X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 24 listopada 2016, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Jakbym nie planowala ciazy to taki wynik jak moj uznaje sie za norme ale pewnie Ameryki nie odkrylam
    No nie :-D

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 24 listopada 2016, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia2903 wrote:
    A ja jak zawsze z moimi wynikami mam zagadkę... moje TSH wynosi 2,1 i już wbiłam sobie do głowy że to jest problem bo przecież powinno być do 2 max...! psychika jest okropna
    To jest dobry wynik więc wrzuć na luz, naprawdę szkoda nerwów. Powtórz badanie w przypadku ciąży :)

    Kea06 lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 listopada 2016, 23:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy TSH na poziomie 0,7 to dobrze czy zle przy staraniach?

  • sandri_1 Autorytet
    Postów: 762 295

    Wysłany: 28 listopada 2016, 00:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    0,7 to bardzo dobrze.
    Ja zaszlam z wynikiem 4,300. Nie leczylam się. Po dwoch tygodniach od zapłodnienia, jak zrobilam test ciazowy, tsh bylo juz 6,640. Od razu dostalam sie do endokrynologa i dostalam euthyrox. Prawda jest taka ze niedoczynność zostala zdiagnozowana po ponad roku starań. Wiec raczej mialo to wplyw na nasze starania. Dodam ze mialam plamienia 3,4dni przed okresem, podejrzewalam podwyzszona prolaktyne. Czesto to występuje przy niedoczynności. Zaczelam łykać castagnus i dong quai. Zaszlam w 1 cyklu.

    w4sqs65ge24sefoo.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2016, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki sandri za odpowiedz. Prolaktyne ja tez mam podwyzszona szczegolnie po obciazeniu. Myslalam, ze 0,7 to moze za nisko. U nas chyba powodem problemow jest wlasnie ta wysoka prolaktyna w stresie i endometrioza. Gratuluje Tobie dwoch krech!

    Ja castangus bralam 3 miesiace ale nie pomogl...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 10:38

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2016, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytałam ten wątek i dałyście mi do myślenia. W marcu robiłam kontrolnie badania hormonów i TSH miałam na poziomie 2,44. Wynik był w normie, ale po przeczytaniu Waszych wpisów postanowiłam powtórzyć badanie, od razu podstawowy profil tarczycowy. Moje wyniki z dziś:
    TSH - 4,75! (0,27-4,2)
    FT4 - 1,16 (0,93-1,70) czyli 30%
    FT3 - 3,37 (2,0-4,4) czyli 57%

    Co myślicie? W czwartek mam wizyte u endo, pewnie przepisze leki na zbicie TSH?

    PS Teraz już wiem czemu ciągle mi tak zimno i czemu nie mieszczę się w spodnie i ciągle plączą mi się włosy...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2016, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS Czy ten skok TSH może wskazywać na hashimoto?

  • sandri_1 Autorytet
    Postów: 762 295

    Wysłany: 28 listopada 2016, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musi to byc hashimoto. Ja nie mam. Ale zeby to sprawdzić musisz zrobić antyTPO. I na pewno lekarz każe to zrobić. Dlatego proponuje z wynikiem isc juz na wizytę bo i tak każe znowu przyjść z wynikiem. A to tylko prywatnie się robi. Nie licz na skierowanie. Euthyrox dostaniesz na pewno. Starasz się o dziecko?

    w4sqs65ge24sefoo.png
  • sandri_1 Autorytet
    Postów: 762 295

    Wysłany: 28 listopada 2016, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam jak juz unormujecie tsh, i nadal ciąży nie będzie, sprobujcie dong quai. Na pewno nie zaszkodzi, a moze pomóc. Ja probowalam wszystkiego - okladow z borowiny, wszelakich ziol sroki i klimuszki. I dopiero dong w połączeniu z castagnusem pomogly. Za pierwszym razem. To był szok totalny jak zrobilam test :)

    w4sqs65ge24sefoo.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2016, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, staramy się już 1,5 roku... Chodzę prywatnie do LuxMedu więc jak dostanę skierowanie to pewnie i tak w ramach abonamentu.

    Zdziwiłam się przede wszystkim, że w przeciągu kilku miesięcy TSH skoczyło prawie dwukrotnie...

  • sandri_1 Autorytet
    Postów: 762 295

    Wysłany: 29 listopada 2016, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie staralam ponad rok. Ale juz na początku staran mialam wynik ponad 3. Tylko nie wiedzialam ze te normy sa dla starych ludzi i ze jak chce sie miec dziecko to powinno byc do 2 najlepiej. Powodzenia zycze! Jestem pewna ze jak tsh spadnie to zajdziesz! Wysylam wiruski ciazowe :)

    sudari lubi tę wiadomość

    w4sqs65ge24sefoo.png
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 3128 1904

    Wysłany: 29 listopada 2016, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Polecam jak juz unormujecie tsh, i nadal ciąży nie będzie, sprobujcie dong quai. Na pewno nie zaszkodzi, a moze pomóc. Ja probowalam wszystkiego - okladow z borowiny, wszelakich ziol sroki i klimuszki. I dopiero dong w połączeniu z castagnusem pomogly. Za pierwszym razem. To był szok totalny jak zrobilam test :)

    Sandri czy dong quai można brać przy euthyroxie? Nigdy o tym nie słyszałam i zaciekawiłaś mnie ;)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    34 lata
    Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪

    O Łucję starałam się 20 cykli

    Niedoczynność tarczycy
    Euthyrox 100/88

    mutacje:
    Czynnik V R2 - homozygotyczny,
    MTHFR C677T heterozygotyczny,
    MTHFR A1298C heterozygotyczny,
    PAI-1 4G homozygotyczny

    Acard 75,
    KF, B6 i B12 metylowane

    3.02.2022 ➡️ 1 IUI ☹
    3.03.2022 ➡️ 2 IUI ☹
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 29 listopada 2016, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Ja tez sie staralam ponad rok. Ale juz na początku staran mialam wynik ponad 3. Tylko nie wiedzialam ze te normy sa dla starych ludzi i ze jak chce sie miec dziecko to powinno byc do 2 najlepiej. Powodzenia zycze! Jestem pewna ze jak tsh spadnie to zajdziesz! Wysylam wiruski ciazowe :)


    sandri a nie 1 TSH powinno być ?

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • Paulinucha87 Ekspertka
    Postów: 445 99

    Wysłany: 29 listopada 2016, 22:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,jestescie bardziej doswiadczone wieco krótce opisze swoja przygodę z lekamiróżnej masci.Tsh robione w lipcu 3.17 potem w zeszłym miesiącu 2,26 samo od siebie spadło.Prolaktyna 576 i 667 (mul?) więc euthyrox25 i noprolac 1xprzed snemi tu zaczyna sie problem 2 tyg brania tabletek było ok,ale pojawiły sie krwawienia z nosa,helikopter w głowienon stop prawie,brak łaknienia,o pamięci już nie wspomne i koncentracji ...Zrobiłąm badanie bo nie mogłam już wytrzymać choć wiem,że powinno sie zrobic conajmniej po 2 miesiacach kuracji lecz nie dało sie żyć i funkcjonować normalnie więc wynik tsh 0.98 a prolaktyna 1,14 ng (!!!)i odrazu zadzwoniłąm o mojej endo i kazała odstawić wszystko bo powiedziała,ze nigdy jej sie nikt nie trafił z krwią z nosa po tych lekach i niewiem czy to norprolac (pewnie za zawroty głowy był odpowiedzialny)czy euthyrox(ewidentnie mogłam popasc w nadczynnosc bo objawy to sugerowały)to spowodował wiec nic nie biore,ale mam pytanie-czy któraś tak miała żeby lek tak szybko zadziałał,dosłownie w ciągu 2 tygoni na poczatku wszystko ok a potem jakby organizm dal znac ze jednak za duzo to wszystko spada?mam nadzieje ze tak juz zostanie i trohe sie juz stresuje bo nie kazala mi zmiejszyc dawki czego oczekiwałam,lecz całkowicie wyłączyć leki.

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 listopada 2016, 00:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinucha87 - nie znam się na prolaktynie, ale wydaje mi się, że Euthyrox bierze się ze względów tarczycowych a już na pewno na czczo a nie na noc.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Paulinucha87 Ekspertka
    Postów: 445 99

    Wysłany: 30 listopada 2016, 00:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    taaakk Euthyrox rano 30 min przed posiłkiem a norprolac przed snem,możliwe,że była gdzieś literówka...

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 listopada 2016, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może jesteś uczulona na jakiś składnik leku? Według mnie najważniejsze, że wyniki wróciły do normy, być może nie ma się czym martwić a po prostu regularnie się kontrolować. Powodzenia w staraniach :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Paulinucha87 Ekspertka
    Postów: 445 99

    Wysłany: 30 listopada 2016, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko dziwi mnie fakt,że jednak kazała wszystko odstawić raz ciach i boję się,że jakos negatywnieto wpłynie na to wszystko.Życzę również powodzenia :)

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 listopada 2016, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może po tak krótkim okresie brania leków i to w małej dawce można je odstawić bez konsekwencji dla zdrowia:) w końcu zawsze lepiej nie brać niż brać :)
    Dziękuję - bardziej przyda się przy porodzie i później, bo okres starań już za mną :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 2372 2615

    Wysłany: 30 listopada 2016, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie sie czy FT4 na pozomie 1,64 (norma do 1,70) moze miec znaczene przy zajsciu w ciaze? Mam Hashimoto lecze sie od 1,5 roku, dawka 50. W tej chwli TSH 2,2 (w maju 1,5, rok temu 9,4, antyciała rok temu 340)
    Moja endo powiedziala ze nie ma znaczenia...
    ale boje sie ze moze tak.

    Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ