Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 11 września 2015, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ile badacie tsh i ft4 przy ustalaniu dawki? Od lipca biorę euthyrox, pierwsze badanie kontrolne o 6tyg.a teraz od 2tyg.mam zmienioną dawkę na wyższą kiedy więc zrobić badania?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 11 września 2015, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Co ile badacie tsh i ft4 przy ustalaniu dawki? Od lipca biorę euthyrox, pierwsze badanie kontrolne o 6tyg.a teraz od 2tyg.mam zmienioną dawkę na wyższą kiedy więc zrobić badania?
    Zwykle lekarze zlecają po 6-8 tygodniach. Wcześniej raczej nie ma sensu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 19:32

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 11 września 2015, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei gdzie najtaniej w Gdańsku zrobię badania tarczycy w UCK? Chcę jutro jechać bo w środę endokrynolog kontrolnie. Mi kazała co 3 miesiące kontrolować.

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • ktosiowa Autorytet
    Postów: 1845 1537

    Wysłany: 11 września 2015, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Tsh 0,946 (0,350 - 4,940)
    Ft3 3,59 (2,23 - 5,37)
    Ft4 11,34 (9 - 19)

    Dobre wyniki?

    2r7Ip1.png

    jVVIp2.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 12 września 2015, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Zwei gdzie najtaniej w Gdańsku zrobię badania tarczycy w UCK? Chcę jutro jechać bo w środę endokrynolog kontrolnie. Mi kazała co 3 miesiące kontrolować.
    Z wyjątkiem akcji promocyjnych w Diagnostyce najtaniej cała trójca w UCK.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 12 września 2015, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Z wyjątkiem akcji promocyjnych w Diagnostyce najtaniej cała trójca w UCK.
    Byłam w UCK ale kolejka do drzwi skutecznie mnie odstraszyła i pojechałam do Diagnostyki na Kołobrzeską. Tam 72 zł. za trójce zapłaciłam. Euthyrox 25 biorę i teraz mam tak:
    TSH 0.446 (0.27-4,2)
    Ft3 3,00 (2.00-4,40) 41,67%
    Ft4 1,29 (0,93-1,70) 46,75%
    31 sierpnia TSH miałam 1,710 więc jest różnica a wtedy czułam się ociężała bardzo. To prawda, że TSH szybko reaguje a ft3 i ft 4 pokazują stan z przed ok miesiąca? Ogólnie wyniki teraz fajne nie?

    Vesper lubi tę wiadomość

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 12 września 2015, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Byłam w UCK ale kolejka do drzwi skutecznie mnie odstraszyła i pojechałam do Diagnostyki na Kołobrzeską. Tam 72 zł. za trójce zapłaciłam. Euthyrox 25 biorę i teraz mam tak:
    TSH 0.446 (0.27-4,2)
    Ft3 3,00 (2.00-4,40) 41,67%
    Ft4 1,29 (0,93-1,70) 46,75%
    31 sierpnia TSH miałam 1,710 więc jest różnica a wtedy czułam się ociężała bardzo. To prawda, że TSH szybko reaguje a ft3 i ft 4 pokazują stan z przed ok miesiąca? Ogólnie wyniki teraz fajne nie?
    FT3 i FT4 reaguję po około 6-8 tygodniach od rozpoczęcia leczenia, takie też powinny być minimalne odstępy między badaniami, jeśli chcesz porównać postępy, dlatego nie ma sensu robić ich wcześniej/częściej.
    A kolejka szła dziś bardzo wartko, stałam od drzwi i wyrobiłam się z pobraniem w 45 minut, tylko ja miałam do zrobienia kilkanaście badań, na których zaoszczędziłam grubo ponad 100 zł, więc mi się opłacało.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2015, 22:22

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 12 września 2015, 23:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to szybko poszło. Ja pojechałam na Kołobrzską bo tam zazwyczaj mało ludzi a dziś z 4 osoby przede mną a siedziałam z godzinę bo była jedna babka.
    16 maja były takie w Bruss:

    TSH- 2 (0,27-4,2),44,02%
    FT4-14,04 (12-22), 20,40%

    a 9 czerwca bez leków w Diagnostyce:

    TSH - 1,480 (0,270-4,200) 30,79%
    FT4 - 14,13 (12-22) 21,30%
    FT3 -5,32 (3,10-6,80) 60%
    anty-TPO -8,8 (0,0-34,0)
    anty-TG - <10,00 (0,0-115,0)
    Więc ft3 spadło a ft4 poszło w górę. To już będzie ok?

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • czarnykot Znajoma
    Postów: 26 46

    Wysłany: 16 września 2015, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dzisiaj wyniki i cuda się dzieją...Nie wiem jak mam je interpretować.

    TSH 3,070 [norma 0,2-4,2]
    FT3 6,21 [norma 3,1-6,8] 84,05%!!!
    FT4 21,01 [norma 12-22] 90,10%!!!

    Wynika z tego, że moje TSH po zajściu w ciążę podskoczyło znowu do góry (przez moment było 2,4). Za to bardzo zwiększyły się procentowo Ft3 i Ft4 - wcześniej wynosiły odpowiednio 35% i 54,55%... Mam się z tego cieszyć czy nie? Nie biorę żadnych leków tarczycowych. Jedyne co zmieniłam w swojej diecie to zaczęłam pić jodowaną wodę i jeść orzechy brazylijskie. Jestem w 6 tygodniu ciąży.

    Nie wiem co robić, iść do endo czy nie.

    svch90bv96uefee0.png
  • Monika K. Znajoma
    Postów: 23 5

    Wysłany: 16 września 2015, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Mam 32 lata i mam hashimoto zdiagnozowaną grubo ponad 3 lata temu.
    Wróciłam dzisiaj od endo. Po kilkunastu miesiącach zbijania miałam w marcu tego roku 1,49 czyli idealnie na zajście w ciążę. Zaczęliśmy starania. Niestety TSH zaczęło od marca rosnąć jak na drożdżach mimo dużej dawki eutyroxu. Obecnie mam 4,19 i jestem załamana. Znowu muszę odłożyć starania i mam zwiększoną dawkę do 125 x 5 dni w tygodniu i 150 x 2.
    Zapytałam o dietę, eliminację glutenu i nabiału. Lekarka powiedziała że to ma znaczenie marginalne. Najlepsza metoda to tzw. empiryczna z dawkowaniem eutyroxu. Zwiększać/zmniejszać i patrzeć jak reaguje TSH.
    FT3 i FT4 mam w normie. Ale TSH rośnie.

    Czy Wy robiłyście coś z dietą? Czytałam dużo o protokole autoimmunologicznym. Czy któraś z Was się tym interesowała?

    Mam znowu przybicie związane z tym że znowu muszę czekać i zero ze starania bo po prostu nie jest wskazane abym teraz zaszła w ciąże. Czuję że zaczynam wariować. Wszystkie zachodzą w ciążę wokół mnie a ja się ciągle męczę z tym TSH. Jestem bliska załamania.

    Jak Wy sobie radzicie z tym czekaniem?? Jak wygląda Wasza kondycja psychiczna? Czy po prostu brak mi pokory i cierpliwości czy szczęścia w walce z przeciwnościami losu?

    Niedoczynność, Hashimoto, 11.11.2015 Aniołek, czekamy z nadzieją...
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś po wyniki i na usg tarczycy.

    7 września wyniki wyglądały tak:
    TSH - 4,220 [0,27-4,2]
    f T4 - 1,07 [0,93-1,7]
    f T3 - 3,11 [2-4,4]

    Wynik z 16 września:
    TSH - 5,300 [0,27-4,2]
    Anty TPO - 9,12 [ < 34]
    Anty TG - 14,21 [ < 115]
    Prolaktyna 42,31 [4,79-23,3] (22 dc, 6 dpo)

    USG bez zmian ogniskowych, echogeniczność i przepływy w normie.
    Jedyny minus to mała objętość tarczycy 8ml przy normie dla kobiet 18ml

    Co o tym sądzicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:24

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 września 2015, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba masz niedoczynność. Idziesz do endo? Prolaktyna zdecydowanie za wysoka.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 21:56

    malika89 lubi tę wiadomość

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Chyba masz niedoczynność. Idziesz do endo? Prolaktyna zdecydowanie za wysoka.
    Idę 5 października. Do tej pory powtórzę prl i tsh w 3-5 dniu cyklu, żeby zobaczyć jak zmieni się wynik...

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • JoHanna Autorytet
    Postów: 593 488

    Wysłany: 17 września 2015, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się z Wami podzielić moimi wynikami, bo dziś cały czas nie mogę wyjść z szoku... Na początku tego roku odstawiłam tabsy i zrobiłam komplet badań, w tym THS - zaznaczam, że nikt nigdy mnie nie zdiagnozował w kierunku niedoczynności lub nadczynności tarczycy.

    I tak, w lutym 2015 r. THS 4,37 (norma 0,27-4,2).
    Powtórzyłam badania, tym razem nie tylko TSH, ale też FT3 i FT4.

    Wynik z maja 2015 r. TSH 3,37 (normy j.w.), FT3 2,95 (2,57-4,43), FT4 1,11 (0,93-1,7).

    Poszłam ostatnio do internisty i poprosiłam o skierowanie do endokrynologa i zlecenie badania. Dała mi tylko TSH.

    Dziś wynik TSH 2,33 (takie same normy).

    Powiem Wam, że jestem w szoku. Nie biorę żadnych leków. Tylko witaminy - Femibion natal 1. Idę w poniedziałek do endokrynologa i poproszę o ponowienie badań, tym razem z FT3 i FT4 i o usg tarczycy.

    Czy macie jakiś pomysł skąd taki spadek TSH? Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania?

    "Sko­ro nie można się cofnąć, trze­ba zna­leźć naj­lep­szy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 17 września 2015, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoHanna wrote:
    Dziewczyny muszę się z Wami podzielić moimi wynikami, bo dziś cały czas nie mogę wyjść z szoku... Na początku tego roku odstawiłam tabsy i zrobiłam komplet badań, w tym THS - zaznaczam, że nikt nigdy mnie nie zdiagnozował w kierunku niedoczynności lub nadczynności tarczycy.

    I tak, w lutym 2015 r. THS 4,37 (norma 0,27-4,2).
    Powtórzyłam badania, tym razem nie tylko TSH, ale też FT3 i FT4.

    Wynik z maja 2015 r. TSH 3,37 (normy j.w.), FT3 2,95 (2,57-4,43), FT4 1,11 (0,93-1,7).

    Poszłam ostatnio do internisty i poprosiłam o skierowanie do endokrynologa i zlecenie badania. Dała mi tylko TSH.

    Dziś wynik TSH 2,33 (takie same normy).

    Powiem Wam, że jestem w szoku. Nie biorę żadnych leków. Tylko witaminy - Femibion natal 1. Idę w poniedziałek do endokrynologa i poproszę o ponowienie badań, tym razem z FT3 i FT4 i o usg tarczycy.

    Czy macie jakiś pomysł skąd taki spadek TSH? Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania?
    Nie wiem, jak zmieniają się Twoje FT3 i FT4, być może rosną?
    Tabletki anty obciążają bardzo tarczycę. Robią to na kilka różnych sposobów, jeśli będziesz chciała, to o tym napiszę, ale to dość medyczna terminologia ;) Nie mówi się o tym niestety. Być może właśnie teraz Twoja tarczyca wraca do spokojnej pracy, dlatego TSH spada, ale nie da się tego potwierdzić bez powtórzenia badania FT3 i FT4.


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 22:15

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • JoHanna Autorytet
    Postów: 593 488

    Wysłany: 17 września 2015, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, Skarbnico Wiedzy (piszę to bez ironii) Dzięki za informacje :)
    Pewnie do spokoju ducha dojdę dopiero po badaniu FT3 i FT4, czyli w przyszłym tygodniu. Choć już teraz szczerze powiem, że cieszy mnie ten spadek TSH.

    "Sko­ro nie można się cofnąć, trze­ba zna­leźć naj­lep­szy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho
  • wombi Autorytet
    Postów: 3858 2486

    Wysłany: 22 września 2015, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsze wyniki:
    tsh 1.86 (0.27-4.20)
    ft4 1.35 (093.1.71)
    ft3 3.42 (2.02-4.43)

    Od ostatniego badania ft3 i ft4 się nie zmieniło, jedynie tsh spadło, ostatnio było 2.04. Pani doktorka mówiła, że najlepiej jakby tsh było poniżej 1.5 Biorę Letrox 50 a w niedzielę 75. Myślicie, że powinnam w sobotę brać też 75?

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • Sarenka2015 Autorytet
    Postów: 962 253

    Wysłany: 23 września 2015, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei, co myślisz o dawce euthyroxu 125 na pół? Byłam ostatnio u edno, tsh ponad 5, ale mówił że nie jest źle i że niedługo powinno być szczęśliwe zakończenie...:/ Gadał mi o głowie, że powinnam odpuścić, tylko że odpuszczona jestem od czerwca :) Więc nie rozumiem gadek. Niedługo bedę robić krew, więc zobaczy się czy cos drgnęło. Ale w sumie może mógł cos mocniejszego dać.

    Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
  • aiszza1 Koleżanka
    Postów: 63 5

    Wysłany: 25 września 2015, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- handel lekami.

    Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 25 września 2015, 17:43

    aiszza1
  • Paulka123 Autorytet
    Postów: 840 884

    Wysłany: 26 września 2015, 23:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam wasze wpisy i jestem załamana... robiłam tsh i wyszło 3,6 przy normie max 4,2. Jedna ciąża poroniona w 14 tyg a po za tym starania grubo ponad rok.... szczsże mówiąc to odkładam wizytę u endo bo ZAWSZE trafiam na lekarzy którzy leją na mnie.... co myślicie o takim wyniku przy staraniach?

    Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego