodę i na ubranka + kocyki itp wystarczyło. Jak masz dodatkowo szufladę pod łóżeczkiem to myślę, że spokojnie :)
    U mnie starszaki mają szafy a Lidka tylko komodę ale jednak sporo rzeczy typu pościel, ręczniki, kombinezony itd itd trzymam u siebie w garderobie.

Meeg a nic mi nie mów. Jak ja słyszę o 500+ to nie wiem czy się śmiać czy płakać. A jak się zapewne domyślasz, nie jeden mądry uznał, że 4-te dziecko mamy "dla 500+" 🤣 naprawde, jeśli ktoś uważa, że za 500 zł miesięcznie da się utrzymać dziecko, to nie wiem na jakiej planecie żyje 🤷🏻‍♀️ samo prowadzenie ciąży miesięcznie kosztuje więcej. Wyprawka to już inna heca ale pardon, dostaniemy becikowe 🤣 żyć nie umierać 🤣
    Dziecko kosztuje wielokrotność 500+ i odpukac, oby nie miało problemów zdrowotnych bo wtedy dopiero zaczyna się jazda bez trzymanki. Ja byłam na tyle skrupulatna, że kiedyś policzyłam ile wydaliśmy na leczenie, diagnostykę i rehabilitację Toli w 2021 r. Przeszło 60 tys zł. 60 tysięcy złotych. Więc jak słyszę o 500+ to dosłownie rzygać mi się chce 🤦🏻‍♀️
    A ostatnio rozmawiając z mamą coś wspomniałam, że z jednej wyprawki przeskocze w drugą bo wyprawienie dzieci do przedszkoli i szkoły wyniesie sporo kasy. A moja mama na to, że przecież "dostanę na Emmę 300 zł bo idzie do szkoły". 🤣🤣🤣 Bez jaj. To trochę jak kiedyś w jakimś serialu paradokumentalnym babcia dała wnuczce złotówkę i mówi "masz wnusiu złotówkę. Kup sobie coś cudownego" 🤦🏻‍♀️🤣

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do recept i leków to chyba zależy od lekarza i właśnie jakichś kontraktów. Bo np mój pierwszy lekarz przepisywał luteinę odpłatną 100% a od tego drugiego dostaje za darmo 😳 Meeg a ty bierzesz jeszcze luteinę? Jak chcesz to Ci wyśle za darmo bo mam zapas ogromny a ja ją za darmo dostaje.

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sara! Tak właśnie myślę,że nawet jakby było ciasno tam, to na początku to i tak będzie mało używany pokoj, na przewijanie w ciągu dnia chyba tylko 😅 no to się jakoś ogarniemy, też się staram nie szaleć z ilością rzeczy w wyprawce :p

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kochana już nie biorę już luteiny od dawna ale dziękuję 😘
    60tys. nawet nie mieści mi się to w głowie 😐

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez jest refundacja 100% na heparynę mimo że recepta od lekarza z Medicover i/lub prywatnie.
    Także nie mam pojęcia od czego to zależy tak dokładnie. Kojarzę, że lekarz mówił, że są określone warunki i wtedy on może wystawić dany lek za darmo.
    A żaden z nich nie ma kontraktu.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
‹‹ 741 742 743 744 745 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ