Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 2 września 2015, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, może pomożecie mi w interpretacji moich wyników badań. Staram się od prawie roku (10 cykli) o dziecko,postanowiłam, że w tym cyklu porobię sobie badania hormonalne na własną rękę. Termin do lekarki mam na przyszły wtorek dopiero. W tamtym miesiącu była na urlopie więc się nie udało. 4 dnia cyklu rano byłam na badaniach, na drugi dzień zadzwoniła Pani z lab i powiedziała, że muszą ponownie pobrać krew bo się zhemolizowała.. więc 6 dnia cyklu ponowne pobranie krwi.
    Wyniki:
    TSH - 1,140 norma 0,270-4,200
    FT3 - 3,63 pg/ml norma 2,04-4,40
    FT4 - 1,64 ng/dl norma 0,93-1,71
    anty-TPO - 5,41 IU/ml norma 0,0-34,0

    FSH - 11,23 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5....
    LH - 9,19 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 2,4-12,6, f.owulacyjna 14-95,6
    Estradiol - 70,13 pg/ml norma f.folikularna 12,4-233, f.owulacji 41-398
    PROGESTERON - 0,40 ng/ml normy f.pęcherzykowa 0,2-1,5, f.owulacyjna 0,8-3,0, f.lutealna 1,7-27, po przekwitaniu 0,1-0,8
    Prolaktyna - 16,47 ng/ml norma 4,79-23,30
    Testosteron - 26,66 ng/dl norma 8,40- 48,10
    nie pisałam wszystkich norm, bo na pewno jestem przed owulacją, jeśli w ogóle będzie

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 2 września 2015, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga26 wrote:
    Witajcie, może pomożecie mi w interpretacji moich wyników badań. Staram się od prawie roku (10 cykli) o dziecko,postanowiłam, że w tym cyklu porobię sobie badania hormonalne na własną rękę. Termin do lekarki mam na przyszły wtorek dopiero. W tamtym miesiącu była na urlopie więc się nie udało. 4 dnia cyklu rano byłam na badaniach, na drugi dzień zadzwoniła Pani z lab i powiedziała, że muszą ponownie pobrać krew bo się zhemolizowała.. więc 6 dnia cyklu ponowne pobranie krwi.
    Wyniki:
    TSH - 1,140 norma 0,270-4,200
    FT3 - 3,63 pg/ml norma 2,04-4,40
    FT4 - 1,64 ng/dl norma 0,93-1,71
    anty-TPO - 5,41 IU/ml norma 0,0-34,0

    FSH - 11,23 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5....
    LH - 9,19 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 2,4-12,6, f.owulacyjna 14-95,6
    Estradiol - 70,13 pg/ml norma f.folikularna 12,4-233, f.owulacji 41-398
    PROGESTERON - 0,40 ng/ml normy f.pęcherzykowa 0,2-1,5, f.owulacyjna 0,8-3,0, f.lutealna 1,7-27, po przekwitaniu 0,1-0,8
    Prolaktyna - 16,47 ng/ml norma 4,79-23,30
    Testosteron - 26,66 ng/dl norma 8,40- 48,10
    nie pisałam wszystkich norm, bo na pewno jestem przed owulacją, jeśli w ogóle będzie
    Tu Ci pomożemy tylko z tarczycą, ale na podforum "z pomocą medyczną" jest taki wątek z prośbami o interpretację wyników- tam możesz wlepić pozostałe.

    Tarczycę masz super- TSH świetne, FT4 masz takie, że skręca mnie z zazdrości. Wysycenie FT3 też bardzo dobre. Tarczyca na pewno w niczym Ci nie przeszkadza, a pozostałe hormony wlep w wątku, o którym pisałam wyżej- dziewczyny Ci pomogą :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 2 września 2015, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei :) kolejny raz dziękuje za Twoją pomoc :*

  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 3 września 2015, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam ogromną prośbę o interpretację do Naszej specjalistki Zwei:)



    odebrałam wyniki i tak:

    beta hcg :667,6 mlU/ml (wtedy było 238,9)
    Martwi mnie tsh bo mam 3,4 ulU/ml (normy: 0,27-4,20), wtedy miałam 2,8
    Progesteron: 32,42 ng/ml

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 3 września 2015, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    josephinka84 wrote:
    mam ogromną prośbę o interpretację do Naszej specjalistki Zwei:)



    odebrałam wyniki i tak:

    beta hcg :667,6 mlU/ml (wtedy było 238,9)
    Martwi mnie tsh bo mam 3,4 ulU/ml (normy: 0,27-4,20), wtedy miałam 2,8
    Progesteron: 32,42 ng/ml
    Bez zbadania FT3 i FT4 nic o Twoim TSH nie da się powiedzieć :(

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 3 września 2015, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    badania FT3 i FT4 robiłam 20.08 i były ok

    teraz ich nie powtarzałam, ale wtedy było tak:

    FT4: 1,33 (normy: 0,93-1,70)
    Ft3 : 3,420 (2000-4,400)

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 3 września 2015, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie byłoby sprawdzić czy FT4 nie spada. Bo jeśli TSH urosło, to może tarczyca nie daje rady z nową sytuacją życiową ;) Pokaż wyniki lekarzowi, zobaczysz co doradzi.

    josephinka84 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 3 września 2015, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje zwei:) umówię się na wizytę w sobotę. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki mocno za owulacje! aaaa jak Twoje wyniki przeciwciał antyfosfolipidowych? Moja znajoma (po 2 poronieniach) ma je podwyższone i w tym kierunku będą ją leczyć.

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • Mama Kasia Koleżanka
    Postów: 50 3

    Wysłany: 3 września 2015, 18:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ostatnio Wam pisalam o moim wyniku TSH- w 25dc wynosilo 48. Robilam ponowne badania 2 dni temu i TSH wynosi 27 a dzis sie okazalo, ze jwstem w ciazy, testy i beta pozytywne. Lekarka przepisala mi lek na tarczyce, boje sie bardzo, ale mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i to wysokie TSH nie wplynie zle na fasolke. Pozdrawiam

    Mama Kasia
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 3 września 2015, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Kasia wrote:
    Dziewczyny, ostatnio Wam pisalam o moim wyniku TSH- w 25dc wynosilo 48. Robilam ponowne badania 2 dni temu i TSH wynosi 27 a dzis sie okazalo, ze jwstem w ciazy, testy i beta pozytywne. Lekarka przepisala mi lek na tarczyce, boje sie bardzo, ale mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i to wysokie TSH nie wplynie zle na fasolke. Pozdrawiam
    TSH nie wpływa w żaden sposób na dziecko. Ale już poziom FT3 i FT4 ma znaczenie.
    Trzymam kciuki, żeby było dobrze.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 3 września 2015, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    josephinka84 wrote:
    Dziękuje zwei:) umówię się na wizytę w sobotę. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki mocno za owulacje! aaaa jak Twoje wyniki przeciwciał antyfosfolipidowych? Moja znajoma (po 2 poronieniach) ma je podwyższone i w tym kierunku będą ją leczyć.
    Nie mam podwyższonych, ale czas krzepnięcia w badaniu na ten zespół mam szybszy, niż norma, więc rozrzedzanie krwi ma szanse mi pomóc :) Dzięki za pamięć.

    josephinka84 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Mama Kasia Koleżanka
    Postów: 50 3

    Wysłany: 3 września 2015, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken, dziekuje :)

    Mama Kasia
  • emaj Autorytet
    Postów: 1666 1750

    Wysłany: 3 września 2015, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 15:17

  • kirys Autorytet
    Postów: 823 761

    Wysłany: 3 września 2015, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Co możecie powiedzieć o moich wynikach:
    TSH 4 (norma 0,27 - 4,20)
    FT3 2,69 (2-4,40)
    FT4 1,16 (0,93-1,70)
    niestety są sprzed jakiegoś czasu, ostatnio powtórzyłam tylko TSH i zmalało do 3,15

    Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 3 września 2015, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, możesz podać nazwę badania? Ostatnio jak mnie zobaczyła pielęgniarka to się zapytała na jakiej wojnie byłam:) mam dużą tendencję do siniaków i zdarzają mi się krwawienia z nosa. :(

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 3 września 2015, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, możesz podać nazwę badania? Ostatnio jak mnie zobaczyła pielęgniarka to się zapytała na jakiej wojnie byłam:) mam dużą tendencję do siniaków i zdarzają mi się krwawienia z nosa. :(

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • Summerka Autorytet
    Postów: 4106 2682

    Wysłany: 4 września 2015, 01:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    TSH nie wpływa w żaden sposób na dziecko. Ale już poziom FT3 i FT4 ma znaczenie.
    Trzymam kciuki, żeby było dobrze.

    Kurde, wlasnie co lekarz, to opinia;(

    Zwei, jesli mozesz...sadzisz, ze jesli ft4 miałam w 20 tc 8,15 (norma 7,5-21), to mogło spaść z racji połowy ciaxy czy raczej na poczatku tez było niskie (wiem, ze jasnowidzem nie jesteś, ale zastanawiam sie czy to mozliwe, bo jest niby w normie, ale niziutko), dodam,ze tsh wtedy 4,76;(

    klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • noelka Autorytet
    Postów: 393 271

    Wysłany: 4 września 2015, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, mam ogromną prośbę o poradę :)
    Biorę euthyrox 25 (od stycznia/lutego tego roku).
    Moje wyniki z 12.07:
    TSH 0,48 normy 0,27-4,2
    FT4 1,31 (49,35%) normy 0,93-1,7
    FT3 3,14 (47,50%) normy 2-4,4

    Teraz jestem w 10 tygodniu ciąży i moje wyniki z dzisiaj (z innego labo, więc normy trochę inne):
    TSH 2,11 normy 0,27-4,2
    FT4 16,74 (47,40%) normy 12-22
    FT3 3,94 (22,70%) normy 3,1-6,8

    FT3 znacznie spadło, czym to jest spowodowane? Jak temu zaradzić? Z lekarzem mogę skontaktować się dopiero w przyszłym tygodniu, ale chciałabym się jakoś uspokoić... Czy taki spadek FT3 może zaszkodzić dziecku?

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 4 września 2015, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Zwei, mam ogromną prośbę o poradę :)
    Biorę euthyrox 25 (od stycznia/lutego tego roku).
    Moje wyniki z 12.07:
    TSH 0,48 normy 0,27-4,2
    FT4 1,31 (49,35%) normy 0,93-1,7
    FT3 3,14 (47,50%) normy 2-4,4

    Teraz jestem w 10 tygodniu ciąży i moje wyniki z dzisiaj (z innego labo, więc normy trochę inne):
    TSH 2,11 normy 0,27-4,2
    FT4 16,74 (47,40%) normy 12-22
    FT3 3,94 (22,70%) normy 3,1-6,8

    FT3 znacznie spadło, czym to jest spowodowane? Jak temu zaradzić? Z lekarzem mogę skontaktować się dopiero w przyszłym tygodniu, ale chciałabym się jakoś uspokoić... Czy taki spadek FT3 może zaszkodzić dziecku?
    Można zaradzić- podnosząc dawkę leku. To normalne w ciąży, że trzeba ją kilkakrotnie zmieniać. Tarczyca ma teraz do obsłużenia dwie osoby :) Spokojnie poczekaj do przyszłego tygodnia na to, co powie lekarz. A z pewnością każe Ci brać przynajmnie półtorej dawki. Ważne, że FT4 się jeszcze nieźle trzyma, chociaż też widać, że go ubywa.
    Chrup sobie kilka orzechów brazylijskich dziennie, to powinno wspomóc przemianę T4 w T3. Bierzesz jakieś suplementy witaminowe? Jest w nich selen? Ile mg w tabletce?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    Dołączam się do prośby o podpowiedź, czy moje wyniki są wystarczająco dobre, żeby zacionrzyć...
    TSH- III - 2,200 (zakres 0,27-4,2)
    FT3- 2,73 (2,57-4,43)
    FT4 - 1,34 (0,93-1,7)

    antyTPO - 16,2 (do 34)
    prolaktyna 636,6 (127-637) :/ (7dc)

    dziewczyny sugerują, żeby jeszcze zbadać prolaktynę po obciążeniu.
    Czy warto zbadać wg Was jeszcze jakieś inne hormony przy podejrzeniu PCOS?
    chciałabym pójść do endo z kompletem wyników :P

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego