Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 maja 2016, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Masz bardzo niski poziom ft4,zaledwie 26%. To bardzo mało. Tsh też ciut za wysokie.Endo na pewno zwiekszy dawkę. Ile teraz bierzesz euthyroxu?
    W ciąży na początku badaj tarczyce co 2tyg.i szybko reaguj na spadki.
    Od 10 dni biorę 25. Jutro dopiero będę mogła pogadać telefonicznie z moją endo a 17 czerwca mam u niej wizytę umówioną i ma mi USG zrobić

  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 16 maja 2016, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny w sumie mialam tylko dwa dni roznicy w cyklu pomiedzy braniem euthyroxu a poprzednimi cyklami wiec faktycznie pewnie to nie mialo na to wplywu, zwykly przypadek.ale temperatury dziwnie mi skacza ja za to mam wysoka prolaktyne i anty tg ponad 500. sama juz nie wiem co mi dolega i co dalej robic zeby w koncu przytulic swoje wymarzone malenstwo. no i insulina tez mi dziwnie wyszla

    START 2014 ;(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 maja 2016, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 jeśli masz wysoką prolaktynę, to musisz ją ustabilizować. Zrób monitoring cyklu, sprawdź czy występuje u ciebie owulacja, poproś o lek i zmniejszaj lekami prolaktynę.

  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 16 maja 2016, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wlasnie mam zamiar tak zrobic tylko musze sprawdzic czy moje tsh spada a wynosilo 2 miesiace temu 4,67, a poza tym na ostatniej wizycie moj gin powiedzial mi ze mam mnostwo pecherzykow na jajnikach o dosc sporych wymiarach i czeka czy to jest problem z moja tarczyca czy cos jeszcze sie kryje.POwiedzila mi ze problemy z tarczyca moga spowodowac rozregulowanie reszty hormonow i kazal mi je powtorzyc dopiero jakies 3 miesiace po rozpoczeciu przzyjmowania eythyroxu. mam nadzieje ze w tym tkwi problem

    START 2014 ;(
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 maja 2016, 09:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 wrote:
    Od 10 dni biorę 25. Jutro dopiero będę mogła pogadać telefonicznie z moją endo a 17 czerwca mam u niej wizytę umówioną i ma mi USG zrobić
    Endo nie mówiła Ci żeby w razie ciąży zwiększyć dawkę? Moim zdaniem powinnas dodac co najmniej 12,5, ale zobaczysz co endo Ci powie.

    W diagnostyce tarczycy pierwszy raz koniecznie trzeba zrobić tsh,ft3,ft4,antyTg,antyTpo,trab i usg. Na tej podstawie endo postawi diagnoze.

    Przeciwciala nie blokuja zajścia w ciążę.

    W ciąży jod jest obowiązkowy!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:10

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • szatynka Autorytet
    Postów: 1505 639

    Wysłany: 17 maja 2016, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    w ciąży obowiązkowo mam brać jod mimo hashimoto :)

    dzięki Magda za odpowiedź.
    A widzisz to mój wcześniejszy endokrynolog do którego chodziłam w pierwszej ciąży powiedział, że mam jodu unikać. Natomiast obecna moja pani endo twierdzi że jak najbardziej jod w ciąży przy hashi brać. No i zgłupiałam.
    Takim znakiem moja nowa Pani endo dobrze radzi.
    Dzięki jeszcze raz.



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:15

    <3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

    18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 17:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Endo nie mówiła Ci żeby w razie ciąży zwiększyć dawkę? Moim zdaniem powinnas dodac co najmniej 12,5, ale zobaczysz co endo Ci powie.
    Już jestem po rozmowie z endo i mam odstawić całkowicie selen a euthyrox zwiększyć do 50.
    Z tych badań co wpisałaś nie zrobiłam tylko tego trab..
    Ja jakoś zapomniałam dopytać co mam zrobić jeśli maluszek się w brzuszku pojawi, a ona może też nie pomyślała że tak szybko to się stanie tym bardziej że umowilyśmy się na wizytę już na połowę czerwca (w tym USG)..

    Za tydzień mam zrobić tylko fT3 i ft4 i podejść z wynikami do niej na chwilę..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 17:44

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Przeciwciala nie blokuja zajścia w ciążę.
    może nie blokują, ale utrudniają zajście w ciąże.
    Wysokie przeciwciała były przyczyną problemów u koleżanki. Wspominała że wynosiły 1800, mimo że tsh było w normie.
    Poza tym w tych notatkach ovufriend również o przeciwciałach pisano :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 17:56

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    kazal mi je powtorzyc dopiero jakies 3 miesiace po rozpoczeciu przzyjmowania eythyroxu.
    dopiero???
    ja mam wizytę co 6 tygodni i kontrolowane tsh :P

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 wrote:
    Już jestem po rozmowie z endo i mam odstawić całkowicie selen a euthyrox zwiększyć do 50.
    Z tych badań co wpisałaś nie zrobiłam tylko tego trab..
    Ja jakoś zapomniałam dopytać co mam zrobić jeśli maluszek się w brzuszku pojawi, a ona może też nie pomyślała że tak szybko to się stanie tym bardziej że umowilyśmy się na wizytę już na połowę czerwca (w tym USG)..

    Za tydzień mam zrobić tylko fT3 i ft4 i podejść z wynikami do niej na chwilę..
    Super podejście endo i zwiekszenie dawki przyzwoite. Ft4 powinno się podnieść. W I trymestrze często kontrolujtsh i hormony.

    Magda ja mimo wysokich przeciwcial zaszlam,one mówią tylko o tym czy jest autoagresja czy nie. Zresztą Zwei pisała o tym na forum :-) mogą powodowac bardzo wczesne poronienia,ale też niekoniecznie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 19:13

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno zastosuję do Twojej rady :) ja to jestem zielona jeśli o to wszystko chodzi i jak widać jeszcze nie potrafię zadawać odpowiednich pytań lekarzom.. Ehh.. dobrze, że są takie fora :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Magda ja mimo wysokich przeciwcial zaszlam,one mówią tylko o tym czy jest autoagresja czy nie. Zresztą Zwei pisała o tym na forum :-) mogą powodowac bardzo wczesne poronienia,ale też niekoniecznie.
    koleżanka zachodziła w ciąże, ale poroniła dwa razy chyba w 8 i 11 tc, w każdym razie na pewno przed 12 tc. Później długo się starali, szukali przyczyny i dopiero zbadanie przeciwciał naprowadziło jej endokrynologa na diagnozę. Mówiła mi o wysokich przeciwciałach i potwierdzonym Hashimoto, mając tsh w normie dla staraczek.
    Tyle wiem, szczegółów nie znam.

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przeczę,że przyczyną poronienia były akurat przeciwciala,bardziej niedobór hormonów. Ale co było to było. Każde poronienie to duże przeżycie,warto więc leczyć i kontrolowac tarczyce,zeby im zspobiec.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 gdzie Twój suwaczek? :-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 maja 2016, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten z ovu się nie aktualizował i utknął na 4 tyg. i 3 dniu..

    Już jest ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 20:15

    kas50 lubi tę wiadomość

  • Kasita Przyjaciółka
    Postów: 104 22

    Wysłany: 17 maja 2016, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasita wrote:
    Ja, odkad odstawilam tabletki, cykle mialam ponad 30-sto dniowe; a w ten jest juz 42-dniowy. Nie chce sobie robic niepotrzebnie nadziei, bo szanse mamy naprawde male (zarowno ogolnie ze wzgledu na problemy zdrowotne, jak i w tym cyklu ze wzgledu w raczej nie-utrafienie w owulacje). Jesli jednak do srody nie dostane okresu, bede robic test....


    Dzisiaj dostalam okres.... :-(

    Kasita
    16.11 - krio-transfer 5-dniowej blastki
    05.12 - pozytywna beta
    15.12 - bicie serca :)
  • APS Ekspertka
    Postów: 581 99

    Wysłany: 17 maja 2016, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,
    zaciążonym gratuluje i życzę dużo spokoju.
    a ze staraczkami łączę sie w smutku z powodu kolejnej @ :(
    czy ktoras tak miala ze mimo brania lekow tarczyca sie nie ustabilizowala? ja lecze od roku i doszlam juz do euthyroxu 75 a TSH jest niewiele nizsze niz przed rozpoczeciem leczenia, do tego FT4 ok 30-40% a FT3 15-20%! dodam ze antyTPO i antyTG ujemne. Mial ktos taki przypadek?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 22:19

    Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 17 maja 2016, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym powtorzeniem badan za 3 miesiace to oczywiscie hormonalne typu LH,FSH prolaktyna bo ponoc szaleje przy niedoczynnosci i moze byc dlatego podwyzszona natomiast tsh po 6 tygodniach, ale ja pracuje za granica i nie mam takiej mozliwosci powtorzenia tak szybko badania. jak poszlam z moim wynikiem tarczycy do lokalnego lekarza to stwierdzil ze jest ok mimo ze mialam ponad 4,5.

    START 2014 ;(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 maja 2016, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękny wzrost bety o 114,5% :)
    Po 48 h wynosi 738 :)
    Teraz już mogę się w pełni cieszyć :)

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 maja 2016, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje :-) Kiedy masz usg? :-)

    Love_ya87 lubi tę wiadomość

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego