Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • littleladybird Autorytet
    Postów: 3539 1948

    Wysłany: 24 czerwca 2015, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam wielką prośbę do Was. Zrobiłam sporo wyników z polecenia gina i poszłam z nimi do niego na wizytę. Niestety lekarz nie powiedział ani słowa o tych wynikach. Powiedział tylko, że mam iść do endokrynologa. Podejrzewa PCOS. Ja głupia oczywiście nie zapytałam, co jest nie tak z wynikami. Na poprzedniej wizycie na USG wyszło, że mam sporo pęcherzyków w jajnikach, dodatkowo mam problem z cerą i nadmierne owłosienie. Na wykresach widać brak owulki (ostatnie 11 cykli bezowulacyjnych). Jak na złość nie mogę się zarejestrować do żadnego endo w moim mieście :/

    Mogłybyście powiedzieć mi cokolwiek o moich wynikach? Będę bardzo wdzięczna.

    W poprzednim cyklu zbadałam w 22dc:

    TSH 2,19 uIU/mL (0,27-4,20)
    fT4 15,96 pmol/L (12-22)
    fT3 5,70 pmol/L (3,10-6,80)
    anty-TPO <0,8 IU/ml (<8,00)'
    Progesteron 0,80 ng/mL (0,2-1,5 faza folic, 0,8-3,0 owulacja, 1,7-27 faza lutealna)

    Progesteron powtórzyłam w 33dc i wyszedł 0,89ng/mL

    W tym cyklu w 3dc zrobiłam:
    Test obciążenia glukozą (75g):
    na czczo - 90,59 mg/dl (70-99)
    po 1 godz. - 110,62 mg/dl
    po 2 godz. - 92,94 mg/dl

    Insulina po obciążeniu (75g glukozy):
    na czczo - 8,4 µIU/ml (2-25)
    po 1 godz. - 26,2 µIU/ml
    po 2 godz. - 23,8 µIU/ml

    FSH - 3,82 mIU/ml
    faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml
    środek cyklu 2,55 - 16,69 mIU/ml
    faza lutealna 1,38 - 5,47 mIU/ml
    po menopauzie 26,72 - 133,41 mIU/ml

    LH - 4,39 mIU/ml
    faza folikularna 2,39 - 6,60 mIU/ml
    środek cyklu 9,06 - 74,24 mIU/ml
    faza lutealna 0,90 - 9,33 mIU/ml
    po menopauzie 10,39 - 64,57 mIU/ml

    Estradiol - 16,97 pg/ml
    faza folikularna 21 - 251 pg/ml
    środek cyklu 38 - 649 pg/ml
    faza lutealna 21 - 312 pg/ml
    po menopauzie 10 - 28 pg/ml

    DHEA-S - 413,14 µg/dl (95,8 - 511,7)

    Testosteron wolny - 4,49 pg/ml
    kobiety owulujące 0-4,1 pg/ml

    SHBG - 36,13 nmol/ml (32,40 - 128,00)

    17-hydroksyprogesteron - 2,25 ng/ml
    faza folikularna 0,2 - 1,3 ng/ml
    faza lutealna 1,0 - 4,5 ng/ml
    po menopauzie 0,2 - 0,9 ng/ml

    i powtórzyłam w 15dc

    FSH - 4,10 mIU/ml
    faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml
    środek cyklu 2,55 - 16,69 mIU/ml
    faza lutealna 1,38 - 5,47 mIU/ml
    po menopauzie 26,72 - 133,41 mIU/ml

    Estradiol - 79,06 pg/ml
    faza folikularna 21 - 251 pg/ml
    środek cyklu 38 - 649 pg/ml
    faza lutealna 21 - 312 pg/ml
    po menopauzie 10 - 28 pg/ml

    DHEA-S - 354,41 µg/dl (95,8 - 511,7)

    Jakieś dwa miesiące temu badałam też prolaktynę i testosteron:

    Prolaktyna 21,91 ng/mL (4,80-23,30)
    Testosteron 0,349 ng/mL (0,084-0,481)

    Załamałam się trochę po tej wizycie :( najgorsze, że nic nie wiem. Nie znam się na hormonach niestety :/

    05ludzik.gif "Życie ma tyle samo wad ile zalet."
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 1 lipca 2015, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak było u Was z cyklem po wprowadzeniu Euthyroxu (tudzież innej formy suplementacji hormonalnej)?
    Miałam nadzieję na miłe "bum!", a na razie... jest bajzel ;/ Może nie ma to nic wspólnego z Euthyroxem (zwłaszcza, że zaczęłam od 25 mikrog), ale póki co, jest sucho, że hej, mimo wiesiołków, gwajafenezyny etc... Pomijając, iż OvuF twierdzi, że wykryło u mnie owulkę 10d.c. (gdzie normalnie jest w okolicy 17/18 d.c.). Może i to wszystko jest przypadkiem, ale chętnie bym poczytała o Waszych doświadczeniach w tej materii.

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Walcząca Autorytet
    Postów: 526 683

    Wysłany: 2 lipca 2015, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    ja nie wiem czy to przez Euthyrox czy przez DHEA, które biorę na moją "menopauzę" ale zawsze mój cykl trwał 31 czasami 32 dni a teraz @ przyszła po 26 dniach. jakaś zmiana jest tylko nie wiem dokładnie po czym. Ja euthyroxu biorę 50.

    Bratek lubi tę wiadomość

    Dwie nieudane IUI
    2 nieudane ICSI - 3 transfery - dwie ciąże biochemiczne
    Szczepienia immunologiczne
    do 31.12.2016 liczymy na naturalny Cud potem 3 procedura
    Od­puść, od­pocznij, odzys­kaj siły... Do­piero wte­dy będziesz mógł zacząć na no­wo walkę, do­piero wte­dy będziesz mógł wygrać.
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 2 lipca 2015, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama ovu też Ci się przesunęła?
    Przyznam, że ja w tym cyklu kompletnie zgłupiałam. Wczoraj poleciał jakiś wielki "glut", który ewidentnie był ze śluzu płodnego (i to na parę cm ;) ) - może efekt wcześniejszego odwodnienia? Tempka też twardo idzie w górę, a to dopiero 15 dz.c. =:-0
    Edit z 14:00: druga krecha na teście ovu prawie tak wyraźna, jak kontrolna???
    No dobra, zgłupiałam do reszty i już nic kompletnie nie rozumiem... :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 13:59

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 2 lipca 2015, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobija mnie moje tsh, co prawda po 3 tyg od zmiany dawki euthyroxu na 50 z 4,47 spadło, wyniki z wtorku

    tsh 2,78 (0,27-4,20)
    ft4 1,38 (0,93-1,71)
    Wit D 37,73 (10-60)

    a ja dalej czuję się jakbym mogła spać wszędzie i cały czas ;/

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • Mirabelka30 Autorytet
    Postów: 888 245

    Wysłany: 3 lipca 2015, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 17:43


  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 7 lipca 2015, 17:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken, melduję grzecznie ;) że wyniki z przełomu maja/czerwca, tj.:
    TSH 6,14 [0,27-4,20]
    fT3 - 4,18 pmol/l [4,0-6,80] (6,43%)
    fT4 - 16,130 pmol/l [12,000-22,000] (41,30%)
    po wprowadzeniu miesiąc temu 1 tabl.Euthyroxu 25mg zmieniły się na:
    TSH 2,81,
    fT3 4,70 (25%),
    fT4 16,59 (45,90%).
    Czyli powoli zaczyna to chyba wyglądać obiecująco? :) Nie mniej, zgodnie z wytycznymi lekarki, zwiększam dawkę z 1 tabl. do 1,5. Trzymaj kciuki dalej i dzięki za dotychczasową pomoc!!!!

    P.S. Chciałam też cichutko zauważyć, że (TFU TFU TFUUUUUUUUUUU) ... ładny masz wykresik B-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 21:52

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 lipca 2015, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratek wrote:
    zwei_kresken, melduję grzecznie ;) że wyniki z przełomu maja/czerwca, tj.:
    TSH 6,14 [0,27-4,20]
    fT4 - 41,30% (16,130 pmol/l [12,000-22,000])
    fT3 - 6,43% (4,18 pmol/l [4,0-6,80])
    po wprowadzeniu miesiąc temu 1 tabl.Euthyroxu 25mg zmieniły się na:
    TSH 2,81,
    fT3 4,70 (25%),
    fT4 16,59 (45,90%).
    Czyli powoli zaczyna to chyba wyglądać obiecująco? :) Nie mniej, zgodnie z wytycznymi lekarki, zwiększam dawkę z 1 tabl. do 1,5. Trzymaj kciuki dalej i dzięki za dotychczasową pomoc!!!!

    P.S. Chciałam też cichutko zauważyć, że (TFU TFU TFUUUUUUUUUUU) ... ładny masz wykresik B-)

    Ale ładnie zareagowałaś na lek! :D Fajnie, że lekarka podniosła Co dawkę, teraz to już szybko pójdzie.
    A wykresik jak wykresik, ostatnio był ładny i skończyło się dwoma kreskami, ale wtedy miałam konkretne objawy wysokiego progesteronu, a teraz prawie nic :) W piątek sikam, jeśli @ nie wpadnie.

    Bratek lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 lipca 2015, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka30 wrote:
    Hej,
    Była w szpitalu na panelu hormonalnym, ale póki co mam tylko 3 podstawowe wyniki, reszta w środę.
    TSH 1,19 ulU/ml norma 0,4 - 4,0
    FT 3 4,1 pg/ml norma 1,8 - 4,2
    FT 4 1,18 ng/dl norma 0,89- 1,76

    o ile TSH jest ok, to ft3 i ft4 chyba nie bardzo. Wyniki powinny mieć ok. 50%? Biore od pół roku selen który niby ma je wyrównać, ale jak widać marny skutek ;)

    To nie do końca jest tak, że powinno być 50%. 50% cieszy te z nas, które startują z dużo niższym wynikiem. Ważne jest to, jak Ty się czujesz mając takie imponujące FT4- czy nie masz kołatań serca, nie jesteś poddenerwowana.
    A jaką dawkę leku jesz teraz? Pewnie lekarz Ci ją obniży, żebyś nie wpadła w nadczynność polekową.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 7 lipca 2015, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken, zapowiedziała od razu, że po miesiącu mam zrobić kontrolne badania i jeśli nie uda mi się zejśc poniżej 2,5, mam zacząc brać 1,5 :) Rozsądna się wydaje. Moja bratowa kilka dni temu odebrała wyniki - 6,03 - i gin z miejsca dał jej Euthyrox 50mikrog. Ale tak czytam, czytam... i chyba jednak ta moja rozsądnie podeszłą do tematu. Nie ma co zbijać na wariata. ZObaczymy, jak będzie dalej :)
    A co do wykresiku - oj tam, oj tam - i tak pluje (TFU TFU) przez lewe ramię, a jak będzie potrzeba, to i przez prawe ;) Owocnego sikania B-) (ja swoje teściki zatargam już na urlop... ;) ).

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Mirabelka30 Autorytet
    Postów: 888 245

    Wysłany: 7 lipca 2015, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 17:43


  • noelka Autorytet
    Postów: 390 270

    Wysłany: 13 lipca 2015, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mała prośba o opinię :) wizyta dopiero za 3 tygodnie, a chciałabym się trochę uspokoić...

    moje wyniki badań z 20.04:
    TSH 1,66 (norma: 0,27-4,20)
    FT3 4,87 pmol/l (norma: 3,1 - 6,8)
    FT4 16,03 pmol/l (norma: 12-22)

    i wyniki z wczoraj (z innego labo):
    TSH 0,48 (?!) (norma: 0,27-4,20)
    FT3 3,14 pg/ml (norma: 2-4,40)
    FT4 1,31 ng/dl (norma: 0,93-1,70)

    Od lutego biorę dawkę euthyrox 25, ze względu na starania - wcześniej TSH było ok. 2-2,5.
    FT4 procentowo się poprawiło, rozumiem, że jak rośnie FT4 to spada TSH, ale aż tak? Czy to normalne? Czy takie TSH jest dobre dla staraczki czy za niskie? Jeśli chodzi o samopoczucie, to nie czuję się gorzej ani nic.
    Nie wiem, czy mam coś robić czy spokojnie czekać na wizytę...

  • november123 Autorytet
    Postów: 303 157

    Wysłany: 14 lipca 2015, 11:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei mozesz mi coś powiedzieć na temat moich badań :)

    Nie leczę się na tarczycę ale teraz to już trzeba będzie wybrać się do endo :
    Po kolejnej cb lekarz kazał jeszcze zrobić przeciwciała tarczycowe i nie wygląda to dobrze moim zdaniem :(

    badania z maja:
    tsh: 2,410 ulU/ml (0,27-4,2)
    FT3: 3,65 pg/ml (2,04-4,4)
    FT4: 1,49 ng/dl (0,93-1,71)

    badania z wczoraj (drugi cykl po cb):
    tsh: 3,54 ulU/ml (0,27-4,2)
    FT3: 2,69 pg/ml (2,0-4,4)
    FT4: 1,22 ng/dl (0,93-1,7)

    aTPO: 203,4 IU/ml (0,0-34,0)
    aTG: 136,8 IU/ml (0,0-115,0)

    Możliwe jest że w zwiąsku z cb tak mi wzrosło tsh?

    Tobi [*] Odszedłeś zanim się urodziłeś :( 24tc - 20.05.2014
    Kruszynki 12.2014 :( 05.2015
    Zuzia <3 22.03.2016 3260g i 57cm :)
    l22npx9is3xkpd8a.png


  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 14 lipca 2015, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anty- ciała masz wysokie co pewnie oznacza Hashimoto. Euthyrox będzie na bank.

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • oczekujaca88 Przyjaciółka
    Postów: 198 47

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja startowałam z dawką 12,5 euthyroxu, wtedy miałam tsh na poziomie ok. 4,2. To było kilka lat temu. Od tego czasu, co wizyta tsh wzrastało, a ja dostawałam coraz wyższą dawkę - 25, 50, 75, aż w ok. marca 2015 moje tsh było na poziomie powyżej 6... Dostałam dawkę 100 euthyroxu i dziś (maj) wynik tsh to ok. 2,2!
    Dopiero po kilku latach moje tsh spadło! Mimo zwiększania dawki!
    Staramy się od czerwca o fasolkę i martwię się, że te moje problemy ze spadkiem tsh mogą wpłynąć na zajście...

    Zapomniałam dodać, że te kilka lat temu, wszystko zaczęło się od 10x wyższego wyniku ANTY-TPO niż normy dopuszczały..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 18:27

    4.12.2015 6tc (5 t, 4 dz) [*]

    3.12.2016 - Bartuś <3 4,030g 57cm godz. 18:14

    dqprj44jz3vmfgd1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    november123 wrote:
    Zwei mozesz mi coś powiedzieć na temat moich badań :)

    Nie leczę się na tarczycę ale teraz to już trzeba będzie wybrać się do endo :
    Po kolejnej cb lekarz kazał jeszcze zrobić przeciwciała tarczycowe i nie wygląda to dobrze moim zdaniem :(

    badania z maja:
    tsh: 2,410 ulU/ml (0,27-4,2)
    FT3: 3,65 pg/ml (2,04-4,4)
    FT4: 1,49 ng/dl (0,93-1,71)

    badania z wczoraj (drugi cykl po cb):
    tsh: 3,54 ulU/ml (0,27-4,2)
    FT3: 2,69 pg/ml (2,0-4,4)
    FT4: 1,22 ng/dl (0,93-1,7)

    aTPO: 203,4 IU/ml (0,0-34,0)
    aTG: 136,8 IU/ml (0,0-115,0)

    Możliwe jest że w zwiąsku z cb tak mi wzrosło tsh?

    Ta krótka ciąża mogła przyspieszyć pogorszenie się wyników, ale myślę, że i bez niej hormony tarczycowe mocno by spadły.
    TSH nieładne, ale spadek FT3 jest gorszy. Ten hormon reaguje zwykle dużo wolniej. Zbliżasz się niebezpiecznie do niedoczynności, przeciwciała wskazują, że to przewlekłe zapalenie tarczycy. Hashimoto nie od razu daje objaw w postaci niedoczynności, ale po powtórzonych wynikach widać, że choroba postępuje.

    I nie dostaniesz Euthyroxu "na bank", jak pisze koleżanka. Jest na rynku wiele leków zawierających syntetyczną tyroksynę, Euthyrox nie jest z nich ani najskuteczniejszy, ani najlepiej przyswajalny, ma tylko najszerszy wybór dawek. Lekarz zdecyduje o tym, jaki preparat dostaniesz, ale na pewno kwalifikujesz się do leczenia. Hashimoto trzeba jeszcze potwierdzić na USG.

    november123 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca88 wrote:
    Dziewczyny, ja startowałam z dawką 12,5 euthyroxu, wtedy miałam tsh na poziomie ok. 4,2. To było kilka lat temu. Od tego czasu, co wizyta tsh wzrastało, a ja dostawałam coraz wyższą dawkę - 25, 50, 75, aż w ok. marca 2015 moje tsh było na poziomie powyżej 6... Dostałam dawkę 100 euthyroxu i dziś (maj) wynik tsh to ok. 2,2!
    Dopiero po kilku latach moje tsh spadło! Mimo zwiększania dawki!
    Staramy się od czerwca o fasolkę i martwię się, że te moje problemy ze spadkiem tsh mogą wpłynąć na zajście...

    Zapomniałam dodać, że te kilka lat temu, wszystko zaczęło się od 10x wyższego wyniku ANTY-TPO niż normy dopuszczały..

    A jakie masz teraz wyniki hormonow tarczycowych? Badanie samego TSH nie daje żadnego obrazu choroby i nie pomaga dobrać odpowiedniej dawki leku :)


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 18:32

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Ta krótka ciąża mogła przyspieszyć pogorszenie się wyników, ale myślę, że i bez niej hormony tarczycowe mocno by spadły.
    TSH nieładne, ale spadek FT3 jest gorszy. Ten hormon reaguje zwykle dużo wolniej. Zbliżasz się niebezpiecznie do niedoczynności, przeciwciała wskazują, że to przewlekłe zapalenie tarczycy. Hashimoto nie od razu daje objaw w postaci niedoczynności, ale po powtórzonych wynikach widać, że choroba postępuje.

    I nie dostaniesz Euthyroxu "na bank", jak pisze koleżanka. Jest na rynku wiele leków zawierających syntetyczną tyroksynę, Euthyrox nie jest z nich ani najskuteczniejszy, ani najlepiej przyswajalny, ma tylko najszerszy wybór dawek. Lekarz zdecyduje o tym, jaki preparat dostaniesz, ale na pewno kwalifikujesz się do leczenia. Hashimoto trzeba jeszcze potwierdzić na USG.

    Napisałam na bank Euthyrox bo najczęściej to on jest przepisywany.

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • oczekujaca88 Przyjaciółka
    Postów: 198 47

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    A jakie masz teraz wyniki hormonow tarczycowych? Badanie samego TSH nie daje żadnego obrazu choroby i nie pomaga dobrać odpowiedniej dawki leku :)

    Yyy.. nigdy tych badań nie robiłam, bo endokrynolodzy, do których chodziłam, uważali, że nie są one potrzebne.. Zastanawiające...

    4.12.2015 6tc (5 t, 4 dz) [*]

    3.12.2016 - Bartuś <3 4,030g 57cm godz. 18:14

    dqprj44jz3vmfgd1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 14 lipca 2015, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Napisałam na bank Euthyrox bo najczęściej to on jest przepisywany.

    Ale "na bank" to na 100% :)

    Jest na szczęscie wielu lekarzy, którzy wolą przepisywać Letrox, zwłaszcza w przypadku Hashimoto, kiedy to częsta jest nietolerancja laktozy i lek zawierający ją po prostu gorzej się wchłania.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego