TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny,
jestem tutaj nowa, poczytałam sporo postów, które się tutaj pojawiły i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy.
Ja dopiero zaczynam z mężem przygodę starań o dziecko (za nami dwa cykle), ale, że mąż jest marynarzem, to mamy nieco ograniczone możliwości ...
No, ale do rzeczy... dziś odebrałam wyniki TSH, które zalecił mi lekarz rodzinny no i okazało się, że wyszło 3,76 niby norma, ale kurcze przy staraniach ponoć za wysokie. Ogólnie swój stan zdrowia oceniam na bardzo dobry (biegam, odżywiam się dobrze, mam prawidłową wagę), jednak TSH podwyższone (ma być 1-2,5 przy staraniach?)...
Jutro zamierzam iść do gina żeby przepisał mi jakieś tabletki lub skierował na dodatkowe badania, no i powiedzcie mi proszę o jakie dodatkowe badania najlepiej prosić, żeby mnie przypadkiem nie próbował zbyć (chcę być przygotowana do tej wizyty:) ). Dodam jeszcze, że mam 29 lat, więc nie chcę próbować i próbować, a działać tak, żeby było widać jakieś pozytywne skutki
ft3? ft4?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
IzaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 18:16
-
Zwei, czy tabletki anty mają wpływ na wyniki tarczycy
znalzłam wyniki z listopada 2014
tsh 4,16
FT4 48.80% [ wynik 16.88, norma (12 - 22)]
FT3 48.38% [ wynik 4.89, norma (3.1 - 6.8 )]
nikt się wtedy nie zainteresował, że może coś być nie tak
a jak sobie sama dla siebie powtórzyłam tsh w maju (w tym samy labo)
to było 2,45, samo spadło 5 miesięcy po odstawieniu antyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 18:19
-
Co byśmy zrobiły bez Zwei kresken:)
Ja też dziś odebrałam reszte wyników i tak:
Progesteron w 22 dniu cyklu mam: 74,42 nmol/l
drugi wynik (progesteron jednost.): 23,37 ng/ml
P-ciałap/peroksydazie tarczycowej : 9,53 (<34)
Testosteron: 1,29 (0,22-2,9)
Będę bardzo wdzięczna za interpretacje
-
bobo_frut wrote:Cześć Dziewczyny,
jestem tutaj nowa, poczytałam sporo postów, które się tutaj pojawiły i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy.
Ja dopiero zaczynam z mężem przygodę starań o dziecko (za nami dwa cykle), ale, że mąż jest marynarzem, to mamy nieco ograniczone możliwości ...
No, ale do rzeczy... dziś odebrałam wyniki TSH, które zalecił mi lekarz rodzinny no i okazało się, że wyszło 3,76 niby norma, ale kurcze przy staraniach ponoć za wysokie. Ogólnie swój stan zdrowia oceniam na bardzo dobry (biegam, odżywiam się dobrze, mam prawidłową wagę), jednak TSH podwyższone (ma być 1-2,5 przy staraniach?)...
Jutro zamierzam iść do gina żeby przepisał mi jakieś tabletki lub skierował na dodatkowe badania, no i powiedzcie mi proszę o jakie dodatkowe badania najlepiej prosić, żeby mnie przypadkiem nie próbował zbyć (chcę być przygotowana do tej wizyty:) ). Dodam jeszcze, że mam 29 lat, więc nie chcę próbować i próbować, a działać tak, żeby było widać jakieś pozytywne skutki
ft3? ft4?
Pozdrawiam serdecznie,
Masz wysokie tsh, po oznaczeniu ft3 i ft4 najlepiej udać się do endokrynologa żeby wdrożyć ewentualne leczenie. Ja zrobilam sobie ogolne badanie moczu, morfologie, cukier, cholesterol, u gin cytologie i ush dopochw., prolaktyne i teraz zrobię po ovu jeszcze progesteron. Zależy czy masz jakieś objawy.
Iza -
Masz wysokie tsh, po oznaczeniu ft3 i ft4 najlepiej udać się do endokrynologa żeby wdrożyć ewentualne leczenie. Ja zrobilam sobie ogolne badanie moczu, morfologie, cukier, cholesterol, u gin cytologie i ush dopochw., prolaktyne i teraz zrobię po ovu jeszcze progesteron. Zależy czy masz jakieś objawy.
-
Żmijasek wrote:wyniki z dnia 21 07 2015
FT4 12,3 (10.5-23)
Prolaktyna 19,4 (2.8-29.2)
TSH 6,47 (0.3-4.0)
wyniki z 04.08.2015
FT3 5,8 (3.5-6.5)
TSH 2,65 (0.3-4.0)
ATPO 33,5 (0-60)
na padziernik mam wizyte umowiona i mam zrobic tsh i ft4. Biorę Letrox 50
Masz bardzo malutko FT4- tylko 14,5% w lipcu. Szkoda, że nie zbadałaś jeszcze w sierpniu razem z resztą, bo można by było zobaczyć, jak wpłynął na nie lek. FT3 bardzo fajne- 76,7% Będzie Ci łatwo wylrowadzić się z niedoczynności, bo T4 uzupełnia się dość szybko Trzymam kciuki za październikowe FT4
-
ewelinka2210 wrote:Mam wyniki:
ft3 2,94 (norma 2,00-4,40)
ft4 1,24 (norma 0,93-1,71)
TSH: 2,51 (norma 0,27-4,20)
Jak policzę procentowo to wychodzi ft3 39% a ft4 40%. To jak to jest - bardzo źle? Czy nienajgorzej jeszcze?
Najgorzej nie jest, patrz co ma Żmijasek. Ale powinno być lepiej, powodów do dumy nie ma. Zależy jaka jest tendencja, co będzie za kilka tygodni, czy ten stan będzie trwać, czy hormony jeszcze spadną.
-
bobo_frut wrote:Cześć Dziewczyny,
ft3? ft4?
Pozdrawiam serdecznie,
Iza
Coś jest nie tak, bo TSH jest za wysokie, zrób FT3, FT4 i prolaktynę. To nie musi być tarczyca, to może być też przysadka, jeśli prolaktyna wyjdzie ponad normę. Gin nie powinien Ci przepisywać żadnych tabletek bez zrobienia dodatkowych badań, bo nie wiadomo, czy ma to być bromergon, czy euthyrox/letrox. Także nie idź do niego z żądaniem przepisania tabletek, bo jeśli na podstawie tego jednego wyniku da Ci jakiekolwiek tabsy, to to zły gin, a Ty możesz mieć jeszcze większe problemy z równowagą hormonalną. To leki, nie cukierki I spokojnie, to dopiero 2 cykl starań z marynarzem, musisz do tego podejść trochę spokojniej i mniej roszczeniowo. Róbcie swoje, a w międzyczasie spokojnie sprawdź swój stan zdrowia. Jeśli już siebie zaczynasz badać, to zbadaj też męża.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 20:40
bobo_frut lubi tę wiadomość
-
Baronowa_83 wrote:Zwei, czy tabletki anty mają wpływ na wyniki tarczycy
znalzłam wyniki z listopada 2014
tsh 4,16
FT4 48.80% [ wynik 16.88, norma (12 - 22)]
FT3 48.38% [ wynik 4.89, norma (3.1 - 6.8 )]
nikt się wtedy nie zainteresował, że może coś być nie tak
a jak sobie sama dla siebie powtórzyłam tsh w maju (w tym samy labo)
to było 2,45, samo spadło 5 miesięcy po odstawieniu antyBaronowa_83 lubi tę wiadomość
-
josephinka84 wrote:Co byśmy zrobiły bez Zwei kresken:)
Ja też dziś odebrałam reszte wyników i tak:
Progesteron w 22 dniu cyklu mam: 74,42 nmol/l
drugi wynik (progesteron jednost.): 23,37 ng/ml
P-ciałap/peroksydazie tarczycowej : 9,53 (<34)
Testosteron: 1,29 (0,22-2,9)
Będę bardzo wdzięczna za interpretacje
Progesteron wskazuje na przebytą owulację.
Przeciwciała masz w normie.
josephinka84 lubi tę wiadomość
-
hej,
ja dziś robiłam TSH, FT3 i FT4 po miesiącu brania Euthyrox 25:
Było:
TSH 2,6 normy 0,27-4,2
FT4 0,94 normy 0,93 - 1,70
FT3- nie robiłam
Po miesiącu:
TSH 2,03 normy 0,27-4,20
FT4 1,21 normy 0,93 - 1,70
FT3 2,76 normy 2,00 - 4,40
Czy teraz jest ok? Mam receptę na ta samą dawke czyli euthyrox 25.
Oprócz tych badań, robiłam tez cholesterol - i tu niezaciekawie
Całkowity 211,40 norma 115,00 - 190,00
HDL 52,80
LDL 134,76
Triglicerydy 119,20
Dodam że mam duża nadwagę. Ponad rok temu, miałam też słabe wyniki, ale po 3 miesiącach diety wszystko ładnie pospadało i było w normach. Mam nadzieję, że i teraz się poprawi..
Skończyłam już swoje pierwsze opakowanie Glucpohage XR 500 i dostałam receptę na XR 750.
Jak myślicie dziewczyny? Chodzi mi o ta tarczycę..czy już jest w miarę dobrze? Cholesterol wiem, że trzeba zwlaczyć dieta, i dobrze by było zdrowo się odżywiać już przez całe życie..
edit. znalazłam kalulator i jest tak:
FT4 36.36% [ wynik 1.21, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 31.67% [ wynik 2.76, norma (2 - 4.4)]
Wszędzie czytam, że powinno być powyżej 50 %..czyli jeszcze za mało..myślicie że dawka 25 jest dla mnie dobra?Czy może endo powinna przepisac więcej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 21:37
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
zwei_kresken wrote:Masz bardzo malutko FT4- tylko 14,5% w lipcu. Szkoda, że nie zbadałaś jeszcze w sierpniu razem z resztą, bo można by było zobaczyć, jak wpłynął na nie lek. FT3 bardzo fajne- 76,7% Będzie Ci łatwo wylrowadzić się z niedoczynności, bo T4 uzupełnia się dość szybko Trzymam kciuki za październikowe FT4
Właśnie rzecz w tym, że ja wtedy nie przyjmowałam żadnych leków. Leki biorę od 12 sierpnia!!!! Nie wiem jak działają. Badania mam zrobic dopiero w pazdzierniku
Żmijasek -
Żmijasek wrote:Właśnie rzecz w tym, że ja wtedy nie przyjmowałam żadnych leków. Leki biorę od 12 sierpnia!!!! Nie wiem jak działają. Badania mam zrobic dopiero w pazdzierniku
Ale sama zmiana TSH o niczym nie świadczy. Nie wiesz jak zmieniły się FT3 i FT4 bez leku, bo każdy z nich badałaś tylko raz. Masz tak mało FT4, że musisz brać lek tak czy inaczej, zobaczysz w październiku. Badania i tak robi się nie wcześniej niż 6 tygodni od rozpoczęcia leczenia, dopiero wtedy będzie coś widać. Najważniejsze, że masz tyle FT3, bo je trudno uzupełnić, a FT4 powinno się ładnie podnieść po leku. Masz najlepszą sytuację z możliwych, bardzo łatwą do wyprowadzenia. -
bizona wrote:hej,
ja dziś robiłam TSH, FT3 i FT4 po miesiącu brania Euthyrox 25:
Było:
TSH 2,6 normy 0,27-4,2
FT4 0,94 normy 0,93 - 1,70
FT3- nie robiłam
Po miesiącu:
TSH 2,03 normy 0,27-4,20
FT4 1,21 normy 0,93 - 1,70
FT3 2,76 normy 2,00 - 4,40
Czy teraz jest ok? Mam receptę na ta samą dawke czyli euthyrox 25.
Oprócz tych badań, robiłam tez cholesterol - i tu niezaciekawie
Całkowity 211,40 norma 115,00 - 190,00
HDL 52,80
LDL 134,76
Triglicerydy 119,20
Dodam że mam duża nadwagę. Ponad rok temu, miałam też słabe wyniki, ale po 3 miesiącach diety wszystko ładnie pospadało i było w normach. Mam nadzieję, że i teraz się poprawi..
Skończyłam już swoje pierwsze opakowanie Glucpohage XR 500 i dostałam receptę na XR 750.
Jak myślicie dziewczyny? Chodzi mi o ta tarczycę..czy już jest w miarę dobrze? Cholesterol wiem, że trzeba zwlaczyć dieta, i dobrze by było zdrowo się odżywiać już przez całe życie..
edit. znalazłam kalulator i jest tak:
FT4 36.36% [ wynik 1.21, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 31.67% [ wynik 2.76, norma (2 - 4.4)]
Wszędzie czytam, że powinno być powyżej 50 %..czyli jeszcze za mało..myślicie że dawka 25 jest dla mnie dobra?Czy może endo powinna przepisac więcej?
Tarczyca dalej słabo. Albo potrzebujesz więcej czasu, albo większą dawkę, ale moim zdaniem to drugie.
Co do cholesterolu, to nie chcę brzmieć jak nawiedzona wyznawczyni bezglutenu, ale miałam kiedyś całkowietego prawie 300, a po 7 miesiącach bezglutenowych i bezmlecznych już mniej niż 200, obecnie oscyluje między 170 a 190, dodam, że to prawie 300 miałam jedząc zdrowo- chude mięsa, razowy chleb, kasze pszenne i jęczmienne... Niby dietetycznie, ale gluten i mleko były. Może warto spróbować?
Glucophage może Ci pomóc schudnąc, ale tylko jeśli włączysz dietę i ruch, bez tego będzie trudno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 21:51
-
Eh czyli cały czas nie jest dobrze z tarczycą, a dostałam receptę na 25..w połowie września idę z wynikami do endo ( teraz będzie na urlopie)..zapytam o to.
Co do diety bezglutenowej..ja najpierw muszę się przestawić na zdrowe odżywianie - a z tym tez mi łatwo nie idzie..jestem strasznie wybredną osobą jeśli chodzi o jedzenie, i mało co mi smakuje..staram się jeść tak jak na diecie od dietetyczki ..jeśli to nie przyniesie skutków, pomyśle o tym glutenie - będzie to ciężkie, bo on jest wszędzie;)
Dzięki Zwei jak zwykle za dobre rady!
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
zwei_kresken wrote:Najgorzej nie jest, patrz co ma Żmijasek. Ale powinno być lepiej, powodów do dumy nie ma. Zależy jaka jest tendencja, co będzie za kilka tygodni, czy ten stan będzie trwać, czy hormony jeszcze spadną.
Jestem po wizycie u mojej ginekolog - jak zobaczyła to tsh, to od razu przepisała euthyrox 25, bo powiedziała, że taki wynik jest zły przy próbach rozrodu. Prolaktyna po raz kolejny badana w normie 11,43 przy normach 4,79 - 23,30.
Za 6 tygodni mam powtórzyć tsh, ale zrobię wtedy cały pakiet i może też przeciwciała na wszelki wypadek? No i do endokrynologa się zapiszę, bo usg tarczycy tez nigdy nie miałam robionego. Generalnie te wyniki z lutego 2014 nie były już za dobre, teraz tsh poszło w górę, a ft3 i ft4 spadło.
Czy to może być u mnie powodem nieskutecznych starań od 21 cykli?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 22:15
-
bizona wrote:Eh czyli cały czas nie jest dobrze z tarczycą, a dostałam receptę na 25..w połowie września idę z wynikami do endo ( teraz będzie na urlopie)..zapytam o to.
Co do diety bezglutenowej..ja najpierw muszę się przestawić na zdrowe odżywianie - a z tym tez mi łatwo nie idzie..jestem strasznie wybredną osobą jeśli chodzi o jedzenie, i mało co mi smakuje..staram się jeść tak jak na diecie od dietetyczki ..jeśli to nie przyniesie skutków, pomyśle o tym glutenie - będzie to ciężkie, bo on jest wszędzie;)
Dzięki Zwei jak zwykle za dobre rady! -
zwei_kresken wrote:Ale sama zmiana TSH o niczym nie świadczy. Nie wiesz jak zmieniły się FT3 i FT4 bez leku, bo każdy z nich badałaś tylko raz. Masz tak mało FT4, że musisz brać lek tak czy inaczej, zobaczysz w październiku. Badania i tak robi się nie wcześniej niż 6 tygodni od rozpoczęcia leczenia, dopiero wtedy będzie coś widać. Najważniejsze, że masz tyle FT3, bo je trudno uzupełnić, a FT4 powinno się ładnie podnieść po leku. Masz najlepszą sytuację z możliwych, bardzo łatwą do wyprowadzenia.
na podstawie tsh endo powiedziała- zapalenie.
moze to byc powód tego ze plamie i ciagle krwawie? cos sie poprawilo teraz, po lekach..Żmijasek