Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kissoflife Koleżanka
    Postów: 62 17

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiunie moje, byłam dzisiaj u endo i przypisała mi najmniejszą dawkę- Euthyrox25. Powiedziała, że nic z tarczycą strasznego mi się nie dzieje ale 2 miesiące mam brać by ustabilizować hormony a raczej zobaczyć jak się moje TSH zachowa. No i zabroniła mi się starać ... a przypomnę wam, że ja nie z powodów niemożności zajścia w ciążę a z czystej nadgorliwości odwiedzałam lekarzy. Chciałam to mam, znalazłam sobie przeszkodę ...
    Myślałam,że zrobimy sobie z mężem prezent pod choinkę, postaramy się tak na maxa ... a wyszło na to, że decyzję o staraniach trzeba będzie przełożyć. Czy wy też zaprzestajecie "działać" w sypialni podczas brania leków tj. euthyroxu? A wgl to czy po euthyroxie się nie tyje??? Help :<

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:40

    20150905290117.png

    Staramy się ! :)
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kissoflife, u mnie wręcz przeciwnie, nie zakazano mi starań. Ale kto wie, co endo powie teraz, TSH podskoczyło, wysycenie Ft4 niewiele wzrosło... Nie utyłam, niestety ;)
    A przypomnisz mi, jakie masz TSH i wysycenie wolnymi hormonami, że dostałaś zakaz?

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • kissoflife Koleżanka
    Postów: 62 17

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 3,677
    anty TG 45,53
    anty TPO 22,08

    FT4 26.43% [ wynik 14.46, norma (11.5 - 22.7)]

    zabij mnie ale FT3 na moich wynikach nie widzę ;/

    Oj no nie groziła mi palcem, w każdym razie mówiła, że może i lepiej się wstrzymać ... a ja chyba nie dam rady ;<

    Vesper lubi tę wiadomość

    20150905290117.png

    Staramy się ! :)
  • gabryśka Ekspertka
    Postów: 149 52

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale to przez euthyrox ??? nie strasz Mnie... też go biorę...a lekarz nie kazał zaprzestawać staraniom.....

    w4sq9n73jpisqbye.png
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę letrox i pani doktor wręcz zalecała działania :)

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kissoflife wrote:
    Misiunie moje, byłam dzisiaj u endo i przypisała mi najmniejszą dawkę- Euthyrox25. Powiedziała, że nic z tarczycą strasznego mi się nie dzieje ale 2 miesiące mam brać by ustabilizować hormony a raczej zobaczyć jak się moje TSH zachowa. No i zabroniła mi się starać ... a przypomnę wam, że ja nie z powodów niemożności zajścia w ciążę a z czystej nadgorliwości odwiedzałam lekarzy. Chciałam to mam, znalazłam sobie przeszkodę ...
    Myślałam,że zrobimy sobie z mężem prezent pod choinkę, postaramy się tak na maxa ... a wyszło na to, że decyzję o staraniach trzeba będzie przełożyć. Czy wy też zaprzestajecie "działać" w sypialni podczas brania leków tj. euthyroxu? A wgl to czy po euthyroxie się nie tyje??? Help :<
    Też tego nie rozumiem. Lepiej majstrować dziecko teraz, niż jak Ci lekarka zaproponuje za 2 miesiące odstawienie leku :P

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • blondyna5555 Autorytet
    Postów: 1056 1002

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja biorę Euthyrox25 od września i również nie kazała mi lekarka zaprzestania starań a wręcz przeciwnie ;-) niestety również nie utyłam :-( jak widzisz po dwóch miesiącach starań udało nam się :-)

    sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

    f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • kissoflife Koleżanka
    Postów: 62 17

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytałam się czy mogę się starać a pani doktor stwierdziła, że może warto byłoby zrobić sobie 2 miesiące przerwy ... nie wytrzymam tyle jeszcze ! :(
    Pocieszam się tym, że to moja 1 tego typu wizyta, pani doktor mnie nie zna i może chciałaby sprawdzić jak na mnie działa lek ??? Nie mam pojęcia :<
    Chce mi się ryczeć :<

    Dziewczynki wy sie starajcie skoro nie ma przeciwwskazań :*

    20150905290117.png

    Staramy się ! :)
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • kissoflife Koleżanka
    Postów: 62 17

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)
    A co może pójść nie tak jeśli nie zaprzestanę ? Nie zajdę w ciążę tak czy siak ? ...

    20150905290117.png

    Staramy się ! :)
  • Jurata Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odzew. Może napisze dokładnie jak było. W lutym byłam u ginekologa i ona zapisała mi badania przed ewentualnym staraniem się o dziecko( chciałam poczekac z tym do września) Wtedy TSH miałam właśnie 2.5. wyniki sprawdzała mi pani pielegniarka i powiedziała, ze jest w normie dlatego nie wnikałam w nic. Przedwczoraj byłam u innego ginekologa (moja zrezygnowała z pracy w tym ośrodku) i on zalecił nowe badania. Wtedy wlasnie wyszło 5.2:/ Kolezanka z pracy polecila zeby zrobic w innym laboratorium bo u nas w szpitalu niby często są pomyłki. Dzisiaj zrobiłam jezcze raz. Moje wyniki: TSH-4,050, FT3- 5,99, FT4-14,6...Czy to jet możliwe, ze w ciągu jednego dnia tak mi spadło czy faktycznie coś pokręcili wcześniej? A co myślicie o pozostałych parametrach? Jutro oczywiście ide po skierowanie do endokrynologa i może w końcu wyjaśni się czemu się nie udaje...Rozpisałam sie ale mi lepiej troche, ze ktoś rozumie moje zawirowania:)

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chcesz porównywać wyniki to powinnaś je robić w tym samym laboratorium. Nie wiem skąd koleżanka wzięła pomysł z innym. Każde labo ma inny sprzęt i inne odczynniki i wartości tego samego parametru mogą się różnić. Również normy mogą być inne.

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Jurata Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo pracuje w tym szpitalu i juz nie raz słyszała przypadki, że były pomyłki. Normy są takie same. No nic. Zostaje mi wizyta u endokrynologa i pewnie kolejne badania.

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kissoflife wrote:
    A co może pójść nie tak jeśli nie zaprzestanę ? Nie zajdę w ciążę tak czy siak ? ...
    Może akurat będziesz miała to szczęście że zajdziesz i donosisz.
    Ja z tsh ok.2 poronilam jednak mam wysokie antyTg

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)
    Ale jeśli tarczyca nie daje rady, to po odstawieniu leku nawet przy unormowanym chwilowo poziomie hormonów po jakims czasie znowu zacznie ich brakować. Poza kilkoma przypadkami typu poporodowe zapalenie tarczycy, gdzie tarczyca przestaje sobie chwilowo radzić, w większości sytuacji tarczycę trzeba leczyć całe życie. Niedoczynność jest przeważnie chorobą przewlekłą, nieuleczalną, a leki trzeba przyjmowac do końca życia. A jeśli ktoś nie chce przyjmować sztucznych hormonów, pozostaje mu suplementacja naturalnym wyciągiem z tarczycy świńskiej [ w Polsce właściwie nie do dostania], dieta i unikanie produktów, które obciążają tarczycę i utrudniają wytwarzanie / przekształcanie / wchłanianie hormonów.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 10 grudnia 2015, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei ale mi nie chodziło o odstawienie tylko o polepszenie wyników euthyroxem przed staraniami.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • kirys Autorytet
    Postów: 823 761

    Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    Zwei apropos Twojego ostatniego postu, chciałam się Ciebie podpytać o moje wyniki, a konkretnie o FT3. Leczę niedoczynność od 2 miesięcy (Letrox50 i ostatnio też Jod 200), więc od cyklu, w którym zaszłam w ciążę. Ostatnie moje wyniki trójcy są takie:
    TSH 1,53 (wcześniej tzn. kilka miesięcy temu 3,15)
    FT4 1,56 norma 0,93-1,7 (wcześniej 1,16)
    FT3 2,64 norma 2-4,4 (wcześniej 2,69)
    Czyli poprawiło się wszystko, oprócz FT3. Dlaczego tak się dzieje i czy to jest niebezpieczne dla ciąży?
    Wizytę u endo mam dopiero początkiem stycznia.
    Dodam, że wyniki antyTPO i antyTG są ok, USG tarczycy też nie wykazało nic niepokojącego.

    Ponawiam pytanie. Ktoś coś mądrego mi odpisze???

    Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 grudnia 2015, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny moje TSH było 3,76 jak sprawdzałam 3 m-ce temu, żadnych tabsów na nie nie brałam (tf 3 oraz 4 i prolaktyna w normie) i dziś zobaczyłam dwie kreseczki :)
    więc te dziewczyny, które nie mają TSH poniżej 1,5 nie stresujcie się, zróbcie dodatkowe badania i do roboty ;) :))

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 grudnia 2015, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja teraz zaszlam z wynikiwm 3,6 i bylam u endo przepisal euthoryx 50, teraz mam jeszcze zrobic po 4 tygodniach TSH, ANTY-TPO I FT4

  • _Mi_ Koleżanka
    Postów: 42 6

    Wysłany: 11 grudnia 2015, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Mi_ wrote:
    zwei mogłabyś mi pomóc?

    Widzę, że ft4 jest fatalne tylko nie wiem czy przy ft3, które chyba jest ok i tsh dobrym coś to oznacza?

    dodam, że nigdy nie sądziłam, że mam jakieś problemy z tarczycą, czy myślicie, ze jest szansa pomóc sobie suplementami? jeśli tak to co polecacie? póki co mam wit. d i cynk i selen w domu.


    tsh 1,51 norma 0,27-4,2
    ft4 14,38 norma 12-22
    ft3 4,94 norma 3,1-6,8

    nie wiem czy to ma znaczenie, ale prolaktyne i progesteron mam w normie

    bardzo proszę o radę, konsultowałam się z endo i twierdzi, że wyniki sa ok, ja już sama nie wiem, czy mam szukać kolejnego czy jest ok?

‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego