Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 7 września 2015, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Tsh stanowczo za wysokie. Bierzesz jakieś leki?
    Nie biorę nic.

    Wcześniej już pisałam, że mój wynik TSH zawsze był podwyższony
    Dla przypomnienia
    11/2011 - 4,46 x
    12/2011 - 3,30
    06/2012 - 4,47 x
    11/2013 - 2,98
    01/2015 - 3,70

    i dzisiejszy 09/2015 - 4,22 x

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 7 września 2015, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne że nie dostalas zadnych tabletek. Ja dostalam już euthyrox gdy tsh przekroczyło 3.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 7 września 2015, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nigdy nie byłam u endokrynologa :/ a lekarze ogólni wychodzili z założenia, że " przecież wynik jest w normie"

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 7 września 2015, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, 18 czy 20 % i tak za mało... z tego, co wiem FT3 i FT4 powinno być w stosunku 1:1 i najlepiej w połowie stawki, czyli w okolicach 50%. A z TSH koniecznie do gin-endo wg mnie...

    edit:
    no, źle wkleiłam - Twoje 18.18% jest poprawnie policzone... przepraszam za pomyłkę

    FT4 18.18% [ wynik 1.07, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 46.25% [ wynik 3.11, norma (2 - 4.4)]

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 18:14

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 września 2015, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, za mało FT4, to mogła, ale nie musiała, być przyczyna poronienia. Pogooglaj sobie na forum gazeta.pl o niedoczynnośći tarczycy i hashimoto listę polecanych lekarzy w Twojej okolicy i umów się na wizytę do kogoś, kto się Tobą od razu zajmie.

    malika89 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 8 września 2015, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Malika, za mało FT4, to mogła, ale nie musiała, być przyczyna poronienia. Pogooglaj sobie na forum gazeta.pl o niedoczynnośći tarczycy i hashimoto listę polecanych lekarzy w Twojej okolicy i umów się na wizytę do kogoś, kto się Tobą od razu zajmie.
    Ginekologicznie wszystko ok. W poniedziałek wizyta u endo. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle :)

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika, układ hormonalny to delikatna sprawa - szczególnie u kobiet, które starają się o dziecko - wybierz lekarza endo, który zna się na kwestiach, związanych z kobiecą płodnością. Powodzenia!

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 9 września 2015, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam ciągle krwawić po Letrox50, to normalne?

    Żmijasek
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 września 2015, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żmijasek wrote:
    Zaczęłam ciągle krwawić po Letrox50, to normalne?
    Nie, nie normalne. To na pewno po leku? Lek bierze się rano, na czczo, nie teraz po południu.
    Poza tym nie do końca rozumiem sformułowanie "zaczęłam ciągle krwawić". Zaczęłaś krwawić i krwawisz cały czas, czy krwawisz po kaźdym zażyciu leku? I czy masz na myśli krwawienie z dróg rodnych czy z jelita? Czy z nosa?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 17:17

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 9 września 2015, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Nie, nie normalne. To na pewno po leku? Lek bierze się rano, na czczo, nie teraz po południu.
    Poza tym nie do końca rozumiem sformułowanie "zaczęłam ciągle krwawić". Zaczęłaś krwawić i krwawisz cały czas, czy krwawisz po kaźdym zażyciu leku? I czy masz na myśli krwawienie z dróg rodnych czy z jelita? Czy z nosa?

    Żmijasek
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 9 września 2015, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku gdy zaczęłam brac dopiero Letrox moj cykl sie wyregulowal. Teraz po czasie, gdy wstaje rano- biorę tabletkę na czczo- to po pol godzinie zaczynam czuć, że krwawie z drog rodnych.

    Żmijasek
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 września 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żmijasek wrote:
    Na początku gdy zaczęłam brac dopiero Letrox moj cykl sie wyregulowal. Teraz po czasie, gdy wstaje rano- biorę tabletkę na czczo- to po pol godzinie zaczynam czuć, że krwawie z drog rodnych.
    Nadprogramowe krwawienia są raczej związane z problemami ginekologicznymi albo z samą niedoczynnością, niż z syntetycznym hormonem w leku. Może po prostu krwawisz pół godziny po wstaniu z łóżka? Skonsultuj to koniecznie z ginekologiem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 20:57

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 9 września 2015, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Nadprogramowe krwawienia są raczej związane z problemami ginekologicznymi albo z samą niedoczynnością, niż z syntetycznym hormonem w leku. Może po prostu krwawisz pół godziny po wstaniu z łóżka? Skonsultuj to koniecznie z ginekologiem.
    moj ginekolog po badaniach. ktore wyszly w najlepszym porzadku kazal udac się do endo, bo jedyna nieprawidlowoscia bylo wysokie TSH

    Żmijasek
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 września 2015, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żmijasek wrote:
    moj ginekolog po badaniach. ktore wyszly w najlepszym porzadku kazal udac się do endo, bo jedyna nieprawidlowoscia bylo wysokie TSH
    To od jak dawna tak krwawisz, jeśli już zdążyłaś zrobić badania i skonsultować się z ginem?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 10 września 2015, 01:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    To od jak dawna tak krwawisz, jeśli już zdążyłaś zrobić badania i skonsultować się z ginem?
    Miałam krwawienia między okresem. Poszłam do ginekologa. Zrobil wszelkie możliwe badania, ktore nie wykazaly żadnych odchyleń od normy. Powiedział, że wszystko jest pod kątem ginekologicznym w porzadku. Pożniej spojrzal na wyniki z krwi i orzekl, ze wszystko jasne. Mam iśc do endokrynologa. Umowilam się, dostalam Letrox50 i witaminę D. Przestałam krwawić. Po jakimś czasie znow zauważylam plamy krwi. Z moich obserwacji wynika, że po krotkim czasie od zażycia Letrox-u znow krwawie. Czasem na wieczor juz przechodzi, a rano do nowa po leku.

    Żmijasek
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 10 września 2015, 06:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żmijasek wrote:
    Miałam krwawienia między okresem. Poszłam do ginekologa. Zrobil wszelkie możliwe badania, ktore nie wykazaly żadnych odchyleń od normy. Powiedział, że wszystko jest pod kątem ginekologicznym w porzadku. Pożniej spojrzal na wyniki z krwi i orzekl, ze wszystko jasne. Mam iśc do endokrynologa. Umowilam się, dostalam Letrox50 i witaminę D. Przestałam krwawić. Po jakimś czasie znow zauważylam plamy krwi. Z moich obserwacji wynika, że po krotkim czasie od zażycia Letrox-u znow krwawie. Czasem na wieczor juz przechodzi, a rano do nowa po leku.
    Ale jeśli krwawiłaś przed Letroxem, to dlaczego myślisz, że to od leku? Jak Ci pisałam wyżej krwawienia występują czasem przy niedoczynności tarczycy, którą leczysz tym lekiem- to może być problem, a nie lek, który łykasz. Idź do endo, nie jesteśmy jasnowidzkami. Ale nie obarczaj winą leku, który pomoże Ci ogarnąć stan tarczycy i w przyszłości utrzymać ciążę. Zajrzyj sobie na skutki uboczne wypisane w ulotce, które wyszły przy badaniach klinicznych. Prędzej dostaniesz biegunki, niż krwotoku.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 10 września 2015, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko zapytałam...

    Żmijasek
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 10 września 2015, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żmijasek wrote:
    Tylko zapytałam...
    A ja Ci tylko odpowiadam...

    missy83 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • blondyna5555 Autorytet
    Postów: 1056 1002

    Wysłany: 10 września 2015, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie idę do lekarza w przyszłym tygodniu ale ta niepewność mnie dobija u mnie TSH wyszło 0,76 ulU/ml czy to znaczy że mam problemy z tarczycą?

    sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

    f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 11 września 2015, 06:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie idę do lekarza w przyszłym tygodniu ale ta niepewność mnie dobija u mnie TSH wyszło 0,76 ulU/ml czy to znaczy że mam problemy z tarczycą?
    Niekoniecznie. Może akurat tarczyca pracuje bardzo dobrze i dlatego przysadka nie musi wydzielać tyle TSH. Ale bez badania FT3 i FT4 nie można nic konkretnego na ten temat powiedzieć. Moje TSH jest od kilku miesięcy gdzieś pomiędzy 0,30 a 0,70 i lekarza to absolutnie nie martwi, wręcz cieszy.

    Vesper lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego