Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Moll Ekspertka
    Postów: 350 78

    Wysłany: 10 lutego 2017, 06:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Androstenion jest za wysoki to moze miec wplyw na trudnosci, proponuje endokrynologa na priv moge polecic z tym ze moj uwaza ze TSH 1-2 jest ok ale FT4 masz niskie

    km5si09kuaztknwb.png
  • ania-a77 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 10 lutego 2017, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale jak owulacja jest potwierdzona , i wystepuje to jaki może miec wpływ androstenion czy ft4 ??

  • Moll Ekspertka
    Postów: 350 78

    Wysłany: 10 lutego 2017, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Androstenion i tsh moga obnizac plodnosc ale nie musza, a robilas dheas? Jak wystepuje owulacja i cykle masz regularne to bardzo dobrze ale nie wiadomo jakiej jakosci jest np jajeczko i jakie masz endomedrium a to moze byc zaburzone wlasnie przez nierownowage hormonalna

    km5si09kuaztknwb.png
  • ania-a77 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 11 lutego 2017, 18:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam dheas,cykle mam regularne , endometrium w obrazie usg zawsze miałam 11 - 12 mm, lekarz mowi ze jest prawidłowe.

  • Karola1985 Ekspertka
    Postów: 199 59

    Wysłany: 12 lutego 2017, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mam do was pytanie moje tsh 2,58 wiec
    Gin przepisał euthyrox25 1/2 na czczo natomiast po 3
    Tyg powtórka badania i tsh 2,59 . Kompletnie nie spadło a przy staraniach o dziecko powinno być niżej któraś tak miała i udało jej sie zajść w ciąże ?

    Novum - start 2016
    PCOS , insulinoopornosc, hashimoto, czynnik męski
  • Gosiczek Autorytet
    Postów: 1255 397

    Wysłany: 12 lutego 2017, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Tsh 2.2 to dobry wynik na starania? Biore eutyrox 75 i 50 na zmiane

    Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 12 lutego 2017, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przy TSH 1,92 na razie się jeszcze nie udało. Mój lekarz powiedział, że najbardziej optymalne TSH do zajścia w ciąże jest w przedziale 0,5-1,2. Aczkolwiek to wszystko zależy od organizmu kobiety, bo niektórym udaje się zajść w ciążę nawet przy TSH=11! Tak więc próbujcie Gosiaczek :) a nuż się uda :) tego Ci życzę. Powodzenia!

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 12 lutego 2017, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1985 wrote:
    Witajcie mam do was pytanie moje tsh 2,58 wiec
    Gin przepisał euthyrox25 1/2 na czczo natomiast po 3
    Tyg powtórka badania i tsh 2,59 . Kompletnie nie spadło a przy staraniach o dziecko powinno być niżej któraś tak miała i udało jej sie zajść w ciąże ?

    Euthyrox 25 to najniższa dawka tego leku o ile się nie mylę. Być może musiałabyś brać większą dawkę, by TSH spadło. Ja miałam TSH=2,9 i po miesiącu brania Euthyroxu 75 spadło mi do 1,92 :)

    Karola1985 lubi tę wiadomość

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • Karola1985 Ekspertka
    Postów: 199 59

    Wysłany: 12 lutego 2017, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedz

    Novum - start 2016
    PCOS , insulinoopornosc, hashimoto, czynnik męski
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 13 lutego 2017, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze jest zaczynać przygodę z Euthyroxem od najmniejszych dawek czyli 25 a nie od razu od 75. TSH szybko spada więc już po miesiącu widać wpływ leku i jeśli spadek jest za mały to można podnieść dawkę leku. Mi się udało zajść przy tsh 2,6 i dopiero w 6 miesiącu ciąży moje tsh spadło do poziomu 1,3 pomimo ciągłego zwiększania dawek. Powodzenia dziewczyny!

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Katfor Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 15 lutego 2017, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj konsultowałam się z lekarzem od niepłodności i potwierdził, że wg najnowszych wytycznych tsh u kobiet starających powinno być w granicy 1-1,5. Mój wynik to 2,55 i kilku lekarzy stwierdziło, ze jest za wysokie. Dostałam euthyrox 25 mg na zbicie. Oczywiście to nie jest tak, ze kobiety z wyższym tsh nie są zdolne do zapłodnienia ale ma to ogromne znaczenie na cała gospodarkę hormonalna.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lutego 2017, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie Panie :) Chciałabym prosić o pomoc w interpretacji wyników.
    Pierwszy raz TSH zbadałam w czerwcu 2015 - zalecenie ginekologa ( TSH - 3.24 [norma 0.27 - 4.2] + prolaktyna II gen. - 16.68 [norma 4.79 - 23.3]). Wyniki mieściły się w normie więc uznałam że wszystko jest w porządku, po roku przypadkiem natknęłam się na artykuł mówiący o tym, ze kobieta w moim wieku 22 lata powinna mieć TSH maksymalnie na poziomie 2, więc powtórzyłam badania. Czerwiec 2016 ( TSH - 3.950 + ft4 - 1,22 [ według kalkulatora 37% ] ) dla tych samych norm jak wyżej. Z wynikami udałam się do endokrynologa, Pani doktor uznała że wyniki są w normie, zrobiła USG ( Prawy płat - 14x14x46 = 4,8ml / Lewy płat - 10x13x43 = 3,1ml ) według niej USG również w normie, tarczyca niepowiększona, o jednorodnym echogramie miąższu, cieśń 2mm. Podsumowując stwierdziła, że na razie nie ma się czym martwić, ale awaryjnie zleciła dodatkowe badania ( w laboratorium pani wyceniła badania na 600-700zł, i uznała że to raczej nie ma sensu i zaproponowała wizytę u innego endokrynologa ). Kolejny endokrynolog również stwierdził, że na razie jest w porządku, żebym przyszła na wizytę jeśli będę planowała ciążę.
    Dzisiaj na własną rękę zrobiła TSH, antyTG, antyTPO, jutro będę miała wyniki.
    Czy któraś z Was mogłaby mi coś więcej powiedzieć o poprzednich wynikach, czy faktycznie są w normie i bez powodu się zamartwiam ?
    Mogę dodać jeszcze że mam wiele z objawów niedoczynności ( senność, ciągłe uczucie zimna, problemy z włosami, sucha skóra, problemy z koncentracją.. )
    Oczywiście mówiłam o tych objawach lekarzom, ale nie zrobiło to na nich wrażenia, pierwsza Pani endokrynolog, powiedziała wręcz, że jest to niemożliwe, żebym odczuwała jakieś objawy przy tak niskim TSH.

  • [email protected] Autorytet
    Postów: 328 144

    Wysłany: 22 lutego 2017, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, przyłączam się. :) u mnie tsh jest 0,897, moja endokrynolog powiedziała że jest ok jeśli chodzi o zajście w ciążę ale zmieniła mi euthyrox na letrox i novothyral po pół tabletki w sumie 75. Podobno novothyral wspomaga płodność. Słyszałyście coś o tym?

    p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1040 133

    Wysłany: 22 lutego 2017, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dziewczyny proszę o pomoc, od 01.02. biorę większą dawkę Letrox-u i zastanawiam się czy to możliwe że przez lek na tarczyce owu się przesunęła, bo nigdy tak wcześnie tzn 4 dni po okresie nie miałam owulacji. Boję się że przegapiłam ten cykl eh... czy któraś z Was miała podobnie?

    https://ovufriend.pl/graph/edd8a6d1a6f390a1e8e8971233216848

    Nasza księżniczka jest już na świecie <3
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 23 lutego 2017, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się leczę w klinice i generalnie, mój lekarz mówi, ze jeśli moje TSH nie spadnie nie mam na co liczyć. A mam obecnie 3,4. Powiedział, ze musze mieć maksymalnie 1, a ja biore euthyrox 25 i wydaje mi się ze to za mało

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 26 lutego 2017, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ Sinner

    na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza. Ostatnio nawet w ogólnopolskiej prasie trąbią, że taka norma, to jest do d*, bo wrzuca Ciebie i Twoją babcię do jednego wora. Skoro masz objawy, to znaczy, że jest nie tak. Nie masz dramatycznie złych wyników, ale jednak, dobre TSH dla kobiety <35 to max 2, niektórzy mówią, że jeszcze mniej.

    @ Myszaka76
    że tak się uparł na to 1. Rozumiem, że nie ma owu? Sprawdzałaś inne hormony?
    Jak pisała Katfor nie zawsze TSH blokuje owu, a już wynik 3,5 to chyba rzadko. Jeśli chodzi o dawkę, to jak pisała Maciejowa, zaczyna się od małej i potem trochę zwiększa; nie można "dowalić" organizmowi.

    Ode mnie pozytywnie: ostatnie wyniki miałam 2,1 na początku stycznia, 2,7 pod koniec stycznia. I od listopada zjechało z 4,5 prawie.
    Mam wyższe ciśnienie, krócej śpię, mam dużo energii i czuję się lepiej :-)

    Mam z kolei pytanie o dietę przy niedoczynności: naczytałam się o krzyżowych, goitrogenach, antocyjanach itd. że soi nie, że strączkowe rzadko... Znalazłam jeden blog, gdzie to skrytykowano: akademiawitalności.pl
    Jak u Was z dietą? Jak często pozwalacie sobie na strączkowe i krzyżowe? Teraz zimą z warzywami słabiej i chciałoby się szpinaku chociaż z paczki albo brokuła.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 18:10

    Myszaka76 lubi tę wiadomość

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • catalina1988 Koleżanka
    Postów: 63 11

    Wysłany: 27 lutego 2017, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ k878
    Super! Gratuluję wyniku TSH. A powiedz co brałaś i w jakiej dawce?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lutego 2017, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie,może któraś z Was jest w podobnej sytuacji. Mam Hashimoto i endokrynolog zalecił mi w okolicy inseminacji rozpocząć branie jodidu. Nie zapytałam jak to się ma do brania euthyroxu, jaki powinien być odstęp pomiędzy braniem obu leków? Doczytałam w ulotce że jodid bierze się po posiłku, więc czy może być śniadaniu? Nie będzie za wcześnie?

  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 28 lutego 2017, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć buko, mój lekarz zalecał branie jodu właśnie rano po śniadanku :)

    Buko lubi tę wiadomość

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 28 lutego 2017, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Skoro mowa o dietach mam pytanie,czy Wy stosujecia jekies?Mam niedoczynnosc i Hashimoto,przeciwciala naprawde kosmiczne,aTpo przy normie do 60 mam ponad 2000!Lykam Letrox 50.Czytalam,ze przy Hashi dieta bezglutenowa i bezlaktozowa jest wskazana.Jak to tak naprawde jest?Ja z tych,co nigdy w zyciu nie stosowaly zadnej diety,jestem chuda,zawsze chcialam przytyc,nie wyobrazam sobie,ze moglabym byc na jakiejkolwiek diecie.Chcialabym zaczac starania,ale boje sie,ze znowu poronie.Wiem,ze istnieje zaleznosc miedzy wysokimi przeciwcialami,a poronieniami.Co radzicie?Wiem,ze sa tutaj dziewczyny,ktore naprawde sie znaja na rzeczy.

‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego