TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
lilirose wrote:Dziewczyny, wiecie czy lekarz rodzinny faktycznie od początku roku zajmuje się leczeniem tarczycy?
Rozporządzenie ministra zdrowia z końca grudnia:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2014/1914/D2014000191401.pdf
POZ , czyli podstawowa opieka zdrowotna , zajmuje się teraz diagnozowaniem tarczycy, bo dostali przykaz robienia FT3, FT4 i USG tarczycy i przytarczyc.
Między innymi przeciwko temu protestowali lekarze POZ przez ostattnie tygodnie.lilirose lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagnes175 wrote:Ja ostatnio w grudniu robiłam formony (22dc):
TSH-3,22 (0,27-4,2)
Prolaktyna-19,88 (4,79-23,30)
Progesteron-34,49 f.lutealna 1,7-27
Moja ginka stwierdziła,że są ok i nie musze nic zbijać.
przykład moja kolezanka miała tsh ok 2,5 i puki nie zbiła nie zaszła w pierwszym miesiacu przyjmowania leku test pokazał 2 kreski -
lilirose wrote:Dziewczyny, wiecie czy lekarz rodzinny faktycznie od początku roku zajmuje się leczeniem tarczycy?
lilirose lubi tę wiadomość
Po 3 latach starań, w końcu z nami Pola, 30.03.2018r.
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
Leonek, styczeń 2017, 28tc
-
Ania1986, dziękuję za odpowiedź.
Mi wyszło tsh 3,31 i to niestety jest za dużo. A że moja mama ma hashimoto, chcę mieć sprawę szybko rozpoznaną.
Nie spodziewam się po moim, skądinąd świetnym, interniście cudów diagnostycznych i prowadzenia leczenia, ale może chociaż potem w ramach badań kontrolnych będzie mógł mi dawać skierowanie na trójkę tarczycową. Zawsze to taniej, bo do endokrynologa to już i tak tylko prywatnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 16:10
-
nick nieaktualnyLianna wrote:Ania1986, dziękuję za odpowiedź.
Mi wyszło tsh 3,31 i to niestety jest za dużo. A że moja mama ma hashimoto, chcę mieć sprawę szybko rozpoznaną.
Nie spodziewam się po moim, skądinąd świetnym, interniście cudów diagnostycznych i prowadzenia leczenia, ale może chociaż potem w ramach badań kontrolnych będzie mógł mi dawać skierowanie na trójkę tarczycową. Zawsze to taniej, bo do endokrynologa to już i tak tylko prywatnie.Marta8880 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
zwei_kresken wrote:Rozporządzenie ministra zdrowia z końca grudnia:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2014/1914/D2014000191401.pdf
POZ , czyli podstawowa opieka zdrowotna , zajmuje się teraz diagnozowaniem tarczycy, bo dostali przykaz robienia FT3, FT4 i USG tarczycy i przytarczyc.
Między innymi przeciwko temu protestowali lekarze POZ przez ostattnie tygodnie.
Czyli mogę iść do rodzinnego.
kate55 wrote:ja w środę idę do internisty, pokażę wyniki tsh i zobaczę, czy da mi skierowanie na ft3 i ft4 oraz czy podejmie się leczenia. chociaż nie ukrywam, wolałabym dostać skierowanie do endokrynologa.
Nie wiem czy wiesz, jakie są kolejki do endo na NFZ. U mnie na 2016 rok, na kwiecień, dlatego chodziłam prywatnie, ale teraz jeśli jest taka możliwość to chcę zaoszczędzić, bo mam sporo wydatków związanych z ginekologiem, do którego mogę wyłącznie chodzić prywatnie.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
lilirose wrote:Nie wiem czy wiesz, jakie są kolejki do endo na NFZ. U mnie na 2016 rok, na kwiecień, dlatego chodziłam prywatnie, ale teraz jeśli jest taka możliwość to chcę zaoszczędzić, bo mam sporo wydatków związanych z ginekologiem, do którego mogę wyłącznie chodzić prywatnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 18:07
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
-
kate55 wrote:szczerze, to nie wiedziałam to dopiero mój początek z tymi hormonami... no cóż, to może od razu umówię się na prywatną wizytę, a najpierw spróbuję chociaż wyprosić skierowanie na badania od internisty.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Fatim wrote:Dziewczyny poszukajcie gabinetow prywatnych, ktore maja podpisane umowy z NFZ i tam idzcie do endo bedzie szybciejSzczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
nick nieaktualny
-
zwei_kresken, zobaczyłam na innym wątku, że polecasz ginekologa z Trójmiasta. to może przy okazji polecisz mi dobrego endokrynologa ?Po 3 latach starań, w końcu z nami Pola, 30.03.2018r.
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
-
Kate, u mojego endo byłam dotąd 3 razy i nadal nie mogę mieć pewności, że jest dobry...
Jeśli chodzi o prowadzenie tarczycy to jestem bardzo zadowolona, jeśli chodzi o problemy z płodnością, to dopiero zaczynamy diagnozować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 16:30
-
nick nieaktualny
-
Witajcie dziewczyny !
Jestem tu nowa pośród Was. Mam taki sam problem jak Wy. Pragnę zajść w ciążę, ale się to nie udaje. Do tej pory cały czas myślałam, że nie mamy szczęścia. Później zaczęłam się tym bardziej interesować bo mnie facet gonił. Przez 3 lata nie udało się( nadmieniam, że nie zawsze to były regularne starania, czasami przerwa 2 miesiące bez seksu, wiem dziwne, ale tak czasami bywa). Jakieś pół roku temu zaczęłam interesować sie bardzo. W grudniu w 7 dc zrobiłam hormony, jak się ostatnio okazało nie w tym dniu cyklu co potrzeba. Wyniki są następujące: TSH-3,690 (norma do 4), FSH-6,98; LH-5,58; Progesteron-0,58; Prolaktyna-16. Byłam u gina w piątek i powiedział, że tsh za wysokie. Mam eutrypex 1 tabl od wtorku. Wyliczyłam sobie owulację na 6 stycznia, jak poszłam do gina dwa dni póżniej powiedział, że już była. Dodam, że przez cały tydzień robiłam testy owulacyjne i wynik negatywny. Gin zrobił mi usg i powiedział że po owulacji, ale nie wie kiedy była, jest płyn owulacyjny, brak ciałka żółtego. Proszę powiedzcie co mając te informacje możecie powiedzieć ? Mam się nie łudzić, że nie dostanę okresu w tym miesiącu? I nie zobaczę żadnych dwóch kresek na teście? Czy ktoś miał podobną sytuację? -
zwei_kresken a ile płacisz u tego lekarza? ja mam jeszcze opcję pójść do doktor, która przyjmuje w moim mieście rodzinnym (pracuje też w szpitalu w Bydgoszczy) i bierze za wizytę 100zł. na nfz chyba nie mam co liczyć z tego, co piszecie.
przez te całe reformy jeszcze bardziej lekarze się dorobią na tych prywatnych wizytach do dermatologa teraz trzeba skierowanie, zamiast do dostać skierowanie do endokrynologa można się leczyć u internisty porażka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 20:54
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
-
iza1983 wrote:Witajcie dziewczyny !
Jestem tu nowa pośród Was. Mam taki sam problem jak Wy. Pragnę zajść w ciążę, ale się to nie udaje. Do tej pory cały czas myślałam, że nie mamy szczęścia. Później zaczęłam się tym bardziej interesować bo mnie facet gonił. Przez 3 lata nie udało się( nadmieniam, że nie zawsze to były regularne starania, czasami przerwa 2 miesiące bez seksu, wiem dziwne, ale tak czasami bywa). Jakieś pół roku temu zaczęłam interesować sie bardzo. W grudniu w 7 dc zrobiłam hormony, jak się ostatnio okazało nie w tym dniu cyklu co potrzeba. Wyniki są następujące: TSH-3,690 (norma do 4), FSH-6,98; LH-5,58; Progesteron-0,58; Prolaktyna-16. Byłam u gina w piątek i powiedział, że tsh za wysokie. Mam eutrypex 1 tabl od wtorku. Wyliczyłam sobie owulację na 6 stycznia, jak poszłam do gina dwa dni póżniej powiedział, że już była. Dodam, że przez cały tydzień robiłam testy owulacyjne i wynik negatywny. Gin zrobił mi usg i powiedział że po owulacji, ale nie wie kiedy była, jest płyn owulacyjny, brak ciałka żółtego. Proszę powiedzcie co mając te informacje możecie powiedzieć ? Mam się nie łudzić, że nie dostanę okresu w tym miesiącu? I nie zobaczę żadnych dwóch kresek na teście? Czy ktoś miał podobną sytuację?
Iza, jaka dawka Euthyroxu?
Nie jesteśmy w stanie wywróżyć czy się udało. Dopiero test może to potwierdzić. A kiedy się kochaliście?Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥