STYCZNIOWE TESTOWANIE 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda - mbc wrote:A czy któraś z Was - te co już są i te co będą - w ciąży ma w planach robienie testów NIFTY? Co o tym myślicie?Księżniczka styczeń 2013
Aniołek [*] luty 2018 - 10t
-
dzastina2005 wrote:Kurcze kochane chyba zwariowałam ale moje objawy nie ustają. Myślicie że 9-10dnia po owulacji test o czułości 10 by keszcze nic nie wykazał? Są jeszcze jakieś szanse?
Oczywiście, że są. Zagnieżdżenie przecież może być w 10 dpo, to wtedy test wyjdzie w 12-13 dpo.
Zresztą mamy tutaj na forum przykłady, gdzie w 12 dpo nic, a w 14 piękna krecha.
Jeżeli robisz test tak wczesnie to licz się z tym, że wynik nie jest rzetelny, nawet pozytywny.
A objawy zawsze widzimy, bo są bardzo podobne do @, albo nasz umysł płata nam figle - norma
A u mnie temp trochę spadła, może @ jest już bliskosyn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
06.2021 - starania czas start!
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
Magda - mbc wrote:Ja bym powiedziała po genetycznym, ale to ja
Na razie bierzemy pod uwagę tylko rodziców i teściów, nikogo innego i do 3 miesiąca pozostaniemy przy tym. Jednak z rodzicami jednymi i drugimi jesteśmy dość blisko no i też widujemy się dość często. Mąż już pieje z radości i nie może wytrzymać. A że teraz jest dzień babci i dziadka to stwierdził,że to idealny moment, żeby powiadomić ich, że zostaną dziadkami.
Pozytywny test 23.02 -
Magda - mbc wrote:Rozumiem, ale test NIFTY robi się z krwi, nie chodzi mi o usg.
Ja jak będę już miała II kreseczki to biorę to pod uwagę. Jestem raczej z tych co wolą wiedzieć więcej i sie uspokoić niż lekkoduchów, że będzie dobrze i potrafią w ogóle nie robić badań..
To chyba spore koszty, ale te testy są bardzo szczegółowe i pewne z tego co słyszałam.Magda - mbc lubi tę wiadomość
syn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
Madame_butterly wrote:Happywife - jeśli to miałoby Cię uspokoić to zrób jeszcze raz betę
Też się z moim zastanawialiśmy kiedy byłby odpowiedni moment na podzielenie się wiadomością (w razie czego oczywiście) i stwierdziliśmy, że po zobaczeniu serduszka
I tak chyba zrobię, wybiorę się w czwartek jeszcze raz. Ja wlaśnie myślę cały czas, czy w ten weekend to nie za szybko..
Pozytywny test 23.02 -
Ja jak znajdę w ciążę to powiemy rodzicom i najblizszym około 12 tygodnia- to teoria a jak będzie w praktyce tego nie wie nikt. Najpierw trzeba zobaczyć II kreseczki..
Magda - mbc, Marudaruda lubią tę wiadomość
-
_Hania wrote:Ja jak będę już miała II kreseczki to biorę to pod uwagę. Jestem raczej z tych co wolą wiedzieć więcej i sie uspokoić niż lekkoduchów, że będzie dobrze i potrafią w ogóle nie robić badań..
To chyba spore koszty, ale te testy są bardzo szczegółowe i pewne z tego co słyszałam.
No ja też się skłaniam ku zrobieniu. Bo ja również z tych, co wolą wiedzieć więcej i szybciej. Test NIFTY we Wrocławiu to ok. 2500zł.
Dokładnie - są pewne i szczegółowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 10:14
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Dzięki dziewczyny za wsparcie bo już się po mału załamuję. To moja pierwsza owulacja od 6 miesięcy nawdt pomimo stymulacji. I chyba zapomniałam jakie objawy są w normalnym cyklu po owulacji.2015 córcia
Obecnie 3 lata starań
Wyniki nasienia w normie.
01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)
Progesteron:
7 dpo 5,91
9 dpo 8,49
13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1
Beta HCG
22.03.2021 - 53,6 🥰
24.03.2021 - 97,0
26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
06.04.2021 - 17920 😍
13.04.2021 mamy ♥️
20.05.2021 🎂 prenatalne
15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
18.08.2021 960g
30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
02.11.2021 2800g
08.11.2021 3400g
16.11.2021 przyjęcie na odział CC.
17.11.2021 Anielka ♥️
3100g, 55cm szczęścia 😍 -
happywife wrote:Genetycznym, co masz na myśli?
Na razie bierzemy pod uwagę tylko rodziców i teściów, nikogo innego i do 3 miesiąca pozostaniemy przy tym. Jednak z rodzicami jednymi i drugimi jesteśmy dość blisko no i też widujemy się dość często. Mąż już pieje z radości i nie może wytrzymać. A że teraz jest dzień babci i dziadka to stwierdził,że to idealny moment, żeby powiadomić ich, że zostaną dziadkami.
USG genetyczne służy do oceny prawdopodobieństwa z jakim dziecko może się urodzić z wadą genetyczną. Badanie pozwala określić ryzyko rozwoju najpopularniejszych aberracji chromosomowych, a wiec odpowiedzialnych np. za zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Patau czy Turnera. Za jego pomocą można też sprawdzić czy dziecku grożą wady cewy nerwowej, rozszczep kręgosłupa, a także wargi lub podniebienia. Wykonuje się je pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży.
Po prostu na wizycie w tym okresie robi sie tzw. usg genetyczne, tak jak później tzw. usg połówkowe.
Test NIFTY określa dużo więcej wad płodu i można go robić już od 10 tygodnia, dodatkowo od razu potwierdza płećWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 10:16
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualnyW pierwszej ciąży powedziałam rodzicom tego samego dnia co zrobiłam test. W drugiej chcieliśmy poczekać, ale mama sama się kapnęła, gdzieś w 9-10 tygodniu.
O trzeciej powiedziałam po zabiegu
Teraz, jesli się uda, chcemy poczekać do testów genetycznych, ponieważ bierzemy rózne opcje pod uwagę i nie zamierzam sie tłumaczyć z naszych decyzji.
Magda - mbc wrote:A czy któraś z Was - te co już są i te co będą - w ciąży ma w planach robienie testów NIFTY? Co o tym myślicie?
Tak. Ja.
-
Sung wrote:W pierwszej ciąży powedziałam rodzicom tego samego dnia co zrobiłam test. W drugiej chcieliśmy poczekać, ale mama sama się kapnęła, gdzieś w 9-10 tygodniu.
O trzeciej powiedziałam po zabiegu
Teraz, jesli się uda, chcemy poczekać do testów genetycznych, ponieważ bierzemy rózne opcje pod uwagę i nie zamierzam sie tłumaczyć z naszych decyzji.
Tak. Ja.
A robiłaś wcześniej, czy chcesz zrobić teraz? Napiszesz mi co uważasz na ten temat? Często słyszę głosy, że to bzdura robić te testy, ale jakoś nie umiem się z tym zgodzić!
Edit: już widzę, że odpowiedź przed cytatem tyczyła się badań genetycznych, już wszystko wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 10:28
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualnyNiestety testy NIFTY nie dają 100%. 99% co oznacza, że mogą pokazać chorobę, której nie ma, albo nie pokazac, że jest. Z tego co tu czytałam (jest wątek na forum) to raczej pokazują a potem nie ma. Na innych grupach też czytałam takie historie.
Mam plan, że w razie złego wyniku robię amnio, która, z tego co rozumiem, daje 100%. -
nick nieaktualnyMagda - mbc wrote:A robiłaś wcześniej, czy chcesz zrobić teraz? Napiszesz mi co uważasz na ten temat? Często słyszę głosy, że to bzdura robić te testy, ale jakoś nie umiem się z tym zgodzić!
Edit: już widzę, że odpowiedź przed cytatem tyczyła się badań genetycznych, już wszystko wiem
Ja jestem po 40tce, więc ryzyko chorób podobno (bo też różne rzeczy na ten temat czytałam) wyższe. Dodatkowo mam mthfr, które również podnosi ryzyko ZD.
Błogosławiona ignorancja. Cieszę się, że przed moimi 2 ciążami o tym nie wiedziałam.
Jestem co prawda przebadana pod kątem ryzyka zachorowania związanego z mthfr i prowadzona, więc ryzyko minimalne, ale może być._Hania lubi tę wiadomość
-
Sung wrote:Ja jestem po 40tce, więc ryzyko chorób podobno (bo też różne rzeczy na ten temat czytałam) wyższe. Dodatkowo mam mthfr, które również podnosi ryzyko ZD.
Błogosławiona ignorancja. Cieszę się, że przed moimi 2 ciążami o tym nie wiedziałam.
Jestem co prawda przebadana pod kątem ryzyka zachorowania związanego z mthfr i prowadzona, więc ryzyko minimalne, ale może być.
Też będę robić w następnym cyklu mthfr + badanie homocysteiny. Podobno też jest ważne.4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Sung wrote:Niestety testy NIFTY nie dają 100%. 99% co oznacza, że mogą pokazać chorobę, której nie ma, albo nie pokazac, że jest. Z tego co tu czytałam (jest wątek na forum) to raczej pokazują a potem nie ma. Na innych grupach też czytałam takie historie.
Mam plan, że w razie złego wyniku robię amnio, która, z tego co rozumiem, daje 100%.
Tak, tez słyszałam, że amnio daje 100%, ale jest to badanie inwazyjne.
Czytałam też, że NIFTY nie jest podstawą do terminacji, a amnio chyba jest.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda-mbc -dobrze czytałaś, na podstawie badania wolnego płodowego dna w krwii (np. NIFTY, HARMONY), nikt nie dopuści Cię do terminacji. Do niej trzeba mieć albo amniopunkcję płynu owodniowego albo biopsje kosmówki albo coś jeszcze, jest jeszcze jedno inwazyjne badanie które daje 100% pewności.
Oczywiście wszystkie te inwazyjne niosą za sobą ryzyko poronienia a testy z krwi takiego ryzyka nie niosą..
Koleżanka miała robiony test Pappa który wyszedł jej źle, chciała zrobić NIFTY ale genetyk ją przekonał że przy takich wynikach pappy nie ma szans żeby dziecko było zdrowe i żeby zrobiła amnio to skróci czas oczekiwania na całą procedurę. Oczywiście genetyk miał rację i tylko dzięki temu udało się jej zmieścić przed 22 tc. Gdyby zrobiła najpierw NIFTY a później amnio to nie dopuścili by juz jej do terminacji co byłoby większą tragedią dla niej niż term..
Magda - mbc lubi tę wiadomość
26.08- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego -
Sung wrote:Ja jestem po 40tce, więc ryzyko chorób podobno (bo też różne rzeczy na ten temat czytałam) wyższe. Dodatkowo mam mthfr, które również podnosi ryzyko ZD.
Jestem co prawda przebadana pod kątem ryzyka zachorowania związanego z mthfr i prowadzona, więc ryzyko minimalne, ale może być.
Sung urodzisz małego geniusza zobaczysz Nie wiem czy to mit, ale słyszałam, że tak jak po 40stce jest większ ryzyko jeżeli chodzi o choroby maleństwa to też większe ryzyko urodzenia bardzo mądrego maleństwa
Mi moja siostra, która chyba po rozmowach ze swoim mężem, który ma rodzinę lekarską, robiła te testy. Mówiła, że % pomyłek jest tak minimalny, że praktycznie się nie zdarza, ale widzę, że jednak chyba nie jest aż tak rzetelny.
A USG genetyczne jaki daje obraz? W sensie, wylkucza dużą część chorób? Jak bardzo jest rzetelne?syn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
Dzastina - a test tak wcześnie jest zupełnie niewiarygodny jeśli wychodzi negatywny! Ja jestem 11 dpo i też mam negatyw, a w poprzedniej ciąży pierwszy pozytyw mi wyszedł dzień po terminie @ także spokojnie, jest jeszcze duża szansa że będzie pozytywny Zagnieżdżenie może wystąpić nawet 12 dpo więc beta będzie po 48h oznaczalna, spokojnie
Siostra miała pozytyw sikany dopiero 3 dni po @ a dzidzia ma 3 msc
26.08- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego -
Poczytajcie sobie tutaj- to rzetelna wiedza ginekologa
https://mamaginekolog.pl/czym-sie-rozni-szczegolowe-usg-ciazy-od-zwyklego-usg-ciazy/
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 11:20
Magda - mbc lubi tę wiadomość
26.08- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego