Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 14 czerwca 2017, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie masz normy przy tych fT3 i fT4?

    aTPO i aTG miałaś robione? - to na Hashi

    poza tym, wiesz, to TSH to nie jest zły wynik; może nie idealny, ale naprawdę nie jest zły

    tak, picie kawy ma wpływ; mi lekarz mówił, żeby przez te pól h nic nie pić też, nawet dużą ilością wody nie popijać tabletki

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 06:10

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • mkgk Autorytet
    Postów: 743 509

    Wysłany: 15 czerwca 2017, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a jakie masz normy przy tych fT3 i fT4?

    aTPO i aTG miałaś robione? - to na Hashi

    poza tym, wiesz, to TSH to nie jest zły wynik; może nie idealny, ale naprawdę nie jest zły

    tak, picie kawy ma wpływ; mi lekarz mówił, żeby przez te pól h nic nie pić też, nawet dużą ilością wody nie popijać tabletki

    dzieki. sprobuje nie pic kawy
    aTPO ATG I w normie. ft3 i ft4 tez w normie lab.
    zobaczymy moze to cos da.


    zi13rjjgy7oea2if.png
  • Izcia Znajoma
    Postów: 21 2

    Wysłany: 25 czerwca 2017, 03:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.tlustezycie.pl/2014/01/euthyrox-eltroxin-czego-nie-wiesz-o.html?m=1

    IzaMi
  • HopeandFaith Przyjaciółka
    Postów: 152 20

    Wysłany: 25 czerwca 2017, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie TSH i ft4 do poprawy. Biorę od 2 tyg Letrox 37,5 mg. Podobno po 6 tyg poprawa. U mnie Tsh 3,3, a ft4 w normie laboratoryjnej, ale w porównaniu do ilości ft3 za małe.

    18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 26 czerwca 2017, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izcia, tłuste życie to trochę oszołomstwo; dużo informacji przydatnych dla chorych na Hashimoto i inne autoimmunologiczne choroby tarczycy, ale nie u każdego się to sprawdza. Ja mam po prostu niedoczynność.

    Jestem na euthyroksie od października, obecnie na 100, więc niemało. fT3 mi się w tym czasie nie poprawiło, czyli wciąż jest dość nisko; ale odkąd mam fT4 ustabilizowane na 60-70% normy to zupełnie nie mam objawów niedoczynności i tego się trzymam.
    Próbowałam dietą zwiększyć spożycie cynku, selenu i B12. Dupa, fT3 jak było, tak jest. Fakt, że trochę może buździć suplementacja jodu, ale w ciąży muszę brać, bo to dla dziecka, więc trudno.
    Może gdybym nie była w ciąży to bym sobie pozwoliła na większe kombinowanie, teraz wolę zaufać lekarzowi z wykształceniem. Nie mówiąc juz o tym, ze dla każdego człowieka przejście z "normalnej" diety na taką, jaką proponuje tłuste życie może się skończyć innymi chorobami.

    Szukałam w necie tych naturalnych hormonów - produkowane są w Chinach, Tajlandii i Wietnamie. Innych nie znalazłam. Z EU może bym się skusiła, ale takich nie ma. Więc, dziękuję, wolę Euthyrox.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • adelcia Ekspertka
    Postów: 147 86

    Wysłany: 26 czerwca 2017, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,ja zaszłam w 1sza ciąże z tsh 3,6. Potem bralam euthyrox 37,5 do konca ciazy i utrzymywało misię na poziomie 1-1,5.

    deaf234bd59751a3e2ce46fafae8735a.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 czerwca 2017, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mam 1.5 oby sie udalo :)

    k878 lubi tę wiadomość

  • justysbp Przyjaciółka
    Postów: 110 123

    Wysłany: 5 lipca 2017, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu prawie idealne tsh i "zielone światło" dla starań ❤

    eikt3e3kj1qmtans.png
  • Motomi7 Przyjaciółka
    Postów: 138 46

    Wysłany: 5 lipca 2017, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki, odebrałam wyniki, mega się cieszyłam, że wszystko mam normie, a tu się okazuje, że moje TSK 3,400 to jednak słaba sprawa, a mój gin nie zwrócił na to w ogóle uwagi... co mam robić?

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 6 lipca 2017, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motomi7 wrote:
    Hej Dziewczynki, odebrałam wyniki, mega się cieszyłam, że wszystko mam normie, a tu się okazuje, że moje TSK 3,400 to jednak słaba sprawa, a mój gin nie zwrócił na to w ogóle uwagi... co mam robić?

    iść do endokrynologa

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • ŻółtaMARAKUJA Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 14 lipca 2017, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Bardzo proszę o poradę osoby, które chorują lub wiedzą coś na temat Gravesa-Basedowa...
    Od 6 lat mam problem z tarczycą, najpierw duża niedoczynność - sporo ponad normę wyniki TSH oraz stwierdzone Hashimoto- leczenie Euthyrox w różnych dawka (w zależności od wyników). Miałam wówczas w miarę dobre samopoczucie. Od kilku miesięcy (około 10) zmagam się z kolei z bardzo niskim TSH (WYNIK NIEOZNACZALNY <0,0025 przy normie 0,350-4,940). Endokrynolog nie wdrożył żadnego leczenia w nadziei, że tarczyca po tym skoku w nadczynność powróci samoistnie do niedoczynności (jego zdaniem jestem młoda (28lat) i szkoda zaczynać leczenie tyreostykami bo to po pierwsze perspektywa 2 lat i loteria czy choroba rzeczywiście się wyciszy)... zaznaczę jeszcze, że wyniki ft3 oraz ft4 zawsze były w normie, mieściły się w przedziale. Przez ostatnie pół roku nie brałam żadnych leków i czekałam na cud, w zeszłym miesiącu nagle wyniki weszły w widełki TSH piękne: 0,812 i dostałam zielone światło do starań (w tym cyklu się nie udało). Wczoraj w ramach darmowego badania TSH skorzystałam i załamka... wynik TSH 0,382 przy normie 0,350-4,940, czyli już blisko niskiej granicy... Nie wiem co mam robić, ręce mi opadły w 30 dni tak znaczenie moje TSH się obniżyło. Nie wiem czy taki wynik jest jeszcze do przyjęcia w staraniach czy lepiej nie próbować. Wiem, że TSH powinno być około normy 1-1,5... a wahania tego hormonu są niebezpieczne w skutkach dla matki i dziecka. RATUJCIE, może któraś z Was ma jakieś doświadczenia z Gravesem-Basedowem? Jak to było u Was?

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 14 lipca 2017, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    masz stwierdzone G-B?

    TSH bym się nie przejmowała; w ciąży lepsza lekka nadczynność niż niedoczynność, byle ciśnienie było OK. Poza tym 1-1,5 to górna granica, którą wskazują niektórzy endo.

    Gorzej z chorobami immunologicznymi, bo one różnie działają w ciąży...

    Jakie masz poziomy przeciwciał?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • ŻółtaMARAKUJA Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 14 lipca 2017, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam NIESTETY wszystkie poziomy przeciwciał ponad normę anty-TG; anty-TPO; i ostatnio TRAb... Mam też skłonność do nadciśnienia. Jak to mój endo ładnie ujął wszystkie miana przeciwciał zawierają się w nazwie: Autoimmunizacyjna choroba tarczycy (i tak właśnie jestem zdiagnozowana) Oprócz tego guzki na tarczycy ale jego zdaniem na razie nie onkologiczne: do obserwacji.

  • ŻółtaMARAKUJA Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 14 lipca 2017, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, że pierwsza diagnoza to Hashimoto i niedoczynność, następnie Grawesa-Basedowa, później subkliniczna nadczynność i na koniec to co powyżej. Miałam wielu lekarzy... Każdy mówił co innego. Tego ostatniego się trzymam bo wydaje mi się być bardzo sensowny.

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 16 lipca 2017, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurcze, to słabo; o G-B nic nie wiem, ale leki zarówno na niedoczynność i nadczynność są bezpieczne w ciąży, więc pozostaje regularne badanie i dobieranie leków jakbyś zaszła; mam koleżankę z Hashi, dwie ciąże doniosła tylko na Euthyroksie, dopiero jak zaszła w trzecią to jej łaskawie lekarz zbadał przeciwciała i zdiagnozował Hashi...
    Najgorszy to niedobór hormonu bo silnie wpływa na rozwój dziecka i nadciśnienie przy nadczynności, więc jeśli jesteś pod opieką sensownego lekarza to bym się nie bała, autoimmunologiczne to raczej losowo atakują, z tego co wiem.

    ja już biorę E 112, ale endo powiedziała, że na jej oko zatrzymamy się max na 125, więc nie ma tragedii, mam nadzieję, że po ciąży tarczyca trochę dostanie kopa i zacznie lepiej działać

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • ŻółtaMARAKUJA Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 17 lipca 2017, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Ciebie i dzidziusia kciuki :) Oby ciąża była nudna i spokojna :D Dawka 125 to tak jak mówisz bez tragedii. W pierwszej ciąży kończyłam ze 155 Euthyroksu. Jakkolwiek leki towarzyszące nadczynności, w tym tyrostatyki są teratogenne; w przeciwieństwie do Euthyroksu przy niedoczynności; chociaż warto chyba kierować się zasadą: lepiej leczyć niż nie robić nic. A jak Ty się czujesz? Będzie synuś czy córcia? :D

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 17 lipca 2017, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurczę, a ja słyszałam, że tyrosan dopóki nie ma bardzo silnej nadczynności i dawka nie musi być kosmicznie duża to jest OK.

    prawdopodobnie córka, ale sprawdzamy w czwartek :)

    co chwila mam jakieś dolegliwości, dużo leżę itd. tarczyca to w sumie najmniejszy problem - zachodziłam w ciążę z lekkim nadmiarem fT4 i dzięki temu stopniowo zwiększamy dawkę bez żadnych reperkusji; ale moja endo i tak na początku ciąży kazała mi przychodzić co tydzień-dwa, po 1,5 miesiąca co 3 tyg., żeby monitorować i dzięki temu mam poczucie, że wszystko jest pod kontrolą; w Twojej sytuacji chyba też trzebaby się tego pilnować

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Ellka Autorytet
    Postów: 2387 768

    Wysłany: 17 lipca 2017, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Ja choruje na Hashimoto. W pierwszą ciążę zaszlam z wynikiem 2,5.
    Teraz próbujemy znowu, ale tsh mi się rozszalalo w drugą stronę. Wynik z.zeszłego tygodnia to 0,299

    Lista Staraczek
    https://robotkiszydelkoweivuli.blogspot.com/
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Tanda Autorytet
    Postów: 1709 1366

    Wysłany: 21 lipca 2017, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tej pory nie miałam problemów z tarczycą, zawsze wyniki dobre. TSH ok. 1,5.
    We wrześniu miałam nawet lepiej, bo 1,2.
    Od roku staramy się o dziecko i nie wychodzi, byłam u gina - polecił zacząć od zbadania progesteronu i testów owulacyjnych.
    Przy badaniu progesteronu dorzuciłam tak w sumie bez powodu tsh, bo często się o nim mówi w kontekście niepłodności.
    Od września urosło z 1,2 do 3 :O Nie mam pojęcia dlaczego.
    Czy jest szansa, że to chwilowe? Czy to prawda, że jak już raz wezmę leki na zbicie to będę musiała brać je już zawsze? Czy może wystarczy zbić raz i jest szansa, że nie będzie rosło?

    Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 25 lipca 2017, 10:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, niedoczynność jest generalnie chorobą chroniczną, ale czasami ten stan się odwraca i przestaje się brać leki, tylko okresowo monitoruje hormony.
    Miałaś badane kiedyś wszystkie hormony tarczycy i przeciwciała pod kątem chorób autoimmunologicznych? Warto zrobić.

    "leki na zbicie" to nic strasznego; sztuczny hormon po prostu, którego w organizmie brakuje

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego