Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień maluchów, fajnie 😁. Poniżej Karola, zastanawia się czemu matka zabrała ją z ciepłego samochodu na niby spacer w deszczu do sklepu - cóż to za lipa 😂
[url
Maiora, tulę mocno. Tak, bez wsparcia, bez chłopa na codzien jest ciężko. Mi osobiście pomaga myślenie zadaniowe - mam w głowie check-listę, którą muszę odhaczyć. A na ścianie wisi kalendarz w którym odliczam do powrotu starego i przekazania mu małej - będę miała wówczas więcej czasu do zadbania o własne potrzeby! Pamiętaj, że niedługo brzuszek Bartusia przyzwyczai się do pracy w określony sposób i będzie Wam lżej ❤️. Ja szczepilam na NFZ, jak pierwszą.
Sara zazdroszczę śniegu! Jak widać na załączonym obrazku, u nas szaro i deszczowo. Noszę okulary i taka mżawka+ zostaje w uciążliwy sposób na okularach 😜.
Kania, ale Filip już duży 😍. Wygląda za zadowolonego z życia. Z kotłownią na bank ogarniesz, widać po Twoich postach, że jesteś poukładana babka 💪🏻.
Agentka ja też częściej wychodzę z domu od kiedy mam K. I czuję się dużo lepiej niż przy pierwszej, kiedy stopniowo pogrążała mnie ciemna strona mocy. Dla własnej psychiki faktycznie przydałoby się odwiedzić jarmark.
Miłego weekendu 🤗Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 20:13
-
Ale śliczne bobasy 😍
Ja Lidke pochwaliłam za wcześnie 😂 od rana spała 2 X 20 minut więc zaczyna wchodzić ból życia 🥵
A dziś do wieczora sama z 4-ka i mam wrażenie że każde coś ode mnie chce 🤯
Majora my lecimy na NFZ
Ancalime ja też okularnica i nie cierpię mżawki+ parowania szkieł po wejściu do domu w zimie 😂
Co do wychodzenia z domu to mi się chce wyjść samej choćby do spozywczaka bo jakiekolwiek wyjście z 4-ka dzieci dalekie jest od odpoczynku i socjalizacji 😂
Nadrobię was sensowniej jak mi dzieciarnia da żyć 🙈 ale wrzucam Liduszke
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 14:06
agentka93, Ancalime, Kasio lubią tę wiadomość
-
Kania u nas jak Lidka właśnie wieczorami szarpie się z cyckiem 🙈 to wygląda podobnie tylko trwa bardzo długo. Przystawiam do piersi a ona pociągnie 3 razy po czym przerywa na wstawkę z wrzasków i ryków zupełnie jakby chciała sobie possać dla samoregulacji i wkurza się że mleko leci. Więc daje jej smoczek. Pociągnie go 10 razy i znowu wstawka z wycia 🙈 i tak przez godzinę, dwie, trzy... Dopiero jak się uspokoi to się przystawia normalnie i je i usypia...
Po drzemce jak ją karmię to jest normalnie. Tylko te wieczory przeklęte 😑 -
Powiem Wam, co do męża w domu. To mnie bardzo odciąża z tym, że pojedzie z dzieckiem do lekarza, zrobi zakupy w sobotę czy chociaż śmieci wyrzuci czy zaraz będzie odśnieżal. Do tej pory robiłam to wszystko sama przy 3 dzieci i szło oszaleć. Ogólnie to codziennie wychodzi do pracy o 6 jak my jeszcze spimy a wraca po 16. Zanim zje, wykąpie się i wypije kawę to jest 18 i zaczynam ogarniać dzieci. Kąpie wszystkich sama, Lidke usypiam sama często do później nocy 😏 i tyle z niego pozytku. Jedynie w niedzielę zajmie się nimi abym mogła w spokoju upiec coś czy chociaż poprasować. Jednak sama świadomość ze jest "pod ręką" jest nieoceniona... Ale jest jedna rzecz, która była lżejsza jak go nie było 😂 a mianowicie gotowanie 😂
Jak go nie było to ogarnęłam jakieś kluski z truskawkami czy zupę i każdy był szczęśliwy 😂😂😂
A teraz? Z jednej strony się nie dziwie, bo pracuje fizycznie na dworze 8-9 h i po pracy chce zjeść porządny obiad ale same wiecie jak jest czasami z naszymi brzdacami 😏 a stary wraca z pracy i jeśli nie zje konkretnego obiadu to bez kija nie podchodź. Kombinuje z daniami z piekarnika, jakimiś duszonymi które robią się same itp a jakieś bardziej wymagające stania w kuchni potrawy tylko w niedzielę jak stary w domu i może np Lidke ponosić abym mogła wsadzić rece w kopytka🤷🏻♀️
Ale autentycznie to gotowanie jak stary jest w domu mnie niezmiernie wkurza 😂
Bo raz, że nie lubie gotować to jeszcze on jest wybredny jak dzieciak i najchętniej chciałby codziennie dostać jakieś gołąbki, pierogi i inne, które wymagają babraniny 🤷🏻♀️ ostatnio zrobiłam mu golonkę bo narzekał, że w kółko jemy to samo 😏
Jutro zrobię placek po węgiersku z racji że jest w domu a od poniedziałku wraca stary repertuar 😂 pieczonego kurczaka, makaronów i zapiekanek 😂
Ja jestem jakaś niewydarzona z tym gotowaniem ale serio, o ile czystość w domu udaje mi się zachować na etapie sprzed Lidii tak ugotowanie sensownego obiadu mnie przerasta 🙄
-
Sara polecam thermomix 😂 mi ratuje życie. Wsadzam młodego w chustę i przynajmniej nie boję się że go poparzę ogniem z kuchenki a i stać przy tym tyle nie trzeba😁
My jutro na placka po węgiersku jedziemy do teściowej 😂 odkąd urodził się Bartek co niedzielę gotuje co chcemy byle tylko byśmy przyjechali 😂
Jak wasze dzieci zniosły szczepienie? Strasznie się boję tych wszystkich nopow itd a czeka nas to w środę 🤦♀️
Trochę nadrabiam forum i widzę że mój Bartusiek wcale nie taki malutki jak mi się wydawało 😂 w 62 chodzi już dobre 2 tygodnie jak nie więcej. 56 już dawno spakowałam do kartonu dla potomnych 😂
Ważyliśmy się 2 tyg temu na wizycie u pediatry to ważył 5200.
agentka93, Ancalime lubią tę wiadomość
-
Maiora mam lidlomixa ale mój stary jest fanem schabowego, duszonej karkówki i ogólnie mięsa 😏
Więc tu trzeba tradycyjnie 😅
Co do szczepień to niestety tego się przewidzieć nie da ale mi nigdy dzieci jakoś nie reagowały na szczepienia. Emma pamiętam jedynie, że odsypiała
A Bartuś kawał chłopa 😍😀 Lidka jest drobna i zdecydowanie najdłuższa wśród moich dzieci. Jako pierwsza wyrasta z ciuszkow na długość a nie na szerokość 😂
Lidka dziś od rana miała 3 drzemki po ok pół godziny 🥵
Agentka, Kania, czy u was już po stabilizacji laktacji? Ja mam wrażenie, że mi się piersi zrobiły strasznie miękkie i nie mam już kompletnie uczucia przepełnienia, mrowienia etc -
Trochę pomarudzilam i ostatecznie poszliśmy i na jarmark i na obiad w knajpie ze znajomymi Cóż, czasem muszę, bo inaczej bym oszalała 😬 a właśnie nie chce do siebie dopuszczać ciemnej strony mocy!
Sara, wydawało mi się, że tak do czasu aż ostatnio Iga trochę dłużej pospala i cycek zalał mi całą piżamę
Czekam aż będę mogła znów spać bez stanika, a na razie to jest to mega niekomfortowe, bo kapie.
Apropo karmiłam dziś w restauracji, bo się obudziła i szukała, moj mąż jakoś na początku nie mógł wyjść z szoku, ze chce tam karmić 😅 a ja o dziwo nie mam z tym problemu, ostatnio w KFC karmiłam, bo w galerii nie było innej opcji na siedzenie. A uparłam się, że nie będę karmić po WuCetach.
Chwile mnie nie bylo, a tu taka piękna galeria 😊
Dołączam moją śmieszkę:
Ancalime, Maiora, Kasio lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Zbysiu też po szczepieniu odsypiał na drugi dzień 😅
Pielęgniarka mnie nastraszyła żeby uważać i nie zarazić się rotawirusem od dziecka przez 2 tygodnie... mojej bratowej mówili o 2dobach 🤷♀️ a internet mówi że bardzo rzadko się zdarza...
Ale te nasze dzieciaczki rosną w oczach😁
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Apropo szczepień to byłam dziś pytać w aptece o ceny, masakra. Jutro się jeszcze do innej wybiorę i porównam.
A jak wybiera się na NFZ szczepionkę to też trzeba sobie po nią iść do apteki czy czeka w przychodni?
Bo rozważam, aby może podać te 6w1 a resztę na NFZ, bo te ceny to jakiś koszmar jest.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka u nas wszystkie są dostępne w przychodni i tam się płaci. Super ze wyszliście ❤️ śliczna śmieszka ❤️
Sara mam przepis na szybką karkowke w sosie słodko kwaśnym jeśli chcesz. Robi się ją dosłownie 3 minuty. Widzę że twój stary jak mój tyle że mój gotuje. Współczuję bardzo ❤️
Kania gratulacje z okazji zdobycia nowej umiejętności ❤️
Zazdroszczę wam trochę dziewczyny tego karmienia piersią. Mam straszne wyrzuty sumienia że nie dałam rady go karmić. A z drugiej strony dzień przejścia na butle był najlepszym dniem mojego macierzyństwa xd
-
Maiora ja karkówkę zawsze robię w szybkowarze więc jest bezobsługowa ale najgorsze są wszelkiej maści gołąbki, kotlety i inne krokiety etc 😅
Agentka ja jak kupowałam pentaxim to w aptece i zanosiłam. A na NFZ umawiam się na szczepienie i szczepionka już czeka w przychodni
Lidka dziś pobiła rekord. Wstała o 8 rano i od tamtej pory miała drzemki ŁĄCZNIE na 1,5 h 🥵
Wiecie co mnie najbardziej wkur*** w jej spaniu? Że procedura usypiania trwa 2 X dłużej niż sama drzemka 🙄🙄🙄 -
Moja pediatrka mówiła że na te płatne wystawia receptę a na nfz poprostu przychodzimy, ale z tego co czytam to warto dopytać w Twojej przychodni 😉
Ja czekam na moment kiedy w końcu brzuszek nie będzie Zbysia budził 🥴
No i ponoć mniejwiecej do 4 miesiąca cykl snu u niemowlaków jest krotki chyba ok. 30min i po tym najczęściej się wybudzają... może nasze mają cykl snu 10 no max 15 min? 🙈
Sara ostatnio pisałaś że po 3 miesiącu niemowlaki przestają tak płakać... to bylby piękny świąteczny prezent dla wielu z nas 😅👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
No oby! Bo jak słowo daję ja po dzisiejszym dniu mam pod korek 😓
Właśnie wcisnęłam staremu Lidke i powiedziałam uwaga! że mam biegunkę! 😂😂😂😂
Zamknęłam się w łazience i najchętniej bym tu spała 😂
Jedyny plus tego, że kolejną sobotę byłam sama ze wszystkimi jest taki, że stary skończył piwnice 💪🏻 tzn ona była ale bez wejścia, schodów, światła etc.
Jutro ma mi tam wstawić 3 regały i będę mogła sobie znieść słoiki, jakieś walizki czy graty wyciągane raz na rok. A co za tym idzie, zyskam dodatkowe pomieszczenie w tzw "ganku", gdzie obecnie przechowuje wszystko to co pójdzie do piwnicy jak to zniknie, to zrobie sobie "wozkownie" i będę miała zamykane pomieszczenie na wózki dziewczyn bez konieczności ich składania a jednocześnie nie będą przeszkadzały w wejściu
Longanimity ja mam nadzieję, że po 3 miesiącu raz, że będą płakać mniej to i ten sen się jakoś ustabilizuje. -
Filip szczepiony 5w1 hexacima, zamawiałam w aptece i z tą szczepionka na szczepienie poszliśmy. Obyło się u nas bez żadnych szczególnych objawów poszczepiennych ale spał długo po kłuciu (i ja razem z nim, przytulałam go, chyba bardziej, żeby siebie ukoić) no i na jednej nóżce miał mocniejszy ślad, zgrubienie. Robiłam mu na to okład z sody. Naprawdę Filip strasznie płakał podczas szczepienia i mówiłam mężowi, że dopłaciłabym drugie tyle, żeby ograniczyć się do jednego wkłucia 🫣
Mój syn dziś niechcący ululał się na nocny sen. O 17 jeszcze chciałam położyć go na drzemkę. Proces lulania trwał i trwał i w końcu przed 18 zasnął i... Śpi do teraz. Wsadziłam go tylko w śpiworek i taki nieumyty i nieprzebrany dziś 🤷 dzień brudasa
Sara, odnośnie usypiania...2x to i tak sukces. U mnie czasem jest 40 minut lulania i superturbodrzemka 5 min na rączkach:( ech no uparciuch.
Moja psiapsi urodziła, ale miała bardzo ciężki poród... Teściu się wybudził po operacji, mąż był u niego i wrócił załamany jego widokiem.
Ciężki dzień
-
Kania dużo zdrowia i odpoczynku dla teścia i przyjaciółki ❤️
U nas noc z miliardem pobudek, Lidka padła nam przed północą 🙄 serio mam nadzieję, że wkrótce zacznie zasypiać wcześniej bo tak się nie da na dłuższą metę 😏
Teraz wielce usypia na drzemke więc mam pewnie 30 minut na ogarnięcie roślin w akwa 😂
Miłej niedzieli -
My mieliśmy mieć szczepienie w środę, 6 w 1, ale dwie godziny temu była u nas neonatolog - mała ma 38,5 i covid (my jak się okazuje też, a nie zwykłe przeziębienie) więc teraz obserwujemy i jeśli będzie się cokolwiek pogarszało to jedziemy do szpitala. Mega się boję dziewczyny, przepraszam, że wpadam po raz kolejny ze złymi wieściami a tak się nie odzywam, ale niestety mam mega tendencję do izolowania się jak mi siada psychika, ale temat troski o dziecko Wy zrozumiecie jak nikt inny. Mam tylko nadzieję że w razie czego pozwolą mi z nią zostać, bo chyba tego się boję najbardziej.26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS, dużo zdrówka dla Tosi! To jest zupełnie normalne że się martwisz, przytulam mocno! Takiego maleństwa chyba nie zostawią bez mamusi, to by było straszne! Życzę Ci żeby szpital nie był potrzebny! 😘
Sara, jeju dziękuję za uspokojenie co do wagi, jak wczoraj weszłam na forum i przeczytałam Twoją odpowiedź to aż mi łzy poleciały z wdzięczności ❤️ i z chustą zrobiłam tak jak napisałaś - kupiłam używaną 😁 pierwszy raz kupiłam coś używanego przez internet 😁 miałam Ci pisać że karkówka najlepsza z szybkowara, ale później doczytałam że już znasz ten patent 😅
My będziemy szczepić na NFZ, mieliśmy mieć szczepienie w środę ale nam odwołali bo nie ma pielegniarki i nie wiadomo kiedy będzie 🤷🏼♀️
Kania, znam temat darcia przy cycku, działa to u mnie zupełnie tak jak u Ciebie.
Udało mi się odzyskać wagę sprzed ciąży 🥳 znaczy 14kg mi już spadło od porodu, myślałam że to dłużej potrwa -
Rivers! Strasznie współczuje! tak jak Kasio myślę że nie pozwolą w razie czego zostać takiemu maluszkowi samemu. Trzymam kciuki za poprawę 🤞🤞🤞
Kasio, jak myślisz, czym to jest spowodowane? Masz jakiś pomysł? ja nie mam pojęcia dlaczego Filip tak robi. -
Maiora skoro poczułaś mega ulgę przy przejściu na mm to znaczy, że była to najlepsza decyzja Dla dziecka dużo ważniejsza jest zrelaksowana mama niż cycek 😊
Lubię karmienie piersią, zwłaszcza jak patrzę na małą w trakcie jak strzela śmieszne miny albo co wyczynia z rączkami, ale to jest jednak mega uwiązanie co by nie mówić 🤷🏻♀️
RiverS zdrówka dla Tosi i dla Was 🍀 Nie oszczędza Was ten podatek macierzyństwa. Nie wiem czy w każdym szpitalu tak jest, ale u nas w mieście zawsze rodzic może zostać z maluszkiem i nie wyobrażam sobie inaczej szczerze mówiąc. Niemniej oby udało się spokojnie zostać w domu 🤞
Kasio extra z tą chustą! Helenka zadowolona?
Myslicie już o Świętach z maluchami, jak je planujecie?
My mamy jakiś wstępny plan, ale jak zawsze głosy niezadowolenia dookoła 🙄 co roku marze o tym, aby gdzieś pojechać i chillowac zamiast spełniać oczekiwania wszystkich… ale teraz z dzieckiem to jest jeszcze mniej realne.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.