STYCZNIOWE STARACZKI - zapraszam wszystkie dziewczyny urodzone w STYCZNIU :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki Dziewczynki :*
Patrzę na Ciebie Zakręcona i oczom nie wierzę, że Ty jesteś już w III trymestrze SZOK!
A widziałyście tą "laskę" w czarnym 6 tydzień i 4 dzień? Opis: "Już nie mogę wciągnąć brzuszka " Hahaha, posikałam się ze śmiechu
Jak Wam mija wieczór? Ja w końcu zmotywowałam się do pisania planu porodu, ale mozolnie mi to idzie. Mam tylko nadzieję, że uda mi się dzisiaj skończyć, bo za dużo rzeczy zaplanowałam na jutro -
Widzialam ! Tez się smialam z tego podpisu hahaha
Agniesja powiedz mi jak piszesz plan porodu ? Na czym On ma polegać ?
Nooo zaraz 29 tydzień ! hihi coraz bliżej końca , coraz bliżej końca !
A widzialyscie tam taka Panią , Mamę Dawidka ponoć , ma takie piękne włosy ! I brzusio , cudna !Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 22:44
-
Oo Agniesja ja też bym skorzystala. To sie samemu pisze czy z położną?
Zakręcona ładne mieszkanko Oskarka
Haha ta w 6 tyg. Najlepsza, widać ze oponka wyhodowana dużo wcześniej ale teraz ma na co zwalić :pWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 08:13
ZakręconaOna lubi tę wiadomość
-
Dokładnie, ona gruba, dlatego "już" w 6 tc nie może wciągnąć brzucha
My mieliśmy na zajęciach ze szkoły rodzenia pisanie planu porodu, ale to było tak na brudno. Udało mi się wczoraj go skończyć a oto moje wypociny, możecie kopiować
Jak zobaczycie jakiś błąd to dajcie znać, jeszcze tego nie wydrukowałam
PLAN PORODU Lublin, dn. 06.08.2015 r.
Imię i nazwisko: ................ PESEL: .............
Osoba towarzysząca w trakcie porodu: .................
Lekarz prowadzący: ........................
Szanowni Państwo,
Napisałam ten Plan Porodu, by przekazać Państwu moje oczekiwania związane
z porodem. Będę wdzięczna, jeśli sprawując opiekę nade mną i moim dzieckiem weźmiecie ten plan pod uwagę. Rozumiem, że podczas porodu może okazać się, że niektórych punktów z mojego Planu Porodu nie można zrealizować. W takiej sytuacji chciałabym prosić o pełną informację i mieć możliwość analizy sytuacji i podejmowania decyzji.
Ponadto jestem świadoma, iż poniższy plan porodu jest listą moich osobistych preferencji i może być realizowany tylko w sytuacji, kiedy nie ma zagrożenia życia lub zdrowia mojego i mojego dziecka.
Mój stan zdrowia:
- Miałam pobierany wymaz z pochwy w kierunku Streptococcus agalactiae.
- Mam krew BRh+
- Mam niedoczynność tarczycy.
- Mam nadciśnienie tętnicze.
- Mam problemy ze wzrokiem (krótkowzroczność).
Osoba towarzysząca:
- Zależy mi na możliwości pełnego uczestnictwa osoby towarzyszącej w porodzie.
- Chciałabym, żeby osoba towarzysząca była na bieżąco informowana o przebiegu porodu.
Przygotowanie do porodu:
- Chciałabym być informowana, przez cały okres pobytu w szpitalu o planowanych procedurach, zagrożeniach i stosowanych lekach, dotyczących mnie i dziecka.
- Proszę, aby przy przyjęciu do porodu wykonano mi lewatywę.
- Jeżeli sama nie zdążę zrobić tego w domu, proszę o ogolenie krocza.
- Nie wyrażam zgody na założenie wenflonu, chyba że dojdzie do konieczności podania mi leków dożylnie.
- Chciałabym, aby cewnik został założony dopiero po podaniu znieczulenia.
Poród:
- Pragnę, aby mój poród przebiegał w warunkach maksymalnej intymności
z poszanowaniem godności osobistej mojej i mojego dziecka.
- Zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu.
- Zależy mi, aby mój poród był naturalny.
- Chciałabym uniknąć wywoływania porodu, chyba że ze względów medycznych będzie to konieczne.
I okres porodu:
- Chciałabym mieć swobodę poruszania się, zmieniania pozycji i korzystania z toalety w pierwszym okresie porodu.
- Chciałabym zostać poinformowana o wszystkich dostępnych metodach łagodzenia bólu porodowego.
- Chciałabym mieć możliwość korzystania z prysznica i takich sprzętów, jak piłka czy worek sako.
- Chciałabym móc skorzystać ze znieczulenia zewnątrzoponowego.
- Chciałabym móc jeść i pić podczas porodu, jeżeli nie ma przeciwwskazań.
- Chciałabym mieć pełną swobodę wyboru pozycji porodowej.
- Nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy oraz użycia chwytu Kristellera.
- Jestem zainteresowana wykorzystaniem gazu uśmierzającego ból.
- Proszę o monitorowanie stanu płodu za pomocą KTG tylko w sytuacjach uzasadnionych medycznie.
- Ne wyrażam zgody na przebicie pęcherza płodowego.
II okres porodu:
- Zależy mi na możliwości zachowania pozycji dogodnej dla mnie przez cały okres trwania drugiego okresu porodu.
- Chciałabym, by pozwolono mi przeć w taki sposób i w takim rytmie, jaki będzie mi podpowiadał instynkt.
- Zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny był tylko niezbędny personel.
- Chciałabym ochronić krocze przed nacięciem, chyba że nastąpi taka konieczność, wtedy proszę wykonać nacięcie bez wcześniejszego informowania mnie o tym.
- Nie wyrażam zgody na zakończenie porodu kleszczami bądź przy użyciu próżnociągu położniczego. W sytuacjach uzasadnionych, wyrażam zgodę na zakończenie porodu cesarskim cięciem.
- Proszę, aby zszywanie krocza nastąpiło dopiero po podaniu znieczulenia miejscowego.
III okres porodu:
- Proszę, aby przecięcie pępowiny nastąpiło dopiero po całkowitym ustaniu tętnienia.
- Zanim zostaną podane mi środki naskurczowe, chciałabym spróbować urodzić łożysko samodzielnie.
- Proszę o umożliwienie mi jak najdłuższego kontaktu „skóra przy skórze”.
Cesarskie cięcie:
- Wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia, chyba że będzie ono konieczne.
- Jeżeli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostać w pełni poinformowana o powodach takiej decyzji.
Po porodzie:
- Proszę o umożliwienie i pomoc w karmieniu dziecka piersią bezpośrednio po porodzie.
- Chciałabym zostać dokładnie poinstruowana jak mam przewijać, pielęgnować
i kąpać dziecko.
- Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to będzie możliwe.
………………………………………
Data i podpis pacjentki
tygrys73 lubi tę wiadomość
-
Nie napisałam o pępowinie, bo mój mąż na pewno nie zechce A wymaz z pochwy pobiera się pod koniec ciąży (możesz sobie zobaczyć w kalendarzu belly, jest wpisany w 35+0 tc), także jeszcze zdążą Ci pobrać ale miej na uwadze to, że może sama będziesz musiała się o to upomnieć (ja na szczęście nie musiałam i kosztowało to tylko 25 zł.).
-
Hihi nie chce przecinac? Mój to sie wyrywa. Ogólnie żadnych sprzeciwow ale nie wiem do konca czy chce tego dla siebie czy zebym ja była spokojna.
Bede sie upominac na nfz:) tak samo nam sie nalezy badanie czystości pochwy w każdym trymestrze ciąży. -
Agniesja jestem ciekawa jak mąż zareaguje na przecinanie pępowiny
A taki plan porodu musi mieć każda rodząca bo pierwsze słyszę o czymś takim.
Ja też nie miałam robionego wymazu
I tak zaczęłam 15 Tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 09:36
Gabrysia 5.02.2016 ❤
Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs