X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Świeże staraczki 2019
Odpowiedz

Świeże staraczki 2019

Oceń ten wątek:
  • adaska Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka32 wrote:

Adaśka :-) no to się chyba cieszę. Teraz leki i działać 😁😁

No ja już dzisiaj zaczynam zastrzyki ❤️

megson91, Ola👄, Neeyenne, Nera lubią tę wiadomość

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021
    💙Adaś 10:58, 50cm 2660g
    💙Staś 11:00, 47cm 2330g

Spełniłam swoje największe marzenie. Zostałam mamą ♥️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka32 wrote:
    Co do skąpych miesiączek, raczej nie są one wyznacznikiem braku owulacji . Bardziej stawiałabym na cienkie endometrium
    Ja miesiączek praktycznie nie miałam, owulacja zawsze za to endometrium było bardzo kiepskie;-)
    Plamienie może mieć związek z odstawieniem luteiny . Jeśli ktoś ma jej niski poziom , to po odstawieniu faktycznie rozkręca się @ , a to ze zaczyna się plamienie a nie @ jest właśnie spowodowane wspomaganiem progesteronem . Normalnie jest tak ze @ przychodzi prog spada no a tu jednak sztucznie był dodawany

Hej

Ola tez widziałam wczoraj cień, wychodzi na to ze to lipne testy

Adaśka :-) no to się chyba cieszę. Teraz leki i działać 😁😁
    Ja właśnie mam bardzo obfite miesiączki z dużymi skrzepami, a plamienie nie jest spowodowane odstawieniem luteiny bo pojawia się jeszcze w trakcie jej brania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 11:29

• OlaaM Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada kciuki :) kiedy wizyta?

adaska lubi tę wiadomość

Synku, czekamy na Ciebie 💚

p19ucsqvrm65zofq.png
  • listek🍃 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka no właśnie endo miałam zawsze grube.
    Zosia na własna rękę to różnie bywa z tymi lekami. Trzeba tez mieć szczęście do lekarza. Ale na trudności z zajściem w ciąże właśnie często wpływają choroby tarczycy i dziwie się ze jeśli kobieta zgłasza się z tym problemem to lekarz nie kieruje ja na te badania. To wydatek rzędu 100 zł (tsh, ft3, ft3, anty-tpo). Nadwaga tez potrafi sporo namieszać w hormonach wiec ogólnie temat jest trudny ale i do ogarnięcia. Mi dopiero pomógł trzeci lekarz do którego zgłosiłam się z problemem !

Klasia mnie czasem wieczorami ta miednica boli a oprócz tego jest ok. Jestem jeszcze całkiem na chodzie. Ale powoli chętnie bym poznała tego małego kawalera który wwierca mi stopki pod żebra 🤪

Adaska! Aż polubiłam ten 1 dc! Kciuki ogromniaste 😘

Mishigami! Ale pięknie wyglądasz ❤️ I tez nie masz za dużego brzuszka. To duża ulga dla kręgosłupa na pewno 😁 choć ja swojego już nie ukryje 🤪🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 13:05

adaska lubi tę wiadomość

💙🧸&🧸💙
  • adaska Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaaM wrote:
    Ada kciuki :) kiedy wizyta?
    16.05 :)

EDIT:
    Jak ja się ucieszyłam z tego okresu 🙏🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 13:22

listek🍃, OlaaM lubią tę wiadomość

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021

• listek🍃 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adaska wrote:
    16.05 :)

EDIT:
    Jak ja się ucieszyłam z tego okresu 🙏🏻

nowy cykl = nowe szanse 😉 oby kropek szybko wrócił 💌

adaska lubi tę wiadomość

💙🧸&🧸💙
  • Klasia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    listek🍃 wrote:
    Klasia mnie czasem wieczorami ta miednica boli a oprócz tego jest ok. Jestem jeszcze całkiem na chodzie. Ale powoli chętnie bym poznała tego małego kawalera który wwierca mi stopki pod żebra 🤪

Oj tak stopki pod żebrami 😜

30.08 @
    02.09 pierwszy cykl z Miositogyn GT
    27.09 Beta-Hcg - 168, 30.09 Beta-Hcg - 636, 02.10 Beta-Hcg - 1297

24.05.2013💞 Lenka 3340g, 54cm, 10.15
    10.06.2020💞 Marcelinka 3830g, 57cm, 20.00

Marcelinka
    3i49tv73goznrwmu.png

Lencia
    w5wqgu1remz9ia57.png
  • adaska Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    listek🍃 wrote:
    nowy cykl = nowe szanse 😉 oby kropek szybko wrócił 💌
    Oj tak!
    Od dzisiaj zastrzyki i estrofem. Musi być dobrze :)
    A jeśli się nie uda, to próbujemy dalej :)

Mishigami00, listek🍃 lubią tę wiadomość

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia12345 wrote:
    Ja właśnie mam bardzo obfite miesiączki z dużymi skrzepami, a plamienie nie jest spowodowane odstawieniem luteiny bo pojawia się jeszcze w trakcie jej brania.
    To w drugą stronę , może masz przerośnięte endometrium ?

• Mishigami00 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny😁 niby brzuszek nie jakiś wielki, ale kręgosłup już boli jak za dużo chodzę 😅

No właśnie Klasia, Ola, listek wy już tuż tuż, ostatnią prostą 😘

Ja dzisiaj nerwowy dzień mam i wkur.... mnie mój lekarz prowadzący..

Chyba go zmienie, trudno że tak późno, ale kontakt z nim to jakaś pomyłka.

Myślicie że zmiana lekarza w 30 tyg to zły pomysł? I tak chodze prywatnie wiec chyba roznicy nie bedzie.. Myślę o zmianie na lekarke, która robiła mi wszystkie prenatalne, wczoraj więcej mi powiedziała niż mój lekarz 😑

Ogólnie to poradźcie: mam Arh- a mąż 0rh+ więc zalecane jest profilaktycznie zastrzyk, ale mój lekarz dał mi tylko skierowanie i wysłał w poszukiwania miejsca gdzie mi go podadzą.

Więc umówiłam się do Dolnośląskiego Centrum Ginekologii, ale tam musiała najpierw zbadać mnie inna lekarka czy potrzebuje tego zastrzyku. I wg niej nie ma wskazań bo ciąża jest prawidłowa i gdyby każda kobieta rh- miała robić go profilaktycznie to by nie było ich na po porodzie.

Napisałam do mojego lekarza meila co mam robić ponad tydzień temu A on łaskawie odpisał dzisiaj że jest wskazanie i powinni mi dać. Żadnego wyjaśnienia nic. To pytam czy jeśli nie wezmę go czy zagraża mi coś lub dziecku - olał to pytanie ( jak Z resztą wszystkie inne które zadałam) i wysłał link to rozporządzenia ministra zdrowia gdzie pisze że jeśli są wskazania to trzeba zrobić zastrzyk, a ja niby nie mam takich wskazań 😕

Powinniśmy się już spotkać na wizytę a ja dalej nie wiem jakie badania powinnam zrobić, a miał mi dać znać dawno temu tylko miał sprawdzić i czekam sobie dalej. I mam go dość , nawet jak go się O coś pytam to dostaje takie odpowiedzi że dalej nic nie wiem 😤

Zaznaczę też że wczoraj u tej innej gin na prenatalnych - ona mi wyjaśniła że jeśli nie ma wskazań medycznych do zastrzyku to się nic nie stanie jak go nie przyjme, żebym się tym nie denerwowala. Wszystko jakoś spokojnie mi tłumaczyła, a ten mi dzisiaj wysłał cale rozporządzenie ministra zdrowia o ciąży nosz kur!@# i co ja mam sobie z tym zrobić?!

Krew mnie dziś zaleje😭

Żeby zrobić ten zastrzyk muszę mieć ważne przeciwciała i musiałabym je zrobić pilnie poczekać na wyniki, umówić się znowu do tego Centrum a nie wiadomo czy będą miejsca na ten tydzień bo to jest mój 30tydz czyli ostatni dzwonek.

Już się dzisiaj nawkurzałam, poprzeklinalam i poplakalam i nie wiem co z tym zrobić 😢😭

Co uważacie kochane?

28lat
    12cs o pierwsze maleństwo

Cykle 26-28dni

1.11.2019 - Cień na teście ciążowym
    2.11.2019 - II kreseczki <3

4.11.2019 Beta Hcg: 188mIU/ml Progesteron 23,8ng/ml
    6.11.2019 Beta Hcg: 422,79mlU/ml Progesteron 26,5ng/ml

30.11 Fasolka ma 1,5cm serduszko bije :)

30.12 wygląda na synka 😉

29.02 na 98% dziewczynka😍❤

21.04 Znowu potwierdzona dziewczynka <3 Amelka <3

8p3os65g13wi1n9z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    listek🍃 wrote:
    Anetka no właśnie endo miałam zawsze grube.
    Zosia na własna rękę to różnie bywa z tymi lekami. Trzeba tez mieć szczęście do lekarza. Ale na trudności z zajściem w ciąże właśnie często wpływają choroby tarczycy i dziwie się ze jeśli kobieta zgłasza się z tym problemem to lekarz nie kieruje ja na te badania. To wydatek rzędu 100 zł (tsh, ft3, ft3, anty-tpo). Nadwaga tez potrafi sporo namieszać w hormonach wiec ogólnie temat jest trudny ale i do ogarnięcia. Mi dopiero pomógł trzeci lekarz do którego zgłosiłam się z problemem !

Adaska! Aż polubiłam ten 1 dc! Kciuki ogromniaste 😘

Mishigami! Ale pięknie wyglądasz ❤️ I tez nie masz za dużego brzuszka. To duża ulga dla kręgosłupa na pewno 😁 choć ja swojego już nie ukryje 🤪🤣
    Ja te wszystkie badania na tarczyce to robiłam na własną ręke , a potem jak już miałam wyniki i widziałam że są złe to poszłam do Endokrynologa i stwierdziła że mam subkliniczna niedoczynnosc tarczycy i z grubej rury od razu przepisała mi Euthyrox 50 .... Za mocna dawka jak na początek i miałam wszystkie możliwe skutki uboczne masakra..... Na dzień dzisiejszy tarczyce mam unormowaną, bo co jakiś czas robię wyniki i jest ok.Ja co do lekarzy to mam pecha, jak już teraz znalazłam dobrą Ginekolog to jest na zwolnieniu lekarskim☹.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka32 wrote:
    To w drugą stronę , może masz przerośnięte endometrium ?
    No właśnie nie mam, w styczniu miałam zrobioną histeroskopie operacyjną, miałam wycinane polipy, dodatkowo jeszcze wszystko sprawdzane i jest wszystko ok. Nawet wyniki histopatologiczne wyszły idealne.

• Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaska powodzenia w nowym cyklu ✊🏻🍀

adaska, megson91 lubią tę wiadomość

13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
    40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
    14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
    40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F

6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻

Starania od 07.2019

11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
    01.2021 - IVF start - IMSI
    29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
    4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
    8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

MTHFR hetero i PAI homo ❌
    Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia12345 wrote:
    No właśnie nie mam, w styczniu miałam zrobioną histeroskopie operacyjną, miałam wycinane polipy, dodatkowo jeszcze wszystko sprawdzane i jest wszystko ok. Nawet wyniki histopatologiczne wyszły idealne.

A progesteron jaki masz ?

• adaska Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Adaska powodzenia w nowym cyklu ✊🏻🍀
    (Nie) Dziękuje kochana ♥️

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka32 wrote:
    A progesteron jaki masz ?
    Biorę Luteine już przez 3 cykl , miałam zrobić badania ale przez tą sytuację nie mam Za bardzo gdzie .....Więc ogólna lipa, no ale luteinę i tak biorę bo mi ginekolog przepisała.

• megson91 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mieliśmy wizytę w Volumedzie i mamy zdjęcia 3D naszej Niuni 💜

Florentynka waży 666 g :D 💜

BPD wymiar dwuciemieniowy 5.76 cm
    OFD wymiar potyliczno-czołowy 7.79 cm
    HC obwód główki 21.71 cm
    AC obwód brzuszka 19.64 cm
    FL długość kości udowej 4.31 cm

Pani Doktor powiedziała, że mała będzie drobniutka i szacuje, że w dniu porodu waga będzie oscylowała w okolicy 2800 g 💜

Córeczko, jesteś idealna 💜💜💜

870b033e0be80077.jpg

Ola👄, adaska, Klasia, lena07, Nera, Jeżynka, Neeyenne, Mishigami00, Mlodamezatka, MisiaMonisia lubią tę wiadomość

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Ola👄 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megson💜

megson91 lubi tę wiadomość

M 20.10.2010
    K 29.05.2020
  • babydust1 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mishigami00 wrote:
    Dzięki dziewczyny😁 niby brzuszek nie jakiś wielki, ale kręgosłup już boli jak za dużo chodzę 😅

No właśnie Klasia, Ola, listek wy już tuż tuż, ostatnią prostą 😘

Ja dzisiaj nerwowy dzień mam i wkur.... mnie mój lekarz prowadzący..

Chyba go zmienie, trudno że tak późno, ale kontakt z nim to jakaś pomyłka.

Myślicie że zmiana lekarza w 30 tyg to zły pomysł? I tak chodze prywatnie wiec chyba roznicy nie bedzie.. Myślę o zmianie na lekarke, która robiła mi wszystkie prenatalne, wczoraj więcej mi powiedziała niż mój lekarz 😑

Ogólnie to poradźcie: mam Arh- a mąż 0rh+ więc zalecane jest profilaktycznie zastrzyk, ale mój lekarz dał mi tylko skierowanie i wysłał w poszukiwania miejsca gdzie mi go podadzą.

Więc umówiłam się do Dolnośląskiego Centrum Ginekologii, ale tam musiała najpierw zbadać mnie inna lekarka czy potrzebuje tego zastrzyku. I wg niej nie ma wskazań bo ciąża jest prawidłowa i gdyby każda kobieta rh- miała robić go profilaktycznie to by nie było ich na po porodzie.

Napisałam do mojego lekarza meila co mam robić ponad tydzień temu A on łaskawie odpisał dzisiaj że jest wskazanie i powinni mi dać. Żadnego wyjaśnienia nic. To pytam czy jeśli nie wezmę go czy zagraża mi coś lub dziecku - olał to pytanie ( jak Z resztą wszystkie inne które zadałam) i wysłał link to rozporządzenia ministra zdrowia gdzie pisze że jeśli są wskazania to trzeba zrobić zastrzyk, a ja niby nie mam takich wskazań 😕

Powinniśmy się już spotkać na wizytę a ja dalej nie wiem jakie badania powinnam zrobić, a miał mi dać znać dawno temu tylko miał sprawdzić i czekam sobie dalej. I mam go dość , nawet jak go się O coś pytam to dostaje takie odpowiedzi że dalej nic nie wiem 😤

Zaznaczę też że wczoraj u tej innej gin na prenatalnych - ona mi wyjaśniła że jeśli nie ma wskazań medycznych do zastrzyku to się nic nie stanie jak go nie przyjme, żebym się tym nie denerwowala. Wszystko jakoś spokojnie mi tłumaczyła, a ten mi dzisiaj wysłał cale rozporządzenie ministra zdrowia o ciąży nosz kur!@# i co ja mam sobie z tym zrobić?!

Krew mnie dziś zaleje😭

Żeby zrobić ten zastrzyk muszę mieć ważne przeciwciała i musiałabym je zrobić pilnie poczekać na wyniki, umówić się znowu do tego Centrum a nie wiadomo czy będą miejsca na ten tydzień bo to jest mój 30tydz czyli ostatni dzwonek.

Już się dzisiaj nawkurzałam, poprzeklinalam i poplakalam i nie wiem co z tym zrobić 😢😭

Co uważacie kochane?
    ja tez mam arh- a moj maz 0rh+ i nigdy zastrzyku nie mialam
    wskazaniem do zastrzyku jest odczyn coombsa dodatni
    czyli musisz zrobic badanie krwii i jesli tworza sie przeciwcialaa to wtedy zaczynaja dzialac (swoja droga najszybciej w centrum krwiodastwa dostaniesz zastrzyk z antyglobulina ja kiedys po poronieniu sie tak bujalam i tak dostalam dopiero)
    moje dzieci wszystkie maja odczyn RH- i nawet po porodach nie dostawalam zastrzyku nigdy nie mialam z tym problemu ze mam rh-
    (teraz po porodzie synka bo nie badali mu krwii wiec na wszelki wypadek dostalam )

• megson91 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy zakochani w małej na zabój 💜💜💜

Na pierwszym zdjęciu Niunia ma zamknięte usteczka i widać dziurki w nosku 😍
    Na zdjęciu niżej nasz ssak ma otwarte usteczka, nosek po prawej stronie 😍

d349bdbada39a8ff.jpg

Podczas badania, cały czas bawiła się paluszkami, połykały wody płodowe i mlaskała sobie 😍
    Jest wymarzona 💜💜💜
    Usteczka idealnie wykrojone 💜💜💜
    I te pyzate policzki i słodziutki podbródek 💜💜💜
    Wyglada jak mała laleczka 🥰🥰🥰
    Zwariowałam 💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Jeżynka, adaska, Ola👄, Neeyenne, Mishigami00, Mlodamezatka, Masia2 lubią tę wiadomość

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
‹‹ 2044 2045 2046 2047 2048 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ