Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Natka88 Autorytet
    Postów: 2600 6054

    Wysłany: 18 marca 2015, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Dziewczyny czy TSH 1,87 jest ok? Rok temu badałam i było 1,82 czyli utrzymuje się na tym poziomie, ale czy przy staraniach może tak zostać?

    Piekne, nie musisz sie martwic ;)

    Anja89 lubi tę wiadomość

    Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 marca 2015, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze ktos mi odpowie? :)

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 18 marca 2015, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    moze ktos mi odpowie? :)


    Powtórz TSH po 6 tygodniach. A jakie miałaś FT3 i FT4? Podaj z normami labolatoryjnymi wymienionymi obok wyników :)

    PS. Ciężko jest schudnąć, gdy tarczyca nie działa jak trzeba. Ja mam niby unormowaną, jestem na diecie i waga ani drgnie. Pani "lekarka" jest do bani ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 22:13

    gabi544 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 marca 2015, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje za odpowiedz. tak myślalam. ft3 mialam ponad 50 %, ft4 pamietam dokladnie że byla norma do 6,70 i ja wlasnie tyle mialam, czyli 100 %.
    Do pani doktor juz wiecej nie pojde.. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedź. :)

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 18 marca 2015, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    dziekuje za odpowiedz. tak myślalam. ft3 mialam ponad 50 %, ft4 pamietam dokladnie że byla norma do 6,70 i ja wlasnie tyle mialam, czyli 100 %.
    Do pani doktor juz wiecej nie pojde.. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedź. :)

    Hmmm, znajdź dobrego endo. FT4 nie przekształca się odpowiednio w FT3. Coś jest nie halo, jeśli masz takie wysokie FT4, a TSH i objawy wyglądają na niedoczynność. Teraz masz suplementowane T4, którego masz i tak bardzo dużo. Żebyś tylko nie wpadła w nadczynność, dobrze że to w sumie niewielka dawka. Pogooglaj naprawdę dobrego endo specjalizującego się w tarczycy w Twojej okolicy [najczęściej na forach typowo tarczycowych są spisy tych polecanych]

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 04:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka dziękuję! Przy okazji gratuluję ciąży! :)
    A powiecie mi jeszcze czy FT3 2,85 (1,8-4,2 pg/ml) i FT4 1,05 (0,89-1,76 ng/dl) przy moim TSH 1,87 jest ok?

    A, i o co chodzi z tym przeliczaniem na %? Może głupie pytanie, ale jestem zielona...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 10:34

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    przepraszam, pomyliłam wyniki. było odwotnie - ft3 6,70 (3,10 - 6,70 pmol/l) czyli 100 %, a ft4 17,71 (10,5 - 23 pmol/l) czyli około 77 %.

    Proszę, powiedz mi czy to dobre wyniki? czy jeśli w tym przypadku przyjmuję ten euthyrox to dobrze czy może mi grozić ta nadczynność? Dziękuję za radę, już znalazłam, co prawda będę musiała jeździć 60 km i to prywatnie, ale coż... czego nie robi się dla zdrowia swojego i Maleństwa.
    Proszę o odpowiedź... :)
    pozdrawiam

  • Matleena Autorytet
    Postów: 5466 5390

    Wysłany: 19 marca 2015, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 13:45

    tt1ce913.aspx?&fake.png

    mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

    24-12-2015 62cm 4640g sn
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak się przelicza te wyniki na %. Może mi ktoś pomóc? Nie wiem czy wyniki są ok czy nie...

    Edit:
    Według moich obliczeń wyszło mi FT3 43,75 % , FT4 18,39 %. Jeśli źle policzyłam to mnie poprawcie. Możecie mi powiedzieć co oznacza taki wynik?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:17

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje Matlena :)
    Anja według moich obliczeń ft3 masz na poziomie ok. 68 %, a ft4 ok. 60%.
    Z tego co wyczytałam to:
    "1. Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową
    (np. oba na poziomie 40%) oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy"
    Czyli chyba jest ok. chociaż pewna nie jestem bo sama jestem raczkująca w tej dziedzinie :)

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    dziekuje Matlena :)
    Anja według moich obliczeń ft3 masz na poziomie ok. 68 %, a ft4 ok. 60%.
    Z tego co wyczytałam to:
    "1. Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową
    (np. oba na poziomie 40%) oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy"
    Czyli chyba jest ok. chociaż pewna nie jestem bo sama jestem raczkująca w tej dziedzinie :)
    Jak to policzylas? :) mi jakies cuda wyszly i juz wlosy z glowy rwalam... w ogole dziekuje za odpowiedz :*

    Wypowie sie ktos jeszcze?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:31

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    liczbę ft3 (i tak samo ft4) podzieliłam przez maksymalną wartość którą podawało laboratorium i pomnożyłam x100 :)

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    liczbę ft3 (i tak samo ft4) podzieliłam przez maksymalną wartość którą podawało laboratorium i pomnożyłam x100 :)
    Aaa takie to proste? A ja jakies dziwne wzory znalazlam w internecie :/

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Evaa Autorytet
    Postów: 6356 12611

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 19:13

    ,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe ;) a no proste.. :)

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    hehe ;) a no proste.. :)
    powiem Ci, ze mialam tak liczyc, po staremu...aale myslalam ze skoro w internecie takie cuda to znaczy ze sie inaczej liczy... a jednak ;)

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jednak.. intuicja nie zawodzi. wzór z 6 klasy szkoły podstawowej ;)

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    czyli jednak.. intuicja nie zawodzi. wzór z 6 klasy szkoły podstawowej ;)
    No jasne, zawsze tak liczylam... ale wpisalam w google przeliczanie ft3 ft4 na % i cos innego wyskoczylo... :D czlowiek czasem glupi jest :D

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo jak sie kombinuje , bo chce sie zrobić coś lepiej to zawsze wyjdzie odwrotnie ;)

    Anja89 lubi tę wiadomość

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    bo jak sie kombinuje , bo chce sie zrobić coś lepiej to zawsze wyjdzie odwrotnie ;)
    Swoją droga znalazlam przed chwilą w internecie kalkulator przeliczania i jak wpisalam wyniki to obliczył wlasnie tak dziwnie! :O

    svchvfxmiau6k2p0.png
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego