Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Jestem w ciąży i suplementuję tylko to co niezbędne tj wit d, jod, kwas foliowy i kwasy DHA. Całą resztę witamin jestem w stanie dostarczyć z pożywieniem.
    A wiesz, ze jesli suplementujesz wit d to trzeba rowniez k2? No tak, tego Ci lekarz nie powiedzial wiec pewnie nie wiesz. Aha i jak suplementujesz jod to TRZEBA selen, chyba ze jesz codziennie orzechy brazylijsckie, bo mozesz sobie krzywde zrobic?
    Poczytaj jakie ludzie maja najczestsze niedobory. I z paru jakie suplementujesz robi sie tyle ile ja biore.

    http://www.tlustezycie.pl/2012/04/najczestsze-niedobory-w-diecie.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 15:23

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To, że mam niedobór wit d3 nie jest równoznaczne z tym, że mój organizm nie wytwarza witaminy k2 a co do jodu w połączeniu z selenem to jest to konieczne przy chorobie Hashimoto, której nie mam.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    AniaŁ i emidomi dziękuję za szybką odpowiedź. Chyba macie rację, żeby się wstrzymać z tymi staraniami. Jakby udało się, a później byłoby coś nie tak to nie darowałabym sobie, że nie poczekałam

    E.wela szybko zleci do wizyty, a nie będziesz się później niepotrzebnie stresować :)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    A wiesz, ze jesli suplementujesz wit d to trzeba rowniez k2? No tak, tego Ci lekarz nie powiedzial wiec pewnie nie wiesz. Aha i jak suplementujesz jod to TRZEBA selen, chyba ze jesz codziennie orzechy brazylijsckie, bo mozesz sobie krzywde zrobic?
    Poczytaj jakie ludzie maja najczestsze niedobory. I z paru jakie suplementujesz robi sie tyle ile ja biore.

    http://www.tlustezycie.pl/2012/04/najczestsze-niedobory-w-diecie.html

    Ja nie wątpię, że zdrowa dieta, dostarczanie organizmowi potrzebnych składników nie jest ważna, jest mega ważna! Staram się ze wszystkich sił odżywiać się zdrowo, myśleć o tym co zawierają dane produkty, ale z tego co się orientuję to suple często w minimalnym stopniu się wchłaniają, dlatego warto jednak skupić się na pożywieniu. W każdym razie nie wierzę, że przy moim stanie choroby same witaminki pozwoliłyby mi funkcjonować. Nie wyobrażam sobie tego i wcale nie z lenistwa, bo też mogłoby mi się nie chcieć pamiętać o leku co rano i to jeszcze w odpowiednim odstępie od śniadania. Miałam krótki epizod z metforminą, tak naprawdę jej nie potrzebowałam, ale szanowny lekarz dał mi to tak na wszelki wypadek, a nuż... Wyniszczyłam sobie gospodarkę hormonalną błyskawicznie. Poza tym nic nie wspomniał, że przy mecie bardzo ważna jest dieta IG, bo tak to mija się z celem. Sama doczytałam i sama stosowałam, ale musiałam czym prędzej od tego odejść, bo już był dramat ze mną. Ten sam lekarz przepisał mojej znajomej metę na odchudzanie! również bez informacji o diecie! A ona to chętnie wzięła, bo super wystarczy łykać i waga poleci w dół. Takie zachowanie lekarzy woła o pomstę do nieba, niestety wielu tak się zachowuje, a wielu pacjentów przyjmuje to z otwartymi ramionami, bo skoro lekarz im mówi, że lek będzie super działał, bez żadnego wysiłku z ich strony, bez żadnych efektów ubocznych, to nie możemy się im dziwić że biorą. Ja ze swojej desperacji, też brałam to przez 2 miesiące, licząc na cudowne zapłodnienie, a tak naprawdę tylko sobie szkodziłam.
    Lekarze powinni bardziej zwracać uwagę pacjentów na zdrową dietę, na pewno było by mniej chorób serca, ale też dużej ilości nowotworów, no ale cóż...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 15:54

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 18 listopada 2016, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 16:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    jak się na coś czeka to niestety czas się strasznie wlecze ;-) w międzyczasie czeka mnie jeszcze 3-dniowa wizyta w szpitalu. Gin dała mi skierowanie na oddział - że niby tam sprawdzą mi wszystkie hormony - dlatego na razie nie powtarzam badania prolaktyny. Mam nadzieję, że problemem jest tylko tsh, które szybko zbiję po wizycie u endo, a prolaktyna to jakaś pomyłka ;-), bo poza wynikiem żadne objawy -o których naczytałam się w necie -u mnie nie występują

    To super sprawa z tym szpitalem. Chociaż wiadomo, że hotel to to nie jest ; Ale jak Ci zrobią komplet badań, to naprawdę pozazdrościć :)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 18 listopada 2016, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 18 listopada 2016, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoją drogą dziewczyny to szkoda, że właśnie tak wygląda rzeczywistość, że - po pierwsze - płacimy składki a mało, która z nas może powiedzieć, że nfz się wreszcie na coś przyda, - po drugie - jeśli człowiek sam się jakimś tematem nie zainteresuje, nie doczyta to nie ma co liczyć na fachową pomoc lekarza.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 18 listopada 2016, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    A swoją drogą dziewczyny to szkoda, że właśnie tak wygląda rzeczywistość, że - po pierwsze - płacimy składki a mało, która z nas może powiedzieć, że nfz się wreszcie na coś przyda, - po drugie - jeśli człowiek sam się jakimś tematem nie zainteresuje, nie doczyta to nie ma co liczyć na fachową pomoc lekarza.
    O to mi wlasnie chodzi dziewczyny aby zwrocic baczna uwage na to co jemy, bo lekarze czesto nie wiedza, ze to wystarczy czy tez jakies suplementy.
    AniaL123 tez kiedys to bralam i tez w ciaze nie zaszlam. Tak jak mowie dieta mi pomogla + suple. Lekarze nie maja za zadanie nas wyleczyc ale leczyc w nieskonczonosc. Taki ich interes. Rzadko sie zdarza dr z wiedza, taka prawda.
    A pamietacie nagonke na cholesterol? Teraz sie okazuje, ze wcale on taki zly nie jest a tak naprawde konieczny do wielu procesow w organizmie chociazby produkcja progesteronu. Ciekawe ile jeszcze bajek beda nam wciskac.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 18:02

    AniaŁ123 lubi tę wiadomość

  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 18 listopada 2016, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    O to mi wlasnie chodzi dziewczyny aby zwrocic baczna uwage na to co jemy, bo lekarze czesto nie wiedza, ze to wystarczy czy tez jakies suplementy.
    AniaL123 tez kiedys to bralam i tez w ciaze nie zaszlam. Tak jak mowie dieta mi pomogla + suple. Lekarze nie maja za zadanie nas wyleczyc ale leczyc w nieskonczonosc. Taki ich interes. Rzadko sie zdarza dr z wiedza, taka prawda.
    A pamietacie nagonke na cholesterol? Teraz sie okazuje, ze wcale on taki zly nie jest a tak naprawde konieczny do wielu procesow w organizmie chociazby produkcja progesteronu. Ciekawe ile jeszcze bajek beda nam wciskac.

    I tak oto po burzliwej dyskusji doszłyśmy do porozumienia :D

    adora lubi tę wiadomość

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 19 listopada 2016, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :-D

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • GosiaU85 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 22 listopada 2016, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Mam pytanko i prośbę do dziewczyn, które leczą się u endokrynologa i znają trochę na tym temacie. Jak pisałam wcześniej lekarz podejrzewał u mnie problem z tarczycą. Zrobiłam TSH i wyszło 2.080, po miesiącu 2.89, dodam, ze byłam wtechy chora na antybiotyku. Rok temu wynik TSH 2.32 bodajże, wszystkie niby w normie, ale jeśli chodzi o starania to wiadomo. Teraz mam wizytę u endo prywatną na sobotę, zrobiłam wyniki, podam poniżej. Wszystko niby w normie. TSH spadło, może to zasługa witamin z jodem, sama nie wiem.
    TSH- 1.520, norma 0,270-4.200
    Ft3- 3.13, norma 2-4.40
    Ft4- 1.11, norma 0.93-1.70
    ATPo- 12, norma 0,00- 34,00
    ATg- 18.04, 0.00- 115,00

    Co o tym sądzicie? Jest sens iść do endokrynologa?

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 22 listopada 2016, 23:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie nie ma sensu skoro wszystkie wyniki w normie.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2016, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie u Was nie było :) plątałam się po innych wątkach. Moje TSH po zbijaniu z 3 , póki co wynosi 1,94. Ma być między 1,0 a 1,5.Zbijam nadal. Niepokoją mnie zaś wyniki ATPo ... dwa mies. temu było 36 ( norma do 34) teraz 43 :/ ... Nieposłuszna tarczyca ;)

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 23 listopada 2016, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zbiłam z 2,8-3,3 do 2,2 i przy takim wyniku zaszłam w ciążę. Tsh od razu wróciło do poziomu 3. Po zwiększeniu dawki spadło do 2,2 a po kolejnym zwiększeniu dawki wzrosło do 2,6... I bądź tu człowieku mądry :-/

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2016, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Ja zbiłam z 2,8-3,3 do 2,2 i przy takim wyniku zaszłam w ciążę. Tsh od razu wróciło do poziomu 3. Po zwiększeniu dawki spadło do 2,2 a po kolejnym zwiększeniu dawki wzrosło do 2,6... I bądź tu człowieku mądry :-/


    No dokładnie . Liczę na to ,że z takim wynikiem już mi się uda . Mąż też nie chce żebym ciągle brała coraz to wyższe dawki :/ ... Dzisiaj skontaktuję sie z moim lekarzem i obecnymi wynikami. Zobaczymy co dalej ...

  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 24 listopada 2016, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jak zawsze z moimi wynikami mam zagadkę... moje TSH wynosi 2,1 i już wbiłam sobie do głowy że to jest problem bo przecież powinno być do 2 max...! psychika jest okropna

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2016, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia2903 wrote:
    A ja jak zawsze z moimi wynikami mam zagadkę... moje TSH wynosi 2,1 i już wbiłam sobie do głowy że to jest problem bo przecież powinno być do 2 max...! psychika jest okropna


    heh, no niestety psychika jest straszna :) Ale 2,1 to też bardzo dobry wynik. Dziewczyny zachodzą i normalnie donoszą nawet przy wyniku 2,5 i wyżej ;)

  • Moll Ekspertka
    Postów: 354 80

    Wysłany: 24 listopada 2016, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak przyszlam do mojego gin z TSH 3 to powiedzial tak cytuje: to nie jest jakis zly, wysoki wynik ale kobiety panujące ciaze powinny mieć nie więcej niż 2, według ostatnich zaleceń nawet 1,5, czasem dzieje się tak że po wlaczeniu E i obnizeniu TSH cały układ hormonalny sie reguluje (ja mam nieregularne cykle). Stanelo na tym ze mam przyniesc caly profil tarczycowy i prawdopodobnie dostane recepte. Jakbym nie planowala ciazy to taki wynik jak moj uznaje sie za norme ale pewnie Ameryki nie odkrylam

    km5si09kuaztknwb.png
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego