Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 10 listopada 2016, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga999 wrote:
    Dzis odebrałam wyniki i patrze 15,52 a już chcialam za tydzień bete robić. Naprawde jest to niemożliwe>
    Przy takim wyniku niemożliwością wydaje się zajscie w ciążę a nawet jeśli to jej utrzymanie graniczyloby chyba z cudem. Zamiast robić betę idź do endokrynologa.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 10 listopada 2016, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:
    Robiłam. Ft4 na poziomie 27,27 % więc trochę mało. Ft3(59,17%), antyciala, usg ok.
    W takim razie trzymam kciuki za szybką poprawę wyników :)

    emidomi lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 10 listopada 2016, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    No i nfz sprowadzilo mnie na ziemie. Zapisy do endo od 2 stycznia. W tym roku limit juz wyczerpany. Prywatnie wizyta za tydzien
    Do endo nie dostaniesz się na nfz chyba, że Ci się poszczęści :) terminy w zależności od miasta, u mnie akurat nigdy nie spotkałam się z szybszym niż rok :) dobrze jakbyś dopytala lekarki jakie badania masz zrobić PRZED wizytą.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 10 listopada 2016, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    przeczytałam ten wątek do strony 33 (bo nie chciałam zadawać pytania skoro być może ktoś już o tym pisał). Dalej nie dałam rady. Może to nie odpowiednie miejsce, ale ze wszystkich forów tu widzę najwięcej przydatnych informacji i może ktoś z Was mi pomoże.

    W 6 tc wyszło mi TSH 4,48. Endo przepisał mi Euthyrox 50. Po dwóch tygodniach TSH spadło do 3,25. Endo zdziwiony, że spadło tak mało. Podwyższył dawkę do 75.

    Z tarczycą nic nie mam - ft3 w porządku, przeciwciała też, USG czyste - po prostu jest mała i podobno stąd wyższe TSH. Kolejną wizytę mam za miesiąc i zastanawiam się czy nie za długo. Jak sądzicie?

    Do tego zastanawiam się, dlaczego kazał mi zbadać ft3 a nie ft4 - endo powiedział, że podczas brania leków ft4 nie wyjdzie miarodajne, a ft3 tak, że musiałabym odstawić na trochę leki, żeby dobrze zbadać ft4. A jak tak czytam internet, to wszystkie dziewczyny, które coś mają z tarczycą badają oprócz TSH właśnie ft4. Dorobić sobie prywatnie FT4 czy endo ma rację i nie ma sensu?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1013 536

    Wysłany: 10 listopada 2016, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 10 listopada 2016, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela,

    podstawowe badania to TSH, ft3, ft4, ale to masz. Dodatkowo przeciwciała aTG i aTPO. USG tarczycy - jeśli idziesz prywatnie, to może będzie miał maszynę w gabinecie i od razu zrobi.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 10 listopada 2016, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie przejmuj się czy zajdziesz - ja zaszłam przy 4,48, nawet nie wiedząc, że mam takie TSH. To chyba zależy od organizmu i tego czy faktycznie chorujesz na coś czy po prostu masz duże TSH (ja tak mam - mam tarczycę zdrową, ale małą).

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1013 536

    Wysłany: 10 listopada 2016, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 10 listopada 2016, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    I nie przejmuj się czy zajdziesz - ja zaszłam przy 4,48, nawet nie wiedząc, że mam takie TSH. To chyba zależy od organizmu i tego czy faktycznie chorujesz na coś czy po prostu masz duże TSH (ja tak mam - mam tarczycę zdrową, ale małą).

    Mówisz o aktualnej ciąży? Myślałam że z TSH wyższym niż 2,5 to raczej ciężka sprawa. Ale miło to usłyszeć <3 bierzesz teraz jakieś leki na obniżenie TSH?

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 10 listopada 2016, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    biorę, najpierw 2 tyg Euthyrox 50, teraz 75. TSH = 3,25 działamy dalej

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 10 listopada 2016, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    biorę, najpierw 2 tyg Euthyrox 50, teraz 75. TSH = 3,25 działamy dalej

    Super ze spada te Tsh. Trzymam za Ciebie kciuki <4

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • agnieszka1290 Ekspertka
    Postów: 232 74

    Wysłany: 11 listopada 2016, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja się tak wbije do Was :-) odebrałam wyniki właśnie :-) niby są normy podane ale średnio coś rozumie z tego .
    Jak myślicie w porządku ??

    Badania :
    Przeciwciała anty- TPO: 0,29 IU/ml normy 0 - 5,61
    Przeciwciała anty- TG: 0,86 IU/ml normy 0 - 4,11
    FT4: 13,04 pmol/l normy 11,5- 22,70
    FT3: 5,07 pmol/l normy 3,5-6,50
    TSH 3-cia gen.: 2,147 μIU/ml normy 0,55-4.00

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2016, 14:14

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 11 listopada 2016, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka - musisz podać normy i przeliczyć ft na kalkulatorze, który znajdziesz na necie.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • agnieszka1290 Ekspertka
    Postów: 232 74

    Wysłany: 12 listopada 2016, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT4 13.75% [ wynik 13.04, norma (11.5 - 22.7)]

    FT3 52.33% [ wynik 5.07, norma (3.5 - 6.5)]

    Maciejowa lubi tę wiadomość

  • gość1993 Znajoma
    Postów: 16 6

    Wysłany: 12 listopada 2016, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie do tych co udało im sie zajść :) czy tsh w każdym przypadku rośnie od razu od zagniezdzenia zarodka? Jak szybko wam wzrósł poziom tsh ?

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 12 listopada 2016, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnieszka1290 wrote:
    FT4 13.75% [ wynik 13.04, norma (11.5 - 22.7)]

    FT3 52.33% [ wynik 5.07, norma (3.5 - 6.5)]
    Bardzo niskie ft4 (najlepiej jeśli miałoby minimum 50%), ale reszta wyników jest w porządku :)

    agnieszka1290 lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 12 listopada 2016, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gość1993 wrote:
    Hej mam pytanie do tych co udało im sie zajść :) czy tsh w każdym przypadku rośnie od razu od zagniezdzenia zarodka? Jak szybko wam wzrósł poziom tsh ?
    Tuż przed ciążą miałam tsh 2,2. W terminie spodziewanej miesiączki w szczęśliwym cyklu 2,98. Najczęściej tsh wzrasta od razu.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 12 listopada 2016, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszlam majac cos kolo 3,5 i cala ciaze mialam takie tsh. Tu w Uk lekarze nie sieja paniki jak w Pl i chwala im za to. Czesto niepotrzebnie mieszaja w organizmie dajac sztuczne hormony. Wystarczy dobra dieta (wykluczenie glutenu i ograniczenie nabialu) w przypadku hashimoto a przy zwyklej niedoczynnosci dorzucic jod i selen.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 12:03

  • agnieszka1290 Ekspertka
    Postów: 232 74

    Wysłany: 12 listopada 2016, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Bardzo niskie ft4 (najlepiej jeśli miałoby minimum 50%), ale reszta wyników jest w porządku :)


    Dziękuje :-) ja i tak się umówię do endokrynologa na wizytę najlepiej żeby to lekarz zobaczył:-)

  • gość1993 Znajoma
    Postów: 16 6

    Wysłany: 12 listopada 2016, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odp. Wlasnie sie zastanawiam czy szybko rosnie czy nie. Robiłam dzisiaj kontrolnie tsh i mam 1,77 a to mój 29 dzien cyklu wiec raczej ciazy nie bedzie skoro taki wynik?

‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego