TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
zwei_kresken wrote:Po rozpoczęciu leczenia pierwsze badanie całej trójcy tarczycowej po 6-8 tygodniach. Dawka 25 jest dobra na początek, ale przy Twoim stanie hormonów to kropla w morzu potrzeb, więc zbadaj się po tym czasie, o którym piszę i jeśli wyniki się nie poprawią w stopniu zadowalającym, to chyba będziesz musiała się rozejrzeć za porządnym endo. Jeśli spadnie Ci TSH, a FT3 i FT4 nie urosną, to nadal będziesz w nieciekawej sytuacji zdrowotnej.
Nie masz objawów? A pseudonim na Ovu to nie jeden z nich?
A czy jest potrzeba wykonania badania AntyTPO, TRAB lub jeszcze jakieś inne? Nie znam się na tym, ale z tego co czytałam diagnozuje się nimi m. in. Hashimoto, a to chyba byłoby widać na usg? Skoro usg wyszło prawidłowo jest potrzeba robić dodatkowe badania?
Czy lekarz będzie w stanie ustalić przyczyny tak niskiego poziomu hormonów? Czy w ogóle da się zbadać przyczyny niedoczynności i czy jest sens? Czy to się da wyleczyć? Czy już do końca życia będę musiała to kontrolować? Czy to prawda jeśli to np z niedoborów jodu to jest to odwracalne?
Odnośnie objawów to może coś w tym jest, że od zawsze wszyscy mówili mi że marudzę
Ale prawda taka, że gdyby nie sugestia koleżanki na moje wątpliwości z trudnością z zajściem w ciąże, nigdy nie zbadałabym tarczycy, bo czuje się dobrze. Fakt wypadają mi włosy, ale zawsze myślałam, że tak mają wszyscy. Fakt mam zawsze zimne stopy i dłonie, ale myślałam, że to z niskiego ciśnienia (w rodzinie większość ma niskie ciśnienie i raczej nikt nie ma zdiagnozowanych chorób tarczycy).
Nie tyje, nie jestem senna. Teraz jak zacznę się leczyć będę miała jeszcze więcej energii i schudnę?
Euthyrox lepiej brać rano czy przed spaniem (co najmniej 2 godziny po posiłku)?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 22:39
-
zwei_kresken wrote:Sprostuję.
Wysokie TSH nie grozi poronieniem. Poronieniem grozi niskie FT3. Od nadmiaru TSH się nie roni, tylko od niedoboru FT3 i FT4.
Zwei , dziękuję za sprostowanie, a dziewczyny przepraszam za wprowadzenie nieścisłości...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 23:00
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
zwei_kresken wrote:FT4 37.66%
FT3 38.75%
Tarczyca produkuje za mało hormonów, TSH jeszcze nie jest specjalnie wysokie, ale może gdyby było wyższe, tarczyca zostałaby pobudzona do pracy, a tak to się leni. A leni się, bo jest w stanie zapalnym- masz podwyższone oba rodzaje przeciwciał, więc to najprawdpodobniej Hashimoto. Generalnie Hashi jest przyczyną około 90% wszystkich przypadków niedoczynności tarczycy, rozwala mnie jak wiele z nas to ma, a jak mało lekarze wiedzą o tej chorobie. Nadajesz się do leczenia syntetyczną tyroksyną, poszukaj dobrego endo.
Dzieki, taj jak przypuszczalam. I zbyt wesolo mi nie jest, bo choc wiem, ze z Hashi zajsc mozna, to jednak w wieku 37lat to wyscig z czasem a Hashi pokazuje, ze z moim zdrowiem nie najlepiej.
I podpisze sie pod postem marudzisz - milam tak samo jak ty. Gdyby nie to forum (to akurat w moim przypadku), na ktore zagladam z powodow wiadomo jakich, nigdy go glowy by mi nie przyszlo, by zbadac przeciwciala. Zimne rece i stopy - mam tak og zawsze, wiecej wlosow na szczotce - przychodzi i odchodzi, szczupla, wysportowana, mam sporo energii, moze tylko czasem smutne nastroje mnie dopadaja ale to raczej moj temperament... To stres - co z tego, ze bedziemy trzymaly diete, braly hormony jak stres i tak zburzy dobre tego efekty.
Wiem, ze z Hashi zajsc w ciaze mozna, ale w wieku 37lat to wyscig z czasem, a to chorobsko pokazuje, ze moj organizm jest w powaznej dysharmonii. No coz, zawijam kiecke i do przodu Jak na razie zasililam grono bezglutenowych (nabial wykluczylam juz kilka lat temu za rada dermatologa ale nie bylam konsekwentna i serek czy maselko od czasu do czasu jadlam) - a tak lubilam piec chleby... -
Powodzenia, Sufjan!
Ja również wiele zawdzięczam obecności na forum, a przede wszystkim Zwei.
Też właśnie dołączam do grona bezlutenowców. Na pocieszenie napiszę, że większość moich przyjaciółek na Hashi...i dzieci także głowa do góry!staramy się od września 2015
-
Hej dziewczyny
Dawno nie pisałam...
Będziecie mieć dzidzie ja jestem tego przykładem, udało się jestem w 10 tyg ciąży, staraliśmy się 5 lat aż w końcu udało się i Wam sie też uda
Mam pytanie, miesiąc temu moje tsh wynosiło ponad 3, teraz wynik to ponad 5 dlaczego wzrosło mimo podniesienia dawki do 125 ? ft3 i ft4 w normie.Shafuli, lady_pink, bobo_frut, kamyczek86 lubią tę wiadomość
po 5 latach- sukces!
oby się udało tym razem ....
-
Witajcie dziewczyny
czy mogłabym prosić o interpretację dzisiejszych badań? Już poczytałam, że nie tsh jest tak istotne, ale juz nie wiem czy przy takich wynikach nie powinno być niższe?
Tsh 2.39 mlU/l (0.34-5.60)
Ft3 5.03 pmol/l (3.80-6.00)
Ft4 12.59 pmol/l (7.86-14.41)
Dodam tylko, że obraz usg "typowy dla hashimoto".
Z góry dzięki za pomoc02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
26.01.2017 - druga IUI - nieudana
28.04.2017 - Chińczyk + dieta
07.2018 - pierwsze IVI 1 zarodek 8aa
03.2019 - drugie IVI 3 zarodki 4aa, 2x3aa, jest Igi ❤
02.2021 - krio cykl sztuczny (-)
03.2021 - krio cykl sztuczny (?) -
Witajcie dziewczyny
czy mogłabym prosić o interpretację dzisiejszych badań? Już poczytałam, że nie tsh jest tak istotne, ale juz nie wiem czy przy takich wynikach nie powinno być niższe?
Tsh 2.39 mlU/l (0.34-5.60)
Ft3 5.03 pmol/l (3.80-6.00)
Ft4 12.59 pmol/l (7.86-14.41)
Dodam tylko, że obraz usg "typowy dla hashimoto".
Z góry dzięki za pomoc02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
26.01.2017 - druga IUI - nieudana
28.04.2017 - Chińczyk + dieta
07.2018 - pierwsze IVI 1 zarodek 8aa
03.2019 - drugie IVI 3 zarodki 4aa, 2x3aa, jest Igi ❤
02.2021 - krio cykl sztuczny (-)
03.2021 - krio cykl sztuczny (?) -
Kochana nasza ekspertko Zwei_kresken; ) zrobilam dokladnie tak jak wczesniej mi pisalas zwiekszylam sama sobie dawke do 75 po 6 tygodniach zbadalam cala trojce i zalamalam sie wynikami; ( ale tez w dniu robienia wynikow nie wzielam euthyroxu tylko juz po badaniach, nie wiem czy tez dobrze zrobilam bo przewaznie biore euthyrox nawet jak mam badania ( tak mi lekarz kazal), chcialam sprawdzic jak dziala moja tarczyca bez leku i okazalo sie, ze kurcze dalej katastrofa mimo zwiekszenia dawki; ( na szczecie w pon.mam wizyte i czekam z niecierpliwością. Kochana nasza Zwei_kresken prosze moglabys zerknac na moje najnowsze wyniki?-bede Ci ogromnie wdzieczna!!!
TSH 3.4 (0.3-5.5)
FT4 14.8 (9-25)
FT3 4.7 (3.5-6.5)
Badania robilam niestety w innym labolatorium . Zastanawia mnie bardzo czy moze istniec duza roznica wynikow, jesli nie wzielam tabletki?czy wyniki moga az tak sie roznic?-o ile sie roznia?
Bede ogromnie wdzieczna za jakokolwiek odpowiedz z waszej strony♡17 miesiecy staran o pierwsza dzidzie przytlacza coraz bardziej;-(juz trace nadzieje kochane.... -
Ja zaszłam w ciążę karmiąc roczną córkę piersią (przy prolaktynie 16.6 norma do 25) i przy TSH 3.2. Nie wiedziałam, że tak szybko się uda i wcześniej nie skontrolowałam TSH. Przy pierwszej ciąży jak się staraliśmy miałam TSH trochę ponad 1 dokładnie nie pamiętam. Teraz od 5 tygodnia ciąży biorę euthyrox 50 i jestem w 9 tygodniu a moje TSH wynosi 1.29 a FT4 1.32. I dzidzia czuje się dobrze i dobrze się rozwija wg USG. Mój lekarz sugeruje się zarówno TSH jak i FT4.
kamyczek86 lubi tę wiadomość
-
Witam
Chciałam zapytać się co sądzicie o moich wynikach, staramy się z mężem o dziecko
Wolna trijodotyronina (FT3) 3,73 pg/ml
norma: 2,30 — 4,20
Wolna tyroksyna (FT4) 1,35 ng/dl
norma: 0,89 — 1,76
Tyreotropina (TSH)trzeciej generacji 2,164
norma : µIU/ml 0,35 — 5,50
Czy takie wyniki wymagają już leczenia czy jeszcze obserwacji? Na początku sierpnia poroniłam w 10tc, miałam zabieg, serduszko przestało bić, dwa tygodnie wcześniej zaczęłam plamić krwią, ale serduszko na początku biło pięknie, ale cóż
Nie badałam wtedy TSH ani innych hormonów. Czy mogłam mieć wtedy inny poziom tych hormonów który mógłby doprowadzić do poronienia i bez leczenia sam się ustabilizował?12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Pytanie do dziewczyn stosujacych Letrox, mam dawke 25. Odkad biore tabletki znacznie wzrosla temperatura w I fazie cyklu, jedyne co mi dokucza to uderzenia goraca, poza tym samopoczucie na plus. Zazwyczaj 36,6 to byla oznaka owulacji, a teraz to standard. Czy ktoras z Was rowniez miala taki podskok na wykresie? Nowe leki sprawily, ze czuje sie jak przy pierwszej obserwacji cyklu
-
Jagah wrote:Pytanie do dziewczyn stosujacych Letrox, mam dawke 25. Odkad biore tabletki znacznie wzrosla temperatura w I fazie cyklu, jedyne co mi dokucza to uderzenia goraca, poza tym samopoczucie na plus. Zazwyczaj 36,6 to byla oznaka owulacji, a teraz to standard. Czy ktoras z Was rowniez miala taki podskok na wykresie? Nowe leki sprawily, ze czuje sie jak przy pierwszej obserwacji cyklu
Nie wiem czy to tak samo działa, ale od kiedy zaczęłam brać euthyrox n25 też wzrosła mi temperatura. Myślałam, że to przez przeziębienie ale już od tygodnia mam 37 stopni a zazwyczaj w II fazie cyklu miałam około 36,6-36.7 -
Jagah wrote:Pytanie do dziewczyn stosujacych Letrox, mam dawke 25. Odkad biore tabletki znacznie wzrosla temperatura w I fazie cyklu, jedyne co mi dokucza to uderzenia goraca, poza tym samopoczucie na plus. Zazwyczaj 36,6 to byla oznaka owulacji, a teraz to standard. Czy ktoras z Was rowniez miala taki podskok na wykresie? Nowe leki sprawily, ze czuje sie jak przy pierwszej obserwacji cyklu
Jagah lubi tę wiadomość
-
Coś w tym jest, Zwei. Zaobserwowałam po sobie (od czasu jak biorę euthyrox), że już od początku cyklu temperatura się pięknie wyrównała, już tak nie skacze zygzakowo A druga faza też jest całkiem przyzwoita"Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho
-
zwei_kresken wrote:Przy niedoczynności tarczycy temperatura ciała jest często niższa, zimne są zwłaszcza dłonie i stopy. Gdy uzupełniasz hormon, temperatura ciała wraca do normy po prostustaramy się od września 2015
-
nick nieaktualnyUfff odebrałam swoje piękne wyniki dzisiaj ( we wtorek idę engo na konsultację). Kompletnie się nie znam więc wkleję tu ...czy warto w ogóle czymś się martwić ??
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) - 1,910 µIU/ml (0,27 — 4,20)
Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) - 3,27 pg/ml (2,42 — 4,36)
Wolna tyroksyna (FT4) (O69) - 1,26 ng/dl (1,00 — 1,60)
P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) - 13,3 U/mL (0,0 — 115,0)
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) - 5,1 U/ml (0 — 34)
Dzięki z góry za odpowiedźWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 23:52
-
Dziewczyny, a robiłyście badania tsh na czczo czy z jakimś odstępem po jedzeniu? Mi w labolatorium kiedyś powiedzieli, że min. 2 godziny po posiłku, endo powiedziała, że nie jest to istotne, a na jednej stroni wyczytałam, że w ogóle na czczo się powinno - bądź tu mądrym