TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Anja89 wrote:Dziewczyny czy TSH 1,87 jest ok? Rok temu badałam i było 1,82 czyli utrzymuje się na tym poziomie, ale czy przy staraniach może tak zostać?
Piekne, nie musisz sie martwicAnja89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
gabi544 wrote:moze ktos mi odpowie?
Powtórz TSH po 6 tygodniach. A jakie miałaś FT3 i FT4? Podaj z normami labolatoryjnymi wymienionymi obok wyników
PS. Ciężko jest schudnąć, gdy tarczyca nie działa jak trzeba. Ja mam niby unormowaną, jestem na diecie i waga ani drgnie. Pani "lekarka" jest do baniWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 22:13
gabi544 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
gabi544 wrote:dziekuje za odpowiedz. tak myślalam. ft3 mialam ponad 50 %, ft4 pamietam dokladnie że byla norma do 6,70 i ja wlasnie tyle mialam, czyli 100 %.
Do pani doktor juz wiecej nie pojde.. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedź.
Hmmm, znajdź dobrego endo. FT4 nie przekształca się odpowiednio w FT3. Coś jest nie halo, jeśli masz takie wysokie FT4, a TSH i objawy wyglądają na niedoczynność. Teraz masz suplementowane T4, którego masz i tak bardzo dużo. Żebyś tylko nie wpadła w nadczynność, dobrze że to w sumie niewielka dawka. Pogooglaj naprawdę dobrego endo specjalizującego się w tarczycy w Twojej okolicy [najczęściej na forach typowo tarczycowych są spisy tych polecanych] -
Natka dziękuję! Przy okazji gratuluję ciąży!
A powiecie mi jeszcze czy FT3 2,85 (1,8-4,2 pg/ml) i FT4 1,05 (0,89-1,76 ng/dl) przy moim TSH 1,87 jest ok?
A, i o co chodzi z tym przeliczaniem na %? Może głupie pytanie, ale jestem zielona...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 10:34
-
nick nieaktualnyprzepraszam, pomyliłam wyniki. było odwotnie - ft3 6,70 (3,10 - 6,70 pmol/l) czyli 100 %, a ft4 17,71 (10,5 - 23 pmol/l) czyli około 77 %.
Proszę, powiedz mi czy to dobre wyniki? czy jeśli w tym przypadku przyjmuję ten euthyrox to dobrze czy może mi grozić ta nadczynność? Dziękuję za radę, już znalazłam, co prawda będę musiała jeździć 60 km i to prywatnie, ale coż... czego nie robi się dla zdrowia swojego i Maleństwa.
Proszę o odpowiedź...
pozdrawiam
-
Ja nie wiem jak się przelicza te wyniki na %. Może mi ktoś pomóc? Nie wiem czy wyniki są ok czy nie...
Edit:
Według moich obliczeń wyszło mi FT3 43,75 % , FT4 18,39 %. Jeśli źle policzyłam to mnie poprawcie. Możecie mi powiedzieć co oznacza taki wynik?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:17
-
nick nieaktualnydziekuje Matlena
Anja według moich obliczeń ft3 masz na poziomie ok. 68 %, a ft4 ok. 60%.
Z tego co wyczytałam to:
"1. Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową
(np. oba na poziomie 40%) oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy"
Czyli chyba jest ok. chociaż pewna nie jestem bo sama jestem raczkująca w tej dziedzinie -
gabi544 wrote:dziekuje Matlena
Anja według moich obliczeń ft3 masz na poziomie ok. 68 %, a ft4 ok. 60%.
Z tego co wyczytałam to:
"1. Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową
(np. oba na poziomie 40%) oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy"
Czyli chyba jest ok. chociaż pewna nie jestem bo sama jestem raczkująca w tej dziedzinie
Wypowie sie ktos jeszcze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:31
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny