TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
yesenia wrote:Czy wynik TSH 3,262 jest dobry dla starających się??Biochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
yesenia wrote:Co powinnam zrobić?? Rozszerzyć badania tarczycy , czy iść do lekarza , ale jakiego rodzinnego, ginekologa czy edno?Biochem - 2017 r
nick nieaktualny
-
yesenia wrote:Ja tego nie rozumiem skoro norma jest 4 !!!Biochem - 2017 r
Yesenia, powiem Ci obrazowo. Kraje rozwiniete bardziej niz nasz, np Francja, Niemcy maja norme OGOLNA dla wszystkich do 2,5. Obnizona do tego poziomu kolo 10lat temu. Mozesz rozumiec lub nie, ale uwierz nam, ze dla staraczki TSH powinno miec 1 z przodu. Nawet jak gin powie Ci, ze jest ok, bo w normie to rusz tyleczek do endo, ktory juz tak nie powie - 100%... Poczytaj sobie o wplywie niedoczynnosci tarczycy (czyli wysokie tsh) na ciaze i zdrowie dzieci urodzonych z ciaz z wysokim TSH. Zrozumiesz jak poczytasz. Powodzenia, ale bez paniki, bo to latwo sie da ogarnac
lilirose lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
yasenia, norma jest dla OGÓŁU społeczeństwa. Staraczki to wybrana grupa. W ciąży TSH rośnie i z 4 zrobi Ci się, na przykład, 8 i nie daj boże poronisz. Zbij TSH do minimum 2 i wtedy zacznij starania. Innego wyjścia nie ma.
Idź do dobrego gina, najlepiej ze specjalizacją endokrynologiczną, albo po prostu do dobrego endo. Każdy lekarz z takim wynikiem zapisze Ci lek.
Żeby nie biegać co chwile i nie płacić za każdą wizytę to zrób dla własnego spokoju FT3, FT4, antyTPO, antyTG i najlepiej USG tarczycy, żeby wykluczyć guzy.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
yesenia wrote:Anatolka radzisz mi iść do endokrynologa czy robic badania ?? A jesli badania to jakie FT3, FT4 , Anty PO i Anty TG??
Proponuje wizyte u endo albo endo-gina (ale o takich 2w1 trudniej). Badania mozesz zrobic te, ktore wymienilas, bo na pierwszej wizycie pewnie i tak by Ci je zlecil i zaplacisz drugi raz za wizyte a jak pojdziesz od razu z wynikami to zleci leki i kontrole np dopiero za 2 miesiace moja endo jeszcze procz tego zlecila mi Ca, Fe i wit.D. -
byłam u endo, kobieta zajmuje się naprotechnologią i powiedziałą że bezpiecznie można zacząćsięstarać od 2,5.
nie ma się co załamywać, leczą się u niej kobiety z wynikami tsh 250 i więcej.
ja mam 7,48 i powiedziała że tak 2 msc i będzie w normie;)
oczywiście trzeba pamiętać że tak naprawdę tsh jest określane z przysadki mózgowej i badania kontrolne robić dopiero po 6tyg.
No idziewczyny jeszcze najważniejsze: łykać witaminę D3, 1x dziennie dla kobiet i mężczyzn. Poprawia płodność.
Pani ma5 dzieci, więc chyba wie co mówi:) -
Wit D w kapsuklach/tabletkach z apeki bez recepty ma kiepskie wchlanianie, dlatego endo najczesciej przepisuja w kropelkach na recepte.
P.s. ja uwazam, ze to, ze pani dr ma 5 dzieci nie warunkuje tego, ze jest dobrym specjalista. Byc moze nie dotknely Jej osobiscie problemy z nieplodnoscia i tyle. Tak jak kucharz w restauracji gotuje przecietnie duzo wiecej niz statystyczna kobieta w domu a moze to robic fatalnie. Pani dr moze byc przykladem marnego dzialania naturalnych sposobow antykoncepcji
Ale oczywiscie z racji ukonczonych studiow i pewnie wieloletniej praktyki - wiedzy i umiejetnosci diagnozowania nabyla. Wazne, zeby pomogla, ale liczba dzieci lekarza sugerowalabym sie akurat najmniejzwei_kresken, lilirose lubią tę wiadomość
-
Anatolka, podpisuję się pod Twoimi słowami.
Renii, endo często zapisują wit. D jako lek, a nie suplement. Łykałam taką bez recepty, ale ona niewiele się wchłaniała. Teraz mam Vigantoletten, na receptę.
Poproś lekarkę o D w postaci leku.
Uważam też, że 2,5 to za dużo. Od 2 ewentualnie, ale nic powyżej. Wczoraj pokazałam moje TSH 3,3 ginowi i trochę się zmartwił, a przed ciążą miałam 2,1 albo nawet ciut mniej, bo wtedy już brałam wyższą dawkę i mogło do poczęcia jeszcze spaść. Z tarczycą nie ma żartów.
.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 10:15
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥