Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

TSH

Oceń ten wątek:
  • Beata86 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2013, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworzyłam nowy wątek, bo nie potrafiłam znaleźć podobnego gdzie mogłabym opisać mój problem. Otóż zrobiłam badania TSH, fT3 i fT4 bo podejrzewałam u siebie tarczyce. Oto moje wyniki:
    TSH3 1,32 norma 0,27-4,2
    fT3 2,93 norma 2,57-4,43
    fT4 1,3 norma 0,9-1,7

Niby mieści się w normach a jednak martwię się, bo od pół roku włosy wypadaja mi garściami, straciłam juz ich połowę, jestem często zmęczona, słaba, mam kłopoty z pamięcią z koncentracją, czesto mnie głowa boli, ogólnie mam kiepskie samopoczucie. Nie wiem co o tym mysleć i jakie jeszcze badania zrobić. Dodatkowo nie potrafie zajśc w ciążę... Czy sa na tym forum osoby które mają lub miały podobne wyniki do moich i czy są one ok. Chciałabym znać waszą opinię zanim pójdę do lekarza. Najbardziej martwią mnie te włosy, za chwile bede łysa a miałam kiedyś piekne gęste włosy... Co o tym myslicie?

weronika86 lubi tę wiadomość

CZEKAMY NA CIEBIE KRUSZYNKO<3<3

bfarxzdv3th8qr08.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wyniki są ok,TSH u starających się,jak również zaciążonych powinno być poniżej dwóch.Może problem leży gdzie indziej?konsultacja z lekarzem to najlepsze wyjście.A morfologię robiłaś?

• Beata86 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2013, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morfologię robiłam 3 miesiące temu i lekarz nic tam nie widział. Może powinnam ją powtórzyć?

bfarxzdv3th8qr08.png
  • Beata86 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać że 3 miesiące temu robiłam TSH i wyszło 0,94 czyli jakby wzrosło...

bfarxzdv3th8qr08.png
  • Lili Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz jakieś braki witamin? Prowadzisz niezdrowy stresujący tryb żucia? Organizm reaguje na takie stany również problemami z zajściem w ciążę uznając, ze to nie najlepszy czas na poczęcie. Każdy dziś żyje w pośpiechu, wiem, ale na czas starań trzeba też w tym względzie o siebie zadbać. Mozę ginekolog podpowie ci jeszcze jakieś badania? Powodzenia :)

• Lili Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miało być życia ;)

• Martynika Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tryb żucia brzmi całkiem super :D.

• angi_o Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś chciałam zrobić TSH ale nie dostałam zlecenia na badanie.
    5 lat temu wynik 1.01. 2 lata temu 1.98 i od tamtego czasu przytyłam 15kg nie zmieniając stylu życia, włosy wypadają na potęgę, mam strasznie suchą skórę, jest mi cały czas zimno i staram się o dziecko przez 2i pół roku bez skutku. Z tymi objawami poszłam prosić o zlecenie na badanie TSH, a lekarz powiedział, że przecież 2 lata temu TSH 1.98 było w normie więc od tamtego czasu nic się na pewno nie zmieniło.
    Chcę zrobić prywatnie te badanie ale nie wiem czy musi być robione w jakimś konkretnym dniu cyklu?
    Jak myślicie czy wynik 1.98 to norma dla kobiety starającej się o dziecko?

zrp0egz2shs65ya0.png
    24.11.2018 1 IUI :(
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla kobiety,która stara się o dziecko wynik poniżej 2 jest dobry,ale opieranie się na badaniach sprzed dwóch lat to jakieś kpiny!zmień lekarza,koniecznie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam z tsh 2,25 i pow mi ze w normie endokyrnolog...miesiac temu robiłam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2013, 13:10

• Majka86 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 2,18 i też podobno ok, chociaż tu się tyle naczytałam, że powinno być ok. 1,5 dla staraczek że zaczęłam się martwić.

Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • Majka86 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jak będę na wizycie to się go jeszcze dokładnie podpytam. :-)

Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi pow endokrynolog ze nie powinnam miec probolemów z zajściem...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak rozmawiałam z ginekolog to mi pow ze do starania sie o dzidize powinno byc 2.2

Kessa lubi tę wiadomość

• Maka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angi_o wrote:
    Hej, ja dziś chciałam zrobić TSH ale nie dostałam zlecenia na badanie.
    5 lat temu wynik 1.01. 2 lata temu 1.98 i od tamtego czasu przytyłam 15kg nie zmieniając stylu życia, włosy wypadają na potęgę, mam strasznie suchą skórę, jest mi cały czas zimno i staram się o dziecko przez 2i pół roku bez skutku. Z tymi objawami poszłam prosić o zlecenie na badanie TSH, a lekarz powiedział, że przecież 2 lata temu TSH 1.98 było w normie więc od tamtego czasu nic się na pewno nie zmieniło.
    Chcę zrobić prywatnie te badanie ale nie wiem czy musi być robione w jakimś konkretnym dniu cyklu?
    Jak myślicie czy wynik 1.98 to norma dla kobiety starającej się o dziecko?

Czyli znalazłam osobę o podobnych problemach... Mi też włosy wypadają "garściami" aż niekiedy łezka leci jak sprzątam..skórę jakoś udało mi się ogarnąć ale zwykle była "sucha" a o tym że jestem zmarzluch to nawet nie wspomnę... Myślisz, że coś jest na rzeczy??

ckaik0s3070dl07t.png
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH można robić w dowolnym dniu.

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Majka86 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia26 wrote:
    ja jak rozmawiałam z ginekolog to mi pow ze do starania sie o dzidize powinno byc 2.2

hmm no to niby się mieszczę ale jestem "na granicy"

Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też włosy wypadały ale najbardziej to jak miałam długie nie dawno obcięłam i dużo mniej wypadaja ta jak zawsze po wymyciu...tyle ze teraz nei wiem od czego mam trzęsienie rąk od leków na astme czy od tarczycy...a tarczyca wyszła 2,25wiec w normie.Endokrynolog pow ze nie musze brać żadnych tabletek...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie dopiero staram 2 cykl tak więc jeszcze aż tak sie nie martwię mam nadzieje ze się teraz uda a TSH musze kontrolowac co 2 miesiace ;)usg też mi wyszło w porzadku tarczycy;)

• Saramago Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam TSH 2.3 (sprzed roku) i mnie lekarka powiedziała, że nie ma już obowiązku kierowania ani takiej potrzeby na badania do pól roku samodzielnych starań o ciążę.

Karolcia26 lubi tę wiadomość

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ