TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Misiunie moje, byłam dzisiaj u endo i przypisała mi najmniejszą dawkę- Euthyrox25. Powiedziała, że nic z tarczycą strasznego mi się nie dzieje ale 2 miesiące mam brać by ustabilizować hormony a raczej zobaczyć jak się moje TSH zachowa. No i zabroniła mi się starać ... a przypomnę wam, że ja nie z powodów niemożności zajścia w ciążę a z czystej nadgorliwości odwiedzałam lekarzy. Chciałam to mam, znalazłam sobie przeszkodę ...
Myślałam,że zrobimy sobie z mężem prezent pod choinkę, postaramy się tak na maxa ... a wyszło na to, że decyzję o staraniach trzeba będzie przełożyć. Czy wy też zaprzestajecie "działać" w sypialni podczas brania leków tj. euthyroxu? A wgl to czy po euthyroxie się nie tyje??? Help :<Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:40
-
Hej kissoflife, u mnie wręcz przeciwnie, nie zakazano mi starań. Ale kto wie, co endo powie teraz, TSH podskoczyło, wysycenie Ft4 niewiele wzrosło... Nie utyłam, niestety
A przypomnisz mi, jakie masz TSH i wysycenie wolnymi hormonami, że dostałaś zakaz?staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
TSH 3,677
anty TG 45,53
anty TPO 22,08
FT4 26.43% [ wynik 14.46, norma (11.5 - 22.7)]
zabij mnie ale FT3 na moich wynikach nie widzę ;/
Oj no nie groziła mi palcem, w każdym razie mówiła, że może i lepiej się wstrzymać ... a ja chyba nie dam rady ;<Vesper lubi tę wiadomość
-
kissoflife wrote:Misiunie moje, byłam dzisiaj u endo i przypisała mi najmniejszą dawkę- Euthyrox25. Powiedziała, że nic z tarczycą strasznego mi się nie dzieje ale 2 miesiące mam brać by ustabilizować hormony a raczej zobaczyć jak się moje TSH zachowa. No i zabroniła mi się starać ... a przypomnę wam, że ja nie z powodów niemożności zajścia w ciążę a z czystej nadgorliwości odwiedzałam lekarzy. Chciałam to mam, znalazłam sobie przeszkodę ...
Myślałam,że zrobimy sobie z mężem prezent pod choinkę, postaramy się tak na maxa ... a wyszło na to, że decyzję o staraniach trzeba będzie przełożyć. Czy wy też zaprzestajecie "działać" w sypialni podczas brania leków tj. euthyroxu? A wgl to czy po euthyroxie się nie tyje??? Help :< -
Zapytałam się czy mogę się starać a pani doktor stwierdziła, że może warto byłoby zrobić sobie 2 miesiące przerwy ... nie wytrzymam tyle jeszcze !
Pocieszam się tym, że to moja 1 tego typu wizyta, pani doktor mnie nie zna i może chciałaby sprawdzić jak na mnie działa lek ??? Nie mam pojęcia :<
Chce mi się ryczeć :<
Dziewczynki wy sie starajcie skoro nie ma przeciwwskazań :* -
Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)
-
kas50 wrote:Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)
-
Dziękuje za odzew. Może napisze dokładnie jak było. W lutym byłam u ginekologa i ona zapisała mi badania przed ewentualnym staraniem się o dziecko( chciałam poczekac z tym do września) Wtedy TSH miałam właśnie 2.5. wyniki sprawdzała mi pani pielegniarka i powiedziała, ze jest w normie dlatego nie wnikałam w nic. Przedwczoraj byłam u innego ginekologa (moja zrezygnowała z pracy w tym ośrodku) i on zalecił nowe badania. Wtedy wlasnie wyszło 5.2:/ Kolezanka z pracy polecila zeby zrobic w innym laboratorium bo u nas w szpitalu niby często są pomyłki. Dzisiaj zrobiłam jezcze raz. Moje wyniki: TSH-4,050, FT3- 5,99, FT4-14,6...Czy to jet możliwe, ze w ciągu jednego dnia tak mi spadło czy faktycznie coś pokręcili wcześniej? A co myślicie o pozostałych parametrach? Jutro oczywiście ide po skierowanie do endokrynologa i może w końcu wyjaśni się czemu się nie udaje...Rozpisałam sie ale mi lepiej troche, ze ktoś rozumie moje zawirowania:)
-
Jeśli chcesz porównywać wyniki to powinnaś je robić w tym samym laboratorium. Nie wiem skąd koleżanka wzięła pomysł z innym. Każde labo ma inny sprzęt i inne odczynniki i wartości tego samego parametru mogą się różnić. Również normy mogą być inne.Synek - 3740g i 61cm szczęścia urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
kissoflife wrote:A co może pójść nie tak jeśli nie zaprzestanę ? Nie zajdę w ciążę tak czy siak ? ...
Ja z tsh ok.2 poronilam jednak mam wysokie antyTg -
kas50 wrote:Wg mnie po unormowaniu hormonów euthyroxem można zacząć starania. Jeśli mamy wysokie tsh i małe wysycenie hormonów to faktycznie lepiej poczekać do unormowania sytuacji:-)
-
kirys wrote:Zwei apropos Twojego ostatniego postu, chciałam się Ciebie podpytać o moje wyniki, a konkretnie o FT3. Leczę niedoczynność od 2 miesięcy (Letrox50 i ostatnio też Jod 200), więc od cyklu, w którym zaszłam w ciążę. Ostatnie moje wyniki trójcy są takie:
TSH 1,53 (wcześniej tzn. kilka miesięcy temu 3,15)
FT4 1,56 norma 0,93-1,7 (wcześniej 1,16)
FT3 2,64 norma 2-4,4 (wcześniej 2,69)
Czyli poprawiło się wszystko, oprócz FT3. Dlaczego tak się dzieje i czy to jest niebezpieczne dla ciąży?
Wizytę u endo mam dopiero początkiem stycznia.
Dodam, że wyniki antyTPO i antyTG są ok, USG tarczycy też nie wykazało nic niepokojącego.
Ponawiam pytanie. Ktoś coś mądrego mi odpisze???Helenka Rośnij zdrowo córeczko!
-
nick nieaktualnydziewczyny moje TSH było 3,76 jak sprawdzałam 3 m-ce temu, żadnych tabsów na nie nie brałam (tf 3 oraz 4 i prolaktyna w normie) i dziś zobaczyłam dwie kreseczki
więc te dziewczyny, które nie mają TSH poniżej 1,5 nie stresujcie się, zróbcie dodatkowe badania i do roboty ) -
nick nieaktualny
-
_Mi_ wrote:zwei mogłabyś mi pomóc?
Widzę, że ft4 jest fatalne tylko nie wiem czy przy ft3, które chyba jest ok i tsh dobrym coś to oznacza?
dodam, że nigdy nie sądziłam, że mam jakieś problemy z tarczycą, czy myślicie, ze jest szansa pomóc sobie suplementami? jeśli tak to co polecacie? póki co mam wit. d i cynk i selen w domu.
tsh 1,51 norma 0,27-4,2
ft4 14,38 norma 12-22
ft3 4,94 norma 3,1-6,8
nie wiem czy to ma znaczenie, ale prolaktyne i progesteron mam w normie
bardzo proszę o radę, konsultowałam się z endo i twierdzi, że wyniki sa ok, ja już sama nie wiem, czy mam szukać kolejnego czy jest ok?