TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
To ja też poproszę o pomoc.
Przyszły moje wyniki tarczycowe... Nic już nie rozumiem.
Tsh robione dwanaście dni wcześniej wynosiło 3,31.
Dzisiaj: 2. W tym samym laboratorium. Bez żadnego leczenia.
Jak to możliwe?
I o czym świadczy nierówna procentowa zawartość ft4 i ft3?
ft4 45%
ft3 60%
Dopiero we wtorek będę miała wyniki przeciwciał. -
Lianna wrote:To ja też poproszę o pomoc.
Przyszły moje wyniki tarczycowe... Nic już nie rozumiem.
Tsh robione dwanaście dni wcześniej wynosiło 3,31.
Dzisiaj: 2. W tym samym laboratorium. Bez żadnego leczenia.
Jak to możliwe?
I o czym świadczy nierówna procentowa zawartość ft4 i ft3?
ft4 45%
ft3 60%
Dopiero we wtorek będę miała wyniki przeciwciał.
Czy już się leczysz? Bierzesz Euthyrox albo inny lek na tarczycę? Jak procentowo jest więcej FT3 niż FT4 to znaczy, że trzeba zwiększyć dawkę leku albo w ogóle zacząć go brać.
Przeważnie reguła jest taka: [to ogólna zasada, od której oczywiście mogą być wyjątki, wszystko zależy od szerokiego spojrzenia na całość układu hormonalnego oczywiście ]
% FT3 > FT4 → za mało T4 czyli trzeba zwiększyć dawkę leku
% FT4 > FT3 → słaba konwersja T4 do T3- trzeba sobie pomóc suplementując selen [np. jedząc 2 orzechy brazylijskie dziennie] albo zacząć stosować lek zawierający T3- na palcach dwóch dłoni można policzyć lekarzy, którzy leczą tym hormonem w Polsce
-
Dziewczyny, prośba o pomoc. Za 2 miesiące zaczynam starania. Zrobiłam badania dla kobiet planujących ciąże, w tym hormony tarczycowe. Moje wyniki:
TSH 2,49 mU/I norma 0,27-4,4
FT4 18,46 pmol/I norma 12-22
FT3 5,55 pmol/I norma 3,1-6,8
Moja gin. jest zarówno endokrynologiem. Każde badanie omawiała szczegółowo. Na temat tsh nie powiedziała, że za wysokie jak na przyszłą staraczkę. Zaleciła jedynie spożywanie pokarmów zawierających jód. To wszystko. Dopiero z tego forum dowiedziałam się że normy tsh dla starających się, są troszkę inne od tych ogólnych:( -
zwei_kresken wrote:Przeważnie reguła jest taka: [to ogólna zasada, od której oczywiście mogą być wyjątki, wszystko zależy od szerokiego spojrzenia na całość układu hormonalnego oczywiście ]
% FT3 > FT4 → za mało T4 czyli trzeba zwiększyć dawkę leku
% FT4 > FT3 → słaba konwersja T4 do T3- trzeba sobie pomóc suplementując selen [np. jedząc 2 orzechy brazylijskie dziennie] albo zacząć stosować lek zawierający T3- na palcach dwóch dłoni można policzyć lekarzy, którzy leczą tym hormonem w PolsceWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 22:32
Po 3 latach starań, w końcu z nami Pola, 30.03.2018r.
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
Leonek, styczeń 2017, 28tc
-
kate55 wrote:dziękuję za przystępne wytłumaczenie a jak obliczasz te procenty?
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
Jest też aplikacja na Androida- Kalkulator TarczycowyBąbelek lubi tę wiadomość
-
zwei_kresken wrote:Czy już się leczysz? Bierzesz Euthyrox albo inny lek na tarczycę? Jak procentowo jest więcej FT3 niż FT4 to znaczy, że trzeba zwiększyć dawkę leku albo w ogóle zacząć go brać.
Dziękuję Ci ogromnie za odpowiedź i wytłumaczenie sprawy.
Nie, nie leczę się na tarczycę. Robię badania na własną rękę, bo babcia i mama miały duży problem z tarczycą. W czwartek idę do endokrynologa z kompletem badań i nie chcę się dać zbyć. Nie chciałabym np. usłyszeć, że tsh mi ładnie spadło do 2, to jest ok.
-
Lianna wrote:Dziękuję Ci ogromnie za odpowiedź i wytłumaczenie sprawy.
Nie, nie leczę się na tarczycę. Robię badania na własną rękę, bo babcia i mama miały duży problem z tarczycą. W czwartek idę do endokrynologa z kompletem badań i nie chcę się dać zbyć. Nie chciałabym np. usłyszeć, że tsh mi ładnie spadło do 2, to jest ok.
Pochwal się we wtorek jak wyszły przeciwciała. Jeśli w rodzinie są choroby tarczycy to po prostu musisz regularnie się badać, żeby nie przegapić momentu pogorszenia sytuacji, no i koniecznie powiedz lekarzowi i o tym, że planujesz ciążę i o historii chorób u najbliższej rodziny. -
karolka89 wrote:Ja wyliczylam sobie % ft3 i ft4 i moze wiecie jak je zinterprotowac?
FT4 76,92% przy wyniku 1,53 (norma 0,93-1,71)
FT3 63,75% przy wyniku 3,53 (norma 2-4,4)
Fajne procenty tylko T3 nie nadąża z przemianą, możesz podjeść selenu [orzechy brazylijskie sa fajne do tego jak już pisałam wyżej] żeby T4 ładniej się przemieniało w T3. Ale różnica nie jest dramatyczna
-
Ruda86 wrote:Dziewczyny, prośba o pomoc. Za 2 miesiące zaczynam starania. Zrobiłam badania dla kobiet planujących ciąże, w tym hormony tarczycowe. Moje wyniki:
Moja gin. jest zarówno endokrynologiem. Każde badanie omawiała szczegółowo. Na temat tsh nie powiedziała, że za wysokie jak na przyszłą staraczkę. Zaleciła jedynie spożywanie pokarmów zawierających jód. To wszystko. Dopiero z tego forum dowiedziałam się że normy tsh dla starających się, są troszkę inne od tych ogólnych:(
Dziewczyny, podpowiedzcie Rudej. TSH jak dla do zbicia, a co z resztą? Co sądzicie?Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Ruda86 wrote:Dziewczyny, prośba o pomoc. Za 2 miesiące zaczynam starania. Zrobiłam badania dla kobiet planujących ciąże, w tym hormony tarczycowe. Moje wyniki:
Moja gin. jest zarówno endokrynologiem. Każde badanie omawiała szczegółowo. Na temat tsh nie powiedziała, że za wysokie jak na przyszłą staraczkę. Zaleciła jedynie spożywanie pokarmów zawierających jód. To wszystko. Dopiero z tego forum dowiedziałam się że normy tsh dla starających się, są troszkę inne od tych ogólnych:(
Przeoczyłam
FT3 64,86%
FT4 64,60%
Bardzo ładna proporcja no i dobre wysycenie hormonami, wszystko powyżej 50% jest ok. Gdyby nie starania, to nawet bardzo dobry lekarz by Ci nie kazał nic z tym zrobić. Naprawdę nie wiem, czy dostaniesz od leki, bo może wcale ich nie trzeba, może gdybyś zmierzyła TSH za tydzień, to byłoby niższe? Skoro tarczyca pracuje dobrze- bo tak to widać przy tym poziomie TSH, to może faktycznie walnij sobie jakiś preparat z jodem i sprawdź TSH za miesiąc -
karolka89 wrote:Hmm a gdzie kupie te orzechy brazylijskie ???
Ja kupiłam w Lidlu2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran ...
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
Dziewczyny, ratunku!!!
Bylam dzis u gina na sprawdzeniu pecherzyka (11dc) i jest piekny 1,4mm. Kazal przyjsc w czwartek, zeby ponownie zrobic USG i zobaczyc czy jest pekniety.
Moje TSH to 5,2 a FT3 i FT4, wynik powyzej ale bardzo dobry.
Pytam wiec, czy dostane leki na zbicie tego TSH, a on mowi ze nie ma takiej potrzeby bo ft3 i 4 sa w normie i nie ma czym sie stresowac. Czytalam wiele roznych opini ale duzo z Was pisze ze trzeba miec miedzy 1-2 TSH i teraz co mam robic?
Czy wybrac sie do endokrynologa?
Zaraz zwariuje... -
Dziewczyny, poradźcie. Miałam umówioną wizytę u mojej endo, niestety poszła na niespodziewane zwolnienie (coś poważnego ze zdrowie, nie mam możliwości kontaktu nawet przez tel.). Do innego nie ma miejsc, rodzinny dawki określić nie chce.
Myślę czy samej nie ustalić jakiejś tylko nie wiem jaką.
moja historia choroby (w ciąży):
3,3 (badanie w październiku, po którym na wizycie dostałam dawkę 5 x 50 + 2 x 75, po miesiącu spadło do 2,2 (badanie listopad) -> następnie dostałam dawkę 4 x 50 + 3 x 75 - spadło do 2,02 (grudzień).
Wg informacji z neta dziecko ma już tarczycę i możliwe, że TSH spadło.
W środę robię badanie laboratoryjne i dowiem się jakie TSH mam teraz.
Jeśli powiedzmy, że spadło do 1,5 to jaką dawkę najlepiej wdrożyć? Kolejna wizyta dopiero za miesiąc i sama nie wiem co mam teraz zrobić.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥