Forum Starając się - ogólne TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?
Odpowiedz

TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?

Oceń ten wątek:
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    dziewczyny moje tSH wynosi 2,92 ( norma 0,25 - 4,5)
    ale to podobno za wysoki wynik bo dla zajścia w ciąże najlepiej jak jest koło 1 :/
    myślałam że to dobry wynik a teraz zaczęłam sie martwić że to może jest przyczyna ze sie nam nie udaje :(
    pomóżcie

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 755

    Wysłany: 11 października 2013, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 2,66 i tez dziwczyny mowia zeby to zbic. ale moj doktór mówi ze nie ma przeciwskazan, bo jest w normie. kurcze a jak sie myli? nie wiem co robic sama. czy któraś zaszła w ciąże z takim wynikiem? a te które mniejszały jakie tabletki brałyście? czy mozna to jakoś zmniejszyc naturalnie, bez doktórów?? jutro mojemu powiem, ale wiece jak to jest pouczać ich skoro niby wiedzą co robią ha ha

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    próbowałam coś znaleźć o naturalnym zbijaniu ale nic nie znalazłam jak narazie :/
    lekarze przepisuja najczęściej Euthyrox albo Letrox ( po tym pierwszy czytałam ze dziewczyny tyją bardzo a tego bym nie chciała)
    28 października ide do gina to go zapytam o ten mój wynik chociaż on nie jest endokrynologiem ale chyba powinien się znać ( idę do niego pierwszy raz )

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 11 października 2013, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że powinien być niższy, ale niestety nie wiem jak wam pomóc. Ja mam idealne TSH, a w ciążę i tak nie zachodzę jeśli to was pocieszy ;)

    benitka lubi tę wiadomość

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Lili za pocieszenie ;)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 11 października 2013, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babeczki wygooglowałam dla was info, że należy zaopatrzyć się w jod oraz namówić lekarza, żeby przepisał Euthyrox. Wiele kobiet pisze, że zdaniem ich lekarzy takie TSH jest w normie oraz, że dziewczyny z ogromniastymi poziomami tegoż hormou zaciążyły. WIęc główka do góry. Na ovu jest też już wątek na ten temat, może tam coś doradzą. Buziaki!!! :)

  • amela Autorytet
    Postów: 3538 4894

    Wysłany: 11 października 2013, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja ostatnio tez robilam TSH i mi wyszli 3,13 trochę się zaniepokoilam, dostalam skierowanie do en do na dodatkowe badania tylko pewnie będę musiala iść prywatnie bo na NFZ to będę czekać do przyszlego roku. Trochę się wystraszylam tym ze powinno być w granicach 1 . Gin mówi ze jest w normie ale żeby na wszelki wypadek zrobić tsh3 i 4 .

    ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2013, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    hej
    dziewczyny moje tSH wynosi 2,92 ( norma 0,25 - 4,5)
    ale to podobno za wysoki wynik bo dla zajścia w ciąże najlepiej jak jest koło 1 :/
    myślałam że to dobry wynik a teraz zaczęłam sie martwić że to może jest przyczyna ze sie nam nie udaje :(
    pomóżcie

    oczywiście, że za wysoko! nawet jeśli zajdziesz w ciążę, to istnieje ryzyko ze jej nie utrzymasz. ja z 3 zbiłam d0 1,5 i caly czas jestem na eutyroksie

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2013, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    próbowałam coś znaleźć o naturalnym zbijaniu ale nic nie znalazłam jak narazie :/
    lekarze przepisuja najczęściej Euthyrox albo Letrox ( po tym pierwszy czytałam ze dziewczyny tyją bardzo a tego bym nie chciała)
    28 października ide do gina to go zapytam o ten mój wynik chociaż on nie jest endokrynologiem ale chyba powinien się znać ( idę do niego pierwszy raz )

    zgadza się ze po eutyroksie może być efekt tycia, ja juz od czerwca 6 kg+. za to intensywnie ćwiczę i już poszło w dół :D

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2013, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amela wrote:
    Kurcze ja ostatnio tez robilam TSH i mi wyszli 3,13 trochę się zaniepokoilam, dostalam skierowanie do en do na dodatkowe badania tylko pewnie będę musiala iść prywatnie bo na NFZ to będę czekać do przyszlego roku. Trochę się wystraszylam tym ze powinno być w granicach 1 . Gin mówi ze jest w normie ale żeby na wszelki wypadek zrobić tsh3 i 4 .

    Amela, nawet jesli ft3 i ft4 wyjdzie ok, a tsh masz pow 1,5 to istnieje ryzyko o ewentualne utrzymanie ciąży. każdy ginekolog-endokrynolog Ci to powie :/

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 11 października 2013, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w miesiąc zbiłam z 2,93 na 1,87. Przyjmowałam (i nadal przyjmuję) Letrox 50. Od 3 dni zmieniłam dawki leku: 1 dzień 50, 2 dzień 75 (i na zmianę). Mój endokrynolog twierdzi, że już moje wyniki są ok, ale idealna sytuacją byłoby, gdyby TSH było na poziomie ok. 1, lub nawet niżej. Lepiej żeby TSH było niższe, niż miałoby być trochę za wysokie. Płód na początku ciąży pobiera hormon tarczycy od matki i jeśli matka ma tego hormonu za mało (czyli jeśli TSH jest podwyższone), to może dochodzić do problemów właśnie z rozwojem płodu, co często związane jest z poronieniem. Często również podwyższona prolaktyna jest konsekwencją podwyższonego TSH, dlatego warto 'podrasować' tarczycę.

  • amela Autorytet
    Postów: 3538 4894

    Wysłany: 11 października 2013, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to muszę iść do gina endokrynologa? Czy do swojego gina? Ale mnie wystraszylyscie :'(

    ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2013, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem pod opieką na razie mojego gina od czerwca i co 6=8 tyg robię kontrolnie tsh. jak zaciążę to sie od razu wybiorę do gin-endokr

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili wrote:
    Babeczki wygooglowałam dla was info, że należy zaopatrzyć się w jod oraz namówić lekarza, żeby przepisał Euthyrox. Wiele kobiet pisze, że zdaniem ich lekarzy takie TSH jest w normie oraz, że dziewczyny z ogromniastymi poziomami tegoż hormou zaciążyły. WIęc główka do góry. Na ovu jest też już wątek na ten temat, może tam coś doradzą. Buziaki!!! :)

    Lili też czytałam o jodzie żeby brać więc kupię jak najszybciej jod a 28 października ide do gina to może coś przepisze

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2013, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    Lili też czytałam o jodzie żeby brać więc kupię jak najszybciej jod a 28 października ide do gina to może coś przepisze

    jod nie zaszkodzi, ale nie zbije tsh do oczekiwanej normy niestety :/

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 11 października 2013, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amela, kobiety z wysokim tsh też zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci. Ja jednak jestem zdania, że lepiej się podleczyć i nie robić sobie wyrzutów, że czegoś się nie dopilnowało.

    Czasami jod nie jest wskazany (przy chorobie hashimoto)

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    Amela, kobiety z wysokim tsh też zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci. Ja jednak jestem zdania, że lepiej się podleczyć i nie robić sobie wyrzutów, że czegoś się nie dopilnowało.

    Czasami jod nie jest wskazany (przy chorobie hashimoto)

    po czym wywnioskować że sie ma hasimoto ?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 11 października 2013, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepiej zrobić komplet badań tarczycowych: TSH, ft3, ft4, AntyTG, AntyTPO i wtedy udać się do endokrynologa. Podwyższone TSH może świadczyć o zapaleniu tarczycy typu Hashimoto, ale nie musi (u mnie na przykład tylko TSH wyszło trochę podwyższone). Nie będę Was straszyć dziewczyny... wiele kobiet ma podwyższone TSH nawet o tym nie wiedząc i funkcjonują normalnie.

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 11 października 2013, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jod też łykam.. może też dzięki niemu tak ładnie TSH mi spada.

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 11 października 2013, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    najlepiej zrobić komplet badań tarczycowych: TSH, ft3, ft4, AntyTG, AntyTPO i wtedy udać się do endokrynologa. Podwyższone TSH może świadczyć o zapaleniu tarczycy typu Hashimoto, ale nie musi (u mnie na przykład tylko TSH wyszło trochę podwyższone). Nie będę Was straszyć dziewczyny... wiele kobiet ma podwyższone TSH nawet o tym nie wiedząc i funkcjonują normalnie.

    to podwyższone TSH ktore świadczy o hasimoto to znaczy takie powyżej normy czyli np. 5 ?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego