Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 30 stycznia 2017, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catalina,

    idź do endo. Przyda się fT3 i fT4, przeciwciała aTPO i aTG na wykluczenie Hashimoto; ew. USG tarczycy.
    Jeśli masz normalnie owulację i nie masz innych objawów niedoczynności, to nie jest to duży problem, ale każdy Ci powie, że w ciąży najlepsze TSH to < 2,5

    Margaretka,
    TSH 0,9 jest bardzo OK. Niektórzy obniżają TSH do ok. 1. Masz jakieś objawy nadczynności? ja bym się zupełnie nie przejmowała na Twoim miejscu.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • margaretka84 Koleżanka
    Postów: 63 7

    Wysłany: 31 stycznia 2017, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki k878 ;)
    Objawów brak.
    Owulka w przyszłym tyg.

    Zaburzona immunologia (w bad 09/2016)
    c. biochem x 5 :(
    styczeń 2017 - I IUI :( 6 ta c. biochem
    Lipiec 2017 Punkcja+ I transfer:
    15dpt-119, 34dpt- 3200 koniec :(
    Listopad 2017 :
    Transfer 2 maluszków.
    Jedno <3
    termin sierpień 2018
    Jest mały cud :) <3
  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1040 133

    Wysłany: 31 stycznia 2017, 17:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) moje wyniki z lipca 2016
    tsh - 1,77
    ft3- 5,63
    ft4- 19,64

    wyniki z dzisiaj :
    tsh - 3,040
    ft3- 4,88
    ft4- 18,0

    normy
    tsh - 0,27-4,2
    ft3- 3,10 - 6,80
    ft4- 12,0-22,0

    Biorę od ok roku pół tabletki letrox 50 i trochę jestem zaskoczona wynikiem tsh.... myślę że będę musiała brać całą tabletkę i powtórzyć za 3 m-ce wyniki. Co sądzicie o tych wynikach?

    Nasza księżniczka jest już na świecie <3
  • amica Autorytet
    Postów: 2383 1559

    Wysłany: 2 lutego 2017, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Słuchajcie odebrałam właśnie wyniki i niestety chyba nie jest za dobrze.
    Jak myślicie ile czasu zajmie zbijanie TSH?

    Moje wyniki:

    TSH 5,570 mU/l (norma 0,27-4,200)
    Prolaktyna 606,6 mU/l (norma 127 - 637)
    fT3 5,35 pmol/l (norma 3,1 - 6,8 )

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 20:46

  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 3 lutego 2017, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny:)

    Jestem tu nowa więc witam Wszystkie:)

    Co do TSH to mój lekarz twierdzi, że najlepszy poziom dla zajścia w ciążę, a potem utrzymania jej to przedział 0,5 - 1,2. Ja w zeszłym miesiącu miałam 1,92 a startowałam z poziomu 4,82 (maj 2016). Biorę Euthyrox (obecnie N75 a zaczynałam od N25). W poniedziałek idę znów zrobić badanie TSH i jestem pełna nadziei, że choć trochę spadło :)

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 3 lutego 2017, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Słuchajcie odebrałam właśnie wyniki i niestety chyba nie jest za dobrze.
    Jak myślicie ile czasu zajmie zbijanie TSH?

    Moje wyniki:

    TSH 5,570 mU/l (norma 0,27-4,200)
    Prolaktyna 606,6 mU/l (norma 127 - 637)
    fT3 5,35 pmol/l (norma 3,1 - 6,8 )

    Nie jest najgorzej :) Głowa do góry!
    Zbijanie TSH - w zależności od tego jak wysoką dawkę leku będziesz brała. Mi zajęło osiem miesięcy z 4,82 na 1,92, ale pewnie dlatego tak długo, że brałam początkowo najniższą dawkę.

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lutego 2017, 23:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbijanie TSH jest dosyć proste. Na początku ciaży miałam 11, po 2 tygodniach brania euthroxu TSH spadło do ok 5, a potem bez problemu osiągnęłam 1,5

    Także głowa do góry, nie ma czym się aż tak bardzo przejmować ;)

  • amica Autorytet
    Postów: 2383 1559

    Wysłany: 4 lutego 2017, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie trochę pocieszylyscie. W poniedziałek wizyta u gina, pewnie wystawi skierowanie do endokrynologa i zaczynam walkę :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2017, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    To mnie trochę pocieszylyscie. W poniedziałek wizyta u gina, pewnie wystawi skierowanie do endokrynologa i zaczynam walkę :)
    do endokrynologa niestety kolejki długie, chyba że masz jakiś prywatny pakiet. Ja swoją tarczycę kontroluję u lekarza rodzinnego, bez problemu wystawia mi skierowania na TSH, FT3 i FT4, a nawet USG tarczycy, a potem wypisuje euthyrox.

  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 5 lutego 2017, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amica zapytaj może Twojego ginekologa czy nie mógłby Ci wypisać leków na tarczycę w międzyczasie zanim pójdziesz ewentualnie do endokrynologa. Bo np. mój ginekolog też się specjalizuje w leczeniu chorób tarczycy związanych z niemożnością zajścia w ciążę i dzięki temu nie musiałam dodatkowo iść już do kolejnego lekarza. Wtedy przede wszystkim zyskujesz na czasie. Wiem, że część lekarzy ginekologów postępuje na podobnej zasadzie. Mój akurat jest naprotechnologiem, ale przypuszczam, że zwykli ginekolodzy również przepisuję takie leki. A do endo oczywiście też można iść, by mieć pewność, że dobre leki przepisał. Ja np. mam Hashimoto tak jak moja koleżanka i bierzemy ten sam lek (Euthyrox)- jej przepisał endo a mi gin, z tym że ona na wizyte czekała chyba pół roku na NFZ, a ja dostałam leki od razu.

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • catalina1988 Koleżanka
    Postów: 63 11

    Wysłany: 5 lutego 2017, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endokrynolog mówił, że zbijanie TSH idzie szybko - w razie czego nawet jak się w międzyczasie zajdzie w ciążę a bierze się Euthyrox / Letrox to nie ma ryzyka dla dzidziusia bo organizm jest już zaopatrzony w hormony. Ważne tylko żeby brać dawkę dużo większą - od razu taką jak dla cieżarnej - tak żeby starczyło dla mamy i dla ewentualnego dzidziusia.
    Ja już po rozszerzonych badaniach - TSH = 5,33, fT3 i fT4 i ATPO w normie ale USG niezbyt dobrze - zmiany zapalne i tarczyca niejednorodna.

  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 5 lutego 2017, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz mówi podobnie jak Twój catalina1988, bo też pytałam go o to czy jeśli zajdę w ciążę to czy Euthyrox będę miała dalej brać. Powiedział, że zaraz po uzyskaniu pozytywnego testu ciążowego powinnam zrobić badanie TSH (a także progesteron), by ustalić odpowiednią dawkę leku.

    Catalina1988 - co zalecił Tobie endokrynolog w związku z tymi zmianami zapalnymi tarczycy? Dobrze, że przeciwciała masz w normie :)

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • amica Autorytet
    Postów: 2383 1559

    Wysłany: 6 lutego 2017, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Posłuchalam Was i właśnie wyszłam od ginekologa z recepta na Euthyrox 50. Za dwa tygodnie powtórka badań i zobaczymy czy leki działają. Dzięki za wsparcie!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 17:15

    Witaminka lubi tę wiadomość

  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 6 lutego 2017, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super amica :) myślę, że na pewno Ci to nie zaszkodzi, a może pomóc:)

    Dziewczyny orientujecie się może czy jak się bierze Euthyrox to czy rano przed badaniem TSH można wziąć go tak jak zawsze? Kiedyś myślałam, że nie, ale koleżanka mówi, że pytała endo czy można wziąć i on niby powiedział jej, że to nie ma wpływu na wynik, bo lewotyroksyna i tak utrzymuje się w organiźmie przez 24 h. No a ja dziś wzięłam przed badaniem i mam strasznie niskie TSH (poniżej normy, a miałam 1,92). Wydaje mi się to trochę dziwne, więc pytam o Wasze doświadczenia. Jutro idę do mojego lekarza to jeszcze go o to dopytam.

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • anitka710 Autorytet
    Postów: 462 216

    Wysłany: 7 lutego 2017, 08:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak szłam na badanie normalnie przyjmowała tabletkę (Euthyrox 25). Natomiast co do wyników to aby zajść w ciążę musi być poniżej 2, a najlepiej w granicach 1. Ja jak zaszlam w ciążę (niestety poronilam) miałam wynik 1,34. Pozdrawiam :-)

    Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 7 lutego 2017, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Dawno mnie tu nie bylo.Jak ostatnio zagladalam to Maciejowa byla chyba w 7 tc.,a teraz.Super,ale zlecialo.Poruszylyscie temat,nad ktorym i ja sie zastanawialam,mianowicie czy brac tabletke przed badaniem czy dopiero po?Ja zawsze bralam po,ale teraz nie wiem,czy dobrze robilam.Lekarz tez mowil,ze najpierw badanie dopiero tabletka.Jak robicie?
    U mnie nadal walka z ustawieniem leku,na razie Letrox 50,wszystko albo leci w dol na leb na szyje,albo w gore.Sama nie wiem co robic.Caly czas kiepsko sie czuje,chcialam zaczac starania na wiosne,a tu pewnie nici.
    Sluchajcie mam pytanie,dzis w pracy kolezanka powiedziala mi,ze Ona tez tak miala,ze wpadala z niedoczynnosci w nadczynnosc i lekarz dawal naprzemian raz lek na niedoczynnosc raz na nadczynnosc,czy to mozliwe?O ile dobrze ja zrozumialam,to brala je jednego dnia.Co o tym sadzicie?Czy to totalna sciema?Wreszcie wyszla jej nadczynnosc,ale wszystko sie unormowalo.Sama nie wiem,co o tym myslec?

  • Morenadenna Autorytet
    Postów: 348 184

    Wysłany: 7 lutego 2017, 23:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze badania bez tabletki

  • catalina1988 Koleżanka
    Postów: 63 11

    Wysłany: 8 lutego 2017, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminka wrote:
    Catalina1988 - co zalecił Tobie endokrynolog w związku z tymi zmianami zapalnymi tarczycy? Dobrze, że przeciwciała masz w normie :)
    Lekarz zlecił biopsję tarczycy - właśnie czekam na wynik. Orientuje się ktoś może jak długo się czeka?

  • Witaminka Debiutantka
    Postów: 13 10

    Wysłany: 8 lutego 2017, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam pojęcia jak długo czeka się na wynik biopsji ;(

    A co do sprawy z braniem tabletki przed badaniem TSH to już wiem :) wczoraj pytałam mojego lekarza i powiedział, że Euthyrox na pewno ma wpływ na wynik, aczkolwiek nie jest on aż tak znaczący, by przez to wynik był mocno zaniżony. Dodał, że tak naprawdę nie interesuje nas to jak funkcjonuje moja tarczyca bez tabletek, bo przecież i tak codziennie je biorę,więc ze spokojem mogę brać Euthyrox rano przed badaniem TSH.

    26 lat, 14 cs, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, Euthyrox N75
    Starania o pierwszego maluszka :)
  • ania-a77 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 9 lutego 2017, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Jestem tu nowa,i czasem już nie mam siły, staram się o dziecko z męża już 4 lata i nadal nic :-(, przeszłam przez kilku lekarzy, masę badań , i u mnie jak i u męża wszystko jest ok, lekarze proponują inseminacje.
    Ale ostatnio zaczełam czytać o tarczycy przy staraniach, i zrobiła, takie

    TSH - 2,144 (0,350-4,780)ulU\ml
    FT4 - 14,99 (11,46-22,65)pmol\l
    P\c przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO - <28 U\ml (0-60)
    testosteron 0,57 ng\ml (0,14-0,76)
    androstendion 3,57 ng\ml (0,30-3,30)

    Niby wszystko jest w normie , ale czy TSH nie powinno być niższe ??
    a może androstendion ma jakiś wpływ że nie mogę zajść w ciążę ???

‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego