Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6319 2311

    Wysłany: 7 października 2017, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    U mnie na USG wszystko było w porządku. Żadnych guzków, ani nic innego. Tylko te normy mocno przekroczone. Ale zobaczymy jak będzie na kolejnej kontroli. Staramy się o dziecko od stycznia i na razie nic z tego nie wynikło, więc pewnie dopóki TSH nie zbiję, nic z tego nie będzie. Na razie mam tylko Euthyrox 25.
    To najwazniejsze ze usg ok. Euthyrox powinien pomoc. Aha, selenu w tabletkach nie bralam bo to dodatkowa chemia, za to jadlam orzechy brazylijskie, ktore maja giga ilosc selenu w sobie.
    Bardzo pomaga na problemy tarczycowa zdrowa dieta, eliminacja chemii, zmniejszenie nabialu i glutenu (nie mowie o calkowitej rezygnacji absolutnie), ale zastapienie np bialej buly na chleb razowy :)

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9019 5565

    Wysłany: 7 października 2017, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w takim razie muszę sobie zakupić te orzechy :) A selen mam jakiś niby eko, z drożdży czy coś takiego :) Na razie będę go brała, zobaczymy jak wyjdą wyniki kontrolne. Muszę szukać nowego endo, bo w mojej placówce już nie mam takiej możliwości i odwołali mi wizytę :/
    W razie czego ginekolog też mi może wypisać receptę na Euthyrox, nie? I zwiększyć dawkę?

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6319 2311

    Wysłany: 7 października 2017, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    To w takim razie muszę sobie zakupić te orzechy :) A selen mam jakiś niby eko, z drożdży czy coś takiego :) Na razie będę go brała, zobaczymy jak wyjdą wyniki kontrolne. Muszę szukać nowego endo, bo w mojej placówce już nie mam takiej możliwości i odwołali mi wizytę :/
    W razie czego ginekolog też mi może wypisać receptę na Euthyrox, nie? I zwiększyć dawkę?
    Myślę, że moze.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • moonik Autorytet
    Postów: 876 879

    Wysłany: 7 października 2017, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do cudownych wlaściwości selenu to i facetowi sie przyda ;) no poprawę nasienia...

    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    Zostało 9 ❄❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 października 2017, 00:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam pytanie staram się o dziecko od ponad 1 roku niestety nic się nie udaje. Zrobilam badania tsh norma to [0.270-4.200] moja to 4.010 czy to może mieć coś wspólnego

  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 8 października 2017, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaruda wrote:
    Witam mam pytanie staram się o dziecko od ponad 1 roku niestety nic się nie udaje. Zrobilam badania tsh norma to [0.270-4.200] moja to 4.010 czy to może mieć coś wspólnego

    Moze, nie musi. A jakieś badania miałaś prócz TSH robione? Samo jest mało miarodajne bo zbyt wiele czynników wpływa ns jego wynik (zmęczenie, stres itd)

    edwarda20 lubi tę wiadomość

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • moonik Autorytet
    Postów: 876 879

    Wysłany: 8 października 2017, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaruda wrote:
    Witam mam pytanie staram się o dziecko od ponad 1 roku niestety nic się nie udaje. Zrobilam badania tsh norma to [0.270-4.200] moja to 4.010 czy to może mieć coś wspólnego

    Mnie przy takim TSH endo i gin nawet zabronili sie starać, jak usłyszałam o ewentualnych następstwach to faktycznie: od poronień do wad płodu.

    Do starań najlepsze TSH to 1,5-2. Oczywiście ciężko powiedzieć, że przez samą tarczycę Ci się nie udaje, za hormonem tarczycy idzie wiele innych. Oczywiście istotny jest też Wasz wiek :) a z nim tempo diagnostyki.

    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    Zostało 9 ❄❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6319 2311

    Wysłany: 8 października 2017, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moonik wrote:
    Mnie przy takim TSH endo i gin nawet zabronili sie starać, jak usłyszałam o ewentualnych następstwach to faktycznie: od poronień do wad płodu.

    Do starań najlepsze TSH to 1,5-2. Oczywiście ciężko powiedzieć, że przez samą tarczycę Ci się nie udaje, za hormonem tarczycy idzie wiele innych. Oczywiście istotny jest też Wasz wiek :) a z nim tempo diagnostyki.

    Tez mialam tsh 4 i nikt mi nie zabranial. Dostałam od razu wyzsza dawke i do przodu. Kobiety zachodzą w ciaze i rodza zdrowe dzieci przy tsh powyzej 30 i wiecej. Wiec nie przesadzajmy. Trzeba brac po prostu leki.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6319 2311

    Wysłany: 8 października 2017, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaruda wrote:
    Witam mam pytanie staram się o dziecko od ponad 1 roku niestety nic się nie udaje. Zrobilam badania tsh norma to [0.270-4.200] moja to 4.010 czy to może mieć coś wspólnego

    Moze ale nie musi. Tak jak napisala Terka, po samym tsh nic sie nie diagnozuje. Nalezy zrobic caly pakiet tarczycowy, czyli ft3, ft4, atpo, atg i usg. Wtedy cokolwiek mozna powiedziec. Mimo wszystko powinnas dostac najmniejsza dawke leku do zbicia.

    Za to mam inne pytanie - czy mąz badal nasienie?

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • catalina1988 Koleżanka
    Postów: 63 11

    Wysłany: 9 października 2017, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w badaniu na koniec stycznia miałam TSH 5,33 - zrobiłam badania pod kierunkiem przyszłej ciąży. Ani ginekolog ani endokrynolog nic nie mówili by się nie starać o dziecko. Endokrynolog zlecił mi USG i przepisał Euthyrox, mówił tez ze jak się uda „zajść” to żeby od razu podejść to przepisze wyższa dawkę. Tez się naczytałam, ze mie wolno się starać i ze mogą być problemy itp. A w maju już byłam w ciazy

    edwarda20 lubi tę wiadomość

  • JustynaG Autorytet
    Postów: 4083 6256

    Wysłany: 12 października 2017, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 12:21

    43kt3e5ee2053a1j.png

    43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6319 2311

    Wysłany: 13 października 2017, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Poszłam do gin bo cykl trwał zbyt długo. Ciąży brak. Kazał zrobić prolaktynę i TSH i za tydzień zgłosić się na kontrolę.
    TSH 3,21, prolaktyna 13,4. Cykl trwał 58 dni. Dostałam okres 2 dni po wykonaniu badań krwi.
    Dostałam skierowanie do endokrynologa w kierunku niedoczynności tarczycy. Nigdy wcześniej nie obserwowałam u siebie objawów jakie są przy tej chorobie.

    Wizytę u lekarza mam w ramach prywatnego ubezpieczenia za 3 tygodnie. Czy warto łykać coś? np. jod? czy lepiej poczekać do wizyty? Podejrzewam, że będę musiała zrobić cały pakiet badań.

    Nic nie lykaj. Na pewno bedziesz musiala zrobic caly pakiet badan. Cierpliwosci.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • JustynaG Autorytet
    Postów: 4083 6256

    Wysłany: 13 października 2017, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 12:21

    edwarda20 lubi tę wiadomość

    43kt3e5ee2053a1j.png

    43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • JoannaR Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 28 listopada 2017, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem tutaj nowa, trafiłam dzisiaj na ten wątek i mam mętlik w głowie.
    Chcielibyśmy starać się z mężem o dziecko. Zrobiłam badanie krwi, wyszło mi TSH 2,61 (rok temu miałam 3,8 ). Dzwoniłam do mojej ginekolog, która kazała mi się zgłosić do endokrynologa, mówiąc, że TSH musi być mniejsze niż 2,3.

    Dziś byłam prywatnie u endo, która stwierdziła, że ten poziom TSH jest ok i nie chce przepisywać mi leków, bo może mnie wpędzić w nadczynność tarczycy. Mówiła, że jeśli przez pół roku starania nie będzie efektów to wtedy mam się zgłosić i coś będziemy działać lub jeśli zajdę w ciąże to wtedy zrobić raz jeszcze badania i w razie zbyt wysokiego TSH przyjść na konsultacje.

    I fakt, nie martwię się tym, że nie zajdę od razu w ciążę, bo będziemy próbować, jeśli nie wyjdzie zaczniemy leczenie. Martwi mnie bardziej ryzyko poronienia, nie chciałabym przez to przechodzić :(.

    Więc moje pytanie: Czy przy obecnym poziomie TSH i zakładając, że jak tylko dowiem się o ciąży lecę na badania krwi i do endo - mogę spać spokojnie i nie martwić się o przyszłą fasolkę? Staram się też prowadzić aktywny tryb życia, bo to ponoć pomaga przy niedoczynności tarczycy.

    Pozdrawiam i liczę, że któraś z was mnie trochę uspokoi

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 19:34

  • Drzemka Autorytet
    Postów: 380 194

    Wysłany: 28 listopada 2017, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoannaR wrote:
    Jestem tutaj nowa, trafiłam dzisiaj na ten wątek i mam mętlik w głowie.
    Chcielibyśmy starać się z mężem o dziecko. Zrobiłam badanie krwi, wyszło mi TSH 2,61 (rok temu miałam 3,8 ). Dzwoniłam do mojej ginekolog, która kazała mi się zgłosić do endokrynologa, mówiąc, że TSH musi być mniejsze niż 2,3.

    Dziś byłam prywatnie u endo, która stwierdziła, że ten poziom TSH jest ok i nie chce przepisywać mi leków, bo może mnie wpędzić w nadczynność tarczycy. Mówiła, że jeśli przez pół roku starania nie będzie efektów to wtedy mam się zgłosić i coś będziemy działać lub jeśli zajdę w ciąże to wtedy zrobić raz jeszcze badania i w razie zbyt wysokiego TSH przyjść na konsultacje.

    I fakt, nie martwię się tym, że nie zajdę od razu w ciążę, bo będziemy próbować, jeśli nie wyjdzie zaczniemy leczenie. Martwi mnie bardziej ryzyko poronienia, nie chciałabym przez to przechodzić :(.

    Więc moje pytanie: Czy przy obecnym poziomie TSH i zakładając, że jak tylko dowiem się o ciąży lecę na badania krwi i do endo - mogę spać spokojnie i nie martwić się o przyszłą fasolkę? Staram się też prowadzić aktywny tryb życia, bo to ponoć pomaga przy niedoczynności tarczycy.

    Pozdrawiam i liczę, że któraś z was mnie trochę uspokoi


    Powiem tak, na pewno nie polecam brania leku mimo braku wskazań. Ja przy TSH w wysokości 2,29 dostałam zalecenie brania Letroxu, co spowodowało u mnie dużą nadczynność... I ostatecznie już go nie zażywam. Nie wiem jak w Twoim przypadku, bo nigdy nie miałam wyższego poziomu.

    JoannaR lubi tę wiadomość

    Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Edziorro Koleżanka
    Postów: 83 15

    Wysłany: 28 listopada 2017, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Ooo... Myślałam że Hashi to bardziej aTPO wyznaczają. Szczerze jestem zaskoczona. A resztę badań jak masz (ft3, ft4 aTPO)?
    U mnie również przeciwciała antyTPO w normie a antyTG podwyzszone. Od lekarzy słyszę, że antyTG są niespecyficzne ale nikt nie raczył rozwinąć tematu. Hashimoto jednak stwierdzone (usg, biopsja).

    hashi, levothyroxine 37.5mg
    1cs
    oar83e3kx7q1e7jy.png
  • Drzemka Autorytet
    Postów: 380 194

    Wysłany: 28 listopada 2017, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziorro wrote:
    U mnie również przeciwciała antyTPO w normie a antyTG podwyzszone. Od lekarzy słyszę, że antyTG są niespecyficzne ale nikt nie raczył rozwinąć tematu. Hashimoto jednak stwierdzone (usg, biopsja).

    A ATG na jakim masz poziomie? Ja też mam potwierdzone Hasimoto przez USG tarczycy, ATG na poziomie ok. 500.

    Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Edziorro Koleżanka
    Postów: 83 15

    Wysłany: 28 listopada 2017, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A ATG na jakim masz poziomie? Ja też mam potwierdzone Hasimoto przez USG tarczycy, ATG na poziomie ok. 500.
    U mnie podobnie :) Tj.w lutym anty-TG 571.30, obecnie 389.80 (po suplementacji selenem). anty-TPO w normie 27.05, obecnie 13.87. Również nie biorę hormonów, miło wiedzieć, że są gdzieś jeszcze takie ewenementy jak ja :)

    hashi, levothyroxine 37.5mg
    1cs
    oar83e3kx7q1e7jy.png
  • Drzemka Autorytet
    Postów: 380 194

    Wysłany: 28 listopada 2017, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziorro wrote:
    U mnie podobnie :) Tj.w lutym anty-TG 571.30, obecnie 389.80 (po suplementacji selenem). anty-TPO w normie 27.05, obecnie 13.87. Również nie biorę hormonów, miło wiedzieć, że są gdzieś jeszcze takie ewenementy jak ja :)

    Jest nas więcej :)Ja aTPO też na podobnym poziomie. O Hasimoto pewnie nigdy bym się nie dowiedziała, gdyby nie wypadanie włosów.

    A podobno aTG nie wpływa na możliwość zajścia w ciążę, natomiast mi póki co od lipca się jeszcze nie udało. A Ty długo próbujesz?

    Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Edziorro Koleżanka
    Postów: 83 15

    Wysłany: 28 listopada 2017, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Jest nas więcej :)Ja aTPO też na podobnym poziomie. O Hasimoto pewnie nigdy bym się nie dowiedziała, gdyby nie wypadanie włosów.

    A podobno aTG nie wpływa na możliwość zajścia w ciążę, natomiast mi póki co od lipca się jeszcze nie udało. A Ty długo próbujesz?
    My dopiero zaczynamy choć psychiczne czuję jakbym się już z rok starała :) (to było długo wyczekiwane rozpoczęcie starań) Także póki co jestem pełna nadzieji, że szybko się uda..
    Dostałaś może jakieś zalecenie w związku z hashimoto i staraniem się o dziecko? W moim przypadku endo nadmieniła jedynie o kontynuacji suplementacji selenem i w przypadku stwierdzenia cìąży- dodatkowo jodid. I kontrola tsh oczywiscie. Ginekolog natomiast stwierdziła, że już na etapie planowania powinnam zacząć profilaktycznie brać euthyrox. Jak widać co lekarz to jednak inna taktyka, oszaleć można. Ale powoli utwierdzam się w tym, że dobrze robię, że hormonów jednak nie biorę..

    hashi, levothyroxine 37.5mg
    1cs
    oar83e3kx7q1e7jy.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego