TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa już 2 razy nadałem fT4 i wynosi u mnie ok 30% więc z tego wynika konieczność dosuplementowania. I wydawało mi się że z samym TSH nie mamy pełnej wiedzy. Endokrynologa stwierdził jednak że kontrolne wystarczy TSH bo przecież razem z fT4 działają na zasadzie sprzężenia zwrotnego itp. Trochę mnie to dziwi ale może to normalne?
-
Dziewczyny a co myslicie o takich wynikach? (nie mam podanych norm:/) TSH: 3,30 ulU/ml , FT3: 6,53 pmol/l , FT4: 16,82 pmol/l.
8 lat staran:
2017- 3 x IUI
01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
09.06.2020 - II 🥰
10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40 -
Rafaello wrote:Zrobiłam wczoraj TSH, przy normie do 4,2 wyszło mi 7,24. Już wcześniej miałam z nią problem i brałam euthyrox 50, później odstawiłam i od dziś ponownie zaczynam tą dawkę leku.
Wcześniej mieściłam się w normie ale do ciąży chciałam zbić tsh, a wczorajszy wynik dość mocno mnie zaskoczył
Uważacie że euthyrox50 da radę zbić moje dość wysokie tsh? (czy trochę przesadzam, że jest wysokie?)
I dodatkowo trzasnęłam sobie też prolaktynę w 9dc wyszła mi 21,2 przy normie 4,8-23,3, więc chyba ok?Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Maciejowa wrote:Prolaktyna w porządku, tsh zdecydowanie za wysokie. Od jakiejś dawki musisz zacząć i 50 będzie w porządku. Tsh zbija się dosyć ładnie. Po 5 tygodniach będziesz miała miarodajny wynik działania takiej dawki.
-
sylwia1986 wrote:Witajcie dziewczyny
Jak widzę wasze wyniki to zaczynam się niepokoić czy endo słusznie wprowadziła mi eutyrox
Bo podstawowe badania mam w normie
Ft3 Ft4 ok
Tsh - 1,2
tylko antyTg ponad norme ....stwierdziła że Hashimoto, które ma także moja mama i siostra ale ne mają dużo bardziej przekroczone przeciwciała
co o tym myślicie ?
Ciesz się, że masz eutyrox
ja przy tsh 1,3 a przeciwciałach anty TG 414 również dostałam hormony (letrox)... eutyrox pomoże Ci trzymać TSH pod kontrolą, poza tym przeciwciała niszczą komórki tarczycy, więc eutyrox ma zapobiegać niedoborom hormonów...
-
mayday wrote:Ja przed ciążą miałam TSH 1.16, po 2. miesiącach zaszłam w ciążę i o dziwo teraz w 6. tygodniu ciążu TSH wynosi 2.46, a norma niby do 2.32. Kompletnie tego nie rozumiem, bo w ciąży TSH powinno spaść...
TSH w ciąży rośnie, a często niebezpiecznie skacze... dlatego np w czasie ciąży zwiększa się dawkę hormonu w tabletkach -
sudari wrote:Ja już 2 razy nadałem fT4 i wynosi u mnie ok 30% więc z tego wynika konieczność dosuplementowania. I wydawało mi się że z samym TSH nie mamy pełnej wiedzy. Endokrynologa stwierdził jednak że kontrolne wystarczy TSH bo przecież razem z fT4 działają na zasadzie sprzężenia zwrotnego itp. Trochę mnie to dziwi ale może to normalne?
Podobno 90% endokrynologów w tym kraju uważa, że TSH to wyrocznia. Pozostałych 10% intensywnie szukam, póki co bezskutecznie. Jedna babka mi powiedziała, że w ciąży jest ważne też fT4 i żeby je badać. Ale przy wizycie nawet nie zapytała mnie o ciśnienie krwi i kilka innych rzeczy zaniedbała, więc póki co zostanę przy endo, którzy mnie prowadzi standardowo. Jakoś na boku będę żebrać u innych lekarzy skierowania na pozostałe hormony.
Mam do Was z kolei inne pytanie: jak poprawić konwersję fT4 na fT3? W orzechy brazylijskie nie wierzę, odkąd przeczytałam gdzieś, że gdyby to były prawdziwe z brazylijskiej puszczy amazońskiej to owszem, ale te ze sklepu pochodzą z plantacji w Ekwadorze i cynku i selenu w nich mniej niż szkodliwej chemii.
Wit D - owszem, suplementuję i nawet na papierze mam stwierdzony niedobór, w co bym nigdy nie uwierzyła, bo na słońcu dużo siedzę (fakt, że teraz już styczeń, niemniej sądziłam, że mam większe zapasy z lata).
Edit: Aha, jeszcze podzielę się wiedzą, że jeśli przy Euthyroksie suplementuje się wapń, magnez, żelazo, to należy robić co najmniej 4h odstępu między Euth. a suplementami, bo mocno obniżają jego wchłanianie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 22:30
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Hej Dziewczyny, miesiąc temu pisalam tutaj o moim wyniku tsh 3,11 wiele mi doradzilo aby koniecznie zbijac bo to blokuje zajscie w ciążę, ale tu niespodzianka,bo sie jakims cudem udalo tylko trzeba sprawdzić jak w ciąży sprawa wyglada,aby nie przekroczylo normy. Także jeśli odbierzecie wynik w NORMIE to nie zalamujcie sie od razu, tylko kontrolujcie sytuację pozdrawiamy razem z Fasolką
-
Kira, Twoje TSH nie jest ogromne, ale sorry, norma 4,2 (a taką pewnie masz) to jest dla mojej i Twojej babci, a nie dla mnie i Ciebie. Zdrowa kobieta do 35. roku życia powinna mieć TSH 1-1,5.
I nie chodzi tylko o blokowanie owu, ale też o rozwój ciąży.Kira91 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Kira - w takim razie tylko pozazdrościć Do 20 tygodnia ciąży dzidziuś nie ma swojej tarczycy i zżera wszystko z mamy więc dobrze jakbyś sobie za jakiś czas (np 5 tygodni) powtórzyła badanie. PowodzeniaNie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
-
Moll wrote:Moje wyniki tsh 3.4
Ft4 18%
Ft3 42 %
Nie biore jeszcze zadnych lekow tarczycowych
Jest slabo ?Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
-
nick nieaktualnyHej chciałam Was tylko podtrzymać na duchu.
W pierwszej ciąży ponad 17 lat temu nikt hormonów tarczycy nie badał, więc nie wiem jakie miałam wyniki. Rok po urodzeniu syna wykryto u mnie problemy z tarczycą, zaczęłam leczenie, tsh skakało w dół i w górę. Po roku leczenia zaszłam w drugą ciążę, tsh wynosiło 22. Moja endokrynolog stwierdziła, że w ciąży tsh jest niemiarodajne i zlecała tylko ft3 i ft4, które miałam w normie, leki zostały odstawione. Po porodzie były jakieś niewielkie wzrosty tsh, ale nadal pozostawałam bez leków. 3,5 roku temu zaszłam w trzecią ciążę przy tsh ponad 11, zrobiono mi też przeciwciała, których było ponad 700. Stwierdzono hashimoto, brałam całą ciążę eutyrox, by utrzymać tsh na niskim poziomie. Od porodu jestem bez leków, wyniki teraz na poziomie 6 i zaczynamy starania o kolejnego maluszka.
Także jestem przykładem, że przy wysokim tsh, też da się zajść w ciążę, dodam jeszcze, że w każdą ciążę zachodziłam w pierwszym miesiącu starań. -
Hej dziewczęta! Jestem nowa - miło mi Was wszytskie powitać! Od niedawna myślimy z mężem o dzidziusiu i w związku z tym poszłam się przebadać. Dzisiaj odebrałam winiki a tu TSH 5.33... Pani Doktor powiedziała, że to nic takiego i żeby się nie przejmować. Ja mam poważne wątpliwości - TSH podwyższone, myślę, że przydałaby się jakaś szersza diagnostyka. Co wy o tym sądzicie?
-
nick nieaktualnycatalina1988 wrote:Hej dziewczęta! Jestem nowa - miło mi Was wszytskie powitać! Od niedawna myślimy z mężem o dzidziusiu i w związku z tym poszłam się przebadać. Dzisiaj odebrałam winiki a tu TSH 5.33... Pani Doktor powiedziała, że to nic takiego i żeby się nie przejmować. Ja mam poważne wątpliwości - TSH podwyższone, myślę, że przydałaby się jakaś szersza diagnostyka. Co wy o tym
sądzicie?
Wydaje mi się, że to za wysokie. Dzisiaj byłam u gina i powiedział, że 1,5-2 jest ok dla kobiety planującej ciążę.
Po południu odebrałam mój wynik i mam 0,9
Więc jest niższe.
Czy któraś z Was też tak ma? i czy lekarz podjął jakieś kroki?