Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 23 marca 2015, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    W styczniu tsh 11, dzis odebralam wyniki tsh 4,14.
    Prolaktyna 29 styczeń, dzis 34. Ponoć gdy obniza sie tsh prolaktyna tez powinna a ona rosnie :( miał ktos taki przypadek?

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 marca 2015, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy
    tsh 0,63 norma 0,27-4.20
    ft4 19,94 norma 12,80-20,40
    jest ok?


    biore od 8 lutego letrox 150

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2015, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo zagląda tu jeszcze ktos?

  • PełnaNadziei20 Debiutantka
    Postów: 7 1

    Wysłany: 26 marca 2015, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh, u mnie TSH 37, trochę później 3,5 ciekawe czy dostanę coś na to..

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4260 3135

    Wysłany: 26 marca 2015, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 1986 masz bardzo ładne wyniki :)

    PełnaNadziei20 na pewno coś dostaniesz, bo nawet 3,5 jest za dużo.

    Ania1986 lubi tę wiadomość

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2015, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    martwi mnie troche to ft4 ze jest przy gornej granicy za bardzo.

  • PełnaNadziei20 Debiutantka
    Postów: 7 1

    Wysłany: 26 marca 2015, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to pozostaje mi czekać na początek cyklu i na następną wizytę :)

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4260 3135

    Wysłany: 26 marca 2015, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    martwi mnie troche to ft4 ze jest przy gornej granicy za bardzo.
    lepiej jak jest wyżej, bo wtedy znaczy, że dawka dobrze dobrana i organizm jest odpowiednio nasycony tym.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 marca 2015, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Proszę was o poradę. Od listopada, w ciągu około półtora miesiąca przytyłam 22 kg. Czułam się ospała, osłabiona, puchły mi oczy, przesuszona skóra zaczęła sie łuszczyć i rogowacieć. W dodatku włosy zaczeły się łamać i wypadać. Nie wiedziałam co sie ze mną dzieje. w grudniu pobrano mi cytologie, wynik zły. W lutym kolposkopia z biopsja i wynik: stan przedrakowy raka szyjki macicy. Mam 27 lat. Chcę urodzić drugie dziecko. W związku z tym mam sie starać jak najszybciej zanim choroba szyjki sie rozwinie na tyle, że trzeba będzie ją usunąć. Ginekolog spytał czy nie mam niedoczynnosci tarczycy i zlecił badanie. Mój wynik

    TSH 3.850 NORMA 0.270-4.200
    FT4 16.02 NORMA 12.OO- 22.00

    Gin stwierdził, że TSH za wysokie na ciąże i kazał skonsultować się z Endo.
    Endo powiedział, że gdyby nie starania o ciąże to moje TSH byłoby ok, jednak z drugiej strony mam widoczne objawy niedoczynnosci. I z takim TSH w ogóle nie zajde w ciazę. Dostałam Euthyrox 50 i Vitrum D3 forte 2000. Przez tydzień mam brać poł tabletki, czyli 25. Kolejny tydzień na zmianę: 1 dzień cała 50, 1 dzień- pół. A po 14 dniach cała 50. Kontrola za pół roku, chyba że wcześniej zajde w ciązę w co dr wątpi.

    Moje pytanie do was czy faktycznie jest tak źle, że mogę nie zajść tak długo? Czas mnie goni, chcę zdążyć przed rozwojem raka szyjki. Za dwa dni powinnam mieć owulacje, czy mam szanse z takim TSH? Euthyrox biore od wczoraj. Dzisiaj druga dawka- pół tab. czyli 25. Jak szybko zacznie mi ono spadać i kiedy najlepiej je skontrolować?

    Proszę o wasze opinie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 10:53

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 marca 2015, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno pytanie. Czy gdyby teraz udało sie zajść w ciąże to czy przy moim TSH 3.85 stanowi to duże zagrożenie dla płodu?

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 29 marca 2015, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam wyniki przeciwciał:
    anty-TPO <10,0 IU/ml (0-35)
    ATG <15,0 (0-60)

    Rozumiem, że jak mieszczą się w normie to jest ok? Czy też jest jakiś zakres najlepszy dla osób starających się?
    Może głupie pytanie, ale się nie znam. Na wizytę idę 8 kwietnia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2015, 16:09

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • noelka Autorytet
    Postów: 390 270

    Wysłany: 30 marca 2015, 10:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem przeciwciała są ok :)

    Anja89 lubi tę wiadomość

  • livia30 Autorytet
    Postów: 7923 4597

    Wysłany: 30 marca 2015, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monikkkkat wrote:
    Cześć dziewczyny. Proszę was o poradę. Od listopada, w ciągu około półtora miesiąca przytyłam 22 kg. Czułam się ospała, osłabiona, puchły mi oczy, przesuszona skóra zaczęła sie łuszczyć i rogowacieć. W dodatku włosy zaczeły się łamać i wypadać. Nie wiedziałam co sie ze mną dzieje. w grudniu pobrano mi cytologie, wynik zły. W lutym kolposkopia z biopsja i wynik: stan przedrakowy raka szyjki macicy. Mam 27 lat. Chcę urodzić drugie dziecko. W związku z tym mam sie starać jak najszybciej zanim choroba szyjki sie rozwinie na tyle, że trzeba będzie ją usunąć. Ginekolog spytał czy nie mam niedoczynnosci tarczycy i zlecił badanie. Mój wynik

    TSH 3.850 NORMA 0.270-4.200
    FT4 16.02 NORMA 12.OO- 22.00

    Gin stwierdził, że TSH za wysokie na ciąże i kazał skonsultować się z Endo.
    Endo powiedział, że gdyby nie starania o ciąże to moje TSH byłoby ok, jednak z drugiej strony mam widoczne objawy niedoczynnosci. I z takim TSH w ogóle nie zajde w ciazę. Dostałam Euthyrox 50 i Vitrum D3 forte 2000. Przez tydzień mam brać poł tabletki, czyli 25. Kolejny tydzień na zmianę: 1 dzień cała 50, 1 dzień- pół. A po 14 dniach cała 50. Kontrola za pół roku, chyba że wcześniej zajde w ciązę w co dr wątpi.

    Moje pytanie do was czy faktycznie jest tak źle, że mogę nie zajść tak długo? Czas mnie goni, chcę zdążyć przed rozwojem raka szyjki. Za dwa dni powinnam mieć owulacje, czy mam szanse z takim TSH? Euthyrox biore od wczoraj. Dzisiaj druga dawka- pół tab. czyli 25. Jak szybko zacznie mi ono spadać i kiedy najlepiej je skontrolować?

    Proszę o wasze opinie

    Ja zaczęłam zbijać swoje TSH przy 3,69 dawką 25 euthyoxu przez tydzień, później 37,5 i w ciągu dwóch miesięcy spadło do 1,9 chyba o ile dobrze pamiętam. Później brałam 50 i zaszłam w ciążę przy TSH 0,65. Pół roku po rozpoczętej kuracji byłam w ciąży. Teraz biorę euthyrox 75 bo TSH podskoczyło do 2,01 mimo leków. Jeśli uda Ci się zajść w ciążę przy takim wyniku to trzeba pilnować i brać leki bo w ciąży TSH szybko rośnie i może prowadzić do poronienia.

    atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 marca 2015, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedź. Mam nadzieje, że szybko zacznie mi spadać i uda się zajść w ciążę.

  • mariolcia21 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 2 kwietnia 2015, 00:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie wszystkie staraczki:) Jestem tutaj nowa.

    Mój problem polega na tym że razem z moim Narzeczonym bardzo pragniemy mieć dzidzie ale jakoś nam nie "idzie":/ Staramy sie od sierpnia 2014r. Pod koniec grudnia zrobiłam badania i wyszło mi że mam podwyższone TSH 4,060. udałam sie do endo który przepisał mi Euthyrox 50. Po 2 miesiacach brania tego leku zrobilam kolejne badania w ktorych moje TSH wyniosło 4,030. Zrobiłam oczy bo przez ten czas w ogóle nic nie spoadło:( Jestem załamana!!! Czy istnieje taka możliwość że ten lek na mnie nie działa?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2015, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    może skonsultować to z innym lekarzem, może inny lek? szkoda zdrowia żeby brać i nie pomagało ;/
    ja mam 1.41 więc ok, chociaż to....

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariolcia21 wrote:
    Witam serdecznie wszystkie staraczki:) Jestem tutaj nowa.

    Mój problem polega na tym że razem z moim Narzeczonym bardzo pragniemy mieć dzidzie ale jakoś nam nie "idzie":/ Staramy sie od sierpnia 2014r. Pod koniec grudnia zrobiłam badania i wyszło mi że mam podwyższone TSH 4,060. udałam sie do endo który przepisał mi Euthyrox 50. Po 2 miesiacach brania tego leku zrobilam kolejne badania w ktorych moje TSH wyniosło 4,030. Zrobiłam oczy bo przez ten czas w ogóle nic nie spoadło:( Jestem załamana!!! Czy istnieje taka możliwość że ten lek na mnie nie działa?

    Pytanie jakie miałaś FT4 i FT3 i czy nie masz przeciwciał tarczycowych? Robiłaś wiecej badań czy tylko na podstawie TSH lekarz zapisał Ci Euthyrox?
    Bo czasem jest tak, że 50 to za mala dawka. TSH jest dalej wysokie, bo przy jego pomocy przysadka stymuluje tarczycę do pracy. A tarczyca dalej niedomaga. Jeśli nie masz pełnych badań, zrob FT3 i FT4 antyTPO i idz z wynikami do lekarza. Najlepiej innego, jeśli poprzedni nie badał Ci hormonów tarczycy, tylko samo TSH.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 3 kwietnia 2015, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:***
    niestety poroniłam 15 lutego w 6 tc i miałam łyżeczkowanie. Robiłam na początku lutego badania krwi i tsh wyszło mi ok 4.30.
    W tym tygodniu robiłam ponownie badania tsh i ft3 i ft4 i oto moje wyniki:
    tsh zakres 0,27-4,20- u mnie 3,07,
    ft3 2,57-4,43 u mnie 2,99,
    ft4 0,93-1,70 u mnie 1,33.
    Zaznaczam, iż odkąd się dowiedziałam ze mam tsh za wysokie biorę eutyrox 25.
    Co sądzicie o nich? We wtorek mam dopiero wizytę u endokrynologa.
    pozdrawiam serdeczenie

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odzywam się znowu. Dziś byłam na wizycie u endo. Lekarz twierdzi, że ze strony tarczycy nie ma żadnych zastrzeżeń. Wyniki jego zdaniem są ok i nie ma się do czego przyczepić.
    Już sama nie wiem co myśleć. Oczywiście cieszę się, wiem też, że to dobry lekarz. Chyba powinnam mu zaufać...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje wyniki (po 1.5 miesiąca brania euthyrox 25)

    TSH - 3,11 ( 0,55 -4,78 )
    ft3 5,23 ( 3,8 - 6)
    ft4 13,67 (7,86-14,41)

    prolaktyna w końcu w normie :) 16,62 (3,34 - 26,72)

    TSH 2 miesiące temu wynosiło 4,4, więc chyba powoli spada? myślicie, że lekarz powinien zwiększyć dawkę leku?

    za tydzień mam wizytę u endo..

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego