Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • GosiaU85 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 6 listopada 2016, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że wcześniej o tym nie myślałam, zwalałam winę na inne rzeczy, ale w ciągu tych 4 lat od ostatniej ciąży najpierw schudłam jakieś 10-15 kg w jakiś rok, trzymało się jakiś czas, a od 2 lat przytyłam prawie 20 kg. Wg mojej wagi wyjściowej, takiej którą zwykle miałam to jakieś 10 kg na plusie. To samo z moim zmęczeniem, może to też wina tarczycy.

  • Malutka44 Koleżanka
    Postów: 48 6

    Wysłany: 7 listopada 2016, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny:) Ja mam wynik tarczycy Tsh -5,17.
    Jadlam tabletki przez 50 dni (tyle ile w opakowaniu) dzis byłam pobrać krew by.zobaczyc czy wynik.sie poprawil,juz sie.nie.umie.doczekać.Staramy sie o dziecko i gin mi powiedziala.ze to przez ta.tarczyce:(

    vzlj8e1e81c5uk65.png
    Jestesmy małżeństwem 2 lata :*
    Nasz Aniołek [*] 9t 2014
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2016, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) a ja za swoją tarczycę wzięłam się dosyć późno bo pod koniec września. Wcześniej wynik 3.08 nie niepokoił ginekologów. Ale po "kryzysie" z mężem ,a staramy się od stycznia , stwierdziłam że coś musi być na rzeczy z tym TSH itd. dużo o tym czytałam , dziewczyny pisały ,że powinno być między 1-2 itp. więc napisałam do Dr Gawrysia (endokrynolog) ma konsultacje online ;) Zlecił mi serie innych badań plus wdrożył Euthyrox . I tak : po 6 tyg. dawki 12,5 TSH spadło do 2,38. Lekarz zwiększył mi dawkę do całej tabletki czyli 25 i ostatnio strasznie korciło mnie żeby sprawdzić czy coś się ruszyło , po 3 tyg. sprawdziłam i niespodzianka ! TSH już 1.6 :D ... Owulacja już była, serduszkowanie też :P miesiączka powinna przyjść 18.11 .... z cichą nadzieją liczę ,że jednak nie przyjdzie :D ... Ale liczę się też z tym ,że jednak mogę jeszcze trochę poczekać :)

  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 8 listopada 2016, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kea06, czyli Ty masz stwierdzoną niedoczynność czy Hashi ?

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • Gonix Debiutantka
    Postów: 7 1

    Wysłany: 8 listopada 2016, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    a czy wynik (TSH) 1,75 ulU/ml przy normie 0,55 — 4,78 jest ok ?

    Czy sądzicie, że powinnam udać się do endokrynologa ? Czy wynik powinien być wyższy starając się o dziecko ?
    (FT3) 4,5 pmol/l norma 3,5 — 6,5
    (FT4) 15,8 pmol/l norma 11,5 — 22,7

    Dziękuję za ew. komentarze !

    3cs
    2cs z inofem

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 listopada 2016, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaka76 wrote:
    Kea06, czyli Ty masz stwierdzoną niedoczynność czy Hashi ?


    W sumie,jak się zastanowię to Hashi :) TSH miałam 3,08 więc w normie się mieściłam . Miałam ft4 poniżej normy , a ft3 w dolnych granicach stąd endokrynolog zlecił również przeciwciała i te wyszły podwyższone, co w związku z tym zostało przez lekarza odczytane jako przewlekłe zapalenie tarczycy - Hashimoto ;)

  • Chomikowa_89 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 8 listopada 2016, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    jestem tutaj nowa i chciałam Was prosić o radę. To nasz 4cs i do tej pory sądziłam, że z moją tarczycą jest wszystko ok TSH 2,45, czytałam że starając się o dziecko powinno być w granicach 2,5, a tutaj znalazłam info, że raczej 1-2, to może mi ktoś powiedzieć jak to faktycznie jest?
    Moje pozostałe wyniki FT3 4,5 (4,0-8,3) i FT4 17,67(6,0-30,00). Powinnam swoje wyniki skonsultować z endo? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 8 listopada 2016, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam i ja :)
    TSH 3,93 niestety - biorę Euthyrox 25 od kilku dni dopiero. Czy długo zabija się TSH? Dodatkowo mam hiperprolaktynemię czynnościową i biorę bromergon.

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 9 listopada 2016, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chomikowa - przelicz wyniki ft na procenty, na necie znajdziesz kalkulator. Przy staraniach o dziecko zawsze warto skonsultować się z lekarzem a do pełnego obrazu tarczycy potrzebujesz jeszcze zbadać przeciwciała i zrobić usg tarczycy żeby wykluczyć choroby.
    Emidomi - tsh zbija się dość szybko :) Ja przy tsh, które się wahało od 2,6 do 3,3 brałam dawkę 12,5 i po pięciu tygodniach spadło do 2,2. Wtedy zaszłam w ciążę i tsh od razu podskoczyło do 2,98 i dostałam większą dawkę - 25, którą po miesiącu zwiekszalam do 37,5. W przyszłym tygodniu robię badania. Skoro bierzesz leki to wnioskuję, że byłaś u endokrynologa i badalas resztę hormonów tarczycowych?

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 listopada 2016, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chomikowa_89 wrote:
    Witam,
    jestem tutaj nowa i chciałam Was prosić o radę. To nasz 4cs i do tej pory sądziłam, że z moją tarczycą jest wszystko ok TSH 2,45, czytałam że starając się o dziecko powinno być w granicach 2,5, a tutaj znalazłam info, że raczej 1-2, to może mi ktoś powiedzieć jak to faktycznie jest?
    Moje pozostałe wyniki FT3 4,5 (4,0-8,3) i FT4 17,67(6,0-30,00). Powinnam swoje wyniki skonsultować z endo? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)


    Również natrafiłam na artykuły ,że 2,5 wystarczy aby zajść i utrzymać ciążę . Ale gdybym zawierzała tylko temu nadal nic bym ze sobą nie zrobiła i czekała aż się uda . Dobrze jest się przebadać pod każdym kątem , od strony typowo kobiecej ;) ale TSH również nie lekceważyć. Lepiej skonsultować z endo ;) Dla własnego spokoju :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 11:48

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 listopada 2016, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:
    Dołączam i ja :)
    TSH 3,93 niestety - biorę Euthyrox 25 od kilku dni dopiero. Czy długo zabija się TSH? Dodatkowo mam hiperprolaktynemię czynnościową i biorę bromergon.


    Nurtowało mnie to samo pytanie :) czy szybko się zbija .. :P Zależy od organizmu. U mnie z TSH 3,08 przy dawce 12,5 po 6 tyg. spadło do 2,38. Teraz mam dawkę 25 i po 4 tyg. spadło do 1,6 :D

    emidomi lubi tę wiadomość

  • Aga999 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 9 listopada 2016, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dziewczyny proszę pomóżcie. Czy przy tsh 15.52 można zajść w ciąże?

    Aga999
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 9 listopada 2016, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    15?!? Chyba oszalalas...

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Aga999 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 9 listopada 2016, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis odebrałam wyniki i patrze 15,52 a już chcialam za tydzień bete robić. Naprawde jest to niemożliwe>

    Aga999
  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 9 listopada 2016, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Chomikowa - przelicz wyniki ft na procenty, na necie znajdziesz kalkulator. Przy staraniach o dziecko zawsze warto skonsultować się z lekarzem a do pełnego obrazu tarczycy potrzebujesz jeszcze zbadać przeciwciała i zrobić usg tarczycy żeby wykluczyć choroby.
    Emidomi - tsh zbija się dość szybko :) Ja przy tsh, które się wahało od 2,6 do 3,3 brałam dawkę 12,5 i po pięciu tygodniach spadło do 2,2. Wtedy zaszłam w ciążę i tsh od razu podskoczyło do 2,98 i dostałam większą dawkę - 25, którą po miesiącu zwiekszalam do 37,5. W przyszłym tygodniu robię badania. Skoro bierzesz leki to wnioskuję, że byłaś u endokrynologa i badalas resztę hormonów tarczycowych?

    Robiłam. Ft4 na poziomie 27,27 % więc trochę mało. Ft3(59,17%), antyciala, usg ok.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 20:57

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1078 579

    Wysłany: 9 listopada 2016, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:20

  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 9 listopada 2016, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobiła badanie prolaktyny jeszcze raz. Na początku cyklu, na czczo i bez <3

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 9 listopada 2016, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela z wynikami tarczycy idź szybko do
    endokrynologa. Tsh za wysokie. Ft'ki powinny być około 50-60 % to już dobrze. Im wyżej tym lepiej.
    Prolaktyne zrób też po obciążeniu MCP

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1078 579

    Wysłany: 10 listopada 2016, 07:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:20

  • e.wela Autorytet
    Postów: 1078 579

    Wysłany: 10 listopada 2016, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:20

‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ