Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 4 września 2015, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:
    Kurde, wlasnie co lekarz, to opinia;(

    Zwei, jesli mozesz...sadzisz, ze jesli ft4 miałam w 20 tc 8,15 (norma 7,5-21), to mogło spaść z racji połowy ciaxy czy raczej na poczatku tez było niskie (wiem, ze jasnowidzem nie jesteś, ale zastanawiam sie czy to mozliwe, bo jest niby w normie, ale niziutko), dodam,ze tsh wtedy 4,76;(
    Mogło być już wtedy nisko, bo TSH było podwyższone. Ale kto to wie... Teraz się tym nie martw, bo stres pogarsza pracę tarczycy :) Ważne, że jesteś na lekach.

    A co do TSH, to ono samo w sobie nie jest niebezpieczne. Niebezpieczne jest to, czego objawem jest podwyższone TSH, czyli niedoczynność tarczycy.
    Wyobraź sobie, że listonosz przynosi Ci pismo od komornika, który chce Ci bez żadnego powodu odebrać telewizor. Wściekasz się na listonosza? Nie powinnaś. Powinnaś być zła na komornika. Listonosz tylko przyniósł od niego list.
    TSH jest takim listonoszem. Ono tylko przynosi wiadomość o tym, że dzieje się coś niedobrego.

    noelka, Summerka lubią tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • noelka Autorytet
    Postów: 390 270

    Wysłany: 4 września 2015, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, Zwei, dzięki, pocieszyłaś mnie :) Powinnaś tu na forum dostać etat eksperta od chorób tarczycy :D
    Suplementów nie biorę (mój gin jest raczej zwolennikiem zdrowego odżywiania się), tylko kwas foliowy i od jakiegoś czasu jod. W poniedziałek mam wizytę, więc i tak go zapytam o jakiś suplement. Od orzechów brazylijskich mnie odrzuca, ale spróbuję się przełamać ;)
    Czyli mówiąc w skrócie FT3 spadło, bo dziecko "zabrało" część hormonu dla siebie?

    Vesper lubi tę wiadomość

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 4 września 2015, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Hej,

    Dołączam się do prośby o podpowiedź, czy moje wyniki są wystarczająco dobre, żeby zacionrzyć...
    TSH- III - 2,200 (zakres 0,27-4,2)
    FT3- 2,73 (2,57-4,43)
    FT4 - 1,34 (0,93-1,7)

    antyTPO - 16,2 (do 34)
    prolaktyna 636,6 (127-637) :/ (7dc)

    dziewczyny sugerują, żeby jeszcze zbadać prolaktynę po obciążeniu.
    Czy warto zbadać wg Was jeszcze jakieś inne hormony przy podejrzeniu PCOS?
    chciałabym pójść do endo z kompletem wyników :P
    Masz 53% FT4- spoko. Ale tylko 8,6% FT3. To niedoczynność, mimo że TSH masz całkiem fajne. Trzeba to pokazać lekarzowi.

    Co do prolaktyny- przy wysokiej prolce na czczo bada ją się też czasem po obciążeniu, tylko po to, żeby sprawdzić czy podwyższenia nie powoduje gruczolak przysadki- to taki mikro guzek. Po obciążeniu poziom prolaktyny powinien wzrosnąć jakieś 6 razy. Przy gruczolaku rośnie dużo mniej.

    Vesper lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 4 września 2015, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Uff, Zwei, dzięki, pocieszyłaś mnie :) Powinnaś tu na forum dostać etat eksperta od chorób tarczycy :D
    Suplementów nie biorę (mój gin jest raczej zwolennikiem zdrowego odżywiania się), tylko kwas foliowy i od jakiegoś czasu jod. W poniedziałek mam wizytę, więc i tak go zapytam o jakiś suplement. Od orzechów brazylijskich mnie odrzuca, ale spróbuję się przełamać ;)
    Czyli mówiąc w skrócie FT3 spadło, bo dziecko "zabrało" część hormonu dla siebie?
    Dokładnie tak, tarczyca robiła za dwoje, tak do 3mc dziecko nie ma jeszcze swojej tarczycy i zabiera bardzo dużo hormonów. Potem ma chwilkę oddechu, ale w połowie ciąży znowu możesz zaliczyć spadek.
    Możesz kupić selen w tabletkach, tylko nie taki pozyskiwany z drożdży, bo wiele osób go nie toleruje żołądkowo, poza tym dawka nie jest w nim standaryzowana.

    Summerka lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • ewelinka2210 Autorytet
    Postów: 1695 842

    Wysłany: 4 września 2015, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper ze mnie to tam żaden autorytet, od badania prolaktyny sie odchodzi - Zwei juz kiedys pisala, ze ma znaczenie przy gruczolaku przysadki. Mi wzrosla srasznie pi obciążeniu, ale według mojej lekarki to nie ma znaczenia diagnostycznego. Przy gruczolaku po obciążeniu prawie nie wzrasta.
    Ale nie wiem czy teraz nie masz bez obciążenia za wysokiej prolaktyny, ale może niech się barsziej doświadczone wypowiedzą :)

    Vesper lubi tę wiadomość

  • ewelinka2210 Autorytet
    Postów: 1695 842

    Wysłany: 4 września 2015, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzę, ze ekspert pisal w tym czasie co ja ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 22:34

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, dziękuję!
    cholewka, a już myślałam, że jest w porzo ;( <chwilowa załamka>
    czy to może spowodować problemy z utrzymaniem cionrzy?
    w sensie, gdybym jakimś cudem zaszła w tym cyklu?...
    lecę zapisać się do endo...
    dziękuję, Zwei - Twoja wiedza jest oszałamiająca! jak przystało na prawdziwą Wiedzącą Wiedźmę ! :)

    edit:
    to już nam źródło mojego zmęczenia, a już myślałam, że się przepracowuję ;) :P

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 23:27

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka2210 wrote:
    Vesper ze mnie to tam żaden autorytet, od badania prolaktyny sie odchodzi - Zwei juz kiedys pisala, ze ma znaczenie przy gruczolaku przysadki. Mi wzrosla srasznie pi obciążeniu, ale według mojej lekarki to nie ma znaczenia diagnostycznego. Przy gruczolaku po obciążeniu prawie nie wzrasta.
    Ale nie wiem czy teraz nie masz bez obciążenia za wysokiej prolaktyny, ale może niech się barsziej doświadczone wypowiedzą :)

    Dziękuję, Ewelinka :)
    No to odpuszczam prolkę...
    a czy przy niedoczynności powinnam zbadać jeszcze jakieś inne hormony czy ten zestaw wystarczy?... <buuuu....wali głową w ścianę, ale zaraz jej przejdzie>

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • noelka Autorytet
    Postów: 390 270

    Wysłany: 4 września 2015, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, dzięki jeszcze raz :) spróbuję na razie z tymi orzechami

    Domili lubi tę wiadomość

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 4 września 2015, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Zwei, dziękuję!
    cholewka, a już myślałam, że jest w porzo ;( <chwilowa załamka>
    czy to może spowodować problemy z utrzymaniem cionrzy?
    w sensie, gdybym jakimś cudem zaszła w tym cyklu?...
    lecę zapisać się do endo...
    dziękuję, Zwei - Twoja wiedza jest oszałamiająca! jak przystało na prawdziwą Wiedzącą Wiedźmę ! :)
    W utrzymaniu nie, raczej w zajściu, aczkolwiek nie wiem, czy taka na krawędzi normy też. Jeśli lekarz uzna, że nie potrzebujesz leku, kup sobie nasze wiedźmowe zioło na wszystko- niepokalanek ze Swansona w dawce 400mg na tabsa- pięknie obniża wszystko, co za wysokie, głównie prolkę ;)


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 22:43

    Vesper lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz dziękuję, zwei :) dziękuję za radę! niech Ci Pan BUK w dzieciach wynagrodzi, Dobra Kobieto!!!

    zwei_kresken, Summerka lubią tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Summerka Autorytet
    Postów: 4106 2682

    Wysłany: 5 września 2015, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Mogło być już wtedy nisko, bo TSH było podwyższone. Ale kto to wie... Teraz się tym nie martw, bo stres pogarsza pracę tarczycy :) Ważne, że jesteś na lekach.

    A co do TSH, to ono samo w sobie nie jest niebezpieczne. Niebezpieczne jest to, czego objawem jest podwyższone TSH, czyli niedoczynność tarczycy.
    Wyobraź sobie, że listonosz przynosi Ci pismo od komornika, który chce Ci bez żadnego powodu odebrać telewizor. Wściekasz się na listonosza? Nie powinnaś. Powinnaś być zła na komornika. Listonosz tylko przyniósł od niego list.
    TSH jest takim listonoszem. Ono tylko przynosi wiadomość o tym, że dzieje się coś niedobrego.

    Dzięki, wiem, wiem, ze to niedoczynnosc jest groźna, nie zabijam posłańca;)

    A złe sie wyraziłam, bo z wpisu wynika, ze tsh miałam na poczatku ciazy 4,76, a chodziło mi, ze wtedy, gdy badałam ft4 tyle wynosiło, czyli w 20 tc. Niestety, na poczatku ciazy nie badałam ani tsh, ani ft4, dlatego wlasnie zastsnawialam sie, czy ft4 mogło byc wyższe na poczatku ciazy (zeby moja "zygotka" wzięła co trzeba) i teraz spadło;)

    klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • kamyczek86 Znajoma
    Postów: 21 4

    Wysłany: 5 września 2015, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie odebralam wyniki i z tymi terminami u endo to idzie sie zalamac!!!!!!-wolne terminy w pazdzierniku!!! i co ja mam teraz zrobic??-czy samej zwiekszyc dawke??-i o ile??poradzcie mi dziewczyny blagam!!!-jestem w kropie! podam wyniki i STRASZNIE BEDE WDZIECZNA O INTERPRETACJE
    FT3 2.84 ( 2.00-4.40)
    FT4 1.18 (0.93-1.7)
    TSH 3.100 (0.270-4.200)
    anty TPO 265.70 ( 0.00-34.00)

    BLAGAM DZIEWCZYNY CO JA MAM TERAZ KURCZE ZROBIC urlop w Pl koncze za 3 tyg. a zalatwic endo nawet prywatnie graniczy z cudem!! -obecnie dawka levotyroxin 50 (ang.odpowiednik eythyroxu)
    jestem na tej dawce od 3miesiecy!!! i tsh nic a nic prawie nie spadlo!!!!!

    17 miesiecy staran o pierwsza dzidzie przytlacza coraz bardziej;-(juz trace nadzieje kochane....
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 5 września 2015, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek86 wrote:
    wlasnie odebralam wyniki i z tymi terminami u endo to idzie sie zalamac!!!!!!-wolne terminy w pazdzierniku!!! i co ja mam teraz zrobic??-czy samej zwiekszyc dawke??-i o ile??poradzcie mi dziewczyny blagam!!!-jestem w kropie! podam wyniki i STRASZNIE BEDE WDZIECZNA O INTERPRETACJE
    FT3 2.84 ( 2.00-4.40)
    FT4 1.18 (0.93-1.7)
    TSH 3.100 (0.270-4.200)
    anty TPO 265.70 ( 0.00-34.00)

    BLAGAM DZIEWCZYNY CO JA MAM TERAZ KURCZE ZROBIC urlop w Pl koncze za 3 tyg. a zalatwic endo nawet prywatnie graniczy z cudem!! -obecnie dawka levotyroxin 50 (ang.odpowiednik eythyroxu)
    jestem na tej dawce od 3miesiecy!!! i tsh nic a nic prawie nie spadlo!!!!!
    Nie jestem lekarzem... Ale gdyby to były moje wyniki, jadłabym półtorej dawki, po 6 tygodniach zbadała jeszcze raz całą trójcę, i gdyby nadal nic się nie ruszyło, dodałabym kolejne pół, dopóki nie doczekałabym się lekarza.
    Ale przy dawce 75 masz już szansę na poprawienie wyników. 3 miesiące to dużo, lek powinien już pomóc, podciągnąć w sposób widoczny wyniki, gdyby dawka była optymalna. Na początku leczenia dostosowuje się dawkę często- nawet co 6 tygodni, bo organizm na początku reaguje entuzjastycznie, a potem efekt siada i często trzeba podnieść dawkę.

    kamyczek86 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • ewelinka2210 Autorytet
    Postów: 1695 842

    Wysłany: 6 września 2015, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tą wysoką prolaktyną często jest tak, że obniża poziom progesteronu i wtedy może miec wpływ na utrzymanie - Vesper może warto pogadać z lekarzem, żeby coś na zbicie jednak dał, a zastosujesz progesteron w II fazie?

    Vesper lubi tę wiadomość

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 6 września 2015, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm...jeśli jakiś lekarz uzna wynik na granicy normy jako kwalifikujący się do leczenia :( tak czy inaczej chcę zbadać w tym cyklu progesteron, bo ponoć cykl ma być bez owu, a na wykresie właśnie pojawiła się ładn krecha :P
    dzięki za poradę, ewelinka, wspomnę o tym lekarzowi w środę :)

    ewelinka2210 lubi tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 7 września 2015, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki.
    Beta po poronieniu się wyzerowała prawie i wynosi 0,341.

    Tarczyca wygląda tak:
    TSH - 4,220 [0,27-4,2]
    f T4 - 1,07 [0,93-1,7]
    f T3 - 3,11 [2-4,4]

    Robiłam też poziom żelaza i ogólną morfologię. Tu wszystko w normie.

    Co o tym sądzicie?
    Zwei zerkniesz?


    To, że czeka mnie wizyta u endo to już pewne...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 16:19

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 7 września 2015, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    Odebrałam wyniki.
    Beta po poronieniu się wyzerowała prawie i wynosi 0,341.

    Tarczyca wygląda tak:
    TSH - 4,220 [0,27-4,2]
    f T4 - 1,07 [0,93-1,7]
    f T3 - 3,11 [2-4,4]

    Robiłam też poziom żelaza i ogólną morfologię. Tu wszystko w normie.

    Co o tym sądzicie?
    Zwei zerkniesz?


    To, że czeka mnie wizyta u endo to już pewne...


    jak na moje niewprawne oko, TSH za wysokie dla staraczki i wychodzi trochę niskie TF4, ale poczekaj na zwei, na pewno napisze Ci więcej... przykro mi z powodu Twojej straty...

    FT4 20.36% [ wynik 1.07, norma (0.27 - 4.2)]

    FT3 46.25% [ wynik 3.11, norma (2 - 4.4)]

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 7 września 2015, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper,

    Mi wyszło
    FT4 18.18% [ wynik 1.07, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 46.25% [ wynik 3.11, norma (2 - 4.4)]

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 7 września 2015, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh stanowczo za wysokie. Bierzesz jakieś leki?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego