Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też powtórzyłam badania - TSH spadło z 4,75 na 2,5 a fT4 wzrosło z 1,16 tylko na 1,19 :/

  • sylwia1986 Autorytet
    Postów: 522 111

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny
    Jak widzę wasze wyniki to zaczynam się niepokoić czy endo słusznie wprowadziła mi eutyrox

    Bo podstawowe badania mam w normie
    Ft3 Ft4 ok
    Tsh - 1,2

    tylko antyTg ponad norme ....stwierdziła że Hashimoto, które ma także moja mama i siostra ale ne mają dużo bardziej przekroczone przeciwciała

    co o tym myślicie ?

    01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox generalnie służy dosuplementowaniu fT4. Jeśli nie ma niedoczynności to nie wiem czy słusznie. Dużo bierzesz?
    Przy Hashi często występuje niedoczynność, ale u Ciebie chyba akurat teraz nie. A masz objawy?

    Na Hashi wiele osób stosuje z pozytywnym skutkiem dietę bezglutenową i bezlaktozową.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • sylwia1986 Autorytet
    Postów: 522 111

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore eutyrox n25 1tabletke dziennie...wlasnie za tydz pojde zrobic tsh i mam iść do endo na kontrole..

    01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia1986 moja tesciowa tez ma tylko przeciwciała podwyższone czyli Hashimoto a trojka tarczycowa zawsze w normie i bierze juz ze dwa lata euthyrox 25, tak jej endo zalecila i nic jej to nie wpłynęło negatywnie.( gdyby nie zbadała przeciwciał to by nie wiedziała). Ja bym słuchała lekarza ;-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2017, 22:38

  • sylwia1986 Autorytet
    Postów: 522 111

    Wysłany: 5 stycznia 2017, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje spioch :)
    Potrzebowalam jakiegos utwierdzenia w tymco zalecili lekarze...po 3 mies ktore wlasnie mijaja mam zbadsc samo tsh czy jest ok

    Po eutyroxie dobrze sie czuje
    Gorzej z bromergonem...bralam teraz przez ostatni cykl 1tab co drugi dzien na zbicie prolaktyny...ale niestety zle go znosze...zatyka mi nos na tyle ze cala noc nie moge spac...a niestety po 1 cyklu plamienia przed @jak byly tak sa

    01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 6 stycznia 2017, 05:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:) mam pytanko - ile powinno wynosić tsh i ft4 przed ciążą? Moja endo twierdzi że 2,0-2,5, a koleżanka która chodzi do innego endo że 1,0-1,2 (zaznaczam że badania robimy w tym samym laboratorium)

    Mój wynik tsh na początku to 3,7 (0,27-4,2)
    endo przepisała mi LETROX 50 0,5 tabletki

    Obecne wyniki:
    tsh 1,77 (0,27-4,2)
    ft3 5,63 (3,10-6,8 )
    ft4 19,64 (12,0-22,0)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2017, 05:10

    3i49gu1r7dpjlown.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka90 - co lekarz to inna opinia ;) Generalnie wynik do 2,5 to dobry wynik, ale w okolicach 1,0 jest lepszy po prostu i dlatego część endokrynologów właśnie taki wynik rekomenduje.

    Z tego co widzę wyniki masz dobre. Pewnie zostajesz dalej na tej samej dawce?

  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 6 stycznia 2017, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    Ewka90 - co lekarz to inna opinia ;) Generalnie wynik do 2,5 to dobry wynik, ale w okolicach 1,0 jest lepszy po prostu i dlatego część endokrynologów właśnie taki wynik rekomenduje.

    Z tego co widzę wyniki masz dobre. Pewnie zostajesz dalej na tej samej dawce?

    Tak nadal mam tę samą dawkę, dostałam od lekarza nowe skierowanie na wykonanie hormonów tarczycowych, więc pewnie pod koniec miesiąca zrobię badanie krwi.

    3i49gu1r7dpjlown.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 stycznia 2017, 23:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieję, że dzięki leczeniu TSH spadnie mi w końcu do granic 1,0 i może wtedy się uda. Bo póki co wszystko ok a ciąży nie ma...

  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 7 stycznia 2017, 05:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    Ja mam nadzieję, że dzięki leczeniu TSH spadnie mi w końcu do granic 1,0 i może wtedy się uda. Bo póki co wszystko ok a ciąży nie ma...


    I tego Ci życzę :) a powiedz ile teraz twoje TSH wynosi? Jakie leki bierzesz?

    3i49gu1r7dpjlown.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 stycznia 2017, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki z tego tygodnia to TSH 2,5. Przed miesiącem miałam 4,75 i dostałam dawkę 25 Euthyroxu. We wtorek mam wizytę u endokrynologa i myślę, że też mi tą dawkę zostawi.

    Oby nam się udało w tym pięknym nowym roku :)

    Ewka90 lubi tę wiadomość

  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 7 stycznia 2017, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    Wyniki z tego tygodnia to TSH 2,5. Przed miesiącem miałam 4,75 i dostałam dawkę 25 Euthyroxu. We wtorek mam wizytę u endokrynologa i myślę, że też mi tą dawkę zostawi.

    Oby nam się udało w tym pięknym nowym roku :)

    O to ładnie Ci i szybko ten poziom tsh spada :) ja też mam taką nadzieję że ten rok będzie dla nas staraczek szczęśliwy :)

    3i49gu1r7dpjlown.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 8 stycznia 2017, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam blog tlustezycie.pl i alpacasquare.pl, sporo tam wyczytałam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 22:35

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 9 stycznia 2017, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka90 wrote:
    Tak nadal mam tę samą dawkę, dostałam od lekarza nowe skierowanie na wykonanie hormonów tarczycowych, więc pewnie pod koniec miesiąca zrobię badanie krwi.
    Badania tarczycowe najlepiej robić nie częściej niż co 5 tygodni. Wyniki masz bardzo ładne więc to dobrze, że zostałaś na tej samej dawce :)
    Powodzenia!

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 9 stycznia 2017, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Badania tarczycowe najlepiej robić nie częściej niż co 5 tygodni. Wyniki masz bardzo ładne więc to dobrze, że zostałaś na tej samej dawce :)
    Powodzenia!

    Moja endokrynolog mówi żebym co 2-3 m-ce powtarzała wyniki. Mam nadzieję że kiedyś będę mogła odstawić leki i że nie będę musiała ich brać całe życie :/

    3i49gu1r7dpjlown.png
  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 10 stycznia 2017, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam wczoraj TSH, przy normie do 4,2 wyszło mi 7,24. Już wcześniej miałam z nią problem i brałam euthyrox 50, później odstawiłam i od dziś ponownie zaczynam tą dawkę leku.
    Wcześniej mieściłam się w normie ale do ciąży chciałam zbić tsh, a wczorajszy wynik dość mocno mnie zaskoczył:/
    Uważacie że euthyrox50 da radę zbić moje dość wysokie tsh? (czy trochę przesadzam, że jest wysokie?)
    I dodatkowo trzasnęłam sobie też prolaktynę w 9dc wyszła mi 21,2 przy normie 4,8-23,3, więc chyba ok?

  • Moll Ekspertka
    Postów: 355 80

    Wysłany: 10 stycznia 2017, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras z was przy tsh 3 miała zaburzenia owulacji?

    km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 stycznia 2017, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po wizycie u endokrynologa, który przy TSH 2,5 zalecił mi dawkowanie co drugi dzień 50 Euthyroxu, a w pozostałe dni tak jak teraz 25. No i stwierdził też że jako staraczka powinnam dobić do poziomu 1,0.

    Zdziwił mnie też stwierdzeniem, że do kontroli poziomu hormonów wystarczy badanie samego TSH co 4-6 tyg. Nie powinno się też badać fT4? A przynajmniej jeżeli nie jest się w ciazy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2017, 17:12

  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 10 stycznia 2017, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    Ja jestem po wizycie u endokrynologa, który przy TSH 2,5 zalecił mi dawkowanie co drugi dzień 50 Euthyroxu, a w pozostałe dni tak jak teraz 25. No i stwierdził też że jako staraczka powinnam dobić do poziomu 1,0.

    Zdziwił mnie też stwierdzeniem, że do kontroli poziomu hormonów wystarczy badanie samego TSH co 4-6 tyg. Nie powinno się też badać fT4? A przynajmniej jeżeli nie jest się w ciazy?

    Dziwne bo tak jak mówisz FT4 jest bardzo ważne dla planujących ciążę i z tego co wiem jego wynik powinien wynosić bardziej ku górze. Miałaś tylko TSH robione? Ja bym sama dla siebie sprawdziła to FT4.

    3i49gu1r7dpjlown.png
‹‹ 195 196 197 198 199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego