X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na zgagę pomaga gaviscon + nie jem kompletnie nic na noc bo inaczej nie mogę się nawet położyc 🫣 ale odziwo na siku przestałam wstawać więcej niż raz 😳😳😳
    W ogóle od kilku dni zasypiam normalnie a nie kręcę się w łóżku do 2-3. Może organizm zbiera siły przed porodem? Nie wiem.

Emil już na bloku. Mam nadzieję, że dobrze wszystko zniesie i rekonwalescencja przebiegnie gładko ✊
    Pielęgniarki są przesympatyczne i pozwoliły mi się położyć z nim na łóżku więc chwała im za to bo brzuch i plecy mi już wysiadają 🤐

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę coś zjeść wieczorem, bo inaczej jest jeszcze gorzej 🙈
    Z sikaniem, jak się przebudzę to idę, ale raczej nie mam tak, że budzę się tylko z powodu sikania, czasami czuję, że mi się chce, ale wole spać dalej 🤣
    Gorzej w ciągu dnia, jak chodzę, wtedy co chwila.

Czytam jakieś historie z mojego oddziału i z tego co widzę zdarzało się, że nie chcieli wywoływać porodu do 40tc, więc muszę porzucić moje założenie, że po tygodniu na pewno będą chcieli robić indukcję.
    Chyba wezmę laptopa z grami 😂
    Ostatnio w sumie byłam zaskoczona, że nie było dziewczyn z komputerami, bo ja pierwsze co dzwoniłam do męża, że ma mi przywieźć.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka jak internet na kompie ogarnęłaś?🙂
    Ja w szpitalu też o tym myślałem ale jak nie ma WiFi to ja już beradna.

Mój szpital też podobno z tych nastawionych na SN. Z jednej strony dobrze ale z drugiej przychodzą mi myśli obawy że będę tam próbować i walczyć na indukcji różnymi sposobami prze kilka dni bez skutków i bez decyzji o CC.

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, z telefonu :) Mam pakiet 40GB Internetu co miesiąc i jak jest potrzeba to telefon robi za modem dla innych urządzeń. Czasami nawet w domu tak robię, jak stacjonarny net nie ogarnia, jest problem z prądem itp.

Wydaje mi się, że większość szpitali jest pro SN. Chociaż u nas jeden typowo się promuje CC, bo jest opcja, że partner jest w trakcie operacji z pacjentką. Położna mówiła, że 60% cesarek mają przez to, bo panie z całego regionu chcą tu rodzic przez CC.

Meeg, Ancalime lubią tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To właśnie w tym szpitalu, w którym pracuje mój prowadzący jest 70% CC bo szpital słynie z Cesarek "na życzenie" i tam nie ma problemów z CC jeśli pacjentka po prostu chce. Ale przez to statystyki wyglądają przerażająco dla mnie i ja się boje tam jechać 😅

Z kolei szpital, który wybrałam słynie z walki o SN i tego spokoju, dawania czasu na poród itd.

Emil już się wybudził. Było kiepsko bo bardzo cierpiał 🥹 mnóstwo krwi i wydzielin. Rozmawiałam chwilę z doktorem - mówi, że dawno nie widzial takich przerostów i naprawdę mieli co wycinać. 3 migdał usunięty w całości (miał prawie 5 cm 😳😳😳) a gardłowe się stykały i skorygowane są o 70% 😳
    Najbliższe dni mogą być trudne ale Emilek jest bardzo dzielny.
    Jak bardzo go bolało i krzyczał to wołał Emmę żeby go przytuliła 🥹

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam miłe Panie <3

Wszystko czytałam, tylko nie mam siły dzisiaj ładnie odpisać po kolei ;(
    Jakieś niskie ciśnienie chyba, kawka z maca mnie nieco uratowała, żebym była w stanie siedzieć chociaż, ale pojechaliśmy do sklepu i na budowę, to już nawet z auta nie wychodziłam, bo się bałam, że nie dojdę z parkingu :(

Sara, super, że Emil już po :) teraz z tego co kojarzę dieta lodowa? :) podziwiam Cię dzisiaj za to siedzenie w szpitalu!

Co do masażu szyjki, to u nas na SR mówili, że to koło masażu to nie stało nawet, to jest mechaniczne rozciąganie tkanek, które je rozciąga zanim one się przystosują do tego, może doprowadzać do pęknięć i urazów tych tkanek i generalnie raczej nie polecają, żeby się zgadzać - jeśli tkanki się nie chcą poddać jeszcze rozciąganiu, to mają ku temu swój powód. Ale są osoby, które mają to miejsce mniej unerwione i nie jest to dla nich bolesne, a rzeczywiście czasem może przyspieszyć akcję porodową (mechanicznie, ale jednak). Trudna sprawa, ja wpisałam jako "wolałabym uniknąć" :P

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara dzielny chłopak, dobrze że to już zrobione i nie zaniedbane bo byłoby tylko gorzej. W
    W życiu dorosłym jest się milion razy trudniej zdecydować na zabieg. Kolezanka co roku w sezonie zimowo jesiennym ma angina kilka razy ale na zabieg nie chce iść bo się boi.

Ogórkowa widzisz ja zupełnie zapomniałam zapytać o to na SR a wogole nie było wspomniane jako jeden ze sposobów preindukcji. Dla mnie to raczej nie jest nic czego bym chciała i chyba tak jak mówisz jeżeli szyjka nie jest gotowa to nie jest a mechanicznie nie zmieni to za wiele i na długo.

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg u Emila oprócz właśnie infekcji problem był taki, że strasznie chrapał, nie mógł oddychać nosem, cały czas z otwartą buzią. Jeść też mu było ciężko bo to tak jakby jeść i połykać z zarąbistym katarem 🙄 rok czekaliśmy na termin (kwalifikacje mieliśmy w sierpniu 2022) ale cieszę się, że zrobiliśmy. Dziecku będzie dużo lżej i tak jak mówisz - w dorosłości byłoby trudniej się zdecydować a podejrzewam, że rekonwalescencja o wiele cięższa.

Mój dyskomfort dzisiaj to pikuś przy tym, jak strasznie się cieszę, że mamy to już za sobą ❤️

Ale nie ukrywam. Chodzę już jak kaczka, brzuch waży chyba tone a plecy chcą mi odpaść pocalyn dniu siedzenia na taborecie i szarpania się z obolałym 6 latkiem. Ale jeszcze z 2-3 godzinki i będziemy w domu 😍

Emil zażyczył sobie dziś do jedzenia kisiel truskawkowy i lody :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzielny Emil 🍀
    Dobrze, że już to macie za sobą!

Ja po zajęciach z planu porodu, super były, z taką położna, która zawsze mnóstwo wiedzy daje, sporo ponotowałam i już wiem co chce tam powpisywać.
    Muszę jeszcze Starego uświadomić co tam będzie i mam nadzieje, że cokolwiek spamięta. Wczoraj mu mowilam, żeby się z instrukcją termofora z pestek wiśni zapoznał, bo wątpię, że w trakcie porodu będę miała cierpliwośc, aby mu to tłumaczyć 😅

W mojej SR mnie strasznie wkurza nierówny poziom, są 2 babeczki, które są po prostu zarąbiste i świetnie te zajęcia prowadzą, a pozostałe dramat… Jedna zaraz po studiach, co wszystko czyta z kartki i sama się gubi w tym co mówi, kolejna jakby na ploty z koleżanka przychodziła co opowiada o remontach u siebie w chacie. Trafiłam dziś na taką co jest najlepsza, a na tych samych zajęciach tydzień temu była moja kumpela z inną prowadzącą i była załamana. Nie tak to powinno wyglądać mysle.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka zdecydowanie nie tak to powinno wyglądać 🙄
    A wiesz co jeszcze bardziej przerażające? Że tak samo możemy trafić na porodówce 🫣🥹

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Meeg Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy korzystacie z gotowych szablonów czy piszecie same plan?

Agentka u mnie było podobnie na SR bo 2 położne mega zaangażowane przygotowane z prezentacjami z zabawami i quizami a jedna taka z dawnej szkoły tylko opowiadała jak to ona kiedyś była położna środowiskowa a jakie to miała utrudnienia i sytuacje jak jeździła w odwiedziny i że to taka niebezpieczna praca, a że kiedyś to się robiło tak i tak i jakoś wszyscy żyjemy 🙈
    A teraz te mamy kupują wszystko i mają za dużo gadżetów a wystarczy ręcznik zwinąć i włożyć do poszewki i już mamy ochraniacz dla maluszka 😀
    Tylko ze nie ogarniala że kiedyś tak mamy robiły bo zwyczajnie nie było niczego w sklepach.
    My mamy teraz to szczeście że możemy np kupić kokon za 30 zł na vinted i jest ładnie i komfortowo 🙂
    Mnie najbardziej drażniło kiedy obie te szkoły się od siebie różniły w tej samej kwestii. Jedna położna że pempuszek to tylko woda i osuszanko patyczkiem nic pozatym a ta starsza szkoła że za ich czasów to spirytus 70% i to jest jedna i najskuteczniejsza pielęgnacja pępka 🙄

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg ja chce sama napisać, przeglądałam wcześniej te gotowe i doszłam do wniosku, że tam są czasami ujęte rzeczy, które totalnie mnie nie obchodzą- typu zgoda na założenie wenflonu. I dzisiaj prowadząca właśnie o tym mówiła, że lepiej napisać takie rzeczy, które rzeczywiście są dla nas istotne, od serca, zamiast przychodzić z 10 kartkami, z których znaczenie ma dla nas 5 aspektów. Podawała przykłady, opisywała co warto napisać, jeśli to dla nas ważne i przemówiło to do mnie, aby właśnie tak indywidualnie do tego podejsc.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg ja pobralam ze strony szpitala w którym będę rodziła ale wydaje się taki dość konkretny i szczegółowy. A i tak jego się omawia z położną więc planuje rozwinąć kwestie, które najbardziej mnie interesują :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg ja chyba wydrukuje gotowca... bo tak naprawdę nie do końca sama wiem czego chce 🤷‍♀️ znaczy niektóre wiem, ale np. Zzo ... niby nie chce... ale może się okazać że mogę skorzystać i jednak będę chciała 🙈 no i mam świadomość że to tylko plan i wszystko dynamicznie może się zmieniać...

Musze pochwalić męża bo dzisiaj od kiedy wstał ogarnia podłogę z przerwami na kawę i jedzenie 💪

Sara super że już po, byle teraz szybko do domu i oboje będziecie odpoczywać 💪

U mnie na tych zajęciach okoloporodowych też różne poziomy prowadzenia, najwięcej prowadzi taka mocno starsza położna i nie wiem na ile ma zaktualizowaną wiedzę, ale generalnie fajnie się jej słucha. Wczoraj miałyśmy zajęcia z fizjoterapeutką dziecięcą i trochę fajnych rzeczy mówiła,no ale to tylko 45min więc tak naprawdę powiedziała na co zwrócić uwagę i ewentualnie to skonsultować wtedy z fizjo, podnoszenie (i wytłumaczyła też co co chodzi I jakie konsekwencje) zmiana pieluszki, noszenie i pozycje do odbijania. Generalnie spoko, jak już ktoś miał do czynienia z noworodkiem ewentualnie z niemowlakiem... bo pewnie gdyby nie to że już coś tam wiem to pewnie prawie nic już bym nie pamiętała 🤷‍♀️

No i najważniejsze że jak coś budzi niepokój mamy to trzeba to skonsultować ze specjalistą a niekoniecznie sluchac pediatry że dziecko się nauczy czy wyrosnie i żeby dać mu czas. A niestety widzę po znajomych i rodzinie że ci co drążą to znajdują pomóc... a ci co słuchają lekarza że dziecko się nauczy albo wyrośnie to niejednokrotnie męczą się z problemem (i dziecko i rodzice) 😮‍💨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2023, 16:06

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dzisiaj mega zestresowana, spłakana i w ogóle. Chyba nerwica się odezwała. Rano miałam kontrolę u gin, ostatnia. Miała mi dać skierowanie na CC, ale... Nie dała!

W zamian za to dała mi skierowanie na oddział patologii na obserwację. Na szybko załatwiłam opiekę dla córy i pojechałam do szpitala. Podważyli skierowanie o tokofobii, pierwsze cięcie nie jest wskazaniem do drugiego. Endometrioza w bliźnie ich nie interesuje, dopiero pol roku po porodzie mogę się umówić na zabieg usunięcia. Oczywiście od 1 cesarki minęło za dużo czasu. Nerka młodej graniczna, ale ok. Więc na CC mnie nie umówili.

Za to mam zostać na obserwacji, bo słabe ruchy plus brzydki zapis na KTG.

Leżę głodna, wkurzona, rozczarowana, już druga godzinę pod ktg. W międzyczasie dostałam kropli nawadniającą z czymś tam aby pobudzić ruchy młodej. Faktycznie się rusza, ale tętno ma cały czas 90-115. Jest mi przykro, jestem rozczarowana moją prowadzącą i przerażona że miałabym rodzić naturalnie. Zwłaszcza, że całą ciążę szykowano mnie na cięcie.

Mała waży 3200.

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie, że o sobie tylko, ale naprawdę psychicznie szoruję po dnie.

Skurczy brak jak coś, szyjka długa, bez rozwarcia, więc rodzić nie będę 🥴.

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime 🤯 to się w głowie nie mieści! 😱 nawet nie wiem co w tej sytuacji można zrobić 😥 co za małpa z prowadzącej i co za szpital, który podważa tokofobie 🤬🤬🤬

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime to chyba żart jakiś! Na koniec Cię tak prowadząca załatwiła? 🙄 brak kur*a słów!!!
    🤬🤬🤬
    A inny szpital?

My właśnie weszliśmy do domu. Emil probuje jeść mus a ja mam skurcze tak jebitne, że mi się płakać chce. Ledwo dojechałam do domu 🙄
    To był hardcorowy dzień ale najważniejsze, że już po

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do poziomu na SR, to nie wiem, czy pamietacie, ale my chodziliśmy na 2 (dobra, ja na 2 a mąż na 1,5 przez zmiany w pracy :p ). Jedna merytorycznie słaba (aktualna wiedza tylko jakby mało jej było), ale mieli genialne zajęcia z podnoszenia, pozycji do karmienia, kąpania. Druga szkoła to przeogromna ilość wiedzy, wszystko aktualne, spotkania z dietetykiem, fizjoterapeuta dziecięcym, pediatra, zajęcia nawet o fotelikach i ich montażu i doborze do auta, podstawowe wiazania dziecka w chusty, super zajecia okoloporodowe z masazami wykonywanymi przez partnerow na porodowce, no wszystko. Ale zajęcia z "podnoszenia i kąpania" to dramat, prowadząca załatwiła to w 20 minut, w sumie to nie umiałabym po nich podnieść dziecka, a już na pewno nie wykąpać... byliśmy w takim szoku co się tam wydarzyło na tych zajęciach 🤯

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie, Ancalime… jak tak można !? Tym bardziej, że juz byłaś nastawiona od początku w zasadzie na CC…Jeszcze bym zrozumiała, gdyby szpital kwestionował, to też chamstwo, ale słyszałam historie o podważaniu przyczyn cesarki, ale lekarz prowadzący??!!
    A co na obserwacji mówią o tym tętnie? Mają jakiś konkretny pomysł czy skoro Mała tak ma od początku to ok?

Sara, cieszę się, że bezpiecznie jesteście w domu. Pamietam, że miałaś zle przeczucia, więc tym bardziej pewnie ulga, że się udało. Jeszcze tydzień i donoszona u Ciebie 🍀

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

‹‹ 839 840 841 842 843 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ