X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne STYCZNIOWE STARANIA
Odpowiedz

STYCZNIOWE STARANIA

Oceń ten wątek:
  • agula Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    aaa mam dużo kremowego śluzu ....:O

kurcze i swędzenie od jakiś dwóch dni ale na zewnątrz wrrrr...oby to nie był objaw jakiegoś tfu grzybka ,a tak dbam o higienę a może za bardzo nawet...tz. śluz mam dłużej...albo to jakieś podrażnienie...hymmm

ja czytalam, ze przesadna higiena intymna moze byc przyczyna grzybka, bo moze zaburzyc flore bakteryjna i wtedy latwo o takie rzeczy, tak jak i brak higieny, antybiotyki czy zbyt obcisle ubrania

Endometrioza IV stopnia
    13.05.2014 - laparotomia, usuniecie torbieli i ognisk endometriozy, udroznienie jajowodow, plastyka jajowodow i jajnikow.
    Za 6 miesiecy staranka :)
  • agaciaz Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2013, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    u mnie chyba już po styczniu :(

Dlaczego?

20121212580114.png
    lcvo2ph.png
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    maja2024 wrote:
    Hej dziewczyny:) Ja dzisiaj z takim bólem pleców walczę, masakra jakaś:) Nawet z obiadem miałam problem:) To pewnie uroki jutrzejszej @ ehh mam takie pytanie czy któraś dawała swojemu mężczyźnie jakieś leki polepszające jakość nasienia???

Mój bierze sproszkowany korzeń macy, bardzo dobrze wpływa na płodność jak i libido u kobiet i mężczyzn (poprawia jakość i ilość nasienia,dodatkowo reguluje hormony płciowe,szczególnie kobiece :)

Dziękuję Samira a na ruchliwość też pomaga i gdzie to można zakupić?

samira lubi tę wiadomość

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś termin @ ale się denerwuję masakra jakaś. Na razie się nie pojawiła i oby tak zostało kolejnych 9 miesięcy. Mój M chce testować a ja się boję tak to zawsze jeszcze mam nadzieję a jak testować będę to może się okazać, że znowu się nie udało. Zwariuję zaraz przez to wszystko a jeszcze się nie wyspałam bo chyba ze 3 razy do toalety wstać musiałam a później myślenie mi się włączało eh. Gosia jak się pojawisz to napisz co u Ciebie wykresik ładny czekam na info.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2013, 09:00

samira lubi tę wiadomość

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    vivien wrote:
    Hej dziewczyny jak sie czuejecie?Samira jak tam przeczucia na nastepny tydzien z testowaniem?
    ja nie mam zbyt dobrego przeczucia...
    dwa dni temu temperatura mi spadla z 37 na 36,8 ;(
    dzis rano znowu wzrosla do 37,15 ach jakos strasznie nerwowa i placzliwa jestem ;(

vivien -zaczyna się włączać myślenie choć dziś troszkę zakłócone bo jak wyżej pisałam kumpela z innego forum rodzi bliźnięta ale i nie dało rady i będzie cesarka zaraz ,a przeczuć żadnych ,serce mówi może się udało rozum boi rozczarowania,ja kiedyś słyszałam ze w ciąży wzrasta ogólna tempka ciała a nie tylko w pochwie (a le to nie jest regułom ) każda kobieta jest inna i wcale w ciąży nie musi być wysoka tempka...a kiedy masz termin @ i udostępnij miniaturkę w sygnaturze to lukniemy ...

bliznieta ach... podwojne szczescie,Mozna bylo by pomyslec ze ktos chcial jej wynagrodzic poronienie i teraz dwojeczka na raz ;)

Dzisiaj znowu spadek temperatury na 36.89.. no nic poczekam jeszcze 4 dni i testuje jak mnie okres nie uprzedzi..

Spojzcie prosze na wykres?Co o nim myslicie?Niestety zaczelam troche pozno bo termometr kupilam po swietach ;( i to moj pierwszy okres po poronieniu..

763877eb8f06fcefc523591861da676a.png

samira lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula wrote:
    takie pytanie mi sie jeszcze nasuwa, czy grubosc endometrium ma wplyw na obfitosc @ ? czy jesli @ jest skapa to znaczy, ze endo cienkie? wie ktos jak to jest?

może tak być... ale może być wiele różnych przyczyn... najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym, może zaleci zrobienie badań, usg

ja też miałam podobnie... mój organizm nie do końca wrócił na swój tor po tabletkach antykoncepcyjnych, do tego wystarczyło dołożyć stres i gotowe...
    prolaktyna mi skoczyła... zaczęłam jeść orzechy (najlepsze migdały) brać wiesiołka (do owulacji), castagnusa, pić siemię i czerwone winko (w ff)jeden cykl i zauważyłam poprawę:)

samira, agula, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Libra wrote:
    oficjalnie zapisuję się na styczniowe staranka... powoli wredna @ odchodzi w niepamięć:) z tytułu, iż mam krótkie cykle - staranka zaczynam od połowy przyszłego tygodnia:)

o w połowie przyszłego tygodnia to ja mam owulacje :) , cykl 28 dniowy u mnie, okres już dawno odjechał ;D
    Jak "krótkie" masz cykle :)?

24-25 dni

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Libra wrote:
    na razie dziewczęta, trzymajcie się, ja mykam, bo wzięłam na weekend dwa wielkie segregatory... także czas najwyższy zabrać się do roboty:)
    pozdrowionka

libra i jak twoja robota :)?
    dałaś radę :)?

częściowo:) dzisiaj ciąg dalszy:) ale tak mi się nie chce:(

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• rena Znajoma

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    samira wrote:
    vivien wrote:
    Hej dziewczyny jak sie czuejecie?Samira jak tam przeczucia na nastepny tydzien z testowaniem?
    dzis rano znowu wzrosla do 37,15 ach jakos strasznie nerwowa i placzliwa jestem ;(

vivien -zaczyna się włączać myślenie choć dziś troszkę zakłócone bo jak wyżej pisałam kumpela z innego forum rodzi bliźnięta ale i nie dało rady i będzie cesarka zaraz ,a przeczuć żadnych ,serce mówi może się udało rozum boi rozczarowania,ja kiedyś słyszałam ze w ciąży wzrasta ogólna tempka ciała a nie tylko w pochwie (a le to nie jest regułom ) każda kobieta jest inna i wcale w ciąży nie musi być wysoka tempka...a kiedy masz termin @ i udostępnij miniaturkę w sygnaturze to lukniemy ...

bliznieta ach... podwojne szczescie,Mozna bylo by pomyslec ze ktos chcial jej wynagrodzic poronienie i teraz dwojeczka na raz ;)

Dzisiaj znowu spadek temperatury na 36.89.. no nic poczekam jeszcze 4 dni i testuje jak mnie okres nie uprzedzi..

Spojzcie prosze na wykres?Co o nim myslicie?Niestety zaczelam troche pozno bo termometr kupilam po swietach ;( i to moj pierwszy okres po poronieniu..

Hej vivien, wydaje mi sie, ze Twoj spadek temp jeszcze o niczym nie przesadza - nadal utrzymuje sie na wysyokim poziomie. Trzymam kciuki, zeby tak sie utrzymalo...
    U juz widac w ktora strone idzie, i chyba nie bede miala szansy testowac w tym miesiacu :-(.

• vivien Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rena wrote:
    vivien wrote:
    samira wrote:
    vivien wrote:

Hej vivien, wydaje mi sie, ze Twoj spadek temp jeszcze o niczym nie przesadza - nadal utrzymuje sie na wysyokim poziomie. Trzymam kciuki, zeby tak sie utrzymalo...
    U juz widac w ktora strone idzie, i chyba nie bede miala szansy testowac w tym miesiacu :-(.

rena dzieki ale dopoki co nalezy uzbroic sie wcierpliwosc,Ty tak samo ;)
    @ jeszcze nie zawilatal a wiec jeszcze nic nie jest przesadzone ;)
    Trzymam za ciebie kciuki

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 wrote:
    samira wrote:
    maja2024 wrote:
    Hej dziewczyny:) Ja dzisiaj z takim bólem pleców walczę, masakra jakaś:) Nawet z obiadem miałam problem:) To pewnie uroki jutrzejszej @ ehh mam takie pytanie czy któraś dawała swojemu mężczyźnie jakieś leki polepszające jakość nasienia???

Mój bierze sproszkowany korzeń macy, bardzo dobrze wpływa na płodność jak i libido u kobiet i mężczyzn (poprawia jakość i ilość nasienia,dodatkowo reguluje hormony płciowe,szczególnie kobiece :)

Dziękuję Samira a na ruchliwość też pomaga i gdzie to można zakupić?

pomaga ,ja kupiłam z Allegro bo jest taniej jak w typowej aptece masz linka

http://allegro.pl/swanson-maca-100kaps-proces-pamieciowy-sport-i2915144715.html ja kupiłam ta i od tego sprzedawcy,ale ważne żeby zakupić 100kap, bo najbardziej się opłaca i" brać nie więcej jak 2szt dziennie "!!!!! ty tez możesz brać ,nie tylko twój men a działa na pewno bo jest maca dodawana do tych znanych suplementów poprawiających płodność :)

a tu coś o niej ,jej właściwościach ,kiedyś to znalazłam lubię takie rzeczy czytać żeby wiedzieć co łykam :P

MACA --- (Lepidium meyenni walp) jest małą rośliną bulwiastą pochodzącą z Andów Peruwiańskich. Jest daleko spokrewniona z dobrze znanym selerem.

Od pradawnych czasów Maca rośnie w surowej dziczy płaskowyżu Andów wystawiona na działanie ekstremalnych warunków klimatycznych rozległego i wrogiego środowiska. W XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli korzeń macy do Europy. W tamtym czasie był on uznawany za wartościowy do tego stopnia, iż używano go jako regularnego środka płatności w rozliczeniach z kolonialistami.
    Według oficjalnego raportu sporządzonego przez "Universidad Agraria La Molina" maca stanowi podstawę pożywienia w Peru.
    Peruwiańscy Indianie stosowali mace jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym korzeń znajdował także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu.
    Maca jest byliną, której część nadziemna - łodyga - liczy sobie kilkanaście centymetrów długości, ma 12-20 liści w kształcie muszli, a w porze kwitnienia małe, białe kwiatki. Część podziemna - bulwa o kształcie gruszkowatym, która jest użytkową częścią rośliny - ma średnicę od 2 do 8 centymetrów i osiąga długość do 18 cm. Każda z istniejących odmian tej rośliny wyróżnia się charakterystyczną barwą bulwy - od szarej, przypominającej kolor ziemniaka, poprzez białą, żółtą, biało-żółtą, biało-różową do biało-purpurowej i czerwonej. Po 6-7 miesiącach od wysiewu maca jest dojrzała do zbiorów.
    Świeże korzenie Macy (Lepidium meyenii walp) zawierają ok. 80% wody, podczas gdy w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10%–13% białek, 25%–78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów. Zawierają też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach. Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy. Są też obecne sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22-ergostadienol, witaminy i sole mineralne. Oprócz tego znaleziono też glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe) oraz biologicznie aktywne aromatyczne izotiocyjaniany (olejki gorczyczne), w tym izotiocyjanian p-metoksybenzylowy, poza tym leukoantocyjaniany, garbniki, saponiny, taniny, terpenoidy, steroidy.

Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące:
    witamina A - ok. 0,07 mg/100 g,
    witamina B1 - ok. 0,15 mg/100 g,
    witamina B2
    witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g,
    witamina C - ok. 3,1 mg/100 g,
    witamina E

Sole mineralne, jakie zawiera korzeń macy to:
    wapń - ok. 260 mg/100 g,
    żelazo - ok. 17 mg/100 g,
    miedź - ok. 6 mg/100 g,
    cynk - ok. 4 mg/100 g,
    mangan - ok. l mg/100 g,
    potas - ponad 2 g /100 g.

Raport potwierdza, że maca może być spożywana w dowolnej ilości bez ryzyka skutków ubocznych. Szczególnie ludzie cierpiący z powodu stresu i wysiłku fizycznego (sport) odczują korzystne działanie korzenia macy. Środek poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz środek energetyzujący, wspomagający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej.

Kronthaler, jeden z najsłynniejszych austriackich alpinistów zdobywca Nanga Parbat (8125 m), najdalej na zachód wysuniętego ośmiotysięcznika twierdzi: „by sprostać nadludzkim wymaganiom, a dokładniej - skłonić się do wysiłku, całkowicie polegałem na macy, którą regularnie przyjmowałem. Byłem zupełnie przekonany o jej skuteczności”.

Właściwości:
    - wzmacnia organizm pod względem fizycznym, umysłowym i hormonalnym,
    - reguluje procesy hormonalne zarówno u kobiet jak u mężczyzn (poziom hormonów tarczycy, nadnerczy, przysadki, gonad),
    - używana jako afrodyzjak,
    - wskazana w wypadku anemii, problemach z bezpłodnością, niedożywieniu, problemach z nieregularnym miesiączkowaniem, ogólnym osłabieniu, menopauzie, oraz przy osteoporozie,
    - powoduje opóźnienie procesu starzenia się organizmu w tym procesu starzenia się skóry i wszystkich naszych organów i narządów,
    - poprawia czynność pracy mózgu, eliminuje zmęczenie umysłowe,
    - u kobiet w okresie karmienia pobudza produkcję mleka,
    - ma bardzo wysoki wskaźnik zawartości minerałów co jest niezbędne w codziennym odżywianiu,
    - jest niezbędnym uzupełnienie diety dla osób, których praca wymaga szczególnego wysiłku fizycznego bądź umysłowego. Na przykład: sportowcy, studenci itp.

Maca może być polecana w okresie rekonwalescencji. Fenolokwasy i polifenole oraz flawonoidy wymiatają wolne rodniki i nadtlenki.
    Izotiocyjanianom są przypisywane właściwości redukowania zapadalności na nowotwór wątroby i piersi.
    Alkaloidy Macy, makamidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole mają właściwości adaptogenne, immunostymulujące, przeciwmiażdżycowe i regulujące zaburzenia hormonalne (dotyczy hormonów sterydowych). Alkaloidy i makamidy Macy stymulują spermatogenezę i mogą poprawiać płodność u mężczyzn.
    Niemiecki biochemik, dr Walter Last w raporcie nt. preparatów roślinnych i suplementów żywnościowych przygotowanym na potrzeby australijskiego miesięcznika „New Dawn” sporo miejsca poświęcił mace. W publikacji tej stwierdza m.in.: „Do poprawy funkcjonowania i zrównoważenia układu endokrynologicznego w ogólności, a hormonów płciowych w szczególności, służy południwoamerykańska maca (Lepidum meyenii). Posiada ona znaczną przewagę nad innymi podobnie działającymi preparatami”.
    Stosowanie sproszkowanego korzenia Macy może być brane pod uwagę w łagodzeniu objawów depresyjnych okresu około menopauzalnego i stać się alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej.
    Maca może być stosowana jako preparat antydepresyjny oraz pobudzający gojenie się ran. O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych

maja2024, Eavonne lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale przede wszystkim reguluje gospodarkę hormonalną,poprawia libido u obu płci ,poprawia jakość i ilość nasienia,ruchliwość plemników ...

maja2024 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula wrote:
    samira wrote:

kurcze i swędzenie od jakiś dwóch dni ale na zewnątrz wrrrr...oby to nie był objaw jakiegoś tfu grzybka ,a tak dbam o higienę a może za bardzo nawet...tz. śluz mam dłużej...albo to jakieś podrażnienie...hymmm

ja czytalam, ze przesadna higiena intymna moze byc przyczyna grzybka, bo moze zaburzyc flore bakteryjna i wtedy latwo o takie rzeczy, tak jak i brak higieny, antybiotyki czy zbyt obcisle ubrania

już mnie oświeciło od czego to :od Antybiotyku_augumentin biorę ha ,a przypomniało mi się bo syn kiedyś go zażywał i po paru dniach miał biały swędzący nalot w wiadomym miejscu i po crotlimazoleu przeszło ....
    to jest taka substancja jak w dumox+jakiś kwas który ma wspomagać działanie
    i to od tego...bo jak miałam sam dumox kiedyś to nic mi nie było po nim...

agula, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję
    Samira na pewno zakupię:) Skoro może pomóc:) @ nadal nie widać:) ale czuję że już za rogiem się czai wredota.

samira lubi tę wiadomość

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    samira wrote:
    vivien wrote:

vivien ładny ten wykres i tempka dobra ,a wiem ze jak cały czas mierzysz np.o 8:00 a na kolejny dzień zm. o 9 to powinno się dodać 0,1*C a jeśli godz, wcześniej to odjąć tez tyle ...i wtedy można po prostu wpisać jakbyś mierzyła cały czas o tej samej co zwykle...czyli mierzysz później dodajesz,wcześniej odejmujesz 0,1*C od swej godz. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 wrote:
    Dziękuję
    Samira na pewno zakupię:) Skoro może pomóc:) @ nadal nie widać:) ale czuję że już za rogiem się czai wredota.

maja staraj się mierzyć o tej samej porze od kolejnego cyklu albo z małymi ,do jednej godziny wahnięciami i wtedy robić tak jak napisałam post wyżej :)

• agula Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    agula wrote:
    samira wrote:

już mnie oświeciło od czego to :od Antybiotyku_augumentin biorę ha ,a przypomniało mi się bo syn kiedyś go zażywał i po paru dniach miał biały swędzący nalot w wiadomym miejscu i po crotlimazoleu przeszło ....
    to jest taka substancja jak w dumox+jakiś kwas który ma wspomagać działanie
    i to od tego...bo jak miałam sam dumox kiedyś to nic mi nie było po nim...

a no widzisz :) ja niestety tez tak mam po antybiotyku, ale czasem to i samo z siebie przyjdzie :/ wystarczy nierownowaga flory bakteryjnej i juz...a clotrimazole to faktycznie dobrze zwalcza to swinstwo :)

samira lubi tę wiadomość

Endometrioza IV stopnia
    13.05.2014 - laparotomia, usuniecie torbieli i ognisk endometriozy, udroznienie jajowodow, plastyka jajowodow i jajnikow.
    Za 6 miesiecy staranka :)
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2013, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    maja2024 wrote:
    Dziękuję

maja staraj się mierzyć o tej samej porze od kolejnego cyklu albo z małymi ,do jednej godziny wahnięciami i wtedy robić tak jak napisałam post wyżej :)

Tak wiem ale już w tym cyklu odpuściłam choć pod koniec starałam się mierzyć o jednej porze:) A dziś przeczytałam, że można zmierzyć temperaturę w pochwie w dniu spodziewanej @ i jeśli jest powyżej 37 to może być to ciąża i że nie jest potrzebne całomiesięczne mierzenie tempki choć jest wskazane. Słyszałyście o tym ???

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2013, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 wrote:
    samira wrote:
    maja2024 wrote:
    Dziękuję

Tak wiem ale już w tym cyklu odpuściłam choć pod koniec starałam się mierzyć o jednej porze:) A dziś przeczytałam, że można zmierzyć temperaturę w pochwie w dniu spodziewanej @ i jeśli jest powyżej 37 to może być to ciąża i że nie jest potrzebne całomiesięczne mierzenie tempki choć jest wskazane. Słyszałyście o tym ???

słyszałam... ale taką metodą mierzy się codziennie do 3 wyższej temperatury, która wyznacza przypuszczalną owulkę... potem można zaprzestać mierzenia do dnia spodziewanej @ i jeżeli tempka jest powyżej 37st. może oznaczać ciążę... choć jak zwykle i nie musi:)

maja2024 lubi tę wiadomość

• Patryśka:) Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia 2013, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesć dziewczyny:)

samira lubi tę wiadomość

Patryśka:)
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ