TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
agus2701 wrote:Hej dziewczyny, musze do Was napisac, poniewaz juz dostaje do glowy.
Z moim narzeczonym jestesmy 6 lat nigdy nie zabezpieczalismy sie i nigdy nie zaszlam w ciaze. Postanowilismy wziac sie za to konkretnie.
Od 7 miesiecy staramy sie o dzidziusia. moje cykle byly bardzo nieregularne przez PCO, niedoczynnosc tarczycy, hashimoto. Prolaktyne zawsze mialam w normie. Mialam robiona droznosc jajowodow i wszystko ok. Od 5 cykli bralam Clostylbegyt i jajeczkowalam pieknie i niestety na tym koniec. okazalo sie ze moje wyniki sa zle.
17.11.2017
TSH 0.007 norma od 0.360
Ft4 20.80 norma do 14.41
prolaktyma w normie,
testosteron troche podwyzszony ;/ lekarz kazal mi odstawic leki, zeby tsh wzroslo. powiedzial tez ze juz niestety nie moze mi bardziej pomoc poniewaz, jajeczkowalam itp a i tak nie zaszlam w ciaze, zalecil klinike leczenia nieplodnosci. TRAGEDIA. poczulam sie jakbym dostala w twarz. Nie tak to mialo wygladac. Wierzylam ze uda mi sie ladnie zajsc w ciaze ;( Z kazdym niepowodzeniem coraz bardziej dolowalam sie ;( to takie smutne ze czlowiek chce stara sie i nic.
Nie bralam Euthyroxu od 17.11 gdzie wynik mialam tak niski 0.007 a dzis po 3 tyg odstawienie leku moj wynik to 13.68 ;/ ;(
przeciez z takim wynikim nie uda mi sie zajsc w ciaze ;( prolaktyna rowniez podwyzszona ;( 28.48 w normie do 26.72
Moje drogie Kobietki powiedzcie co robic i jak sobie z tym wszystkim radzic ;(
moze polecicie dobrego ginekologa endokrynologa w Gdańsku??
Trzymam tak strasznie za nas wszystkie kciuki.
Hej agus2701
Ja chodzę do dr Wojciecha Śliwowskiego w Gdańsku przy Jagiellońskiej. Jest endokrynologiem - ginekologiem. Starszy Pan ale ma duże doświadczenie i nie faszeruje jakąś dużą ilością leków - jest nawet temu przeciwny bo zawsze powtarza, że organizm musi się sam naturalnie mobilizować a my nie możemy go rozleniwiać. Na razie się go trzymam, zawsze mi poświęca 40-60 min.
Też miałam problem z TSH - 6,78, guzki na tarczycy a do tego hiperprolaktynemia. Po leczeniu mam TSH na poziomie 2,1 a prolaktyna w normie.
Niedawno zaczęliśmy starania, nasz 2 cs mam nadzieję, że uda się jak najszybciej Tobie życzę tego samego :* I głowa do góry, wszystko jest do naprawienia.
-
Kurcze ja tez mam wynik TSH 4.34 biore prawie miesiac leki euthyrox 50 z tym ze mieszkam za granica. Za tydz mam badania wiec sie okaze czy spadlo cos. Staramy sie juz 5 mies o dzidziusia i nic. Wczesnirj nie wiedzialam ze moge miec problrmy z tarczyca dopiero gin wypisal badania. Z tym ze tutaj do endo czeka sie nawet rok na kase chorych a prywatnie jest mega drogo. Wiec poki co gin obserwuje moja tarczyce 26 lutego mam badania a 27 wizyte u gina wiec zobaczymy cco dalej.. bo chcialabym zeby juz spadlo i czekam az zajde w koncu w ciaze. W dodatku mam pcos ale gin mowi ze to nie wplywa za bardzo na zajscie w ciazePatisoon
-
Dziewczynki mogę prosić o interpretację wyników badań z 3dc:
TSH 1,5416 (0,3500-4,9400)
FT3 2,47 (1,45-3,48)
Prolaktyna 3,17 (5,18-26,53)
FT4 1,03 (0,70-1,48)
Robione badania w 3 dniu cyklu bezpośrednio w czasie okresu,który przyszedł zaraz po ciąży biochemicznej.Dziękuje! -
nick nieaktualnyWitam. Moj wynik tsh po 5 miesiacach z Euthyroxem 25 wynosi 1,8. Zeszlam z wyniku 3,9. Endokrynolog od razu kiedy zobaczyl tsh i prolaktyne w gornym progu wlaczyl mi Parlodel i Euthyrox. Wedlug mojego endo tsh 3,9 i prolaktyna 24 to zbyt wysoko by zajsc w ciaze. Poza tym cykl kompletnie mi sie rozregulowal.
-
nick nieaktualnyhej dziewczyny
jestem z Wami długo,ale piszę dopiero pierwszy raz..
mi w tym cyklu się udało, beta rośnie.
Tsh w zeszłym miesiącu miałam 0,72, niestety był to nieudany cykl a chyba wpłynął na to niski progesteron bo zaledwie 0,2(duphaston 1x1),
w cyklu który dał mi fasolke tsh w 26dc 1,3 a progesteron 32(luteina dopochwowo 1000 2x1). Byłam 27dc na kontroli u endokrynologa i powiedziała że jest wszystko ok, że kontrola z pakietem badań za miesiąc.)) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
M@łp@@@ wrote:Robiłam TSH i wyszło mi 2,4 Od pół roku staramy sie o drugie dziecko i nic. Czy wynik jest Ok? Mam 30 lat.
I tak i nie. Samo TSH na tyle niewiele mówi że na tej podstawie nikt Ci rzetelnej odpowiedzi nie da. Beda kobitki dla których taki wynik (przy innych prawidłowych) bedzie ok a będą takie kobitki którym przy takim wyniku cykl sie rozregulujehttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
M@łp@@@ wrote:Ja w tym miesiącu pierwszy raz w życiu miałam tak długi cykl. Owulacja 31 dniu. Tetaz czekam na rozwój sytuacji z nadzieja ze sie udało. Zastanawiam die czy nie zbadać progesteronu. Kiedy najlepiej?
Najlepiej 7-8dpo mierzyć progesteron. Czyli jeśli owu miałaś 31dc to najlepiej 38-39dc zrobić go.https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny