X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że każda z nas po prostu się obawia trochę innych kwestii i to jest ok:) Niezależnie czy dziecko jest pierwsze, drugie czy dziesiąte to jest to zmiana dla rodziny. Dla nas samych i dla naszego otoczenia. Tylko głupi by się niczego nie bał ;)

Mnie na przykład pytania nie stresują, mimo że ludzie uwielbiają mam wrażenie straszyć :P
    Bardziej mnie stresują teksty, jak wczoraj u rodziny męża „jak Bóg da to już przyjedziecie w trójkę”, „daj Boże, aby było wszystko dobrze”, „mam nadzieje, że się wszystko poukłada” etc 🙄 Naprawdę nie jest mi teraz potrzebne podkreślanie, że nie zawsze wszystko wychodzi ok. Wiem o tym, ale po co mi to na tym etapie…

Jutro przyjeżdża szafa, a dziś się zajęłam projektami albumów, aby wywołać zdjęcia jeszcze przed szpitalem. Także zajmuję się zupełnie niedzieciowymi rzeczami pierwszy raz od kilku tygodni 😁

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, jaka Emma jest elegancka! 🥰 cudownie wygląda! 🥰 zmotywowałaś mnie tym, że napisałaś że czujesz że urodzę przed Tobą i walizka do szpitala już prawie spakowana 😁 prawie, bo się średnio mieszczę... 😳

Bierzecie dwie walizki czy jedną? Na porodówkę się jedzie z dużą walizką czy ona może gdzieś zostać? Jeju, ale rozkminy mam 😁

Longanimity, najważniejsze że nic nie zaczęło się dziać poza domem! 🙂

Ja jakiś czas stosuję lanolinę i zauważyłam dużą zmianę w sutkach - nie są popękane, wygładziło je na maksa. A do ust też lanolina super! Jak sobie posmaruję przed spaniem to rano jeszcze czuję 🙂

Ancalime, fajnie że mieliście taką dobrą opiekę. Też nie miałam pojęcia że dziecko może mieć cechy wcześniacze a nie być wcześniaczkiem! Na pewno Karolinka szybko wszystko nadgoni 🙂

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio, ja biorę jedną dużą + swoją torebkę, z która chodzę na co dzień (jest dość duza, bo ja mam mnóstwo tzw „przydasi” ze sobą) i do niej wpakuje rzeczy typowo na porodówkę, jak będą mnie tam zabierać.

To co się dzieje w trakcie z walizką to chyba zależy od szpitala, może na stronie Twojego jest coś więcej opisane?

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka szacun za robienie albumu. Ja już tego projektu nie zacznę ale ciągle mam z tyłu głowy żeby zrobić kilka takich z naszych wakacji i móc je mieć pod ręką a nie tylko w chmurze i na kompie.to jest super sprawa ❤️
    Obiecuje też sobie żeby robić zdjęcia malutkiej i też wywoływać regularnie w albumy 🙂

Te teksty jak Bóg da itp to dla mnie też nie brzmią za dobrze, mają taki wydźwiek z podtekstem że może pójść coś nie tak a umówmy się znakomita większość ciąż rozwiązuje się dobrze i tylko malutki promil może ewentualnje być z powiklaniami a ostatecznie wszystko z czasem wraca do normy.
    To już inne czasy niż nasze mamy i babcie rodziły.
    Moja mma przy 3cim dziecku po CC miała źle wykonana i ja ratowali na cito a brat urodzil się w 7ym miesiącu. Teraz jest wielkim zdrowym chłopem.
    Trzeba myśleć pozytywnie i cieszyć się tym stanem i wypatrywać.
    Ja już się cieszę że ciążę donosiłam bo jutro jest skończone 37 tyg 🙂 a rok temu myślami że nigdy w ciąży nie będę.

Kania daj znać jak wizyta i jak tam sytuacja 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2023, 16:02

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio wrote:

Bierzecie dwie walizki czy jedną? Na porodówkę się jedzie z dużą walizką czy ona może gdzieś zostać? Jeju, ale rozkminy mam

Ja mam jedną walizkę na kółkach. W połowie walizki rzeczy po porodzie oraz dla córeczki a w drugiej połowie rzeczy na pobyt w szpitalu dla mnie.
    Przechodząc z odzialu na oddział zwalniasz łóżko i dlatego trzeba wszystko zabrać. Jeżeli akurat będę zmieniać oddział rano lub wieczorem lub kiedy Paweł nie będzie że mną, to nie chce mieć dużo tobołów i prosić położnych o noszenie 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2023, 15:42

Kasio lubi tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka oj takie teksty to jest dla mnie bezsensowne nakręcanie stresu, naprawdę niepotrzebne i zbędne 🥴🥴🥴
    Ja raz jeden jedyny w życiu usłyszałam coś w tym stylu, gdy kupiłam pierwsze body dla Emmy a moja mama rzuciła "jeszcze nie kupuj bo jeszcze nic nie wiadomo". Dostała takie zjebki, że przez kolejne lata nie usłyszałam niczego równie durnego i nienawidzę takich tekstów więc kompletnie się nie dziwię, że cię drażnią 🤦🏻‍♀️

I masz rację - każda z Nas odczuwa jakieś niepokoje tylko każda inne, adekwatne do swojej sytuacji. Nie ulega jednak wątpliwości, że większość tych naszych leków zniknie w mig po porodzie i okażą się "martwieniem na zapas" :)

Kasio ja jadę z 2 walizkami - 1 kabinówka idzie ze mną na porodówkę a duża leży w samochodzie. Po porodzie gdy przejdę na oddział, mąż zabiera rzeczy z porodu i przyniesie z samochodu dużą walizkę na pobyt :) mi się takie rozwiązanie sprawdza ale ja nie przewiduje pobytu w szpitalu przed porodem, docelowo jadę już do porodu.

A miałam pytać - swędzą was piersi? Mnie dość dokuczliwie i czasem się zastanawiam czy to kwestia produkcji 🥛czy coś ze skórą się dzieje 🤔

Meeg, Kania, kciuki za wizyty

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raport wizytowy: chłopak 3.5 kilo, wszystko w porządku, ale lekarz nie badał szyjki 🤷 powiedział, że niepotrzebne to jest,bo równie dobrze może być zamknięta a mogę dziś urodzić i tak samo w drugą stronę, że może być otwarta u zgładzona i będę tak chodzić jeszcze 2 tygodnie.

Mam teraz już się nie oszczędzać, odstawić magnez, posprzątać dom i być miła dla męża 🔥🤭

Ogoorkowa, agentka93, Meeg, Sara30, Kasio, Maiora, Ancalime lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania no i wspaniałe wiadomości 😍
    A z tą szyjką to tak jest. Mi się zdaje, że informacja dla kobiety jest bardzo stresogenna bo lekarz nie wróżbita 🤷🏻‍♀️
    Ja 2,5 tyg temu miałam już rozwarcie... I co z tego? 😅 może jeszcze 2 pochodzę. A może 2 dni.

Zalecenia bardzo przyjemne 🤐

Ja dziś byłam miła dla męża werbalnie (nie mylić z oralnie 🤣🤣🤣) ale już zapowiedziałam, że byle do środy i ciąży donoszonej i odbijemy sobie 😅

Kania_czubajka, Ogoorkowa, Maiora, agentka93 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Kania zalecenia lekarza to świętość 😉🔥

Ciekawe z tą szyjka, niby rozumiem ale ja chyba wolanym wiedzieć czy coś się skraca, no zobaczymy wieczorem😉

age.png

Wysłany: 4 września 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja od dziś zamierzam być miła dla męża no,jak dr kazał :D ogólnie to wychodzi wg USG, że jest tylko jeden dzień starszy niż wg terminu miesiączki. Więc chyba to tak zupełnie standardowy przyrost 250 gram na tydzień.

Edit: Aa no i też trzeba brać raczej sobie do głowy ten margines błędu +-500 gram

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2023, 16:34

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ostatnio usuwalam prehistoryczną korespondencję na tel i znalazłam wiadomość sprzed 3-4 dni zanim urodziłam Tole. Brzmiała "mała ma ok 3200". Urodziła się 2650 😅
    No jakby tak trochę się ktoś machnął

A z zaleceniami doktora się nie dyskutuje 🫣
    Świętość

Ja na jutro mam plan jechać z mężem na ryby - on będzie wędkował a ja będę szydełkować 😁

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

Wysłany: 4 września 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i też wgl ostatnio miałam Wam wspomnieć o tym i zapytać: czy Wam ściemniała ta kresa na brzuchu? Bo ja u siebie nie widzę jej :D jestem jednolicie blada 🤭🤷

Meeg, trzymam kciuki za Twoją wizytę! :) może dowiesz się czegoś o szyjce🤭 no w sumie mi się wydaje, że można bez tej informacji żyć, tak jak Sara mówi, to takie stresogenne.

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    No ja od dziś zamierzam być miła dla męża no,jak dr kazał :D ogólnie to wychodzi wg USG, że jest tylko jeden dzień starszy niż wg terminu miesiączki. Więc chyba to tak zupełnie standardowy przyrost 250 gram na tydzień.

Edit: Aa no i też trzeba brać raczej sobie do głowy ten margines błędu +-500 gram

Czy równie dobrze może mieć 4000g 😉

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 4 września 2023, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Czy równie dobrze może mieć 4000g 😉
    Wolę myśleć, że jednak w drugą stronę 🤣🤣🤣

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    A no i też wgl ostatnio miałam Wam wspomnieć o tym i zapytać: czy Wam ściemniała ta kresa na brzuchu? Bo ja u siebie nie widzę jej :D jestem jednolicie blada 🤭🤷

Meeg, trzymam kciuki za Twoją wizytę! :) może dowiesz się czegoś o szyjce🤭 no w sumie mi się wydaje, że można bez tej informacji żyć, tak jak Sara mówi, to takie stresogenne.

Na pewno może być stresogenne ale we wcześniej ciąży jednak ważna informacja, teraz już mnie to nie zestresuje.
    Mój doktorek zawsze sprawdza to na pewno o dziś też podejrzy jak tam 🧐
    Ja osobiscie wolalabym aby akcja jednak zaczęła się naturalnie nie przez indukcję a mi ani brzuszek się nie obiżlył ani nie mam jakis super skurczy regularnych i innych odchodzących czopów itd.
    Już mi bardzo ciężko z tak dużym brzuszkiem i już trochę wyczekuje na jakiekolwiek objawy 😉

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Wolę myśleć, że jednak w drugą stronę 🤣🤣🤣
    Tak tak wiem zdecydowanie 😀

A jeszcze odnośnie funkcjonowania w 9tym miesiącu to ja czuję się tak niepełnosprawna i ograniczona teraz że te ostatnie 2-3 tyg to chyba na prawdę głównie przesiedzę i przeleże... Spacery dłuższe odpadają krece sie tylko po osiedlu lub do oaczkomatu, jakieś pracę gdzie trzeba się zchylac, coś przenieść tak samo
    Dziś na dodatek zobaczyłam moje dwie sąsiadki z naprzeciwka. Jedna jest po 80tce a druga po 90tce..I obie wokół domu z grabkami, miotłami zamiataly zamiecione już chodniki i ogarniały ogródek a ja nic.. na prawdę aż mi wstyd 🙈

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg mi gin zawsze mierzył szyjkę itd a na ostatniej wizycie powiedział, że od 34 TC się tego nie robi bo to wróżenie z fusów. Można mieć dlugasna i zamkniętą i urodzić na drugi dzień albo chodzić z rozwarciem przez miesiąc 🙂
    Powiem Ci, że w każdej ciąży byłam na takim forum jak nasze i ZAWSZE była grupa dziewczyn, które miały skurcze przepowiadające, czopy odchodziły a i tak bujały się jeszcze miesiąc. Ale była też duuuuza grupa dziewczyn, które nie miały pół skurczu przepowiadającego a gdy nastał czas porodu to organizm wiedział co robić i pięknie rodziły :) Ja naprawdę rozumiem Twoje podejście bo jednak te objawy, że organizm się szykuje pozwalają sądzić, że już niedługo :) ale z drugiej strony pamiętaj, że ich brak nie znaczy, że przenosisz, trzeba będzie indukować albo coś jeszcze :)
    Ja w każdej jednej ciąży takie rzeczy jak opadanie brzucha, odchodzenie czopa, skurcze mam na 2-4 tygodnie przed porodem. A np moja przyjaciółka rodziła 2 razy, 2 razy odpadł jej czop i brzuch bezpośrednio przed akcją! Tak jak np mi nigdy nie odeszły wody samoistnie i ostatnio pytałam o to doktora, to mówił, że to cecha danej kobiety (tj grubość i "moc" pęcherza). Tak samo jak to przygotowywanie się do porodu. Ja już tak mam i z jednej strony fajnie ale z drugiej, codziennie rano wstaje zastanawiając się czy "to dziś?".
    Pamiętaj, że brak takich namacalnych objawów przedporodowych albo nierojrzalosc szyjki nie oznacza, że nie urodzisz za tydzień 😁 mi z tym stresogennym chodziło o to, abyś nie czuła się zawiedziona jeśli się okaże, że szyjka nie zmieniona bo to się może zmienić w kilka godzin :)

Kania ja nie mam linea negra wcale :) miałam tylko raz - z Emmą. Za to pępek mam brązowy praktycznie w środku, tak się pigment zebrał 🙈

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

Wysłany: 4 września 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze Wam miałam wspomnieć, że jak się Mały nie urodzi do terminu,to nam wizytę 18 września, ale nie u swojego doktora,tylko w poradni na NFZ. A spowodowane jest to tym, że prowadzący idzie na urlop 🤷

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Sara oczywiście wszystko co mówisz rozumiem i na pewno tak jest, zwyczajnie nie wiem jak to jest u mnie bo pierwszy raz i jedna wielka niewiadoma 🤷‍♀️ ja wśród znajomych nie mam żadnej koleżanki która by miała sygnały o nadchodzącym porodzie, poprstu zaczęło się i siup do szpitala, dlatego właśnie moja walizęczka grzecznie stoi przy wyjściu od jakiegoś już czasu 🙂
    A wogole o większości takich sygnałów nadchodzacego porodu dowiedziałam się ze szkoły rodzenia i z tego forum.

A jak Twoje skurcze dalej się utrzymują czy trochę przystopowały?

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 4 września 2023, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:

Ja też nie mam tej krechy 🙂

age.png
‹‹ 849 850 851 852 853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ