Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 16 listopada 2016, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    Suplementowalam cynk, jod, selen, magnez, wapn, omega3, wit c, a, e i k2, zadnych cudow.
    Strach pomyśleć co dla Ciebie jest cudem w suplementacji :-D ja tylu tabletek nie biorę przy ciąży. I tak - łatwiej mi zrealizować receptę na małą dawkę leku niż dalej bezskutecznie starać się o dziecko i doszukiwać się przyczyn. Skoro masz w sobie tyle siły i samozaparcia żeby zrezygnować z leków na rzecz zdrowej i - jak dla mnie - bardzo wymagającej diety to nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować. Każdy decyduje za siebie.

    Asiulka83 lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 16 listopada 2016, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie. Ja wybralam trudniejsza droge ale dzieki temu nie musze juz lykac lekarstw i co dodam. W 2 ciaze zaszlam bez problemu (2,5 miesiaca temu urodzilam 2 syna) gdzie przy pierwszej bralam hormony tarczycy i ponad 2 lata nie moglam zajsc. Dopiero jak dostalam kolejne hormony to sie udalo.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 18:16

  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 16 listopada 2016, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w drugą ciążęzaszłam z wynikiem 2,5

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Paulinucha87 Ekspertka
    Postów: 445 99

    Wysłany: 17 listopada 2016, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaszłam w ciąże z wynikiem 3,17 z tym,że ja naprawdę nie miałam zielonego pojęcia ze z tym wynikiem jest coś nie tak i poroniłam w 6tc .Dopiero po poronieniu zaczęłam czytać i dużo było własnie informacji,że najlepiej jakby oscylowało między 1-2 .Teraz zrobiłam i wyszło 2,27 i na wizycie doktor powiedziała,że jednak trzeba troszke zbić i dostałam tabletki 1xrano na czczo.Dodam,że żadnych objawów niedoczynnosci nie miałam nigdy.Ważę 56kg i raczej zawsze miałam problem z przybraniem na wadze.

  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 17 listopada 2016, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj sprawdziłam Tsh po dwóch tygodniach brania Euthyroxu 25;
    Spadło z 3,93 na 3,20 :)

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1014 536

    Wysłany: 18 listopada 2016, 11:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    Oczywiscie. Ja wybralam trudniejsza droge ale dzieki temu nie musze juz lykac lekarstw i co dodam. W 2 ciaze zaszlam bez problemu (2,5 miesiaca temu urodzilam 2 syna) gdzie przy pierwszej bralam hormony tarczycy i ponad 2 lata nie moglam zajsc. Dopiero jak dostalam kolejne hormony to sie udalo.

    Witam pozwolę się wtrącić ;)
    Adora miałaś wielkie szczęście, lub lekką postać choroby że udało Ci się z tego wyjść. Ostatnio zmieniłam lekarza, z Novothyralu 125 przeszłam nagle na Euthyrox 75 i po 3 tygodniach TSH wzrosło z 0,009 na 4,87 (o ft-kach nawet nie mówię jak poleciały w dół). Dodam, że praktycznie w ogóle nie jem glutenu, więc aż tak się nie zanieczyszczam, chociaż z tym glutenem i hashi też są różne opinie. Byłam na ścisłej diecie pół roku, nic to u mnie nie zmieniło. Łykam magnez, wit C, jem orzechy brazylijskie, komplet wit B i oczywiście kwas foliowy, do tego jakieś wiesiołki i omega.
    Przez te trzy tygodnie poczułam się tak mega tragicznie, brak snu, waga w górę, samopoczucie paskudne, myśli depresyjne itd. Lekarka od razu podniosła mi do 100 i już po kilku dniach czuję się minimalną poprawę.
    Jak czytam, że ktoś namawia osoby których nie zna do odstawienia hormonów, jeszcze w takim okresie jak staranie się o ciążę, w zamian za to brania całej apteki suplementów (swoją drogą sztucznych, chemicznych), to naprawdę (może to jeszcze przez utrzymującą się nadczynność) ale scyzoryk mi się w kieszeni otwiera!
    Dziękuję, do widzenia :P

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 12:22

    Asiulka83, Maciejowa, emidomi lubią tę wiadomość

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela mój endo przy wyniku 4,87 powiedział, że bezpieczniej i lepiej dla świętego spokoju na razie nie zachodzić, chociaż, to też nie jest powiedziane, że coś musiało by być nie tak. W przypadku ciąży trzeba błyskawicznie iść do endo i on ma obowiązek Cię przyjąć.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 18 listopada 2016, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH trzeciej generacji ultraczułe 2,106 μIU/ml 0,550 — 4,780
    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,39 pg/ml 2,30 — 4,20
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,10 ng/dl 0,89 — 1,76



    jak myślicie? chyba nie jest źle...

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaL123 nie tylko mnie sie udalo wyjsc z tej choroby. Po odstawieniu moje tsh wzroslo do ponad 12 . Twoje ponad 4 to pikus. Wiec nie powiem zeby to byla lekka postac choroby. Pol roku to moze byc za krotko, wszystko zalezy od stanu jelit. Najwyrazniej kolorowo u Ciebie nie jest. Oprocz tego przy tym schorzeniu nie ma czegos takiego jak "prawie wogole nie jem".
    Nikogo nie namawiam do odstawiania "leku" tylko do zastanowienia sie, ze gdzies tkwi przyczyna. Aha i co jeszcze. Nalezaloby poczytac, bo jesli masz hashi i nie wykluczysz przyczyny, masz wielka szanse na zaprzyjaznienie sie z kolejna choroba autoimmunologiczna.
    Dziekuje, tyle w temacie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 14:21

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że ludzie chorujący na jakiekolwiek inne choroby biorą "leki" zamiast dziesięciu suplementów i rygorystycznej diety.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    emidomi czy Twój gin bądź endo mówili żebyś z takim wynikiem tsh chwilowo odpuściła starania? Bo u mnie gin stwierdziła, że jest wysokie ale niczego nie przekreśla. Pierwszą wizytę u endo mam w grudniu (nie biorę jeszcze żadnych tabletek) i nie wiem czy odpuścić ten cykl

    Powiedział że jeśli się okaże że będę w ciąży mam natychmiast przyjść. Wtedy zwiększy dawkę. Nie sugerował mi zaprzestania starań tylko mam monitorować poziom tsh i w razie czego szybko się do niego zgłaszać

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Szkoda, że ludzie chorujący na jakiekolwiek inne choroby biorą "leki" zamiast dziesięciu suplementów i rygorystycznej diety.
    Bo to o wiele latwiejsze. I co? Leki ich lecza? Nie, bo biora i biora i konca nie widac. Poza tym chyba zdajesz sobie sprawe, ze w pozywieniu jakie teraz kupujemy nie ma prawie nic wartosci.

    sudari lubi tę wiadomość

  • emidomi Autorytet
    Postów: 1743 794

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    emidomi czy Twój gin bądź endo mówili żebyś z takim wynikiem tsh chwilowo odpuściła starania? Bo u mnie gin stwierdziła, że jest wysokie ale niczego nie przekreśla. Pierwszą wizytę u endo mam w grudniu (nie biorę jeszcze żadnych tabletek) i nie wiem czy odpuścić ten cykl

    Powiem Ci tak od serca że ja poczekalabym na wizytę u endo i poradziła się w tej sprawie jego. Niby twoje Tsh jest w górnej granicy normy ale jak wiemy powinno być dwukrotnie niższe dla kobiety starajacej się o dziecko. Nie chcę Ci źle doradzać kochana, lepiej jak upewnisz się u swojego lekarza. I pamiętaj o tej prolaktynie - masz za duży poziom.

    31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    AniaL123 nie tylko mnie sie udalo wyjsc z tej choroby. Po odstawieniu moje tsh wzroslo do ponad 12 . Twoje ponad 4 to pikus. Wiec nie powiem zeby to byla lekka postac choroby. Pol roku to moze byc za krotko, wszystko zalezy od stanu jelit. Najwyrazniej kolorowo u Ciebie nie jest. Oprocz tego przy tym schorzeniu nie ma czegos takiego jak "prawie wogole nie jem".
    Nikogo nie namawiam do odstawiania "leku" tylko do zastanowienia sie, ze gdzies tkwi przyczyna.
    Dziekuje, tyle w temacie.

    Ja przez 3 tygodnie brałam 75 i pojawiło mi się TSH 4,87, gdybym odstawiła lek, to chyba bym trafiła do szpitala ;) Więc podziękuję.
    Ja nie mam żadnych problemów jelitowych po glutenie, więc nie ma żadnej potrzeby aby go wykluczać. Wiem, że nadmiar może szkodzić, ale tak naprawdę nadmiar wszystkiego szkodzi, więc należy mieć umiar we wszystkim :)
    Przyczyna tkwi w zawiłościach ludzkiego organizmu :D Jak odpowiesz człowiekowi na pytanie dlaczego zachorował na raka? Dlaczego jego własne komórki się zbuntowały? Lekarze nie umieją odpowiedzieć na to pytanie, tym bardziej ja sobie nie odpowiem, bo nie mam pojęcia. A Ty nagle wiesz ;)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    Bo to o wiele latwiejsze. I co? Leki ich lecza? Nie, bo biora i biora i konca nie widac. Poza tym chyba zdajesz sobie sprawe, ze w pozywieniu jakie teraz kupujemy nie ma prawie nic wartosci.
    Oczywiście. To jednak nie oznacza, że mamy przestać jeść :-D i suplementowac wszystko jak leci.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Oczywiście. To jednak nie oznacza, że mamy przestać jeść :-D i suplementowac wszystko jak leci.
    Idz na byle badanie poziomu wit d3 i sie przekonasz czy nie masz brakow. Pewnie ja sie bede smiac jak sie zdziwisz wynikiem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 14:36

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedobór witaminy d3 w naszym klimacie to akurat żadne odkrycie naukowe.

    emidomi lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Niedobór witaminy d3 w naszym klimacie to akurat żadne odkrycie naukowe.
    Suplementujesz? I czy wszyscy suplementuja te witamine? Wiekszosc tego nie robi i potem powstaja choroby i co? Ida po leki a braki sie poglebiaja.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 14:54

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w ciąży i suplementuję tylko to co niezbędne tj wit d, jod, kwas foliowy i kwasy DHA. Całą resztę witamin jestem w stanie dostarczyć z pożywieniem.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego