TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolina_karolina wrote:Dziewczyny pomożecie zinterpretować moje wyniki?
Tsh 3,3 norma 0.27-4.2
ft4 18.91 norma 12-22
Ft3 5.91 norma 3.1-6.8
Anty tpo <5 norma <34
Anty tg <10 norma <115
Wit b12 545 norma 191-663
Bardzo dobre wyniki. FT3 - 76%, FT4 - 69%. Żadnych przeciwciał, Twoja tarczyca jest gotowa na ciążę, na pewno nie masz niedoczynności. TSH może być podniesione z powodu problemów z wysoką prolaktyną [nie pamiętam, czy badałaś] albo z powodu stresu. Możesz sobie za 2 miesiące powtórzyć znowu samo TSH, jeśli Cię to uspokoi.
-
zwei_kresken wrote:Od stycznia tego roku lekarz pierwszego kontaktu może wypisywać skierowanie na FT3 i FT4, może też samodzielnie leczyć niedoczynność, to miało odciążyć endokrynologów.
Idę zrobić obiad a potem siadam do Waszych wyników
Dobrze wiedzieć...chociaż ja bym chyba wolała swojej tarczycy żadnej z rodzinnych, u których ostatnio byłam, nie powierzać. Dla jednej wszystko jest w normie, a druga twierdzi, że moje wyniki jej nic nie mówią
chcę składki do kieszenistaramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
zwei_kresken wrote:I dobrze. AntyTG robi się właśnie wtedy, gdy jest podejrzenie zapalenia tarczycy, a antyTPO wychodzi w normie.
OK no i już mam wynik AntyTG: 14,09 (<115)
Czy wynik zadowalający?
Dziękuję Zwei za interpretacje moich wyników.
A robiłam je w innym laboratorium,bo mój gin zalecił, bym TSH zrobiła w innym lab., bo mówił,że miałam duże rozpiętości w wynikach, w ciągu tak krótkiego czasu (bez żadnego leczenia tarczycy).synek 6 lat 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
synek ur. 18.08.2016
-
missy83 wrote:OK no i już mam wynik AntyTG: 14,09 (<115)
Czy wynik zadowalający?
Tak. Zawsze jakieś tam przeciwciała w naszej krwi krążą, ale jeśli nie zbliżają się do granicy normy, to wszystko jest ok
missy83 lubi tę wiadomość
-
zwei_kresken wrote:Tak. Zawsze jakieś tam przeciwciała w naszej krwi krążą, ale jeśli nie zbliżają się do granicy normy, to wszystko jest ok
Możliwe,że bym zrobiła niedługo tsh tak do sprawdzenia w poprzednim labie, w tym celu, czy niski wynik się utrzymuje.
Ale zdecydowanie jest lepiej niż było.
No i bardzo się cieszę, że wynik AntyTG nie wykrył nieprawidłowości .
Życzę Tobie, Zwei , jak i innym powodzenia w staraniach , aby wyniki TSH były zawsze zadowalające , a jak jest leczenie - to oby sprowadzało tarczycę do odpowiedniej normysynek 6 lat 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
synek ur. 18.08.2016
-
Zwei, bardzo Cię proszę o pomoc w interpretacji...
Od 3 lat próbuję bezskutecznie zajść w ciążę...2 miesiące temu zrobiłam pełen obraz tarczycowy i wyszły mi przeciwciała anty TG...
Jestem świeżo po wizycie w szpitalu i niestety badania potwierdziły, przy okazji podaję wszystkie świeże wyniki:
TSH 1,88 (0,4 - 4,0)
FT4 54.02% [ wynik 1.36, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 65.00% [ wynik 3.36, norma (1.8 - 4.2)]
Anty TPO <10,0 (0-35)
Anty TG 435,3 IU/ml <115
Poza tym wyszła mi hiperprolaktynemia i pzeciwciała przeciwjądrowe (gin stwierdziła, że wynika to z problemu tarczycy)
Czekam na wizytę u endo, ale chciałam jeszcze zasięgnąć Twojej opinii...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 07:55
-
Cześć dziewczyny.
Odebrałam dzisiaj wyniki z wczorajszego badania:
FT4 45.10% [ wynik 16.51, norma (12 - 22)]
FT3 7.30% [ wynik 3.37, norma (3.1 - 6.80)]
TSH 4,06 norma (0,27-4,2) - badanie 6.10.2015
Czy problemy z zajściem mogą być spowodowane tarczycą?
W czwartek mam wizytę u endokrynologa. Jakie jeszcze ewentualnie inne badania powinnam wykonać?
Z góry dziękuję za pomocWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 20:25
-
lady_pink wrote:Vesper dziękuje bardzo :*
FT4 50% [ wynik 1.28, norma (0.8 - 1.76)]
FT3 52.50% [ wynik 3.06, norma (1.8 - 4.2)]
Czy to dobre wyniki? Wczesniej miałam TSH 2,78, a dziś odebrałam wyniki (robione w 3 dc) i wynik 3,46... Czyli coś jest nie tak...
Wysycenie hormonami FT3 i FT4 bardzo ładne, ale TSH dość wysokie jak na moje niewprawne oko. Poczekaj jeszcze na Zwei wcześniej gdzieś Zwei pisała, że prolaktyna może powodować wyższe TSH. badałaś? pozdrawiam
edit: jeśli masz jakieś podejrzenia, że z tarczycą jest coś nie tak, to warto jeszcze zbadać anty TPO i anty TG. jeśli wyjdą poza normą - usg tarczycy.
edit2: widziałam, że anty TPO masz w normie, tylko podwyższone DHEAs. u mnie też są podwyższone, ale jeszcze nie wiem dlaczego.
jedno jest pewne, wizyta u endo obowiązkowaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 18:11
staramy się od września 2015
-
marudzisz wrote:Cześć dziewczyny.
Odebrałam dzisiaj wyniki z wczorajszego badania:
FT4 45.10% [ wynik 16.51, norma (12 - 22)]
FT3 7.30% [ wynik 3.37, norma (3.1 - 6.]
TSH 4,06 norma (0,27-4,2) - badanie 6.10.2015
Czy problemy z zajściem mogą być spowodowane tarczycą?
W czwartek mam wizytę u endokrynologa. Jakie jeszcze ewentualnie inne badania powinnam wykonać?
Z góry dziękuję za pomoc
Hej, TSH za wysokie jeśli chodzi o starania, istnieje ryzyko poronienia w takiej sytuacji. No i FT3 niskie, za mało dla Ciebie, a co dopiero dla dziecka. Pewnie Zwei jeszcze Ci odpisze, ale wg mnie to może być niedoczynność. Jeszcze jest kwestia czym spowodowana.
jeśli chodzi o tarczycę, to ja zrobiłam jeszcze antyTPO i anty TG (badania w kierunku Hashimoto; u mnie, niestety anty TG podwyższone).
ponadto klasyka: LH, FSH, estradiol, prl, DHEAs, wolny testosteron. zrobiłam też prl po obciążeniu i na dniach będę badać progesteron.
Tutaj dziewczyny doradzają tylko w kwestii TSH, o szczegółowe badania hormonalne pytaj na wątkach do tego przeznaczonych.
pozdrawiam!
edit: niektóre hormony bada się w określonym dniu cyklu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 18:14
staramy się od września 2015
-
Czesc, chcialabym prosic o pomoc w interpretacji moich wynikow. Wizyta u endokrynologa za dwa tygodnie a wyniki nieciekawe. Czy to Hashi?
TSH 2,48 (0.27-4,2)
FT3 2,93 (2,0-4,4)
FT4 1,22 (0.93-1.7)
antyTPO 81,87 (0-34)
antyTG 290,8 (0-115)
Wielkie dzieki -
lady_pink wrote:Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tak, anty TPO mam w normie, mam podwyższone DHEAs (ale co to wogóle znaczy i na co wpływa?), teraz w 3dc cyklu zrobiłam jeszcze anty TG i niestety wyszło mi 12,71, gdzie norma jest do 4,11 Ja już nic nie czaje z tych wyników...
Miałam podwyższoną prolaktynę, norma jest do 29,20, a ja wcześniej miałam 36 i coś, a teraz też w 3dc wyszło że jest 18,82.
Poczekam do wieczora, to może Zwei mi pomoże też w interpretacji tych wyników.
Lady, z grubsza wyniki zbliżone do moich. Prawdopodobnie Hashimoto (jak i u mnie). Jak wyszło Ci podwyższone anty TG to idź na usg tarczycy. TSH wysokie od stanu zapalnego prawdopodobnie, a wysoka prl mu nie pomaga. Głowa do góry! teraz dobrego endo poszukaj!staramy się od września 2015
-
lady_pink wrote:A to usg tarczycy robi się w jakimś konkretnym dniu cyklu? Ja o chorobach tarczycy nie mam bladego pojęcia, ale jak to jest, że mieszczę się w normach w TSH, FT3 i FT4 w normie, anty TPO w normie, tylko to anty TG podwyższone...
Myślałam, że wezmę jakąś magiczną tabletkę na zbicie TSH i już będzie fasolka
PS przy problemach autoimmunologicznych warto też zmienić dietę na bezglutenową i bezlaktozową, poczytaj o tym. Wzmocnisz organizm.staramy się od września 2015
-
lady_pink wrote:O może dlatego teraz tak TSH mi się podwyższyło bo co dziennie w pracy wpieprzam serki wiejskie?
Od tego TSH nie rośnie
Ograniczenie nabiału wpływa na reakcję immunologiczną, a nie bezpośrednio na tarczycę. Po odstawieniu produktów mlecznych i glutenu wiele osób obserwuje spadek przeciwciał, poprawę samopoczucia. Tarczyca już raczej lepiej działać nie będzie, bo przy hashi jest częściowo zwapniała.
Jeśli jednak pochłaniasz serek wiejski mniej niź 3 godziny po wzięciu tabletki, to zmniejszasz wchłanianie syntetycznej tyroksyny z tabletki nawet o 25% więc np. zamiast dawki 100 masz 75, to bardzo duża różnica. Pierwszy posiłek 0,5h po tabletce, pierwsza kawa z mlekiem czy inny produkt mleczny, albo witaminy z zawartością wapnia nie wcześniej niż 3h po tabletce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 14:20
Vesper, lady_pink, JoHanna lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny, czy i ja mogę prosić Was o intepretację moich wyników tarczycowych? Jestem zielona w tym temacie, na razie zrobiłam badania w 5dc, czekam na 21dc i z wynikami dopiero do gina pójdę. Niby są w normie, ale wiadomo przecież, że przy staraniach o dzidziusia to, że się mieszczą nie znaczy, że jest ok. Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi, może wtedy chociaż w tym temacie będę spokojniejsza
TSH 1,392 ulU/ml (0,550 - 4,780)
FT3 -3,04 pg/ml (2,30-4,20)
FT4 - 1,23 ng/dl (0,89-1,76)
ATG (018) - 15,7 U/ml (<60)
ATPO (009) - <28 U/ml (<60)
W nawiasach podałam normy z laboratorium w którym wykonywałam.
A Estradiol 68 przy normie 19,5 - 144,2 jest ok?
Bardzo, bardzo Wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi...Cudzie trwaj...
-
lady, moja ginka z NFZ nic mi nie dała (a mam podobne wyniki do Twoich - tylko TSH niższe, mam wysokie anty TG i DHEAs, a do tego dość wysoką prl jak na staraczkę), tylko z takimi wynikami mnie odesłała do endokrynologa, a sama rozłożyła ręce...więc na Twoim miejscu też zawczasu pomyślałabym o endokrynologustaramy się od września 2015