Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • k91 Autorytet
    Postów: 376 104

    Wysłany: 14 maja 2017, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Catalina :)

    45cs, 28 lat, BMI 21
    endometrioza, PCOS,
    ANA2(-); MTHFR i PAI- heterozygoty, AMH- 9,25
    Leczenie immunologiczne- Accofil
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2017, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zerkniecie na moje wyniki? Nie chce dublowac postow.
    20 marca robilam badanie tarczycy. Wyniki: tsh 0.706 (norma 0.270- 4.700), FT4 8.27 (norma 10.60- 19.40), FT3 3.25 (norma 4.00-8.30). Lekarka w klinice powiedziala ze tsh piekne ale ft4 jest niepokojace i mam je powtorzyc. No i powtorzylam. Wyniki z 5 maja: tsh 1.826 a FT4 7.36.
    Co sadzicie? Nadmieniam, ze nie zmienilam trybu zycia czy diety. W rodzinie brat ma problemy z tarczyca. Czy moje wyniki sugeruja jakis problem?

  • moonik Autorytet
    Postów: 1149 1374

    Wysłany: 15 maja 2017, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    catalina1988 wrote:
    Hej! Badanie 30.01.2017 TSH 5,33 uIU/ml, od tego momentu Euthyrox 25. W ciąże udało się zajść po trzech miesiącach przy TSH 2,41 uIU/ml. Trzymam za Was kciuki dziewczeta - bądźcie dobrej myśli!!!

    Takie posty podtrzymują moją wiarę w to, że faktycznie kiedyś sie uda :)

    nzjd3e3k60sbk72h.png
    6dpt - beta 28,6 / 9dpt- beta 198,1 / 11dpt -beta 571,1 🥳/ 16dpt pęcherzyk/ 23dpt jest ❤️
    Zostało 8 ❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    12.12.2020 -transfer (❄️4.1.2)
    12.2020 - powrót po kolejną śnieżynkę
    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 18 maja 2017, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moonik, catalina1988 - Mnie też :) Uda nam się !

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • Paulas Ekspertka
    Postów: 645 76

    Wysłany: 21 maja 2017, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dziewczyny czytam Wasze posty i w większości przypadków martwicie się, bo macie wysokie tsh. Ja też miałam i biorę euthyrox 75 i obcnie mam w granicach 0.8. Endokrynolog chyba chce jeszcze zbijać, ginekolog mówi że jest ok. Ale czytam te Wasze posty i kilka z Was mówiło, że najlepsze do zajścia w ciąże jest tsh 1-2. To czy ja nie mam znowu za niskie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 maja 2017, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryska wrote:
    ja mam tsh 3,7 i mój ginekolog nie widzi w tym nic złego. Mówi, że wynik jest dobry i że skoro testy owu wychodzą pozytywnie to narazie nie ma się o co martwić. Ale ciąży nie ma jak narazie. Muszę mu chyba zaufać bo co innego mi pozostaje...

    Radzę poszukać innego bo chyba specjalizuje się w czymś innym niż robi...Można starać się i nawet zachodzić w ciążę z takim wynikiem,ale jest ona wyższego ryzyka i częściej występują poronienia niż na wyniku TSH poniżej 2.

  • hura2017 Przyjaciółka
    Postów: 82 50

    Wysłany: 22 maja 2017, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co sądzicie o tsh 0,4? Pozostałe w normie czyli ft3 i ft4

    Paulas lubi tę wiadomość


    3jgxe6hh5xvk7g82.pngimg]https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxe6hh5xvk7g82.png[/img]
  • magda_0186 Nowa
    Postów: 2 3

    Wysłany: 23 maja 2017, 06:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 2,28.Jestem pod opieką Pani ginekolog ze specjalizacją z endokrynologii i to jest chyba najlepsze rozwiązanie dla kobiet starających się o dziecko :) Po roku stabilizowania hormonów tarczycy udało się

    magda_0186
  • ONA 999 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 23 maja 2017, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie jestem tu nowa, od roku staramy sie o dziecko, tydzien temu okazalo sie ze mam niedoczynnosc :-( TSH prawie 6 .Troche poczytalam te forum,i dzieki temu mam teraz nadzieje ze po wyrownaniu wkoncu sie uda , ale zauwazylam tez,ze mam bardzo dziwna dawke leku, dostalam euthyrox 50 ale dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Miala ktoras z was taka dawke ? Musze tez zaznaczyc mimo ze to dopiero pare dni to juz moje samopoczucie jest lepsze !!

  • SylwiaLu Autorytet
    Postów: 505 429

    Wysłany: 24 maja 2017, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Winik ok. 0,50 jest dobry jeżeli samopoczucie jest dobre. Przedawkowanie eutyroxu może spowodować objawy nadczynności, czyli bardzo niski poziom hormonu + drżenie rąk, szybkie tętno, nawet w spoczynku, apetyt nie do zaspokojenia.

    Mi lekarka powiedziała, że zdrowa kobieta może sobie mieć TSH 3 - 3,5 do ciąży. Natomiast ja z wynikiem wyjściowym TSH 79, mam trzymać poniżej 2,5

    22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
  • mkgk Autorytet
    Postów: 743 509

    Wysłany: 25 maja 2017, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ONA 999 wrote:
    Witajcie jestem tu nowa, od roku staramy sie o dziecko, tydzien temu okazalo sie ze mam niedoczynnosc :-( TSH prawie 6 .Troche poczytalam te forum,i dzieki temu mam teraz nadzieje ze po wyrownaniu wkoncu sie uda , ale zauwazylam tez,ze mam bardzo dziwna dawke leku, dostalam euthyrox 50 ale dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Miala ktoras z was taka dawke ? Musze tez zaznaczyc mimo ze to dopiero pare dni to juz moje samopoczucie jest lepsze !!

    Ja zaczynałam od Euthyrox 25. Przy wyniku z marca TSH: 2,2100 FT3: 3,01 FT4: 1,19 dostałam od endokrynologa euthyrox 50 ale tylko raz dziennie - bo przecież na czczo to się bierze.
    Dodatkowo mój Ginekolog dołożył mi w weekendy euthyrox 75. Czyli 5 dni 50 i dwa dni 75.

    Miałam kiedyś bardzo obfite miesiączki skrzepy krwi, łącznie okres z plamieniami trwał do 7 dni a cykli 31. Od czasu kiedy się leczę cykl mam 28-29 - okres 5 dni zero skrzepów.

    Tylko ostatnia miesiączka jakaś skąpa a cykl trwał 26 dni.. owulacjia 18 dc. Mam nadzieje że to chwilowe po zwiększeniu dawki a nie namieszało mi się już coś na stałe.


    zi13rjjgy7oea2if.png
  • k91 Autorytet
    Postów: 376 104

    Wysłany: 25 maja 2017, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mkgk wysokie TSH jest powodem pojawiania się skrzepów?

    45cs, 28 lat, BMI 21
    endometrioza, PCOS,
    ANA2(-); MTHFR i PAI- heterozygoty, AMH- 9,25
    Leczenie immunologiczne- Accofil
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 25 maja 2017, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ONA 999 wrote:
    Witajcie jestem tu nowa, od roku staramy sie o dziecko, tydzien temu okazalo sie ze mam niedoczynnosc :-( TSH prawie 6 .Troche poczytalam te forum,i dzieki temu mam teraz nadzieje ze po wyrownaniu wkoncu sie uda , ale zauwazylam tez,ze mam bardzo dziwna dawke leku, dostalam euthyrox 50 ale dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Miala ktoras z was taka dawke ? Musze tez zaznaczyc mimo ze to dopiero pare dni to juz moje samopoczucie jest lepsze !!

    A to nie słyszałam, żeby 2 razy dziennie brać; i to tak od razu? z zera? mocno, ale skoro nie masz złych objawów (drżenia rąk, kołatania serca, duszności), no to spoko;

    dziewczyny, badajcie też fT3 i fT4, chociaż co jakiś czas!

    TSH 0,5 jest OK; lekarze mówią różnie, ale raczej 1,5; 2; 2,5 to są górne granice - trzeba patrzeć też na fT4, bo to jest hormon jaki dostaje dziecko na początku ciąży; no i na Twoje samopoczucie, dopóki nie masz objawów nadczynności, to znaczy, że tyle organizm potrzebuje

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 14:01

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 25 maja 2017, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann89 wrote:
    Dziewczyny, zerkniecie na moje wyniki? Nie chce dublowac postow.
    20 marca robilam badanie tarczycy. Wyniki: tsh 0.706 (norma 0.270- 4.700), FT4 8.27 (norma 10.60- 19.40), FT3 3.25 (norma 4.00-8.30). Lekarka w klinice powiedziala ze tsh piekne ale ft4 jest niepokojace i mam je powtorzyc. No i powtorzylam. Wyniki z 5 maja: tsh 1.826 a FT4 7.36.
    Co sadzicie? Nadmieniam, ze nie zmienilam trybu zycia czy diety. W rodzinie brat ma problemy z tarczyca. Czy moje wyniki sugeruja jakis problem?

    fT4 i fT3 masz poniżej normy: niedoczynność; poszłabym do endo po euthyrox;
    powinnaś też zbadać inne hormony przysadki mózgowej wg mnie;
    mam znajomą, która też miała TSH OK a hormony tarczycy za nisko i okazało się, że ma też chorą przysadkę

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Paulas Ekspertka
    Postów: 645 76

    Wysłany: 25 maja 2017, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    fT4 i fT3 masz poniżej normy: niedoczynność; poszłabym do endo po euthyrox;
    powinnaś też zbadać inne hormony przysadki mózgowej wg mnie;
    mam znajomą, która też miała TSH OK a hormony tarczycy za nisko i okazało się, że ma też chorą przysadkę


    A jakie hormony powinno się zrobić? I jak można objawowo odczuć, że wpada się z niedoczynności w nadczynność?

  • SylwiaLu Autorytet
    Postów: 505 429

    Wysłany: 25 maja 2017, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkie dotyczące nerwowości, kołatanie serca, drżenie rąk, wieczny apetyt i spadek wagi mimo "obżarstwa" labilność emocjonalna

    22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 25 maja 2017, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej, najważniejsze to chyba FSH, LH oraz prolaktyna; hormon wzrostu, ale jak z tym są problemy to są widoczne objawy, więc tego bym nie badała

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 25 maja 2017, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko FSH i LH to trzeba badać w odpowiednich dniach cyklu, więc nie robiłabym tego tak od czapy tylko w konsultacji z lekarzem

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Paulas Ekspertka
    Postów: 645 76

    Wysłany: 26 maja 2017, 00:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    tylko FSH i LH to trzeba badać w odpowiednich dniach cyklu, więc nie robiłabym tego tak od czapy tylko w konsultacji z lekarzem



    Dziękuje ;) Znalazłam informację, że w 1-3 dzień cyklu i tak zrobię i udam się z wynikami do endokrynologa, lepiej oceni sytuację jak ginekolog.

  • mkgk Autorytet
    Postów: 743 509

    Wysłany: 26 maja 2017, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k91 wrote:
    Mkgk wysokie TSH jest powodem pojawiania się skrzepów?

    Wiesz nie wiem czy był to powód, ale ustąpiły a miałam naprawdę przez wiele lat z tym problemy. Skrzepy krwi potrafiły mieć średnicę 2-3cm nawet.
    Na nic innego się nie leczę... więc dedukuje że to dzięki euthyrox.
    W środę 31 idę do invicty podpytam czy to może być od podleczenia tarczycy.


    zi13rjjgy7oea2if.png
‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ