Torunianki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Monisia a jak u Ciebie testosteron, androstendion, 17oh, shgb, krzywe : cukrowa i glukozowa, FT3, FT4, AMH ? Jaki masz obraz janików, czy miałaś potwierdzone monitoringiem owulacje ? To są bardzo podstawowe badania, które trzeba mieć wykonane, a nic o nich nie piszesz.
Kolejna rzecz - przede wszystkim badanie drożności jajowodów trzeba wykonać - nie ważne jak będzies zdrowa, ale jak masz niedrożne jajowody to w ciążę nie zajdziesz.
W pierwszej kolejności trzeba wykonać te badania, które wymieniłam. Później stymulacja (jak masz drożne jajowody), a nie masz owulacji. Podczas stymulacji obowiązkowy monitoring.
Inseminacje wykonuje się, jak jest np. wrogość śluzu lub kiepskie wyniki nasienia. Inseminacje wykonuje się również, jak jest potwierdzona monitoringiem owulacja, konkretngo dnia.
Mi Gbiorczyka odradzano, ze względu na dużą ilosć pacjentek i niestety kiepskie podejście to tematu leczenia niepłodności. Kiedyś u niego byłam po receptę, bez żadnego zdrowotnego problemu i muszę stwierdzić, że był miły i delikatny. -
Owulacja występuje . Mualalam robione tylko lh FSH progesteron prolaktyna toksoplazmoza estradiol różyczka estradiol wirus opryszczki
Nasienie mój robił .Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
09/19 - dwie kreski na teście
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
joanien1104 wrote:Monisia a jak u Ciebie testosteron, androstendion, 17oh, shgb, krzywe : cukrowa i glukozowa, FT3, FT4, AMH ? Jaki masz obraz janików, czy miałaś potwierdzone monitoringiem owulacje ? To są bardzo podstawowe badania, które trzeba mieć wykonane, a nic o nich nie piszesz.
Kolejna rzecz - przede wszystkim badanie drożności jajowodów trzeba wykonać - nie ważne jak będzies zdrowa, ale jak masz niedrożne jajowody to w ciążę nie zajdziesz.
W pierwszej kolejności trzeba wykonać te badania, które wymieniłam. Później stymulacja (jak masz drożne jajowody), a nie masz owulacji. Podczas stymulacji obowiązkowy monitoring.
Inseminacje wykonuje się, jak jest np. wrogość śluzu lub kiepskie wyniki nasienia. Inseminacje wykonuje się również, jak jest potwierdzona monitoringiem owulacja, konkretngo dnia.
Mi Gbiorczyka odradzano, ze względu na dużą ilosć pacjentek i niestety kiepskie podejście to tematu leczenia niepłodności. Kiedyś u niego byłam po receptę, bez żadnego zdrowotnego problemu i muszę stwierdzić, że był miły i delikatny.
A do kogo chodzisz w Toruniu ? Który lekarz zajmuje się niepłodnością ?Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Ja chodzę do Zmudzińskiego i do Krepskiej.
Z tego co wiem Krepska jako jedyna w Toruniu ma doktorat z leczenia niepłodności i się z tego też habilituje. Jak do tej pory to jestem pod wrażeniem jej wiedzy, która jest mega aktualna.
Zmudziński ma również dużą wiedzę, ale jest bardziej asekuracyjny, jednak nadal bardzo na plus, bo bada wszystko po kolei.
Chodziłam do dwóch lekarzy, bo chciałam mieć odniesienie - obydwoje zalecali to samo, jednak Krepksa była bardziej wylewna. Dużym minusem zaś jest to, że cięzko się do niej dostać, a przyjmuje tylko prywatnie ( w Citomedzie i w Naszym Lekarzu). Aczkolwiek ją polecam bardziej do leczenia niepłosności
-
joanien1104 wrote:Ja chodzę do Zmudzińskiego i do Krepskiej.
Z tego co wiem Krepska jako jedyna w Toruniu ma doktorat z leczenia niepłodności i się z tego też habilituje. Jak do tej pory to jestem pod wrażeniem jej wiedzy, która jest mega aktualna.
Zmudziński ma również dużą wiedzę, ale jest bardziej asekuracyjny, jednak nadal bardzo na plus, bo bada wszystko po kolei.
Chodziłam do dwóch lekarzy, bo chciałam mieć odniesienie - obydwoje zalecali to samo, jednak Krepksa była bardziej wylewna. Dużym minusem zaś jest to, że cięzko się do niej dostać, a przyjmuje tylko prywatnie ( w Citomedzie i w Naszym Lekarzu). Aczkolwiek ją polecam bardziej do leczenia niepłosności
Ile już się starasz ? Ile płacisz za wizytę . Czy jest różnica kto wykona mi drożność i histeroskopie?Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Już się nie staram, bo udało się zajęło to ponad rok.
Drożność wykona Ci lekarz w szpitalu, jak dostaniesz skierowanie na HSG. Można tez prywatnie.
Mi lekarz mówił, że najpierw HSG, później histeroskopia jak wyjdą jakieś nieprawidłowości.
Korzystam z pakietu od pracodawcy, więc mam wizyty w cenie, czasem jedynie dopłacam grosze za jakieś badanie, ale z tego co kojarzę to podstawowa wizyta u Zmudzińskiego kosztuje 160 zł, u Krepskiej podobnie. Musiałabyś zadzwonić i zapytać. -
joanien1104 wrote:Już się nie staram, bo udało się zajęło to ponad rok.
Drożność wykona Ci lekarz w szpitalu, jak dostaniesz skierowanie na HSG. Można tez prywatnie.
Mi lekarz mówił, że najpierw HSG, później histeroskopia jak wyjdą jakieś nieprawidłowości.
Korzystam z pakietu od pracodawcy, więc mam wizyty w cenie, czasem jedynie dopłacam grosze za jakieś badanie, ale z tego co kojarzę to podstawowa wizyta u Zmudzińskiego kosztuje 160 zł, u Krepskiej podobnie. Musiałabyś zadzwonić i zapytać.
A mogę wiedzieć na co się leczylas?Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Dziewczyny, postanowiłam się od razu podzielić, bo sama szukałam i nigdzie nie było ani słowa.
Pół godziny temu-HSG w szpitalu w Inowrocławiu. Robił dr Szymański. Panie pielęgniarki i położne miłe, Znieczulenie dożylne coś na F i .... Mimo mojej wrażliwości na ból, bolało tylko trochę -faktycznie silna miesiaczka. Zobaczymy, jak będzie wieczorem i jutro, ale etap pierwszy łatwiej niż się obawiałam. -
joanien1104 wrote:Leczyłam PCOS i towarzyszącą temu IO. W moim przypadku nie występowała wcale owulacja i miałam za wysoki poziom androgenów, z tarczycą wszystko ok było i jest.[/QUOT
Jak przebiegało leczenie ?Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Hetelix wrote:Dziewczyny, postanowiłam się od razu podzielić, bo sama szukałam i nigdzie nie było ani słowa.
Pół godziny temu-HSG w szpitalu w Inowrocławiu. Robił dr Szymański. Panie pielęgniarki i położne miłe, Znieczulenie dożylne coś na F i .... Mimo mojej wrażliwości na ból, bolało tylko trochę -faktycznie silna miesiaczka. Zobaczymy, jak będzie wieczorem i jutro, ale etap pierwszy łatwiej niż się obawiałam.
I jak drożne jajowody ?Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Hetelix już masz wyniki czy musisz czkeać na opis ?
Monisia, u mnie to było przejście na jeszcze restrykcyjniejszą dietę ( mam bardzo delikatny żołądek), brałam wierzbownicę, NAC, metforminę i CLO.
Przed leczeniem ważyłam 54kg jakoś, od marca jadłam tylko owoce i warzywa, żadnych serów ( nabiał podnosi poziom androgenów) , makarów, pieczywa, mięsa (tego szczęśliwie nie jem od wielu lat), schudłam do 48kg, minimum 6 km dziennie chodziłam. No i się opłacało.
Przed wdrożeniem leczenia wszelkie badania hormonalne, drożność jajowdów itp.
Leczenie lekarz ustala indywidualnie, nawet jeśli jednostka chorobowa jest ta sama, to zalecenia lekarskie mogą być u każdego inne. -
Joanien jak się czujesz?
Hetelix jak po Twoim hsg?
Hallo torunianki odezwijcie się2013 Córka
04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
09.2018 poronienie samoistne 5tc
"Domine, exaudi orationem meam"
2019 Córeczka -
Cześć, właśnie też miałam pisać
u mnie ok, dzisiaj widziałam już bijące serce Zarodek na 5 mm. Ciąża jest młodsza niż wynika z OM, termin mam na 15 stycznia. Lekarza nadal nie wybrałam...
Ostatnio czuję się fatalnie, mam mdłości i ciągle chodzę zmęczona, do tego stopnia, że zaczęłam pracować w domu tylko po to by sobie ucinać drzemki, bo w biurze byłam chodzącym zombie.
-
Ja czekam na wtorek na wizytę, jeśli wszystko bedzie ok to może w końcu będę potrafiła się w pełni cieszyć tą ciążą. Niesttwety jestem już na diecie cukrzycowej i biorę insulinę na noc.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Joanien to bardzo dobre wiadomości! 😀
Z jednej strony nudności są bardzo nieprzyjemne, ale z drugiej były dla mnie oznaką, że ciąża trwa i jest silna. Ostatecznie więc ja bardzo się z nich cieszyłam. Trzeba je polubić, bo będą Ci towarzyszyły jeszcze z 3 m-ce
A dlaczego nie zdecydowałaś się jeszcze na lekarza? Ale Ty chyba i tak do 2 lekarzy chodzisz, prawda?
Ja po tym jak zapisałam się do Jarmuszewskiej i jak mi tutaj odradziłyscie to pozostaje tylko przy wizytach prywatnych.
Taka_mama obawiam się, że strach będzie tworzył Ci do końca ciąży.Ja jestem już w 16 tygodniu, wczoraj miałam wizytę, a i tak po 2-3 tygodniach zaczynam po wizycie się denerwować, czy z Dzidziuszkiem jest wszystko w porządku. Teraz zaczynam odczuwać delikatne ruchy, więc to mnie troszkę uspokaja.2013 Córka
2019 Córeczka -
Tak, chodzę do dwóch lekarzy i nie mogę się zdecydować, bo jedno i drugie według mnie jest dobre i rzetelne. W przyszły wtorek zadecyduję już na pewno.
Chodzę prywatnie i tu i tu, bo mam pakiet medyczny z pracy, więc koszt żaden, dopłacam jakieś 80 zł za USG.
Jeszcze w dodatku istnieje szansa, że z Torunia się wyprowadzę, więc też jest małe zamieszanie
Ja również mam sobie niepokój, ale mocno to racjonalizuje. Martwię się aby było wszystko dobrze, ale staram się zamartwiać i nie oszaleć.
10 czerwca jadę na urlop i mam zamiar się zupełnie zresetować, połazić po górach, może trochę mi zejdzie negatywnych myśli
Dziewczyny robicie dodatkowe badania prenatalne, poza testami pappa ? Mam na myśli testy NIFTY lub Harmony -
joanien1104 wrote:Tak, chodzę do dwóch lekarzy i nie mogę się zdecydować, bo jedno i drugie według mnie jest dobre i rzetelne. W przyszły wtorek zadecyduję już na pewno.
Chodzę prywatnie i tu i tu, bo mam pakiet medyczny z pracy, więc koszt żaden, dopłacam jakieś 80 zł za USG.
Jeszcze w dodatku istnieje szansa, że z Torunia się wyprowadzę, więc też jest małe zamieszanie
Ja również mam sobie niepokój, ale mocno to racjonalizuje. Martwię się aby było wszystko dobrze, ale staram się zamartwiać i nie oszaleć.
10 czerwca jadę na urlop i mam zamiar się zupełnie zresetować, połazić po górach, może trochę mi zejdzie negatywnych myśli
Dziewczyny robicie dodatkowe badania prenatalne, poza testami pappa ? Mam na myśli testy NIFTY lub Harmony
Teraz zrobiłam: pappa, usg genetyczne i afp, wszystkie wyniki są nawet lepsze niż 6 lat temu.2013 Córka
2019 Córeczka -
taka_mama wrote:Hej dziewczyny, ja dzisiaj miałam prenatalne. Wszystko jest w porządku, Maluszek ma już 6 cm i prawdopodobnie będziemy mieli drugą córeczkę 😍
Też miałam dzisiaj wizytę, tyle, że połówkową. Wszystko w porządku i my na pewno będziemy mieli drugą córeczkę2013 Córka
2019 Córeczka