TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie tsh 3,28, gin przepisał euthyrox 25 po 1 tab, wizyta u endokrynolog dopiero 31 sierpnia. Do tego czasu mam powtórzyć badania, ale odłożę to na bliżej wizyty, może chociaż trochę poziom tsh do tego czasu spadnie.
k91 Twoje tsh już całkiem ładne
anusiak5 jak wróciłam od lekarza to pierwsze pytanie syna było "kiedy wreszcie będzie ta dzidzia" więc doskonale Cię rozumiem. Mój syn ma 9 lat, a córka 12 i obydwoje marzą o rodzeństwie.13.05.2005 - córka
11.06.2008 - syn
05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb -
kasiulka1082 wrote:U mnie tsh 3,28, gin przepisał euthyrox 25 po 1 tab, wizyta u endokrynolog dopiero 31 sierpnia. Do tego czasu mam powtórzyć badania, ale odłożę to na bliżej wizyty, może chociaż trochę poziom tsh do tego czasu spadnie.
k91 Twoje tsh już całkiem ładne
anusiak5 jak wróciłam od lekarza to pierwsze pytanie syna było "kiedy wreszcie będzie ta dzidzia" więc doskonale Cię rozumiem. Mój syn ma 9 lat, a córka 12 i obydwoje marzą o rodzeństwie.
-
No ja brałam kiedyś tabletki anty, teraz znowu zaczynam, ale z przymusu. Mają pomóc wyleczyć polipa i wyregulować cykle. Wizyta za 4 miesiące u lekarza, więc zobaczymy co będzie. Oby pomogły, a w tym czasie może tarczyca również się unormuje i będzie można się zacząć starać, bo póki co mamy wstrzymane starania o maluszka13.05.2005 - córka
11.06.2008 - syn
05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb -
Aniolek27 wrote:Podpinam się pod temat. Jestem tu nowa ,i się zastanawiam jak jest z tą norma . Bo mój wynik TSH to 4,2 i mam prolaktynę podwyższona biorę diostinex a lekarz mówi że TSH mam dobre i nie muszę nic brać...
-
Aniołek27, TSH zdecydowanie za wysokie! takie TSH to dla Twojej babci jest dobre. Dla kobiet do 35 TSH dobre to 1-1,5; lekarze mówią, że max 2,5.
Zbadaj tez ft4 i ft3.
Ja na badania idę dosłownie 2 dni przed wizytą u endo, żeby wyniki były na świeżo.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
WISIENECZKA83 wrote:Witam od 22kwietnia EUTYROX50 po 1,5 miesiaca TSH z 15.68 do 6.60
wizyta u endo w lipcu ....Pytanko mam czy tez mialyscie brak miesiaczki...czy moze to dzidzia??
Brak miesiączki przez co? Przez wysokie TSH? tak, w niedoczynności tarczycy można mieć zatrzymaną owulację i miesiączkowanie. Ja tak nie miałam, ale moje najwyższe udokumentowane TSH to 4,3 poza tym to indywidualna sprawa.
Czy pytasz czy od euthyroxu? - zdecydowanie NIE. Euthyrox to sztuczny hormon, skoro masz niedoczynność i go bierzesz to tylko poprawiasz sytuację.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:Aniołek27, TSH zdecydowanie za wysokie! takie TSH to dla Twojej babci jest dobre. Dla kobiet do 35 TSH dobre to 1-1,5; lekarze mówią, że max 2,5.
Zbadaj tez ft4 i ft3.
Ja na badania idę dosłownie 2 dni przed wizytą u endo, żeby wyniki były na świeżo. -
Aniolek27 wrote:No na moim wyniku norma to wlasnie 4,2 . Więc zgłupiałam .
-
anusiak5 wrote:U NAS W LABO NORMA DLA PAN DO 3,55 JEST.JESLI SIE STARASZ O DZIECKO TO WEDLUG MOJEGO ENDOGINA TSH POWINNO BYC MAX 2,5 A NAJLEPIEJ DO 1,5.JA TEZ ZAWSZE ROBIE BADANIA 2 DNI PRZED WIZYTA.UDOSTEPNIJ SWÓJ WYKRES JESLI PROWADZISZ GO
-
Aniołek27, badanie TSH robi się niezależnie od dnia cyklu; TSH generalnie wolno się stabilizuje, cykl ma bardzo małe znaczenie, bo to hormon "niepłciowy".
Tarczyca generalnie jest od tego, żeby regulować metabolizm komórkowy, w każdej komórce ciała.
I jeśli masz niedoczynność, a na to wskazuje Twój wynik TSH, to możesz mieć obniżoną temperaturę ciała, jednym z objawów jest ciągłe uczucie zimna.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Dziewczyny macie pojęci dlaczego TSH rosnie mimom przyjmowania leków?
W marcu miałam 2,2 TSH biorac euthyrox 25
potem brałam 50 w tygodniu a w weekendy 75 i mam wynik prawie 2,7
Dodam ze miałam w styczniu wynik biorac 1,8
z czego kurka jasna to wynika.
Pomóżcie martwię się.
-
miałaś badane fT3 i fT4? bo może problem leży gdzie indziej?
hashimoto miałaś diagnozowane? przy Hashi tarczyca potrafi szaleć od niedoczynności w nadczynność i ciężej dobrać dawki niż przy zwykłej niedoczynności, moja kumpela się tak bujała kilka lat zanim jej zbadali przeciwciała i okazało się, że ma Hashi
nietolerancja laktozy: jeśli ją masz, to Euthyrox nie jest dla Ciebie, powinno się zmienić na Letrox
tyle mi przychodzi do głowy...
aha, no i czasami po prostu tarczyca po prostu sobie odpuszcza...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 08:32
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Nie można zaczynać od dużej dawki, organizm się musi przyzwyczaic.dawke się zwiększa stopniowo. Ja zaczynałam od 50 ale w ciazy. I generalnie przy zwiększeniu dawki się prawie zawsze złe czuje. Wiec i tak ci sporo dała - zazwyczaj się zaczyna od 25.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:miałaś badane fT3 i fT4? bo może problem leży gdzie indziej?
hashimoto miałaś diagnozowane? przy Hashi tarczyca potrafi szaleć od niedoczynności w nadczynność i ciężej dobrać dawki niż przy zwykłej niedoczynności, moja kumpela się tak bujała kilka lat zanim jej zbadali przeciwciała i okazało się, że ma Hashi
nietolerancja laktozy: jeśli ją masz, to Euthyrox nie jest dla Ciebie, powinno się zmienić na Letrox
tyle mi przychodzi do głowy...
aha, no i czasami po prostu tarczyca po prostu sobie odpuszcza...
na laktoze nie mam uczulenia
T3 Wolne 3,01 pg/ml
T4 Wolne 1,19 ng/dl
niby w normie...
euthyrox biore na czczo 30 min przed posilkiem jak nie wiecej bo pozno jem sniadanie.
Ale pihe krotko po kawe z mlekiem moze miec to wplyw?