Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • !KM! Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 1 grudnia 2016, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do doświadczonych staraczek. Staramy sie o drugie dziecko od 8 miesięcy(mam synka 5letniego, ciąża za pierwszym razem, żadnych problemów), po 4 cyklach niepowodzeń zaczęłam badania. Prolaktyna po obciązeniu 15 razy wieksza od podstawowej, progesteron w lutealnej 11,910. Wizyta u lekarza. Dostałam połówkę bromergonu na noc i 1 tab. duphastonu od 16 dnia cyklu przez 10 dni. Przez cały czas robię testy owulacyjne, do ostatniego cyklu pokazywały owulacje, jednak w ostatnim nie było dodatniego testu, byłam chora, brałam antybiotyk, więc może to wina choroby. Ale odkąd zaczęłam brać leki, to zaraz po owulacji do okresu odczuwałam ciągłe pobolewanie podbrzusza, tak jak kiedys na 1-2 dni przed okresem. Okres też jest inny. Pierwszego dnia mega mocne krwawienie, zawsze wystarczał mi jeden tampon super na noc, teraz budze się w nocy i po 3 godzinach jestem zalana, pełno skrzepów. Aktualnie mam 3 dzień nowego cyklu i zrobiłąm dzisiaj badanie tsh i ft4. wyniki TSH 1,66 (normy 0,270 - 4,200) Ft4 1,42 (norma 0,93 - 1,71). Wydaje mi sie, że wszystko w normie, troche załuję bo w tym widziałam przyczynę naszych niepowodzen. Co jeszcze mogę zbadać, co przyjmować? Poradzcie dziewczyny, dzieki!

  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 5 grudnia 2016, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 6 grudnia 2016, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już nie jestem w ciąży ;-( Serduszko naszego Bąbelka przestało bić.

    Endo twierdzi, że to nie tarczyca, choć miałam 3,2.
    Teraz 2 tyg po poronieniu znowu skoczyło do 4,2.

    Ktoś może polecić dobrego endo w Warszawie w Luxmedzie lub poza?

    Mój endo twierdzi, że takie TSH nie stanowi przeszkody w staraniu.
    I że wystarczy monitorować TSH a pozostałe hormony nie (bo tarczycę mam zdrową tylko małą; wyniki TF3, przeciwciała i USG tarczycy dotychczas były w normie, to się nazywa niedoczynność subkliniczna, czyli mam tarczycę zdrową i leczymy TSH na papierku bo w ciąży ma być niższe), a ja się obawiam, że przez ingerencję lekami może mi wszystko się popsuć. I że nie ma sensu się starać, bo tylko może być gorzej. Z drugiej strony to leczenie tarczycy może potrwać, więc może mój endo ma rację starać się i potem na chama lekami zbijać TSH. Już sama nie wiem... poradźcie

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 6 grudnia 2016, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 - współczuję straty. Takie tsh raczej się do niej nie przyczyniło, po prostu natura tak chciała... Według mnie powinnaś już teraz wdrożyć lek żeby potem w przypadku ciąży nie kombinować z dawką i strzelać w ciemno jaka będzie odpowiednia... Tym bardziej, że tsh w ciąży wzrasta a tym samym zapotrzebowanie na lek. Ja przed ciążą brałam minimalną dawkę 12,5 a teraz mam już brać dzień na dzień 50 na 75.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 6 grudnia 2016, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, tak, Euthyrox biorę non-stop, tylko zastanawiam się czy lekarz nie przesadził z tym, że można się od razu starać.
    I czy ma rację, że wystarczy monitorować tylko TSH a nie dodatkowo FT3.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 7 grudnia 2016, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 7 grudnia 2016, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mówił mój endo, TSH może sobie tak po prostu latać. Nie wiem czy aż tyle. Może być to np. od jakichś innych chorób (jakieś zapalenie gardła, zatoki).
    No i ważne są pozostałe wyniki, przy Hashimoto skoki z niedoczynności w nadczynność są normalne.
    Mój gin powiedział też, że na sztuczny hormon (tabletki) organizm reaguje ok 6 tygodni - czyli jeśli zaczęłam brać lek, to pełna reakcja organizmu będzie do zaobserwowania w wyniku po 6 tygodniach.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 8 grudnia 2016, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    masz poniżej 2, więc wydaje mi się że idealne. Masz zdiagnozowaną jakąś chorobę tarczycy?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 8 grudnia 2016, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i tak ładne, chciałabym takie mieć :-)

    Mój endo mówi, że w ciąży poniżej 2,5 jest docelowe, niektórzy lekarze z tego co się orientuję próbują zbić do <2.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kira91 Autorytet
    Postów: 1228 1429

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane Kobietki, dziś odebrałam wyniki TSH i wynosi 3,11. Z tego co wlasnie doczytuję jest to za wysoki wynik dla ''staraczki'', więc co dalej? Ginekolog czy endokrynolog???? Pozdrawiam Was! <3

    suvmjw7.png
    5d4026t.png

    03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Enigma 34 Przyjaciółka
    Postów: 89 54

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokrynolog :)

  • Enigma 34 Przyjaciółka
    Postów: 89 54

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Kochane Kobietki, dziś odebrałam wyniki TSH i wynosi 3,11. Z tego co wlasnie doczytuję jest to za wysoki wynik dla ''staraczki'', więc co dalej? Ginekolog czy endokrynolog???? Pozdrawiam Was! <3

    ale zanim pójdziesz dobrze mieć taki zestaw badań już gotowych:
    TSH
    FT3
    FT4
    anty TPO
    anty TG

  • Enigma 34 Przyjaciółka
    Postów: 89 54

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    PS Czy ten skok TSH może wskazywać na hashimoto?

    Oprócz antyTPO zrób jeszcze antyTG... u mnie antyTPO super w normie, ale antyTG wyszło 4x powyżej normy, norma 113 a ja miałam prawie 500!
    Dodam, że wynik ten wyszedł mi przy tsh 1,3...

  • Kira91 Autorytet
    Postów: 1228 1429

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigma dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, nie dostałam powiadomienia i odpisalam z automatu pod swoim wykresem ;) .. zrobię, tak jak mówisz, chociaz nie ukrywam ze sporo to wszystko kosztuje. Ale najwazniejsze zeby sie udalo. Dziękuję Ci bardzo! Powodzenia :-)

    suvmjw7.png
    5d4026t.png

    03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 grudnia 2016, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigma 34 wrote:
    Oprócz antyTPO zrób jeszcze antyTG... u mnie antyTPO super w normie, ale antyTG wyszło 4x powyżej normy, norma 113 a ja miałam prawie 500!
    Dodam, że wynik ten wyszedł mi przy tsh 1,3...

    Tak tak, mój endokrynolog zlecił mi pakiet badań, w tym antyTG. Biorę euthyrox 25 i mam za miesiąc zrobić wszystkie badania + usg tarczycy. Zastanawia mnie tylko z czego wynika skok TSH...

  • Lucka90 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam. dzis odebrałam wyniki TSH= 3. czy mozna zajsc w ciaze z takim wynikiem












    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 22:15

    Lucka90
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 15 grudnia 2016, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można zajść w ciążę, ale dobre TSH w ciąży to <2,5 a wg niektórych <2 czy jeszcze mniej.
    Wybierasz się do endokrynologa?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 15 grudnia 2016, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:21

  • Lucka90 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 15 grudnia 2016, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wybieram sie tak. duzo własnie czytałam i to chyba stanowczo za duzo :(

    Lucka90
‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego